Γιατί πρέπει το ξύλο να γίνει βασικό δομικό υλικό παγκοσμίως

Πέντε λόγους για τους οποίους η βιώσιμη ξυλεία πρέπει να αποτελέσει βασικό δομικό υλικό σε παγκόσμια κλίμακα παρέθεσε, σε άρθρο της, η εκ των επικεφαλής του Προγράμματος Δασικής Οικονομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Stephanie Burrell.

Το ξύλο απορροφά και αποθηκεύει άνθρακα
Τα φτιαγμένα από ξύλο κτίρια απορροφούν και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, εξηγεί, αρχικά, η Burrell. Ως γνωστόν, τα δένδρα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό του οποίου παραμένει αποθηκευμένο μέσα στην βιομάζα του δένδρου ακόμα και αν αυτό κοπεί και χρησιμοποιηθεί για το οτιδήποτε. Αυτός ο άνθρακας παραμένει μέσα στο ξύλο ακόμα και αφού αυτό φθάσει στο τέλος της φυσικής του χρήσης, με την προϋπόθεση ότι θα ανακυκλωθεί σε άλλο προϊόν με μακρά ζωή (για παράδειγμα, μια ξύλινη πρόσοψη να μετατραπεί σε υλικό βιομόνωσης). Οπότε, ενώ τα παραδοσιακά κτίρια αναμένεται να εκπέμψουν περίπου δύο χιλιάδες τόνους διοξείδιο του άνθρακα, το αντίστοιχο ξύλινο κτίριο μπορεί να ισοφαρίσει αυτήν την ποσότητα αλλά σε αποθήκευση άνθρακα.

Ανθεκτικό, ως και πυρίμαχο υλικό
Ο δεύτερος λόγος που παραθέτει η Burrell είναι ότι τα υλικά από τα οποία οικοδομούνται τα ξύλινα κτίρια χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή, ενώ είναι ακόμα και πυρίμαχα.
Με χρήση των τελευταίων τεχνολογιών το απλό ξύλο μπορεί να υποστεί κατεργασία και με το προϊόν που προκύπτει να κτίζονται εξαιρετικά δυνατές και ανθεκτικές ξύλινες κατασκευές. Διαφορετικές εκδοχές του κατεργασμένου ξύλου χρησιμοποιούνται πλέον για να αντικαταστήσουν πολλών ειδών υλικά τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και εκπέμπουν άνθρακα, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας.
Μάλιστα, το κατεργασμένο ξύλο είναι αποδεδειγμένο πως όχι μόνο διαθέτει μεγάλη ανθεκτικότητα στην φωτιά, αλλά μπορεί και να αντέξει σε δυνατούς σεισμούς και εκρήξεις.

Ελαφρύ και ευκολότερο στην διαχείριση
Συνεχίζοντας, η Burrell επισημαίνει ότι το ξύλο είναι ένα ελαφρύτερο υλικό και, λόγω του ότι συχνά μπορεί να προκατασκευαστεί εκτός εργοταξίου, είναι πιο εύκολο να κατασκευαστεί και να μεταφερθεί σε σχέση με το σκυρόδεμα και το ατσάλι. Επίσης, καθώς το κατεργασμένο ξύλο είναι, εν συγκρίσει με λιγότερο «πράσινες» εναλλακτικές, ευκολότερο να φτιαχτεί, επιταχύνει την διαδικασία κατασκευής του ακινήτου και δημιουργεί ένα πιο υγιεινό, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε ακόμη και να γίνει φθηνότερο και από το τσιμέντο και από το ατσάλι.
Συν τοις άλλοις, το ξύλο είναι πιο αποτελεσματικό μονωτικό υλικό από τα μέταλλα, το γυαλί και το σκυρόδεμα, επομένως τα ξύλινα κτίρια απαιτούν λιγότερη θέρμανση τον χειμώνα και λιγότερη ψύξη το καλοκαίρι.

Δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την οικονομία
Ο τέταρτος λόγος που η Burrell παραθέτει αφορά στο ότι η χρήση βιώσιμου ξύλου μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες. Ήδη, δε, αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αναγνωρίζοντας τον περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της χρήσης ξύλου στις κατασκευές, τώρα προχωρούν σε κινήσεις για να επιβάλλουν πως όλα τα νέα κτίρια πρέπει να κατασκευάζονται εν μέρει από ξύλο.

Είναι υγιεινό να ζεις και να εργάζεσαι σε ξύλινο σπίτι
Ο πέμπτος και τελευταίος λόγος που παραθέτει στο άρθρο της η Stephanie Burrell αφορά στο ότι τα φτιαγμένα από ξυλεία κτίρια αποτελούν υγιέστερες επιλογές για να ζει και να εργάζεται κανείς. Η Burrell αναφέρει τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μια έμφυτη κατανόηση ότι το ξύλο δημιουργεί πιο υγιεινά περιβάλλοντα και βλέπουν φυσικά τα ξύλινα δωμάτια ως ζεστούς, άνετους, χαλαρωτικούς, φιλόξενους και πιο κοντά στην φύση χώρους. Μια άλλη μελέτη συμπέρανε πως το να βρίσκεσαι σε ένα κτίριο κατασκευασμένο από φυσικά υλικά και υφάσματα επηρεάζει θετικά την αποδοτικότητα και την δημιουργικότητα κατά την εργασία, ενώ τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης κατέδειξαν ότι μια αίθουσα αναμονής νοσοκομείου φτιαγμένη από ξύλο συνέβαλε στην μείωση του επιπέδου άγχους των επισκεπτών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αγορά χρωμάτων: Πώς φτάσαμε σε ανατροπή σκηνικού μετά από 60 χρόνια

Ως τεκτονική αλλαγή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αλλαγή σκυτάλης στην κυριαρχία της αγοράς χρωμάτων. Μετά από 6 δεκαετίες η Βιβεχρώμ για πρώτη φορά έχασε την πρωτοκαθεδρία από τη Vitex το 2022 από πλευράς κύκλου εργασιών, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα την ίδια χρονιά τα 90 χρόνια επιχειρηματικής πορείας. Θα θυμίσουμε ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1932 από τον Στέφανο Πατέρα, ο οποίος συνέστησε τότε μία μονάδα παραγωγής χρωμάτων που κατά κύριο λόγο απευθυνόταν στον κλάδο της ναυτιλίας με τον οποίον συνδεόταν η οικογένειά του.

Στη συνέχεια η επιχείρηση επεκτάθηκε μέσα από την ανάπτυξη δικτύου ιδιόκτητων πρατηρίων και καταστημάτων και σταδιακά κατάφερε να γίνει η δεύτερη δύναμη στην αγορά κατά την εποχή του μεσοπολέμου, πίσω από την Ίρις, κραταιά δύναμη της εποχής, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Το 1990 ο Διαμαντής πατέρας, γιός του ιδρυτή της εταιρείας, διέθεσε την πλειοψηφία των μετοχών της στην τότε Nobel, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου και μετονομάστηκε σε Akzo Nobel. Πρώτος επικεφαλής στη νέα εποχή της Βιβεχρώμ ήταν ο Παύλος Τρυποσκιάδης, ο οποίος ακολούθησε έντονα επιθετική εμπορική πολιτική. Ο Τρυποσκιάδης και τα στελέχη που συγκροτούσαν την τότε διοίκηση της Βιβεχρώμ προσπάθησαν να προχωρήσουν σε επιθετικό management buyout από την μητρική. Μετά από αυτή την εξέλιξη η διοικητική ομάδα απομακρύνθηκε και ο Τρυποσκιάδης με τον οικονομικό διευθυντή, Γιάννη Κώττη, ανέλαβαν διοικητικά καθήκοντα στην Πετζετάκις.

Η εποχή Κατσαμπούρη
Το επόμενο βήμα έγινε κατά την δεκαετία του 2000 με επικεφαλής τον Πέτρο Κατσαμπούρη, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη των μετόχων, τον σεβασμό του προσωπικού και την καλή έξωθεν μαρτυρία στις συνεργασίες που διατηρούσε με τους πελάτες της εταιρείας. Η εταιρεία άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά, έχοντας διέλθει περίοδο πιέσεων υπό την διοίκηση Τρυποσκιάδη, και ταυτόχρονα άρχισε η απόδοση μερισμάτων στους μετόχους της μητρικής. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Κατσαμπούρης προήχθη σε επικεφαλής της Marshal Boya, θυγατρικής εταιρείας της Akzo Nobel στην Τουρκία. Τη θέση του ανέλαβε ο Μάκης Προβατάς, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθμίσει τις απώλειες πωλήσεων που έφερε η κρίση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των μετόχων της επιχείρησης για υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό σήμανε την στρατηγική μείωσης των εξόδων με ταυτόχρονη αύξηση της κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία από τους 300 εργαζόμενους που είχε το 2008 επί εποχής Κατσαμπούρη, έφτασε το 2020 με βάση τον επίσημο ισολογισμό της να έχει 187 άτομα προσωπικό, ενώ περιόρισε σημαντικά της προωθητικές κινήσεις κατά διαστήματα όπου η ίδια έκρινε ότι θα έπρεπε να συρρικνώσει τις δαπάνες της. Σημειώνεται επίσης ότι επί θητείας Προβατά η Βιβεχρώμ αποχώρησε από την Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων.

Εκτός των άλλων εταιρεία δέχτηκε κριτική κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για το γεγονός ότι προχωρούσε σε εξαγγελία αυξήσεων στις τιμές κατά την έναρξη της νέας σεζόν, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις πώλησης χρωμάτων να μην προλαβαίνουν να προσαρμόζουν τις τιμές τους στα νέα δεδομένα και προϊόντα τους να διατηρούν τις παλαιές τιμές, ενώ η ίδια η βιομηχανία είχε ήδη περάσει τις αυξήσεις της στο δίκτυο συνεργατών της. Φέτος τα δεδομένα άλλαξαν για πρώτη φορά, με τη Vitex να ανακοινώνει για πρώτη φορά εκείνη ανατιμήσεις στην αγορά, τον Φεβρουάριο του 2022, ως απόρροια των διεθνών ανατιμήσεων πρώτων υλών.

Το «διαζύγιο» με την Praktiker
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται από κάποιους και το γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, σταμάτησε η εμπορική σχέση της Βιβεχρώμ με τα Praktiker, με τη Vitex να αναλαμβάνει να διαθέσει τα δικά της προϊόντα στην γνωστή αλυσίδα DIY. Ως κορωνίδα εξελίξεων αλλά και της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει ως προς τις τιμές της τα τελευταία χρόνια η Vitex σε συνδυασμό με επενδύσεις σε παραγωγή που έγιναν και απέδωσαν σταδιακά, ήρθε η απώλεια της πρώτης θέσης στην αγορά με το τζίρο της Bιβεχρώμ να κατέρχεται τ0 2022 στα 58 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας και της Vitex να ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Βοσνία: Το οδικό έργο των 325 χιλιομέτρων που είναι «ανοιχτό» για ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες

Για διεθνή ανοικτό διαγωνισµό για την κατασκευή του ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόµου Vc (Corridor Vc) στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στον οποίο υπάρχει δυνατότητα συµµετοχής και ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, ενημέρωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Σεράγεβο. Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για το σηµαντικότερο και ακριβότερο έργο υποδοµών στην βαλκανική χώρα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περισσότερα από 200 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις µέσω του Επενδυτικού Πλαισίου ∆υτικών Βαλκανίων (Western Balkans Investment Framework) και έχει εγκρίνει περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε άλλες µορφές χρηµατοδότησης του έργου, µέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Από τη Βουδαπέστη μέχρι την Αδριατική
Ο αυτοκινητόδροµος Vc, που αποτελεί µέρος του Πανευρωπαϊκού ∆ιαδρόµου 5 (Βαρκελώνη-Κίεβο), έχει συνολικό µήκος 679 χιλιόμετρα, εκ των οποίων περίπου 325 χλμ. διέρχονται της επικράτειας της Βοσνίας. Ξεκινά από την Βουδαπέστη, διασχίζει το βόρειο τµήµα της Κροατίας (πόλη Osijek) και συνεχίζει στην Βοσνία µε κατεύθυνση από βορρά προς νότο (µέσω των πόλεων Doboj, Zenica, Sarajevo και Mostar), για να καταλήξει στο λιµάνι Ploce της Κροατίας στην Αδριατική θάλασσα.
Εντός της Βοσνίας, ο Vc θα αποτελείται από 11 διασυνδετήριους αυτοκινητόδροµους, 19 γέφυρες εκ των οποίων 1 διασυνοριακή, 7 σήραγγες, 9 κόµβους και 4 οδογέφυρες.

Μηδενικό το ενδιαφέρον από εταιρείες της ΕΕ
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Σεράγεβο ενημερώνει, ακόμη, πως ήλθε σε επαφή με στελέχη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληροφορήθηκε ότι το ενδιαφέρον από εταιρείες της Ε.Ε. για συµµετοχή στον διαγωνισµό είναι µηδενικό. Πρόσφατα (17/1) προκηρύχθηκε η κατασκευή του σκέλους Βόρειο Μόσταρ-Νότιο Μόσταρ, αξίας 250 εκ. ευρώ, όµως, όπως ενηµερώθηκε το Γραφείο, καµία εταιρεία της Ε.Ε. δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, σε αντίθεση µε αρκετές κινεζικές, κάποιες από Τουρκία, µία από τη Νότια Κορέα, µία από Αζερµπαϊτζάν, καθώς και δύο τοπικές. Η προθεσµία υποβολής αίτησης λήγει στις 17 Μαρτίου 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build