«Ναι» στην ολική ανακαίνιση μέσω ΣΔΙΤ της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Εγκρίθηκε, από την Διυπουργική Επιτροπή, η υποβληθείσα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) αίτηση για ένταξη στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Τα παραπάνω ανακοίνωσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, προσθέτοντας πως το εμβληματικό, όπως το χαρακτηρίζει, για την πανεπιστημιακή κοινότητα της Αθήνας έργο είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται, μετά την έγκριση ΣΔΙΤ ακολουθεί η διαδικασία επιλογής των συμβούλων (χρηματοοικονομικός, νομικός, τεχνικός), οι οποίοι θα δρομολογήσουν, μαζί με το ΕΜΠ, τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής και ανάδειξης του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακαίνιση και συντήρηση της Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου για 28 έτη. Η κατασκευαστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Να σημειωθεί, ότι οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής του έργου έχουν εκπονηθεί από το Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και παραδόθηκαν στο Ε.Μ.Π. μέσω δωρεάς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το Ιωάννινα-Κακαβιά

Προκηρύχθηκε, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο πολυαναμενόμενος και πολυδάπανος διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το τμήμα της Ιονίας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, λόγω του μεγάλου του προϋπολογισμού, που ανέρχεται στο ποσό των 310 εκατ. ευρώ και της σημασίας του, το έργο θα κινητοποιήσει τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών εκπνέει στις 14/03/2023 και ώρα 11:00. Η διάρκεια της σύμβασης έχει ορισθεί στους 54 μήνες.

Όπως διευκρινίζεται στην δημοσιευθείσα προκήρυξη, το έργο περιλαμβάνει δύο υποτμήματα:
– Υποτμήμα 1: Ιωάννινα-Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέου χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι (6) Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) αποτελεί την Προαίρεση 1, μήκους 1,47χλμ.
– Υποτμήμα 2: Καλπάκι-Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

Οι εργασίες που προβλέπονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Εγνατίας (Κ0), κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα «Ανισόπεδος κόμβος Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό έως Ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου» με την κατασκευή 6 ανισόπεδων κόμβων, αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών όπου απαιτείται, χωματουργικές εργασίες, έργα οδοστρωσίας και ασφαλτικών, κατασκευή τεχνικών έργων, έργα αποχέτευσης, αποστράγγισης, σήμανσης, ασφάλισης, ηλεκτροφωτισμός και υποδομή τηλεφωνοδότησης.
Όσον αφορά, τώρα, στην αναβάθμιση του υποτμήματος Καλπάκι-Κακαβιά, προβλέπει να δημιουργηθούν κάθετες και παράπλευρες οδούς μήκους 15,8 χλμ.,
4 νέες κάτω διαβάσεις και 2 νέες άνω διαβάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

To νέο deal της Everty με την Hellenic Properties και το project της Μυκόνου

Σε μία ακόμα συμφωνία προχώρησαν σύμφωνα και σύμφωνα με πληρηφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η Everty και η Hellenic Properties. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που πρόσφατα έκανε την είσοδό της στην Ελλάδα και της οποίας ηγείται ο Νίκος Ρούπακας και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Ερρίκου Αρώνες υπέγραψαν την δεύτερη συμφωνία πώλησης ακινήτου από τη δεύτερη στην πρώτη, καθώς μετά την πώληση του κτιρίου γραφείων στην οδό Αρτέμιδος 1 στο Μαρούσι, η Everty απέκτησε και ένα ακόμη ακίνητο στην οδό Αποστόλου Παύλου 10 στην ίδια περιοχή. Σημειώνεται ότι το ακίνητο περιήλθε στην κατοχή της Hellenic Properties το 2018 και στο σύνολό του μισθώνεται από την εταιρεία kariera.gr. To ακίνητο της Αποστόλου Παύλου έχει συνολική επιφάνεια 1.297 τετραγωνικών μέτρων. Ειδικότερα, διαθέτει υπόγειους χώρους 261 τετραγωνικών μέτρων και πέντε ορόφους ανωδομής συνολικής επιφάνειας 1.036 τετραγωνικών μέτρων.

Οι επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα και ο στόχος της Μυκόνου
Να σημειωθεί ότι η Everty εκτός από τον τομέα των ακινήτων γραφείων επενδύει και στα τουριστικά ακίνητα, όντας ιδιοκτήτρια των Petrothalassa Villas στην Ερμιόνη Αργολίδας καθώς και του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Iconic Santorini Hotel, το οποίο απαρτίζεται από 19 σουίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού σχεδιασμού που εφαρμόζει στη χώρα μας η Everty, στοχεύει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε μία ακόμα κίνηση στον τομέα των πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο της βήμα στο νησί των Κυκλάδων.

Να σημειωθεί ότι στο κάδρο της βρίσκεται και η απόκτηση ξενοδοχείων εντός Αττικής. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου concept στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον τομέα της φιλοξενίας, όπου θα ταξιδέψει σε όλες τις χώρες που διατηρεί δραστηριότητα η Everty, στην Ελλάδα, στην Κόστα Ρίκα, στη Βουλγαρία.

Θα θυμίσουμε ότι με βάση το συνολικό επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινώσει η Everty για την Ελλάδα, προτίθεται να επενδύσει συνολικά περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ έως και το 2025 στους τομείς της φιλοξενίας, των ακινήτων γραφείων και της κατοικίας. Kατέχει και διαχειρίζεται πολλά περιουσιακά στοιχεία στους τομείς της φιλοξενίας, των εμπορικών ακινήτων και της κατοικίας σε κομβικές αγορές του πλανήτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κόστα Ρίκα, η Νιγηρία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Η εταιρεία είναι μέρος του Ομίλου YNV, ενός ομίλου πολυεθνικών εταιρειών που επενδύουν και δραστηριοποιούνται σε έναν αυξανόμενο αριθμό τομέων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build