Η τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT, η ρομποτική και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου

Ημερίδα με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή του κλάδου των κατασκευών στο metaverse διοργάνωσε, την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ). Η τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT και η ρομποτική ήταν ανάμεσα στα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα, βασικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στα θέματα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε για τη φιλοσοφία, τις δυνατότητες, τα επιτεύγματα και τα επόμενα βήματα γύρω από τις σπουδαιότερες υπηρεσίες του gov.gr, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του. Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχαήλ Δακτυλίδης, ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση στις κατασκευές, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ίδια η ΠΕΔΜΕΔΕ συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην εκπαίδευση στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα).

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου
Ακόμη, ο Δρ. Αντώνιος Πανάς, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΔΜΕΔΕ, εστίασε στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου (Construction 4.0) και τόνισε ότι οι ψηφιακές ανάγκες σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να απαντηθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατάρτιση των εργαζομένων. Επιπλέον, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα σε σχέση με την έλλειψη αφ’ ενός εργατικού δυναμικού και αφ’ ετέρου ψηφιακής κατάρτισης.

Αναφορά έγινε και στο ChatGPT, το νέο internet που προκαλεί αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και μεγάλες αλλαγές γενικότερα. Τέλος, ο υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, Οδυσσέας Δρόσης, στάθηκε στα οφέλη της εφαρμογής της επιστήμης αυτής στον κλάδο των κατασκευών. Επεσήμανε συγκεκριμένα πεδία χρήσης και ανέπτυξε παράλληλα ειδικότερες ιδέες σχετικά με την «όραση των υπολογιστών» και τη χρήση τους στην αυτοματοποιημένη απεικόνιση έργων, με σκοπό τη μείωση του κόστους και του χρόνου κατασκευής αλλά και την αποφυγή λαθών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πολιτεία Καινοτομίας: διαγωνισμοι για τεχνικο, νομικο και χρηματοοικονομικο συμβουλο

Τρεις διαγωνισμούς που σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς τρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης, παράλληλα με τη διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους. Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης προκήρυξε χθες τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς για την υποβοήθηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας κατά την προετοιμασία, διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσης και σύναψης σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για την Πολιτεία Καινοτομίας, ζητώντας προσφορές για:

– παροχή υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου
– παροχή υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου
– παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του έργου για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου και η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 28 Μαρτίου. Στην Πολιτεία Καινοτομίας θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες , παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Sicap: Με τζίρο στα 26 εκατ. ευρώ, «βλέπει» συνεργασία με τη ΜΕΤΚΑ στην παράκαμψη Χαλκίδας

Με τζίρο που άγγιξε τα 26 εκατομμύρια ευρώ η Sicap Κατασκευαστική, θυγατρική του ομίλου SABO, διεκδικεί σειρά έργων υποδομής αλλά και έργα οδοποιίας, λιμενικά έργα καθώς και αρκετά ακόμη σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως οι Λειψοί καθώς και η Ιθάκη. Μάλιστα ένα από τα έργα που τρέχει αυτή την περίοδο είναι η κατασκευή της γ’ φάσης του λιμανιού στο Μαντούδι της Εύβοιας, όπου η εταιρεία μειοδότησε με ποσοστό έκπτωσης 38,9%, αφήνοντας πίσω της την ΕΡΤΕΚΑ με έκπτωση 37,59% και την Αρχιμήδης με 34,7% επί του αρχικού προϋπολογισμού. Πρόκειται για ένα έργο, ο αρχικός προϋπολογισμός για το οποίο ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε στο Build ο ιδρυτής της SABO, Δημήτρης Κοίλιαρης, το συνολικό ανεκτέλεστο της Sicap αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην αναβάθμιση του πτυχίου μηχανικού από 3ης και 4ης τάξης που είναι σήμερα σε 4ης και 5ης τάξης. Η Sicap αποτελεί επί της ουσίας την δεύτερη από πλευράς τζίρου δραστηριότητα του ομίλου SABO, ο οποίος είχε κύκλο εργασιών 72 εκατομμύρια ευρώ. Κυρίαρχη είναι η δραστηριότητα στον τομέα παροχής λύσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνολογίας για την βιομηχανία.

Σταδιακή ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας στις κατασκευές
Θα θυμίσουμε ότι σε επίπεδο εταιρείας είχε προηγηθεί η πορεία του 2021 με την εταιρεία να ανακάμπτει σταδιακά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όταν ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13,2 εκατομμυρίων ευρώ έναντι των 10,6 εκατομμυρίων ευρώ του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,77% . Η διεύρυνση της συμμετοχής της εταιρείας σε νέα έργα σε συνδυασμό με το άνοιγμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας το 2022, οδήγησε στον κύκλο εργασιών των 26 εκατομμυρίων ευρώ της περασμένης χρονιάς και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2023, σύμφωνα με τα στελέχη της επιχείρησης και τον επικεφαλής της, Δημήτρη Κοίλιαρη.

Kατά καιρούς η Sicap έχει αναλάβει την κατασκευή λιμενικών έργων στους Λειψούς, στην Ιθάκη και στην Πάτμο.
Αυτή την περίοδο εκτός από το Μαντούδι, εκτελεί έργο για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Επιδίωξη της εταιρείας σύμφωνα με τον κύριο Κοίλιαρη είναι να συνεργαστεί και με την ΜΕΤΚΑ για την Παράκαμψη της Χαλκίδας, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, αναλαμβάνοντας ένα μέρος του έργου ως υπεργολάβος.
Ως προς τους διαγωνισμούς που στοχεύει είναι και μικρότερα έργα όπως είναι ένα στον τομέα της οδοποιίας με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ στην Βόρεια Εύβοια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build