Dimand: Διοικητικές αλλαγές μετά την παραίτηση της Μαρίας Ιωαννίδου

Αλλαγές στο οργανόγραμμά της ανακοίνωσε η Dimand μετά τη χθεσινή παραίτηση της Μαρίας Ιωαννίδου, που μέχρι πρότινος ασκούσε τα καθήκοντα της Γενικής Διευθύντριας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Chief Business Development Officer) της εισηγμένης. Μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Dimand, τροποποιείται το οργανόγραμμα της εταιρείας ως εξής: Καταργείται η Γενική Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και τα τμήματα που υπάγονταν σε αυτήν (εκτός του Facility Management) εντάσσονται στη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, υπό τον Νικόλαο – Ιωάννη Δήμτσα. Αντιστοίχως, το τμήμα του Facility Management εντάσσεται στη Γενική Διεύθυνση Λειτουργικής Δραστηριότητας, υπό την Όλγα Ίτσιου.

Προχωρά η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Αιγίου
Ο Δήμος Αιγιαλείας ενημέρωσε ότι υπέγραψε, με την ανάδοχο εταιρεία, τη σύμβαση κατασκευής του έργου της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης του Αιγίου.
Η περιοχή στην οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις περιλαμβάνει την Πλατεία Αγίας Λαύρας, την πλατεία Βάλφουρ και τις περιμετρικές τους οδούς.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.455.199,99 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ η προθεσμία περαίωσής του είναι έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το χρυσοτόκο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του κοινωφελούς Ιδρύματος Χατζηκώνστα

Ένα χρυσοτόκο χαρτοφυλάκιο αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, είναι αυτό που διαχειρίζεται το Κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2021 η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος ήταν στα επίπεδα των 37,82 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια χρονιά τα έσοδα από τα ενοίκια που εισπράττει από τα ακίνητα που μισθώνει ανήλθαν στα 1,43 εκατομμύρια ευρώ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά ακίνητα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του το Ίδρυμα Χατζηκώνστα είναι αυτό της οδού Μηλιώνη στο Κολωνάκι, όπου κατά το παρελθόν φιλοξενούσε το εστιατόριο «Πρυτανείον».

Το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη 7 επαναμισθώθηκε πρόσφατα σε νέους ενοικιαστές με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 3.500 ευρώ, ένα μίσθωμα ιδιαίτερα χαμηλό εάν αναλογιστεί κανείς το σημείο στο οποίο βρίσκεται το συγκεκριμένο διατηρητέο ακίνητο. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως εστιατόριο. Πρόκειται για ακίνητο με υπόγειο 29 τετραγωνικών μέτρων, ισόγειο 93 τετραγωνικών μέτρων, πρώτο όροφο 88,7 τετραγωνικών μέτρων και δεύτερο όροφο 30 τετραγωνικών μέτρων. Ταυτόχρονα όμως στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της ανοικοδόμησης και ανακατασκευής ενός ολόκληρου κτιρίου που υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος και βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων 5 στο Σύνταγμα και αυτό διατηρητέο με σκοπό την μακροχρόνια μισθωσή του και την ανακατασκευή του από τον μισθωτή.

Μοντέλο μακροχρόνιας μίσθωσης με την ανακατασκευή να βαρύνει τον μισθωτή
Είναι γεγονός ότι κάποια από τα ακίνητα του Ιδρύματος Χατζηκώνστα παρέμειναν επί αρκετά χρόνια ανενεργά όπως συνέβη και με το εγκαταλειμμένο και επίσης διατηρητέο κτίριο της οδού Φιλελλήνων. Σημειώνεται ότι το κοινωφελές ίδρυμα προέβη επίσης στην προκήρυξη διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής σε οικόπεδο 13,6 στρεμμάτων που βρίσκεται επί της οδού Λεβίδου στο κέντρο της Κηφισιάς. Αυτό που επιδιώκει το Ίδρυμα να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προχωράει σε μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε μισθωτή να πληρώνει ένα ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο, ανακατασκευάζοντας και συντηρώντας το εκάστοτε ακίνητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της οδού Λεβίδου στην Κηφισιά, το υπολογιζόμενο ύψος επένδυσης που θα επιβαρύνει τον μισθωτή ανέρχεται στα 16,62 εκατομμύρια ευρώ, η διάρκεια μίσθωσης κυμαίνεται από 4 έως και 49 έτη το ανώτερο και το μηνιαίο μίσθωμα από την υπογραφή της σύμβασης έως και την έκδοση της πολεοδομικής άδειας ορίζεται κατ’ ελάχιστο στα 1.500 ευρώ πλέον χαρτοσήμου. Μετά την έκδοση της πολεοδομικής άδειας το μίσθωμα σταδιακά αναπροσαρμόζεται με παρακράτηση και ποσοστού επί των εσόδων του υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Μεταξύ των περιουσιακών του στοιχεία είναι καταστήματα επί της οδού Λεωχάρους 9 επίσης στο κέντρο της Αθήνας αλλά και επί της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 (τετραώροφο διατηρητέο), ακίνητο στην οδό Ερμού 37 καθώς και στην οδό Αιόλου 38. Ξεχωρίζει επίσης το ακίνητο στην λεωφόρο Κηφισίας 374 στο Χαλάνδρι, σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων που είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά οικόπεδα με διαφορετική χρήση το καθένα. Σε αυτό στεγάζεται πολυώροφο κτίριο 13.112 τ.μ. που ιδιοχρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Ιδρύματος, σε δεύτερο οικόπεδο βρίσκεται ισόγειο κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, ενώ το τρίτο οικόπεδο επιφάνειας 1.170 τ.μ. μισθώνεται σε ιδιώτη.

Ακίνητα προερχόμενα από κληρονομιές – Από αγορά το ακίνητο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης
Το Ίδρυμα Χατζηκώνστα παραμένει ιστορικά το παλαιότερο ίδρυμα εν λειτουργία και το τρίτο που ιδρύθηκε μετά την επανασύσταση του ελληνικού κράτους με διάταγμα που υπέγραψε ο Όθωνας τον Αύγουστο του 1953. Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις του Χαλανδρίου συνεχίζει να προσφέρει έργο σε παιδιά άπορων οικογενειών. Σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που διαχειρίζεται έχουν περιέλθει στην κατοχή του από κληρονομιές με εξαίρεση το ακίνητο που διατηρεί στην Αιόλου 38 στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο προήλθε από αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κυβερνητικό Πάρκο: 31 εκατ. ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ

Σε ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της μετατροπής των παλιών εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, σε «κυβερνητικό πάρκο» προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, καθώς πριν από λίγες ημέρες συνυπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία κηρύσσεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση, η απαλλοτρίωση του ακινήτου, συνολικού εμβαδού 154.797,34 τ.μ., κηρύσσεται υπέρ του υπουργείου Οικονομικών και με δαπάνες αυτού, ενώ η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 31.000.000 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι η εν λόγω απαλλοτρίωση έχει υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας ώστε με ειδική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτραπεί η άμεση παράδοση του ακινήτου και η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης είχαν γνωστοποιήσει με κοινή τους ανακοίνωση ήδη από τον Μάρτιο του 2022 την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αυτήν την απαλλοτρίωση, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών
Η κοινή υπουργική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου, που αφορά στη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, προβλέποντας παράλληλα εκτεταμένους χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους. Το κυβερνητικό πάρκο που θα κατασκευαστεί θα φέρει το όνομα του Ανδρέα Λεντάκη, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην δήμαρχο Υμηττού.

Στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ θα παραμείνουν διατηρούμενα κτίρια έκτασης 41.587 τ.μ., τα οποία προβλέπεται ότι με τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις που θα γίνουν θα επεκταθούν στα 64.314 τ.μ., ενώ τα βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν, αφού πραγματοποιηθούν εργασίες στατικής ενίσχυσης, ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης. Πάντως, πριν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου μέσω ΣΔΙΤ, εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η προκήρυξη της διαδικασίας θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build