Αμπέτειο Μέλαθρο: Ανακαινίζεται το εμβληματικό διατηρητέο της Καλλιθέας

Το δρόμο για την ανακαίνιση του Αμπέτειου Μελάθρου στην Καλλιθέα, όπου στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) έδειξε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, εγκρίνοντας τα τεύχη δημοπράτησης, την τεχνική έκθεση, τον προϋπολογισμό (1.474.863,01 ευρώ) και την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το ΚΕΑΤ. Το Αμπέτειο Μέλαθρο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο στην Ελ. Βενιζέλου 210, που κατασκευάστηκε το 1910 και το οποίο επί σειρά ετών παραμένει αχρησιμοποίητο λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων για την αποκατάστασή του.

Πλέον, με την προγραμματική σύμβαση, δρομολογείται η συντήρηση, η επισκευή, ο εξοπλισμός και η αναβάθμισή του. Με βάση την προγραμματική σύμβαση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών θα παραχωρηθεί για χρονικό διάστημα 15 ετών τμήμα του διατηρητέου κτιρίου (το ισόγειο και ο πρώτος όροφος), συνολικής επιφάνειας 1.340 τ.μ. περίπου, ώστε να χρησιμοποιηθεί απο το ΚΕΑΤ αρχικά ως χώρος εκπαίδευσης (επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων ενηλίκων και ως φυτώριο νέων επιχειρήσεων) των δημοτών των τριών δήμων του Συνδέσμου (Καλλιθέας, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου) και στη συνέχεια από τον Σύνδεσμο ως χώρος για την εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Για το 2025 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του έργου
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου, η επισκευή και η αναβάθμιση του διατηρητέου κτιρίου κοστολογείται στα 873.917,15 ευρώ, ενώ η δωρεάν παραχώρηση χρήσης τμήματος του κτιρίου στο ΚΕΑΤ για δεκαπέντε χρόνια κοστολογείται στα 489.000 ευρώ (με τεκμαρτό ετήσιο μίσθωμα ύψους 32.600 ευρώ). Η ολοκλήρωση και η παράδοση του έργου ενδεικτικά τοποθετείται για τον Ιούνιο του 2025, με δυνατότητα παράτασης. Προβλέπεται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους όσον αφορά στη δαπάνη μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής – ανακαίνισης του κτιρίου και αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού, συντήρησης και επισκευών των παραχωρούμενων χώρων κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, τη δαπάνη παροχών και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού αναλογικά και τις δαπάνες αμοιβής του προσωπικού που θα τους στελεχώσει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Green Properties: Ποια είναι η κατασκευαστική που βρέθηκε σε κυκεώνα απεργιών των μηχανικών της

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας ήρθε στη διάρκεια του Φεβρουαρίου η εταιρεία Green Properties, η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή οικιστικών έργων. Μάλιστα, το συνδικάτο Οικοδόμων είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία στα εργοτάξια της εταιρείας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών τρίωρη στάση εργασίας. Πηγές με γνώση του θέματος, ανέφεραν στο Build ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση και η προκήρυξη της απεργίας, είχε ως κύρια αιτία τη λήξη της σύμβασης μηχανικών, οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν, με την εταιρεία να προτιμά την ανάθεση των μελετών σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλέστηκαν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία της Green Properties προχώρησε σε 11 απολύσεις μισθωτών μηχανικών (οι δύο μετά τις πρώτες παρεμβάσεις ανακλήθηκαν), οι οποίοι αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, όταν διεκδίκησαν σε συλλογική βάση εργατικά δικαιώματα όπως: αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεωνόμενων ατομικών συμβάσεων με μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου.

Το προφίλ της εταιρείας
Ποια είναι όμως η Green Properties, για την οποία αρκετά ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην αγορά; Πίσω από την εμπορική ονομασία “Green Properties” βρίσκεται η εταιρεία Nova Constructions, όπως είναι η επωνυμία της επιχείρησης. Αποτελεί μία μικρού βεληνεκούς κατασκευαστική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2018 και το 2021 είχε κύκλο εργασιών 21,97 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ το 2020. Τα καθαρά της κέρδη ήταν στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 902 χιλιάδες ευρώ το 2020. Ο συνολικός της δανεισμός στο τέλος του 2021 βρισκόταν λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο διοικητικό συμβούλιο δύο πρώην στελέχη κυβερνήσεων της ΝΔ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στελέχη που απαρτίζουν την διοικητική ομάδα της Nova καθώς διευθύνων σύμβουλος της Nova Construction είναι ένας παλιός γνώριμος της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ο Πάνος Λειβαδάς, πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, πρώην γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στο υπουργείο Επικρατείας, ενώ έχει διατελέσει και διευθυντής γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Καθήκοντα μέλους του διοικητικού συμβουλίου διατηρεί και ένα ακόμη στέλεχος σχετιζόμενο με τη Νέα Δημοκρατία, ο Μενέλαος Δασκαλάκης, πρώην γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών, πρώην γενικός διευθυντής στη Νέα Δημοκρατία αλλά και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρόεδρος στην ίδια εταιρεία είναι ο Γιάννης Αναστασόπουλος, με θητεία ως πρόεδρος στη Natwest Group και ευθύνη για Βαλκάνια και Κύπρο αλλά και ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). H εταιρεία στο διάστημα της δραστηριότητάς της έχει αναλάβει την κατασκευή κατοικιών σε περιοχές όπως ο Γέρακας, το Παγκράτι, τα Πετράλωνα, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Γλυφάδα, η Νέα Ερυθραία, η Βάρκιζα, η Αγία Παρασκευή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μ. Τσιομπάνου: «Μια ολιστική, βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση για την υποστελέχωση»

Στο, ήδη πολύ μεγάλο, πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές εταιρείες της χώρας μας αναφέρθηκε, σε συνέντευξή της στο Build, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.), Μαρία Τσιομπάνου. Η κ. Τσιομπάνου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται αυτές οι ελλείψεις και το πόσο σοβαρές είναι, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης έργων εξ αιτίας αυτού του ζητήματος. Απαντώντας, δε, στο πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα, τόνισε πως «οι λύσεις είναι πολιτικές» και ότι πρέπει «να καταλήξουμε σε μία ολιστική και βιώσιμη στρατηγική που θα μπορέσει να δώσει λύση μακροπρόθεσμα στηρίζοντας τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά την απασχόληση και την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της χώρας».

Η συνέντευξη της κ. Μ. Τσιομπάνου στο Build:

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον παρατηρούνται, γενικά, ελλείψεις προσωπικού στις τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα;

«Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο και μη εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό έχουν διαπιστωθεί εδώ και αρκετό καιρό από τους κατασκευαστές, μικρούς και μεγάλους, του χώρου. Τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω, πριν ακόμη το δομικό αυτό πρόβλημα πάρει το σημερινό του μέγεθος, είχαμε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όταν μιλούσαμε για την “αποεπένδυση” που είχε λάβει χώρα στον κλάδο μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η ύφεση στον τομέα των κατασκευών ήδη από το 2007 και μετά ήταν βαθιά. Πιο συγκεκριμένα, η σωρευτική μείωση της προστιθέμενης αξίας των κατασκευών μεταξύ 2008-2019 έφτασε το 87,7%, ενώ της απασχόλησης το 61,8%, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τη μείωση που είχε καταγραφεί συνολικά και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η δυναμικότητα του τομέα σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, τεχνογνωσία αλλά και σε ανθρώπινους πόρους, σταδιακά απαξιώθηκε».

Οι εν λόγω ελλείψεις, πόσο σοβαρές είναι;

«Το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που προκύπτει αξιολογώντας απλώς και μόνο τα απόλυτα αριθμητικά νούμερα είναι ήδη μεγάλο. Προσθέτοντας σε αυτό άλλους παράγοντες, όπως είναι η έκρηξη του κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού χώρου, η σοβαρότητά του και οι προκύπτουσες συνέπειες αυξάνονται γεωμετρικά. Από την βαθιά ύφεση του κλάδου βρισκόμαστε σε μία περίοδο αυξανόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας όχι μόνο σε δημόσια αλλά και σε ιδιωτικά έργα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μας δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το επιστημονικό προσωπικό. Οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε μόνιμη αναζήτηση μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, έμπειρων και μη».

Σε ποιες περιοχές είναι πιο έντονο αυτό το πρόβλημα;

«Η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., ως Πανελλήνια οργάνωση με 49 Συνδέσμους νομαρχιακού επιπέδου, έχει πλήρη εικόνα για όλη την χώρα. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Αττικής, εξαιτίας της πολύ μεγάλης ανόδου ιδιωτικών έργων όπως, για παράδειγμα, νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Επίσης, στην περιοχή αυτή εξελίσσονται πολύ μεγάλα κατασκευαστικά projects, όπως είναι το Ελληνικό και άλλα μεγάλα δημόσια έργα, που είναι ακόμη στο στάδιο συμβασιοποίησης. Επομένως, αναμένουμε ότι στην Αττική το πρόβλημα θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Στις υπόλοιπες περιοχές το φαινόμενο είναι ακόμη διαχειρίσιμο, χωρίς, όμως, αυτό να μειώνει την δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές».

Τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση σημαντικών έργων εξ αιτίας του εν λόγω προβλήματος;

«Έχουμε μπροστά μας μία τεράστια πρόκληση, ένα τεράστιο μέγεθος “ανεκτέλεστων” δημόσιων έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί και πρέπει να ολοκληρωθούν τηρώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εάν σε αυτό το μέγεθος προστεθούν και τα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, που θα προκύψουν από την υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του κινδύνου της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων. Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η πολύ συχνή αναφορά των εκπροσώπων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων στις κενές θέσεις εργασίας. Κατά κάποιο τρόπο προεξοφλούν την καθυστέρηση υλοποίησής τους και προσπαθούν να “προετοιμάσουν” την κοινή γνώμη αλλά και τις αναθέτουσες αρχές γι’ αυτήν».

Κατά την άποψή σας, τι θα πρέπει να γίνει ούτως ώστε να επιλυθεί το ζήτημα;

«Το σημαντικό σήμερα, καθώς βιώνουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, δεν είναι να “κλείσουμε τρύπες” αλλά να δούμε την μεγάλη εικόνα: να καταλήξουμε, δηλαδή, σε μία ολιστική και βιώσιμη στρατηγική που θα μπορέσει να δώσει λύση μακροπρόθεσμα στηρίζοντας τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά την απασχόληση και την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της χώρας.
Το φαινόμενο της έλλειψης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα είναι γενικότερο. Δεν αφορά μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά επεκτείνεται και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως της μεταποίησης, του τουρισμού, των υπηρεσιών πληροφορικής κλπ. Εάν αυτό συνδυασθεί με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφει η χώρα μας, κοντά στο 12%, διαμορφώνεται μία ιδιαιτέρως στρεβλή εικόνα. Από τη μία έχουμε πολύ σοβαρά ελλείματα σε ανθρώπινο δυναμικό και από την άλλη ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, κατά την γνώμη μου, αναδεικνύει ένα πολύ βαθύτερο πρόβλημα της χώρας. Στην ουσία αποκαλύπτει την ισχνή διάρθρωση της παραγωγικής ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας. Τελικά, αναδεικνύει ότι όλα σε αυτή την χώρα γίνονται άναρχα, χωρίς προγραμματισμό και συγκεκριμένο στόχο. Έχω αναφερθεί πολύ συχνά στις τοποθετήσεις μου, λόγω της ιδιότητός μου ως Προέδρου της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., στην αδυναμία και στην αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης σε όλους τους βαθμούς της.

Η στοχοθέτηση και ο βηματισμός μίας κοινωνίας καθορίζεται από την Πολιτεία. Το πρόβλημα είναι από τη φύση του διαρθρωτικό και άρα πολιτειακό. Οι λύσεις επομένως είναι πολιτικές και απαιτούν αρχικά να καθορισθούν με ακρίβεια οι στόχοι που θέλουμε να πετύχουμε και στη συνέχεια να σχεδιασθεί ο τρόπος με τον οποίον θα τους υλοποιήσουμε. Χρειάζεται να γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια από την Πολιτεία σε συνεργασία με τους παραγωγικούς κλάδους προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δομικό αυτό πρόβλημα σταδιακά αλλά σταθερά. Εντούτοις, η μεγαλύτερη δυσκολία, βρίσκεται στο “θολό” παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Η εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στον επιχειρηματικό γίγνεσθαι, είναι η εικόνα πολλαπλών, ταυτόχρονων κρίσεων. Το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι περισσότερο περίπλοκο και προκλητικό από εκείνο της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Είναι, επομένως, πολύ δύσκολο να σχεδιάσει κάποιος τις μελλοντικές του κινήσεις και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα κράτη».

Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις υλοποιεί ή σκοπεύει να υλοποιήσει η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς ανάδειξη ή/και επίλυση του προβλήματος;

«Όσον αφορά στην ανάδειξη του προβλήματος, όπως ανέφερα και παραπάνω, εδώ και χρόνια μιλάμε για την αποεπένδυση του κλάδου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Πολιτεία για όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου μας με ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα, είμαστε ήδη σε συνεργασία με Περιφερειακές Αρχές, όπως για παράδειγμα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουμε ξεκινήσει την δημιουργία ενός άτυπου μητρώου καταγραφής τεχνικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build