--> 

Οκτώ ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι του Βόλου

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι οκτώ επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν φάκελο ενδιαφέροντος στον διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα εν λόγω σχήματα ήταν τα εξής: Advance Properties O.O.D., Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε., Κοινοπραξία Intrakat A.E. – TΕΚΑΛ Α.Ε., Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., Mariner Capital Ltd, QTerminals W.L.L., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Όπως διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογηθούν οι φάκελοι οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα περάσουν στην Β’ φάση του διαγωνισμού (εκείνη των δεσμευτικών προσφορών).

Σύμβαση παραχώρησης για 60 χρόνια
Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Ο.Λ.Β. Α.Ε. έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της – λήγει το 2062. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την «Deloitte Business Solutions S.A.» και την «Euroconsultants S.A.» ως χρηματοοικονομικούς του συμβούλους, την «Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρία» ως νομικό του σύμβουλο και την «Doxiadis Associates» ως τεχνικό του σύμβουλο αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία και τη συναλλαγή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Συγχώνευση της Intracom Properties με την Κλουκίνας – Λάππας στο πλάνο της Intracom

Τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα της εισηγμένης εταιρείας Κλουκίνας – Λάππας, μετά την απόκτηση ποσοστού σε αυτήν (που μελλοντικά θα είναι πλειοψηφικό), αποκάλυψε με ανακοίνωσή της προς το επενδυτικό κοινό η Intracom. Υπενθυμίζεται ότι η Intracom συμφώνησε για την απόκτηση ποσοστού 26,1% της Κλουκίνας – Λάππας, με το δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών να προβλέπει, εφόσον πληρωθούν οι όροι και οι αιρέσεις που έχουν τεθεί, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 74,2%, οπότε και θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Απορρόφηση της Intracom Properties από την Κλουκίνας – Λάππας και μετονομασία της τελευταίας σε Intracom Properties
Πρόθεση της Intracom, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της, είναι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Κλουκίνας – Λάππας σε συνέργεια με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο που εισφέρει στη νέα θυγατρική της, Intracom Properties, μέσω της, σε εξέλιξη, διάσπασης με απόσχιση του κλάδου ακινήτων με σύσταση νέας εταιρείας και εισφοράς του σε αυτήν, με στόχο την ενιαία περαιτέρω ανάπτυξή τους. Σκοπός είναι η συγχώνευση της Κλουκίνας – Λάππας με τη νέα θυγατρική, Intracom Properties, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και η μετονομασία της Κλουκίνας – Λάππας σε Intracom Properties.

Αναφορικά δε με την εμπορική δραστηριότητα της πώλησης παιδικών και βρεφικών ειδών (περιλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των καταστημάτων Mothercare) της Κλουκίνας – Λάππας, στόχος είναι η αδιάλειπτη συνέχειά της, ως ξεχωριστής εταιρείας, μέσω απόσχισης του σχετικού κλάδου και εισφοράς του σε νέα θυγατρική του ομίλου Intracom, με συμμετοχή και της οικογένειας Λάππα στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του νέου σχήματος με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της. Τέλος, η θυγατρική ΚΛΜ ΑΤΕ, η οποία θα διατηρήσει στην κυριότητά της το Υδροηλεκτρικό Πάρκο, θα μεταβιβαστεί στην οικογένεια Λάππα αφού πρώτα έχουν μεταφερθεί τα λοιπά ακίνητά της.

Τα ακίνητα της Κλουκίνας – Λάππας
Σημειώνεται ότι η Κλουκίνας – Λάππας έχει σημαντική ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ και αποτίμηση περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των ακινήτων, αυτό που διατηρεί στην Ερμού και εκμισθώνεται στη Zara έχει αποτίμηση 27 εκατ. ευρώ. Eπίσης διατηρεί και δεύτερο εμπορικό ακίνητο στην Ερμού που εκμισθώνεται στην Adidas καθώς και κτίριο γραφείων στην οδό Παστέρ στους Αμπελόκηπους. Ακόμα, μεταξύ των σημαντικότερων ακινήτων και εκτάσεων που διαθέτει, είναι μεγάλες εκτάσεις στα Οινόφυτα (14,4 στρέμματα και 4,5 στρέμματα). Τέλος, έχει συγκρότημα αποθηκών επιφάνειας 9.000 τ.μ. στον Ταύρο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Marmor: Το νέο εργοστάσιο που άνοιξε την πόρτα των ΗΠΑ και η επένδυση σε λατομείο στην Καβάλα

Σε επένδυση για την εκμετάλλευση ενός νέου λατομείου συνολικής έκτασης 99.269 τ.μ. προχωράει η εταιρεία μαρμάρου Marmor (Stone Group International) στην περιοχή του Μακρυχωρίου στον δήμο Νέστου Καβάλας. Η εξόρυξη του μαρμάρου θα διενεργείται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα και τη χρήση συρματοκοπής, ενώ για την αποκάλυψη του κοιτάσματος και την απομάκρυνση των κατακερματισμένων μη εκμεταλλεύσιμων όγκων, καθώς και για τη δημιουργία δεύτερης ελεύθερης επιφάνειας στα μέτωπα, θα πραγματοποιείται χρήση εκρηκτικών υλών και ακαριαίας θρυαλλίδας (εκρηκτικής ύλης) αντίστοιχα, όπως περιγράφεται στην τεχνική μελέτη. Με τη σειρά της η Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ήρθε να εγκρίνει την τεχνική μελέτη που κατάρτισε και κατέθεσε υπόψιν της η Marmor, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λατομείου.

Πρόσφατα η εταιρεία δημιούργησε μονάδα παραγωγής πλακιδίου, μωσαϊκού και ψηφίδας η οποία έρχεται να εξυπηρετήσει επί της ουσίας το μεγάλο άνοιγμα της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ. Παρατηρώντας το οικονομικό κλίμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία αποτελεί βασική παραγωγό των υλικών αυτών, ξεκίνησε την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου. Η πλήρης παραγωγική δραστηριότητα στον τομέα αυτόν ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη της επιχείρησης και εκτιμάται ότι θα τα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα. Τον Ιούλιο του 2022 έλαβε την έγκριση για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της στον Αναπτυξιακό Νόμο με συνολικό ύψος δαπάνης 7,5 εκατ ευρώ. Μέσω της επένδυσης αυτής ο σχεδιασμός προέβλεπε την επέκταση των κεντρικών εγκαταστάσεων της στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.

H εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης μαρμάρου της βόρειας Ελλάδας ιδρύθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή αποτελεί μία από τις σημαντικές επιχειρήσεις εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου, γρανίτη και φυσικών πετρωμάτων στην Ελλάδα και ένας από τους διακεκριμένους εξαγωγείς μαρμάρων διεθνώς. H Marmor SG Α.Ε., διαθέτει τη θυγατρική «Καρμάρ Λατομική Ανώνυμη Εταιρεία» και παράλληλα συμμετέχει με ποσοστό 50% στη «Μπύρος Ελληνικά Μάρμαρα Ανώνυμη Εταιρεία». Το 2019 προχώρησε στην απορρόφηση των εταιρειών «Καπλανίδου & ΣΙΑ ΕΕ» και «Θεόκλητος & ΣΙΑ ΕΕ» αποκτώντας για πρώτη φορά ιδιόκτητο Λατομείο στην περιοχή της Καβάλας, ενώ το 2021 απορρόφησε την έως τότε θυγατρική της «Μάρμαρα Βερμίου Ανώνυμη Εταιρεία». Ωστόσο τον Νοέμβριο του 2021 προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της (περίπου 30%) στη «Σκαρή Λατομική Θάσου Α.Ε.» έναντι συνολικού τιμήματος 2 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή παρουσία στις εξαγωγές
Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές καθότι από τα συνολικά 44,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι πωλήσεις της το 2021, οι διεθνείς πωλήσεις αντιστοιχούσαν σε 39,33 εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας στο 89% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Στη χρήση του 2021 ο δανεισμός της ήταν 24,53 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 5,61 εκατομμύρια ευρώ από 1,76 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build