--> 

Αυτό είναι το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση και παρόντος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρόταση για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την οποία επιμελήθηκαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης Α.Ε. Με την αναβάθµιση και επέκτασή του, το Μουσείο θα εκσυγχρονιστεί για να ανταποκρίνεται σε σύγχρονα πρότυπα ποιότητας και βιωσιµότητας. Ο σχεδιασµός του, δε, αναδεικνύει το υπάρχον κτίριό του ώστε να παραµείνει ένα σαφές αστικό τοπόσηµο με διαιώνιση της ουσίας και της σπουδαιότητας του κτιρίου.

Το πνεύμα του σχεδιασμού
Η πρόταση των δύο γραφείων πήρε την έμπνευση από την ουσία του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου, το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Ludwig Lange και Ernst Ziller και χρονολογείται από το 1866-1874 και την χρησιµοποίησε ως αφετηρία για τον δικό της σχεδιασµό, πλαισιώνοντάς τον µε έναν ροµαντικών αναφορών κήπο. Η βάση του υφιστάµενου κτιρίου επεκτείνεται µέχρι τον δρόµο, δηµιουργώντας ένα νέο υπόβαθρο για το ιστορικό τοπόσηµο και προσθέτει δύο επίπεδα υπόσκαφων εκθεσιακών χώρων.

Έτσι, δηµιουργούνται πρόσθετος χώρος 20.000 τ.µ. και ένα πάρκο µε πλούσια βλάστηση στην οροφή. Σεβόµενη την ιστορική αξία του κτιρίου, η νέα επέκταση δεν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την υφιστάµενη αρχιτεκτονική, αλλά να δηµιουργήσει ένα αρµονικό σύνολο χώρων που θα ισορροπεί µεταξύ του παλιού και του νέου. Ο σχεδιασµός ακολουθεί την υπάρχουσα τοπογραφία: ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο µπροστά σε µία εκτενή, πράσινη πλατεία. Η επέκταση θα στεγάσει τις βασικές δηµόσιες λειτουργίες του Μουσείου και νέους χώρους για µόνιµες και περιοδικές εκθέσεις. Η κύρια είσοδος µεταφέρεται µπροστά, στο επίπεδο του δρόµου, ενισχύοντας τη σχέση του Μουσείου µε την πόλη. Με µια νέα όψη το Μουσείο συνδιαλέγεται ανοιχτά µε το αστικό περιβάλλον, επιτρέποντας στους περαστικούς οπτική επαφή µε τους νέους εκθεσιακούς χώρους.

Το νέο μουσείο
Εισερχόµενος στο Μουσείο ο επισκέπτης ακολουθεί µια πορεία ενός συνεχούς, ροϊκού, εκθεσιακού χώρου που διατρέχει τα δύο επίπεδα του νέου κτηρίου και οδηγείται τελικά στο νεοκλασικό κτήριο. Ένα λιτό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο καθαρών όγκων, οι διαγώνιες οπτικές φυγές και οι τοίχοι που κατασκευάζονται από rammed-earth (συµπιεσµένο χώµα) δηµιουργούν µια αντίθεση µε τους ιστορικούς χώρους. Μαζί µε ένα παιχνίδι ακριβείας φωτός και σκιάς, δηµιουργούν µια δραµατική αίσθηση στον υπόσκαφο χώρο, ένα ευαίσθητο υπόβαθρο για τα αντικείµενα και τα γλυπτά της συλλογής που θα εκτεθούν σε αυτόν. Ο κήπος του Μουσείου θα προσφέρει ένα δροσερό, ήσυχο, δηµόσιο χώρο, υπερυψωµένο σε σχέση µε την πολύβοη δραστηριότητα της πόλης.

Ο περιβάλλων χώρος, που µελετήθηκε από το γραφείο των Βέλγων αρχιτεκτόνων τοπίου, Wirtz International, είναι πλούσιος σε υφές. Η διάταξη των νέων χαµηλών όγκων επιτρέπει τη φύτευση εµβληµατικών δένδρων στην οροφή τους. Διαµορφωµένα πλατώµατα και µονοπάτια στρωµένα µε χαλίκι, εκτάσεις µε γρασίδι, συστάδες πεύκων και κουκουναριών, αειθαλείς αριέςκαι µορφοποιηµένη θαµνοειδής βλάστηση αποτελούν αναφορές στα πάρκα του 19ου αιώνα. Το πάρκο είναι προσβάσιµο από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ µια εσωτερική, υποβαθµισµένη, αυλή στην καρδιά του συγκροτήµατος ενοποιεί το παλιό και το νέο, δηµιουργώντας έναν ευχάριστο χώρο για τους επισκέπτες του Μουσείου και τους κατοίκους της πόλης.

«Πρόταση που εικονοποιεί το όραμα»
Στη διάρκεια της παρουσίασης τονίσθηκε, από τους αρμόδιους, πως η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό και είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Επίσης, κατέστη σαφές πως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Δημιουργείται, έτσι, ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Prosperty: Ετοιμάζει επέκταση σε Ιταλία-Ισπανία και λανσάρει το πρώτο ηλεκτρονικό δάνειο ακινήτων

Άνοιγμα στην αγορά της Ιταλίας και της Ισπανίας όπου θα κινηθεί είτε με επένδυση μέσω ιδίων δυνάμεων, είτε με την άντληση χρηματοδότησης από επενδυτές, είτε με δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα ετοιμάζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοραπωλησιών ακινήτων, Prosperty, όπως ανέφερε ο συνιδρυτής και COO της επιχείρησης, Νίκος Πατσιογιάννης, στο πλαίσιο παρουσίασης της σε young leaders που διοργάνωσε το ULI Greece & Cyprus. Επιδίωξη είναι το πρώτο βήμα στις δύο αυτές χώρες να πραγματοποιηθεί εντός του 2023. «Θέλουμε εντός του 2023 να αποκτήσουμε παρουσία τουλάχιστον σε μία από αυτές τις δύο αγορές», ανέφερε ο COO της Prosperty. Σύμφωνα με τον κύριο Πατσιογιάννη η εταιρεία που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται μέσα από μία ψηφιοποιημένη διαδικασία στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων, δημιούργησε ένα transactional marketplace, το οποίο προσφέρει ψηφιακή εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες. Η Prosperty έχει την δυνατότητα να διασταυρώνει και να πιστοποιεί όλα τα στοιχεία που δημοσιεύει στην πλατφόρμα της και αφορούν σε ακίνητα προς πώληση, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τα πωλούμενα ακίνητα, συλλέγοντας περισσότερα από 250 μοναδικά στοιχεία για το κάθε ένα από αυτά.

Στόχος είναι να πιστοποιεί την πραγματική κατάσταση του ακινήτου, διασφαλίζοντας ότι τα ακίνητα πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να μεταβιβαστούν στον μελλοντικό τους ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα παρέχει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την διεκπεραίωση των διαδικασιών πώλησης ακινήτων, συνεργαζόμενη με συμβολαιογράφους, δικηγόρους και προσφέροντας την δυνατότητα στον αγοραστή ή στον ιδιοκτήτη να απολαμβάνουν turn key παροχές. Η δραστηριότητά της αυτή τη στιγμή «πατάει» κατά το 70% στην διαχείριση και πώληση μεμονωμένων ιδιωτικών ακινήτων, ενώ συνεργάζεται κατά το υπόλοιπο 30% της δραστηριότητάς της και με διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, κάτι που όπως είπε ο Νίκος Πατσιογιάννης αποτελεί και το ζητούμενο της ανάπτυξης της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προσφέρουν οικονομίες κλίμακος.

Το πρώτο ψηφιακό δάνειο στην Ελλάδα για ακίνητα
Στο πλάνο της Prosperty για φέτος είναι να λανσάρει τον πρώτο ψηφιακό μηχανικό στην Ελλάδα για την προέγκριση δανείων, όπου σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας θα μπορεί να λαμβάνει ψηφιακά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τον εκάστοτε αγοραστή και να μεσολαβεί για την διαδικασία της προέγκρισης του αιτούμενου δανείου.
Στο ενδιαφέρον της εταιρείας είναι και η παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών, προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στα έσοδά της, όπως είναι η μεσιτεία για την παροχή στεγαστικών δανείων αλλά και ασφαλιστικών προϊόντων, όπου στη δεύτερη περίπτωση έχει δημιουργήσει ένα αποκλειστικό προϊόν με την Anytime. Στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας εντάσσεται και η ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων που μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπορική αξία και κατόπιν αιτήματος του πελάτη, διευκολύνοντας τόσο τους πωλητές όσο και τους αγοραστές περιουσιακού στοιχείου μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισής του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τα νοσοκομεία σε Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη

Σε ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής τριών νοσοκομείων σε Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη προχώρησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.). Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία, στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα, αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Διαγωνιστική διαδικασία με τη μέθοδο της ελεύθερης προσφοράς
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της κατασκευής των τριών νέων νοσοκομείων, με συνολική δωρεά ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχε μαγνητίσει το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κόσμου της χώρας μας. Μεταξύ εκείνων που διεκδικούσαν το έργο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, καθώς και η ΕΚΤΕΡ. Να σημειωθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο της ελεύθερης προσφοράς, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η κάθε κατασκευαστική εταιρεία είχε την ευχέρεια να προσφέρει ανάλογα το τίμημα που εκείνη εκτιμούσε, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του έργου.

Υπουργικές διαβεβαιώσεις για επαναπροκήρυξη
Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος εμφανίστηκε σίγουρος ότι πρόκειται για μία προσωρινή ακύρωση και ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί. «Σήμερα πληροφορηθήκαμε από το ίδρυμα ότι υπάρχει μια προσωρινή ακύρωση, ήταν υπέρογκες οι προσφορές, ακούγεται πολύ εύλογη η απόφαση αυτή, θα επαναπροκηρυχθεί από όσο γνωρίζω ο διαγωνισμός. Είναι μια μικρή καθυστέρηση, θα πάει λίγο πίσω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς το στόχο της δημιουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου», ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος από τη Θεσσαλονίκη, ενώ και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά: «Βγήκε άγονος ο διαγωνισμός, οι προσφορές ήταν πάρα πολύ υψηλές. Πιστεύω ότι θα βγει ξανά ο διαγωνισμός από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και θα έχουμε πιο κανονικές τιμές, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το νοσοκομείο, που είναι θέληση όλων μας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Noventa: Μπαίνει στην παραγωγή εξαγοράζοντας τη µονάδα οικοδοµικών χρωµάτων Marmolux

Την εξαγορά της βιομηχανικής µονάδας παραγωγής οικοδομικών χρωµάτων και βερνικιών Marmolux στο Κορωπί ανακοίνωσε η Noventa. Με αυτήν την επιχειρηµατική της κίνηση, η Noventa, η οποία δραστηριοποιείται εµπορικά για πάνω από 60 χρόνια στον χώρο των οικοδοµικών χρωµάτων και των υλικών εξοικονόμησης ενέργειας, πλέον εισέρχεται και στην παραγωγή προσδοκώντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Η επένδυση αυτή συνδυάζεται άμεσα με το βασικό brand της Noventa στα συστήµατα βαφής και εξωτερικής θερµοµόνωσης και συγκεκριμένα την CAPAROL, της οποίας είναι εδώ και χρόνια στρατηγικός συνεργάτης. Ειδικότερα, µε την εξαγορά της µονάδας Marmolux η Noventa θα διαθέτει πλέον, εκτός από προϊόντα εισαγωγής της Caparol, και χρώµατα της εν λόγω βιομηχανίας τα οποία θα έχουν παραχθεί στην χώρα µας.

Επέκταση και στην παραγωγή
«Το 2006 θεµελιώσαµε το κέντρο αποθήκευσης και logistics στον Αυλώνα Αττικής, που µας επέτρεψε να αναπτυχθούµε εµπορικά ακόµη και µέσα στην κρίση. Τώρα ήρθε η ώρα για το επόµενο βήµα, την επέκτασή µας στην παραγωγή. Η ελληνική αγορά χρώµατος είναι πολύ ανταγωνιστική, µε υψηλής ποιότητας εγχώρια προϊόντα. Δίπλα τους θα σταθούµε κι εµείς µε την παραγωγή µας για να µεγαλώσουµε το µερίδιο αγοράς που µας αναλογεί», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Noventa, Νίκος Κουράκος.

Το προφίλ της Noventa
Η Noventa διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε συστήµατα βαφής, εξωτερικής θερµοµόνωσης και ηχοαπορρόφησης. Διατηρεί σηµαντικές και αποκλειστικές συνεργασίες µε κορυφαία brands του κλάδου παγκοσµίως, όπως τα Caparol, V33, Tikkurila, Rust-o-leum και Novacolor. Υλικά και συστήµατα της Noventa έχουν εφαρµοστεί σε πλήθος κατοικιών, επαγγελµατικών χώρων, μικρών και μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων έργων, όπως ενδεικτικά το Νοσοκοµείο Χαλκίδας, το εµπορικό κέντρο Shopping Μall της Πάφου στην Κύπρο, κτίρια της Τράπεζας Πειραιώς, ξενοδοχεία του ομίλου «Atlantica» στη Ρόδο και την Κω, της «Aldemar» στην Ηλεία, το «Divani Caravel» στην Αθήνα και το «Domes of Elounda» στην Κρήτη, το κτίριο της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Ιδρύµατος Σταύρου Νιάρχου καθώς και πιο πρόσφατα τα νέα Data Center στα Μεσόγεια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build