Τιτάν: Αμερική, τεχνητή νοημοσύνη και μείωση αποτυπώματος δίνουν το στίγμα

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Αμερικής στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Τιτάν τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από την παρουσίαση που πραγματοποίησε στο πλαίσιο διοργάνωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Μιχάλης Κολακίδης. Ειδικότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου στη διάρκεια του 2022 έδειξαν καλή βελτίωση σε σχέση με το 2021 στο τρίτο τρίμηνο με αύξηση 25% σε EBITDA και το 4ο τρίμηνο καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός του EBITDA, φτάνοντας τα 98 εκατ. ευρώ.

Η Αμερική ήταν αυτή που είχε δείξει την μεγαλύτερη βελτίωση τα τελευταία δύο τρίμηνα του ’22 κάτι που προήλθε από τις αυξήσεις τιμών και την μετακύλησή τους στην αγορά. Όπως ανέφερε ο κύριος Κολακίδης η μετακύληση των τιμών στην αγορά δεν ήταν εύκολο να γίνει σε πολλές αγορές, αλλά πλέον σε μεγάλο βαθμό ο όμιλος έχει καλύψει τις αυξήσεις κόστους που αντιμετώπισε. Η Αμερική στο 4ο τρίμηνο έδειξε σημαντική αύξηση κερδοφορίας. Η γεωγραφική παρουσία του ομίλου στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια και την Καρολίνα είναι καθοριστική. Ο λόγος είναι διότι θεωρούνται προνομιούχες περιοχές με μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της αμερικάνικης αγοράς, ενώ ταυτόχρονα προσελκύουν και εσωτερική μετανάστευση.

Η Αμερική είναι μία αγορά με μεγάλες προοπτικές και στα δημόσια έργα, μετά την νομοθεσία του IRA με την οποία εγκρίνεται η υλοποίηση επενδύσεων άνω του 1 τρισ. σε αυτόν τον τομέα. Θα πρόκειται για επενδύσεις όπου περίπου το μισό από αυτές θα ακουμπά και στις κατασκευές με διάφορους τρόπους. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στάθηκε στην εκτίμηση ότι η αμερικανική αγορά λόγω της ώθησης από τις επενδύσεις, επηρεάζεται με αύξηση κατανάλωσης τσιμέντου 7%-8% ανά έτος για τα επόμενα 5 χρόνια. «Ταυτόχρονα, τα αποθέματα κατοικιών προς πώληση έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο και όλα δείχνουν ότι η Αμερική έστω και εάν υπάρξει συρρίκνωση το ’23, διατηρεί πολύ θετικές προοπτικές».

Στις ΗΠΑ ο όμιλος είχε ξεκινήσει να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί φέτος και αφορά στην δημιουργία νέων αποθηκών στα terminals εισαγωγών και σε πολιτείες όπου έχει εργοστάσιο όπως στη Βιρτζίνια και στη Φλόριντα όπου διατηρεί τερματικό εισαγωγών. Οι αποθηκευτικοί χώροι θα έχουν χωρητικότητα 75.000 τόνων, με τη ζήτηση να είναι αρκετά μεγάλη, σε επίπεδο όπου πέρα από την τοπική παραγωγή ένα σημαντικό μέρος πωλήσεων (35%) προέρχεται από την Ελλάδα και από εισαγωγές προϊόντων που παράγονται σε άλλες χώρες που διατηρεί εργοστάσια ο όμιλος.
Η εξαγορά του 45% της Περλίτες Αιγαίου περνάει από τη στόχευση για μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα

Στόχος για τα επόμενα χρόνια προϊόντα είναι να αυξήσει τα προϊόντα που έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Σήμερα η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στα προϊόντα είναι στο 19% και έως το 2030 θα έχει φτάσει το 58%. Αυτό θα γίνει με τη χρήση τσιμεντοειδών προϊόντων που σε συνδυασμό με το κλίνκερ δίνουν τις απαιτούμενες ιδιότητες στο τσιμέντο χωρίς να περιέχουν ασβεστόλιθο και δεν περνούν από διαδικασία που παραγωγής που εκλύει διοξείδιο του άνθρακα. Η πιο βασική ουσία των τσιμεντοειδών είναι η ποζολάνη, τομέα στον οποίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσε την εξαγορά του 45% της Περλίτες Αιγαίου της οικογένειας Γοβδελά, με την οποία διατηρεί ήδη πολυετή συνεργασία.

Εκτός των άλλων, στα εργοστάσια ο όμιλος χρησιμοποιεί περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα, λιγότερο κλίνκερ και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα όμως εξετάζει ενδελεχώς και τον παράγοντα της κυκλικής οικονομίας με την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων από κατεδαφίσεις που δύνανται να αξιοποιηθούν είτε ως αδρανή, είτε ως πρώτες ύλες για τα προϊόντα του Τιτάνα. Έμφαση δίνει στον τομέα του της τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπου η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλα πλεονεκτήματα στην παραγωγή του τσιμέντου, στην διάθεση προϊόντων και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επιδίωξη είναι ισχυρή παρουσία σε 4 γεωγραφικές περιοχές με διαφοροποίηση ως προς τα παραγόμενα προϊόντα και τις παραγωγικές πρακτικές που εφαρμόζει. Η γεωγραφική διασπορά είναι ένας στόχος που έχει πετύχει, γεγονός που έχει βοηθήσει σε δύσκολες περιόδους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

The Edge: Το πιο «έξυπνο» και αειφόρο κτίριο στο κόσμο, στο συνέδριο Energy Efficiency in Buildings

Ο Ron Bakker, ιδρυτικός συνεργάτης της PLP Architecture, ο αρχιτέκτονας που έχτισε το The Edge, το πιο αειφόρο κτίριο στον κόσμο που ονομάστηκε από το Bloomberg επίσης, το πιο έξυπνο κτίριο στον κόσμο, θα είναι ο κύριος ομιλητής για τα Έξυπνα και Βιώσιμα Κτίρια στο Energy Efficiency in Buildings Conference – 2023, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4/4/23, από την BOUSSIAS Energy Efficiency in Buildings Το Edge, έδρα της Deloitte και της δικηγορικής εταιρείας AKD, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 2014 στην επιχειρηματική περιοχή Zuidas του Άμστερνταμ. Ο Ron Bakker, λέει: «Υπάρχουν 2.300 άτομα που εργάζονται για την Deloitte σε αυτό το κτίριο. Μοιράζονται 1.000 χώρους εργασίας – πολύ βιώσιμο! Κανείς δεν έχει σταθερή θέση γραφείου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων γραφείων και χώρων συσκέψεων, κατάλληλα για συγκεκριμένους τύπους εργασίας.»

Γιατί το κτίριο ονομάζεται The Edge; «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κτίρια χρειάζονται επίσης ονόματα», λέει ο Bakker. «The Edge είναι μια λέξη που απηχεί νεότητα, ενεργητικότητα και συναρπαστικότητα, στην άκρη του τώρα και του μέλλοντος. Από την αρχή, το The Edge σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε έχοντας κατά νου το πιστοποιητικό βιωσιμότητας BREEAM Excellent. Αυτή είναι η κορυφαία παγκοσμίως μέθοδος περιβαλλοντικής αξιολόγησης και σύστημα αξιολόγησης κτιρίων. Μετά την ολοκλήρωση, το The Edge έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ποτέ για ένα νέο κτίριο γραφείων από το BRE, τον παγκόσμιο αξιολογητή βιώσιμων κτιρίων. Ως εκ τούτου, το The Edge αυτοαποκαλείται περήφανα το πιο βιώσιμο κτίριο γραφείων στον κόσμο.

Τεχνητή νοημοσύνη στο γραφείο
Φανταστείτε αυτό. Είναι Δευτέρα πρωί. Μπαίνεις στο κτίριο του γραφείου σου. Το ασανσέρ σας περιμένει και ξέρει σε ποιον όροφο πρέπει να κατεβείτε. Η θερμοκρασία και ο φωτισμός στον χώρο εργασίας σας είναι ακριβώς όπως σας αρέσει και φυσικά το μηχάνημα στην κουζίνα παρασκευάζει αυτόματα το πρώτο φλιτζάνι καφέ σας – χωρίς ζάχαρη, μια σταγόνα γάλα. Μπορεί να ακούγεται σαν φαντασία, αλλά αν εργάζεστε στο Edge αυτή είναι η πραγματικότητά σας. Ο Ron Bakker μας λέει περισσότερα για το δίκτυο πληροφοριών που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους και με το κτίριο:
«Φανταστείτε κάποιον να φτάνει στο γραφείο στις 11.00, μετά από μια συνάντηση αλλού. Το κτίριο γράφει την πινακίδα του αυτοκινήτου και ανοίγει το την είσοδο. Μόλις μπει μέσα, το κτίριο αναγνωρίζει το smartphone του ατόμου και ρωτά τι είδους εργασία είναι πιθανό να κάνει σήμερα το πρωί. Email για μια ώρα; Μερικά τηλεφωνήματα σε ένα ήσυχο δωμάτιο; Συνάντηση? Θέλει να καθίσει με την ομάδα εργασίας; Θα ήθελε οι συνάδελφοι να μάθουν ότι είναι μέσα; Το κτίριο διαθέτει έναν κατάλληλο χώρο εργασίας και όταν φτάσει εκεί τα επίπεδα θερμοκρασίας και φωτισμού έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Χρησιμοποιεί το smartphone σας για να πάρει έναν καφέ από τη μηχανή. Η μηχανή ξέρει ότι θέλετε συνήθως έναν δυνατό καπουτσίνο στις 11.00 το πρωί της Τρίτης. Χρησιμοποιεί το smartphone σας για να στείλει ένα μήνυμα στο κτίριο ότι το χαρτί στον εκτυπωτή έχει τελειώσει. Μπορεί εύκολα να βρει τους συναδέλφους σας. Μπορεί να ελέγξει τις ώρες του Μετρό, τις συνθήκες κυκλοφορίας, την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου και γνωρίζει πόσο νερό της βροχής συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας χθες. Αγοράζει μεσημεριανό με το smartphone σας.
Παραγγέλνει φρέσκο φαγητό για να το πάρετε σπίτι το βράδυ.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, αποφασίζετε να δουλέψετε σε ένα μεγάλο τραπέζι στον όροφο «cabriolet» του τέταρτου ορόφου, στη μέση του αίθριου (αυτός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους εργασίας). Στις πέντε έχετε μια σύντομη παρουσίαση σε έναν πελάτη. Το smartphone σας ανοίγει την πόρτα στην ειδική αίθουσα συσκέψεων στον πρώτο όροφο. Η παρουσίασή σας είναι ήδη στην οθόνη…» Το Edge είναι το πρώτο κτίριο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία. Όχι μόνο κάνει την εργασία πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά εξοικονομεί κόστος ενέργειας και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την ανθρώπινη συμπεριφορά και δραστηριότητα, καθιστώντας τις διαδικασίες όπως ο καθαρισμός, πιο αποτελεσματικές.

Ο Ron Bakker εξηγεί αναλυτικά: «Το κτίριο ανωνυμοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνονται και μαθαίνει πολλά για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Τα συνεργεία καθαρισμού, έχουν ένα iPad που δείχνει ποιοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν πιο ενεργά.
  • Ποιες τουαλέτες χρειάζονται εντατικό καθάρισμα.
  • Ένα ήσυχο απόγευμα Τετάρτης ένα από τα επίπεδα γραφείου δεν χρησιμοποιείται καθόλου.
  • Τα φώτα και ο κλιματισμός δεν ανάβουν. Το δάπεδο δεν χρειάζεται σκούπισμα.
  • Οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται.

Αυτές οι αποδόσεις μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 50% στο κόστος συντήρησης και οι μειώσεις ενέργειας είναι σημαντικές».
«Η τεχνολογία, κάνει τις διαδικασίες του κτιρίου να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, επομένως διευκολύνει τη ζωή των χρηστών, εξοικονομεί ενέργεια και ενημερώνει τους ανθρώπους για τους στόχους βιωσιμότητας. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα δεδομένα που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο και κατά συνέπεια, μακροπρόθεσμα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε καλύτερα κτίρια».

Αυτοσυντηρούμενη αρχιτεκτονική
Το Edge δεν είναι απλώς ένα όμορφο κτίριο – μια μοντέρνα πρόσοψη: έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά ουδέτερο και αυτοσυντηρούμενο. Το Atrium του έχει ύψος 15 ορόφους, κάνοντας όχι μόνο το περιβάλλον εργασίας ανοιχτό και επομένως πιο εμπνευσμένο, αλλά λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μέρος του συστήματος εξαερισμού, διασφαλίζοντας ότι ο χρησιμοποιημένος αέρας από τα γραφεία αναρροφάται από την κορυφή. Η μορφή και ο προσανατολισμός του κτιρίου φέρνει φυσικό φως της ημέρας στους περισσότερους χώρους εργασίας του. Ταυτόχρονα, η σκιά θα πέσει στα ηλιόλουστα μέρη της δομής για φυσική ψύξη. Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ολόκληρο το νότιο αέτωμα είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες.

Επιπλέον, άλλα 4000+ τετραγωνικά μέτρα πάνελ έχουν τοποθετηθεί στις στέγες γειτονικών κτιρίων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Hogeschool του Άμστερνταμ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: ένα aquifer thermal energy storage, που βρίσκεται περίπου 130 μέτρα κάτω από το έδαφος, παράγει όλη την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου. Το νερό της βροχής συλλέγεται επίσης και επαναχρησιμοποιείται. Θα μπορούσατε σχεδόν να σκεφτείτε το The Edge ως τον έναν αυτόνομο πλανήτη. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια διακοπεί σε όλο το Άμστερνταμ, οι άνθρωποι που εργάζονται στο The Edge μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο δικό τους μικρό καταφύγιο.

Ο αρχιτέκτονας
Ένας από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις διαδικασίες δημιουργίας και κατασκευής του The Edge είναι ο αρχιτέκτονας Ron Bakker. Γεννημένος στην Ολλανδία με πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, ο Bakker μετακόμισε στο Λονδίνο πριν από 20 χρόνια. Εκεί εργάστηκε ως συνεργάτης στην αρχιτεκτονική εταιρεία KPF London για 17 χρόνια πριν συνιδρυθεί η PLP Architecture το 2009. Δίνει διαλέξεις τακτικά σε πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη και σε φόρουμ ακινήτων. Ο Bakker ηγήθηκε του σχεδιασμού και της διαχείρισης κτιριακών έργων και εργασιών στην Ολλανδία (World Trade Center Amsterdam και το νέο κέντρο της πόλης Almere Poort), στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι σε κατανάλωση τσιμέντου χωρίζουν την Ελλάδα από το ρεκόρ του 2006

Σταδιακή επαναφορά της κατανάλωσης τσιμέντου στην Ελλάδα και σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τον κλάδο μέσα στα επόμενα χρόνια, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν, Μιχάλης Κολακίδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ομίλου που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ωστόσο η κατανάλωση απέχει σημαντικά από το ρεκόρ των 11,5 εκατομμυρίων τόνων του 2006, καθώς το 2022 ανήλθε σε 3,1 εκατομμύρια τόνους.Όπως ανέφερε ο κύριος Κολακίδης, η Ελλάδα για πολλά χρόνια – περί τα 40 – είχε κατανάλωση που κυμαινόταν από 5 έως και 7 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ έφτασε σε κατανάλωση 11,5 εκατομμυρίων τόνων το 2006. Ωστόσο η δεκαετής οικονομική κρίση έπληξε καίρια την εγχώρια κατανάλωση τσιμέντου, η οποία το 2011 έφτασε σε μόλις 2,5 εκατομμύρια τόνους, καθώς συμπαρασύρθηκε από την κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα.

Σταθερή ανάκαμψη της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 7% έως 8% ετησίως
Το τελευταίο διάστημα όμως η αγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει με σταθερό
ρυθμό που ανέρχεται από 7% έως και 8% ανάπτυξη των πωλήσεων σε ετήσια βάση. Το ποσοστό αυτό κατά τον επικεφαλής του ομίλου Τιτάν, μπορεί να είναι λίγο μικρότερο το 2023, ωστόσο η αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ αυξάνεται και η ζήτηση για δημόσια έργα και για περιφερειακά έργα αλλά και για έργα που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά με νέες επενδύσεις που έρχονται στο προσκήνιο, ενώ κυριαρχεί σε αυτές τις επενδύσεις ο τουρισμός και η ιδιωτική κατοικία που καταλαμβάνει ένα σημαντικό μερίδιο της ευρύτερης οικοδομικής δραστηριότητας κυρίως στην Αττική. Συμπλήρωσε ότι το σύνολο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανοδική πορεία, έχοντας καταφέρει να υπερβεί τα 3 εκατομμύρια σε τόνους τσιμέντου σε ετήσια κατανάλωση, ενώ ένα σημαντικό μέρος των ποσοτήτων που παράγονται στη χώρα μας κατευθύνονται και στις εξαγωγές. Στην περίπτωση του Τιτάνα για παράδειγμα, ένα ποσοστό 35% από τις συνολικές ποσότητες που διακινούνται στην Αμερική, προέρχεται από την παραγωγή που γίνεται στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη για την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατέγραψε ανάπτυξη 16%.

Η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας
Για να αντιληφθούμε την ένταση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το
τελευταίο διάστημα, εντός του 2021 στην Αττική χτίστηκαν 832.198 τετραγωνικά μέτρα και το 2022 οι συνολικές δομημένες επιφάνειες έφτασαν τα 1.161.222 τετραγωνικά μέτρα, καταγράφοντας αύξηση 40%. Αντίστοιχα το 2022 χτίστηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα – εκτός της Αττικής – 2.433.128 τετραγωνικά μέτρα και το 2022 έφτασαν τα 2.545.961 τετραγωνικά μέτρα, με αύξηση κατά 5%. Ως προς τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν στην οικοδομή μόνο στην Αττική το 2021 ήταν 1.996, ενώ το 2022 αυξήθηκαν κατά 15%, φτάνοντας τις 2.302. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι άδειες που εκδόθηκαν το 2021 ήταν 7.389 και το 2022 έφτασαν τις 8.099, καταγράφοντας αύξηση 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Meton Construction Database.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Intrakat: Κατασκευή νέου υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι για λογαριασμό της ΔΕΗ

Η Intrakat ανέλαβε, για λογαριασμό της ΔΕΗ Α.Ε., την κατασκευή νέου δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home) σε 3 Δήμους της Αττικής. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 9 μήνες, επιτρέποντας σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στους Δήμους Αμαρουσίου, Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας να απολαμβάνουν υπερυψηλές ταχύτητες Internet μέσα από ένα υπερσύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο θα φτάνει στην πόρτα των χρηστών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης, τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, την εναέρια και υπόγεια εγκατάσταση οπτικών ινών, την εγκατάσταση  υπαίθριων τηλεπικοινωνιακών καμπινών, τη διενέργεια μετρήσεων οπτικών χαρακτηριστικών και την παροχή υπηρεσιών σύνδεσης χρηστών και τεχνικής υποστήριξης.

Διαθέτοντας επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, αλλά και πολύχρονη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, η Ιntrakat έχει αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στην εγκατάσταση δικτύων οπτικής ίνας νέας γενιάς, καθώς έχει κατασκευάσει περισσότερα από 12.000 χλμ δικτύων για όλους τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους της Ελλάδας.

Τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην παροχή υψηλών ταχυτήτων Internet, τομέα στον οποίο η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών της Ελλάδας και κάλυψης του σχετικού χάσματος, η ΔΕΗ θα υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι στο σπίτι (FTTH) σε 13 Δήμους της Αττικής, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες για απίστευτα γρήγορο Internet σε 440.000 νοικοκυριά.