Η κρισιμότητα των εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο (τσιμέντο, σκυρόδεμα, αδρανή)

Η κρισιμότητα των εξελίξεων στις κατασκευές (τσιμέντο, αδρανή, σκυρόδεμα) ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε η TÜV Hellas, με την συμμετοχή στελεχών κορυφαίων φορέων και εταιρειών του κλάδου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Αρχικά, χαιρετισμό προς την εκδήλωση απηύθυναν οι Σέργιος Λαμπρόπουλος (Πρόεδρος ΕΣΒΥΚ), Δέσποινα Καλλιδρομίτου (Πρόεδρος ΣΕΓΜ), Εμμανουήλ Βράιλας (Γενικός Γραμματέας ΣΤΕΑΤ), Γεώργιος Βαρελίδης (Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) και Κωνσταντίνος Κούρταλης (Πρόεδρος Ε.ΣΥ.Δ.), οι οποίοι επεσήμαναν την σημασία των ποιοτικών υλικών για την κατασκευαστική διαδικασία και την βιωσιμότητα αλλά και ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας αδειοδοτήσεων. Έπειτα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV Hellas, Σάββας Πελτέκης, εξήγησε πώς οι πιστοποιήσεις μπορούν, μέσω των αυστηρών πλαισίων συμμόρφωσης που επιβάλλουν, να βοηθήσουν στην επίτευξη της βιωσιμότητας.

Ακολούθησαν τρεις συζητήσεις «Στρογγυλής Τράπεζας» και ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν στην διάρκειά τους ήταν η αναγκαιότητα και τα εργαλεία επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο των δομικών υλικών, η εφαρμογή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος 2016 και η επόμενη μέρα, καθώς και οι νέες εξελίξεις, τα πρότυπα και η συμμόρφωση με την νομοθεσία για λατομεία και τσιμέντα για την αναβάθμιση των κατασκευών.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ποιότητας, Ασφάλειας, Υγείας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου Άβαξ, Ρόη Κωνσταντάρου, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και ο Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Πωλήσεων του Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, Δημήτριος Μέμτσας και Γεώργιος Τζουβάλας αντίστοιχα, ο Διευθυντής Ποιότητας και Ανάπτυξης Προϊόντων Ομίλου Τιτάν, Εμμανουήλ Χανιωτάκης, η Διευθύντρια Ποιότητας Ομίλου Ελλάκτωρ, Δήμητρα Φραγκολιά, ο Συντονιστής Ποιότητας Χάλυψ, Δημήτριος Τσαματσούλης, ο Μηχανικός Μεταλλείων Αφοί Π. Βουρκά, Γεώργιος Κόγιας, ο Διευθυντής Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Ανάπτυξης Λαρσινός Α.Ε., Χρήστος Βογιατζής και η Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Ποιότητας Κοινοπραξίας BBI/ Intrakat RVJV, Φάνια Αμυγδάλου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελλάκτωρ: Τι γίνεται με Κούτρα, Άκτωρα και πόσο πιθανή είναι η αποεπένδυση από τις κατασκευές

Με κάθε τρόπο προσπαθούν από πλευρά του ομίλου Ελλάκτωρ να απομακρύνουν από το τοπίο τα σενάρια περί πώλησης της δραστηριότητας των κατασκευών και ειδικότερα του Άκτωρα στον Δημήτρη Κούτρα. Όπως πρόσφατα αναφέραμε στο Build μετά από συνομιλία που είχαμε με πηγές κοντά στην εταιρεία, το 2023 θα περάσει για πρώτη φορά σε κερδοφορία. Την ίδια στιγμή πάντως παραμένει ισχυρή η φημολογία που θέλει τον Δημήτρη Κούτρα με την κυπριακή Wade Partners να προχωρούν σε κίνηση για την απόκτηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας του ομίλου Ελλάκτωρ κατά το προσεχές χρονικό διάστημα κάτι που παρόλ’ αυτά δεν επιβεβαιώνεται. Με βάση όλα τα παραπάνω ήρθε στο προσκήνιο η νεότερη τοποθέτηση του ομίλου Ελλάκτωρ σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το εάν προτίθεται να αποεπενδύσει από τον τομέα των κατασκευαστικών, έφερε την απάντηση από πλευράς διοίκησης βάσει της οποίας «εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων».

Υπαρκτό το ενδιαφέρον από πλευράς Δ. Κούτρα και Wade Adams
Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον από πλευράς Δημήτρη Κούτρα και Wade Adams, για το οποίο τόσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα ήταν υπαρκτό, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με τις οποίες επικοινώνησε το Build. Ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σχετική συμφωνία με το εν λόγω σχήμα βρίσκεται μακριά, όπως δήλωναν κατηγορηματικά πηγές κοντά στον όμιλο. Θα θυμίσουμε ότι ο κύριος Κούτρας είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με την Δομική Κρήτης, αναζητώντας την επόμενή του μέρα μετά την Ιντρακάτ, ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν τελεσφόρησαν με τον ίδιο να διερευνά το ενδεχόμενο επαναφοράς στα πεπραγμένα του Άκτωρα.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει μία διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος για πώληση της κατασκευαστικής δραστηριότητας του ομίλου Ελλάκτωρ. Εν γένει πάντως και όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, στον Άκτωρα η κατάσταση στην εταιρεία δεν φαίνεται ακόμη να έχει εξομαλυνθεί πλήρως παρά το γεγονός ότι υπήρχε ισορροπία στις κάτω γραμμές με το «μηδέν» να εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια στα καθαρά αποτελέσματα του 2022 ύστερα από τις υψηλές ζημίες των ετών που προηγήθηκαν και τη στιγμή που το 2023 θα είναι κερδοφόρο, όπως είχατε διαβάσει και σε πρόσφατο άρθρο του Build.

Οι ανοιχτές εγγυητικές και τα στελέχη που αποχώρησαν
Ανασταλτικός παράγοντας θα μπορούσε για εν δυνάμει επενδυτές να θεωρηθεί, οι ανοιχτές εγγυητικές για έργα που είναι κλεισμένα και πρέπει να παραδοθούν, ενώ θα θυμίσουμε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευών αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα όμως ένας σημαντικός αριθμός υψηλόβαθμων και ικανών στελεχών έχουν βρεθεί εκτός του Άκτωρα τα τελευταία χρόνια, που υπό κανονικές συνθήκες όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς δεν θα είχαν εγκαταλείψει την εταιρεία. Επιπροσθέτως, προμηθευτές και εργολάβοι επιβαρύνονται με σημαντικά ανοίγματα προς τον Άκτωρα, τα οποία διεκδικούν προς εξόφληση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Έως τις 28 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για την Πολιτεία Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ

Στις 28 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, επί της οδού Πειραιώς, σε ακίνητο που καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη 24 Ιανουαρίου και σε αυτήν περιγράφεται λεπτομερώς το αντικείμενο του έργου, σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στα πρότυπα που έχουν ήδη υιοθετηθεί επιτυχημένα σε πολλά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα. Η Πολιτεία Καινοτομίας θα αποτελεί χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων. Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή/και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται: – ο σχεδιασμός και όλες οι τεχνικές μελέτες που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειών και εγκρίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, – η χρηματοδότηση,- η κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων και των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στάθμευσης, καθώς και η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου,- η οργάνωση και κατάλληλη διαμόρφωση του ακινήτου προς τους σκοπούς του έργου,- η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου, περιλαμβανομένων ενδεικτικά των σχετικών προωθητικών ενεργειών, της διαχείρισης των μισθώσεων, της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των χρηστών, σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης και τους σκοπούς του έργου,- η διαχείριση και λειτουργία των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, – η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build