--> 

Η διαμάχη Λάμπρου Αναγνωστόπουλου – Bluehouse Capital με επίκεντρο ένα κατάστημα Praktiker στη Ρουμανία

Στην ελληνική δικαιοσύνη οδηγείται η αντιδικία μεταξύ των εταιρειών Secure Property Development & Investment του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development) και Bluehouse Capital των Βίκτωρα Πιζάντε, Μπάμπη Πανδή και Γιάννη Δεληκανάκη (ο τελευταίος αποχώρησε το 2020) για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2014, με τη Secure να έχει καταθέσει από τον Αύγουστο του 2022 μήνυση για απάτη κατά των τριών τότε επικεφαλής της Bluehouse Capital, ενώ η νεότερη εξέλιξη είναι η έναρξη έρευνας για την υπόθεση από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Lerman, η οποία απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για ενδεχόμενες απάτες των μηνυομένων να το αναφέρει, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «πολύ λεπτομερή, καταγεγραμμένα στοιχεία» που παραπέμπουν σε ένα «οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης».

Το χρονικό της υπόθεσης: Το μνημόνιο του 2014 και τα δύο ακίνητα σε Ρουμανία και Βουλγαρία
Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η Secure, μία εταιρεία με έδρα την Κύπρο και επενδυτική δραστηριότητα σε ακίνητα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, το 2013 μπήκε σε συζητήσεις με την Bluehouse, στης οποίας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντόπιζε καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Καρπός των συζητήσεων αυτών ήταν το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2014, βάσει του οποίου η Secure θα αποκτούσε ακίνητα της Bluehouse, με απώτερο σκοπό τον σχηματισμό μίας ισχυρής κοινοπραξίας μεγέθους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κυριαρχούσε στην αγορά επενδύσεων σε ακίνητα όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο μνημόνιο περιλαμβάνονταν έξι ακίνητα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, από τα οποία επελέγησαν τελικά δύο από τη Secure: ένα εμπορικό ακίνητο στην Κραϊόβα της Ρουμανίας που ήταν μισθωμένο έως το 2019 από την Praktiker και το 20% του κτιρίου γραφείων Autounion στη Σόφια της Βουλγαρίας (το υπόλοιπο 80% θα το εξαγόραζε αργότερα με χρηματοδότηση από αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα).

Το ενοίκιο που μειώθηκε κατά 40%
Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ετήσιο ενοίκιο που κατέβαλλε για το πρώτο ακίνητο η Praktiker ανερχόταν σε 971.175 ευρώ, και με βάση αυτό η αξία του ακινήτου υπολογιζόταν στα 10,55 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, δύο εβδομάδες πριν την υπογραφή του μνημονίου, η Bluehouse είχε συμφωνήσει με την Praktiker για μείωση του ενοικίου κατά 40%. Όταν το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε από την πλευρά της Equity, η Bluehouse απάντησε ότι επρόκειτο για προσωρινή διευκόλυνση λόγω προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε η μισθώτρια. Όμως τον Απρίλιο του 2015, κι ενώ ήταν έτοιμα να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια της συμφωνίας, η Bluehouse παραχώρησε εκ νέου μείωση 40% ενοικίου στην Praktiker για όλο το 2015, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αυτό που ισχυρίζεται η πλευρά της εταιρείας του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου είναι ότι η Bluehouse με δόλο της απέκρυψε την πραγματική αποτίμηση του ακινήτου με βάση το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, η οποία σύμφωνα με τραπεζική έκθεση που επικαλείται η Secure ανερχόταν στα 5,66 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη από τα 10,55 εκατ. ευρώ που θα ήταν χωρίς την έκπτωση. Μία διαφορά που, σύμφωνα με τη Secure, δεν αποτέλεσε ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα μίας μεθοδικής απάτης. Μάλιστα, έγγραφα που επικαλείται η μηνύτρια και περιήλθαν στην κατοχή της τον περασμένο Ιούνιο φέρονται να δείνουν ότι η Bluehouse είχε συμφωνήσει με την Praktiker για μακροχρόνια μείωση του ενοικίου έως το 2019, και άρα γνώριζε πως η μείωση αυτή δεν ήταν προσωρινή, όπως διατεινόταν.
Ζημία τουλάχιστον 4,2 εκατ. ευρώ καταγγέλλει η Secure Property Development & Investment Επιπλέον, η Secure καταγγέλλει ότι δεν της καταβλήθηκαν τα μερίσματα που της αντιστοιχούσαν από το ακίνητο στη Σόφια το οποίο διαχειριζόταν για λογαριασμό της Bluehouse επί 15 μήνες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Secure Property Development & Investment, ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 4,2 εκατ. ευρώ από τις ενέργειες των μηνυομένων και ζητά την τιμωρία τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΕΚΤΕΡ: Προσωρινή ανάδοχος για την επέκταση των κτιρίων του Δημόκριτου με προσφορά 7,46 εκατ. ευρώ

Προσωρινή μειοδότρια για την «Επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤΕΡ. Η κατασκευαστική εταιρεία κατέθεσε οικονομική προσφορά με έκπτωση 21,3% που ανήλθε συνολικά στα 7,46 εκατομμύρια ευρώ (6,02 εκατ. ευρώ+ΦΠΑ). Στη διεκδίκηση του έργου κατά τις ίδιες πληροφορίες συμμετείχαν. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 9,42 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ, ωστόσο με την προσφερόμενη έκπτωση από πλευράς της κατασκευαστικής εταιρείας, ανήλθε στο ποσό που προαναφέραμε.

Το έργο αφορά στην εκπόνηση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων υλικών και εργασιών που απαιτούνται για την επέκταση του κτιρίου Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του Δημόκριτου. Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου θα έχει διάρκεια 2 ετών από τη στιγμή της υπογραφής της. Η αποσφράγιση των προσφορών από τους συμμετέχοντες κατά τη διαγωνιστική διαδικασία έγινε στις 26 Ιανουαρίου όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ η επιλογή της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινής μειοδότριας ολοκληρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς των υπολοίπων συμμετεχόντων θα είναι και εκείνη που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο.

Οι συνδιεκδικητές του έργου
Εκτός από την ΕΚΤΕΡ που κατέθεσε την συμφερότερη προσφορά από οικονομικής άποψης, συμμετείχαν κατά σειρά η ΑΤΕΣΕ Α.Ε. που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 16,48%, η GDM Assets Α.Ε. με ποσοστό έκπτωσης 14,7%, η Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 13,83% και η Alphadelta Constructions ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 7,1%.

Ποιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανέγερση νέου κτιρίου για το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, έχει εγκριθεί τοπικό ρυμοτομικό με το Π.Δ. από 18/10/1999 ΦΕΚ761/Δ, στο οποίο καθορίζει τα οικοδομήσιμα τμήματα εντός της έκτασης που αξιοποιεί ο Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή. Στο τμήμα Ε2, όπως αυτό εμφανίζεται στο εν λόγω Προεδρικό διάταγμα πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο «Προσθήκη καθ’ ύψος και κατά επέκταση κτιρίου γραφείων – εργαστηρίων σε υπάρχον ισόγειο κτίριο». Το κτίριο καλύπτει 1264,87 τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου και αποτελείται από τα εξής επίπεδα: Α-Β: υφιστάμενο κτίριο και νέο υπόγειο, Γ: υφιστάμενο πατάρι με αποθηκευτικούς χώρους, Δ κύριες είσοδοι νέου κτιρίου, χώροι υποδοχής κοινού, Ε: γραφειακοί – εργαστηριακοί χώροι, ΣΤ: γραφειακοί – εργαστηριακοί χώροι, Ζ: πατάρι με γραφειακούς – εργαστηριακούς χώρους. Εκτός των άλλων προβλέπεται η κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και μετατροπής της σε ηλεκτρική, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα τοποθετηθούν στο δώμα του κτιρίου. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδεθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και αναμένεται να παράγει ετησίως 12.260 kWh/έτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Υπέγραψαν Alpha Bank, Dimand, Premia για τα ακίνητα του project Skyline

Η Alpha Bank (μέσω της 100% θυγατρικής της, Alpha Group Investments Limited) εισήλθε σε δεσμευτική συμφωνία με την κοινοπραξία που αποτελείται από τις Dimand Α.Ε. και Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων, όπως επίσημα ανακοινώθηκε.

Τι προβλέπει η δεσμευτική συμφωνία που ήδη έχει υπογραφεί;
Ότι η εταιρεία «Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ» θα αποκτήσει, μέσω διαδοχικών μεταβιβάσεων, χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ η μεν κοινοπραξία των δύο εταιρειών θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 65% στην Skyline, ο δε Όμιλος Αlpha Bank θα διατηρήσει ποσοστό 35%.

Η Alpha Bank θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας επτά ετών, με την Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εκμετάλλευσης, τεχνικής υποστήριξης και μεσιτείας.
Ακόμη, η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την κοινοπραξία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά το project της Skyline μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών στο πλαίσιο του έργου.

Το χαρτοφυλάκιο της Skyline: 573 ακίνητα συνολικής αξίας 438 εκατ. ευρώ
Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Skyline είναι αξίας 438 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 573 ακίνητα διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων κατοικίες, γραφεία, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, καθώς και εμπορικά ακίνητα. Η συνολική μεικτή επιφάνεια των εν λόγω ακινήτων είναι περί τα 500 χιλιάδες τ.μ. Για ορισμένα από αυτά τα ακίνητα, ως μισθωτής τους θα παραμείνει ο Όμιλος Alpha Bank. Τα υπόλοιπα είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η μεταβίβαση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου στην Skyline θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε φάσεις. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως η Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. μετέχει στην επενδυτική κοινοπραξία με ποσοστό 25%, ενώ με 75% συμμετέχει η DIMAND Α.Ε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build