Mytilineos: Αυξημένα κατά 187% τα καθαρά κέρδη το 2022

Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2022 ανακοίνωσε η Mytilineos, επισημαίνοντας πως σημειώθηκε αύξηση ύψους 187% στα καθαρά της κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε 466 εκατ. ευρώ, έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. Ταυτόχρονα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,41 ευρώ κι είναι αυξημένα κατά 186% εν συγκρίσει με το 2021.

Αυξημένος κύκλος εργασιών, μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός
Επίσης, στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) η εταιρεία κατέγραψε 130% αύξηση στα 823 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6.306 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 137%, σε σύγκριση με τα 2.664 εκατ. ευρώ του 2021. Ακόμη, το προτεινόμενο μέρισμα στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) είναι αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το 2021. Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν πως μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός στα 716 εκατ. ευρώ το 2022 από 803 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022.

Αύξηση κατά 69% των κερδών στον τομέα της μεταλλουργίας
Ειδικά, τώρα, όσον αφορά στον τομέα της μεταλλουργίας, η Mytilineos έκανε γνωστό ότι το 2022 αυτός κατέγραψε κύκλο εργασιών 817 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ~13% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 668 εκατ. ευρώ το 2021 – τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 159 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 69%. Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών Premia αλουμινίου το 2022, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς και στη σημαντική βελτίωση του περιθωρίου κέρδους μέσα από συνεχείς επενδύσεις αύξησης της παραγωγικότητας και την ανάληψη έγκαιρων δράσεων για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα αυτού της ενέργειας.

Αποκλιμάκωση της τιμής του αλουμινίου στο β’ και γ’ τρίμηνο, ενίσχυση προς τα τέλη του 2022
Η μέση τιμή του μετάλλου (LME 3Μ) διαμορφώθηκε το 2022 στα 2.716 $/τόνο, από 2.486 $/τόνο το 2021, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 10%. Η τιμή του αλουμινίου στο Α’ τρίμηνο του 2022 εκτοξεύθηκε στο επίπεδο των 4.000 $/τόνο, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, κυρίως ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε σοκ στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, κατακόρυφη άνοδο του ενεργειακού κόστους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και έντονή ανησυχία για τη διαθεσιμότητα του μετάλλου. Στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του έτους ακολούθησε αποκλιμάκωση της τιμής του αλουμινίου, προσεγγίζοντας ακόμα και τα επίπεδα των 2.100 $/τόνο, λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων και της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η διόρθωση των τιμών αλουμινίου συμπίεσε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους πολλών παραγωγών, οδηγώντας σε περικοπές παραγωγής αλουμινίου κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη να έχουν χαθεί, είτε για ένα μεγάλο διάστημα, είτε και μόνιμα, οδηγώντας την Ευρώπη στην μικρότερη παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου των τελευταίων 30 ετών. Ταυτόχρονα, ακόμα 0,5 εκατομμύριο τόνοι παραμένουν σε κίνδυνο, σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας. Από τα τέλη του γ’ Τριμήνου του 2022, οι τιμές του αλουμινίου ενισχύονται καθώς πρόσφατα διαπραγματεύονται πάνω από τα $2.600/τόνο. Αυτή η πρόσφατη αύξηση της τιμής του LME, πέραν της αυξημένης ζήτησης για αλουμίνιο το επόμενο διάστημα, καθώς το μέταλλο αποτελεί βασικό πυλώνα για την «πράσινη» μετάβαση, θα μπορούσε να συσχετιστεί τόσο με την μείωση των εμφανών παγκόσμιων αποθεμάτων αλουμινίου, τα οποία πλέον βρίσκονται σε χαμηλό 20ετίας, όσο και με την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της παγκόσμιας οικονομία. Συγκεκριμένα, υπάρχει εκτίμηση για υψηλότερη ζήτηση του μετάλλου σε Κίνα και Ευρώπη. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται μειωμένη παραγωγή αλουμινίου τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην Κίνα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Επίκυκλος: Πώς δημιούργησε λεπτότερες κολόνες στήριξης

Στην εφαρμογή μίας τεχνικής με κολώνες στήριξης 18 εκατοστών, σημαντικά λεπτότερες από αντίστοιχες κατασκευές προχωράει στο νέο κτίριο κατοικιών που αναπτύσσει στην οδό Βασίλη Τσιτσάνη, στην περιοχή του Γκολφ Γλυφάδας, η Επίκυκλος. Η συγκεκριμένη τεχνική απαιτεί 10% λιγότερο υλικό από οποιοδήποτε άλλο κτίριο, με τη χρήση μπετόν τύπου C50/60 της Ιντερμπετόν. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται κτίριο κατοικιών από το συγκεκριμένο υλικό. Το project Vital Blue, η συνολική επένδυση για το οποίο ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, αποτελεί μία φουτουριστικού σχεδιασμού κατασκευή, που ανεγείρεται σε οικόπεδο που έλαβε ως αντιπαροχή η Επίκυκλος. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρέθηκαν σύμφωνα με τον CEO της Επίκυκλος, Ιωσήφ Αραμπατζή, τρεις άξονες: η αρχιτεκτονική, το ευ ζην και η ποιότητα κατασκευής. Tη στατική μελέτη του συγκεκριμένου έργου ανέλαβε η εταιρεία Cubus του πολιτικού μηχανικού, Αντώνη Κανελλόπουλου. «Πρόκειται για μπετόν, το οποίο έχει αντοχή σε βάρος 50 έως και 60 τόνων ανά τετραγωνικό εκατοστό και ενώ όλα τα κτίριά μας παρουσιάζουν αντοχές μεταξύ 30 έως και 37 τόνων. Συν τοις άλλοις το ακίνητο προσφέρει εγγύηση σκελετού 110 ετών», επισημαίνει ο κύριος Αραμπατζής.

Η κατανομή των κατοικιών στο Vital Blue
Η τιμή για την απόκτηση ενός ακινήτου στο Vital Blue θα κυμαίνεται ανάλογα με τις διαστάσεις του, μεταξύ 7.500 και 11.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπου περιλαμβάνεται ο πλήρης εξοπλισμός, οι ηλεκτρικές συσκευές και η επίπλωση του σπιτιού. Στην κατασκευή θα υφίστανται οκτώ διαμερίσματα, από τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα μόνο τα δύο. Μεταξύ αυτών είναι μία μεζονέτα ισογείου-υπογείου με συνολική επιφάνεια 230 τετραγωνικών, πρόσοψη στον κήπο και πισίνα μήκους 25 τετραγωνικών μέτρων, δύο διαμέρισματα 125 τετραγωνικών που διαρθρώνονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο καθώς και η μεζονέτα – ρετιρέ με επιφάνεια 260 τετραγωνικών μέτρων 3ου, 4ου ορόφου και δώματος. Όλες οι κατοικίες θα διαθέτουν πισίνα, ενώ στην ταράτσα του κτιρίου εκτός από την πισίνα θα υφίσταται και μία τεχνητή παραλία. Η κατασκευαστική εταιρεία κάνει με αυτόν τον τρόπο άνοιγμα στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών και για πολυκατοικία στον Άλιμο με 9 διαθέσιμα διαμερίσματα, επιφάνειας από 55 τ.μ. έως και 135 τ.μ. και τιμές από 4.500 έως και 5.500 ευρώ ανά τ.μ.

Η Επίκυκλος στο πλαίσιο της λειτουργίας της έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα και το πρόγραμμα «10-10-10», μέσω του οποίου προσφέρει δεκαετή εγγύηση κατασκευής και υλικών, 10 χρόνια ασφάλιση για κλοπή, πυρκαγιά και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα σε συνεργασία με γνωστές ασφαλιστικές εταιρείες και 10 χρόνια προνομίων, συμβουλευτική κάλυψη από νομικούς και πολεοδόμους για τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις στο ακίνητο αλλά και προγράμματα χρηματοδότησης σε συνεργασία με την IMS, η οποία αναλαμβάνει την παροχή στεγαστικών δανείων μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Με αυτόν τον τρόπο οι αγοραστές των εκάστοτε διαμερισμάτων έχουν στα χέρια τους μία έτοιμη λύση, αποκτώντας ένα καινούργιο ακίνητο με ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα», εξηγεί ο κύριος Αραμπατζής.

H είσοδος στις κατασκευές κατοικιών με την ανέγερση της βραβευμένης πολυκατοικίας Urband στην Κυψέλη
To 2019 έχοντας ακολουθήσει μία μακρά διαδρομή στον τομέα των ανακατασκευών και ανακαινίσεων ακινήτων, η Επίκυκλος εισήλθε και στις κατασκευές, δημιουργώντας την πολυκατοικία Urband στην Κυψέλη, η οποία έχει λάβει σειρά βραβείων. «Αυτό που σκεφτήκαμε ήταν πως εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη κατασκευή στην πλατεία Κολιάτσου και κερδίσουμε χρήματα, τότε όλη η Αθήνα μπορεί να αλλάξει», καταλήγει ο κύριος Αραμπατζής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Προχωράει ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ των 180 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα

Τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας μέσω ΣΔΙΤ» ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 181.226.000 ευρώ, όπου το Δημόσιο θα συμμετάσχει με το ποσό 60.000.000 ευρώ κατά μέγιστο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σκοπός του έργου είναι πρωτίστως η αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης της Κέρκυρας, καθώς η κατασκευή του θα παρέχει εγγυημένη ποιότητα νερού επαρκούς ποσότητας. Αναμένεται η απόδοση 16.300.000 κυβικών μέτρων ετησίως καλής ποιότητας πόσιμου νερού, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες για το έτος αναφοράς 2040, που προσδιορίζονται σε 15.400.000 κυβικά μέτρα, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα 3.000.000 κ.μ. από τις γεωτρήσεις ή πηγές «καλής και μέτριας ποιότητας».Τι θα αναλάβει ο ανάδοχος του έργου
Ο ιδιωτικός φορέας της σύμπραξης θα αναλάβει:

– την εκπόνηση μελετών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες και τις προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και τη μέριμνα για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του έργου,
– την κατασκευή του έεργου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις απαιτήσεις της σύμβασης σύμπραξης, την τεχνική του προσφορά και τις μελέτες που θα εγκριθούν από την Αναθέτουσα Αρχή σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης σύμπραξης, με στόχο την επίτευξη των προδιαγραφών διαθεσιμότητας της σύμβασης σύμπραξης,
– τη χρηματοδότηση του έργου (σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου), όπως θα προκύψει βάσει οριστικού σχεδιασμού
– τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ιδιωτικό φορέα., – την επιστροφή το έργου στο Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση σύμπραξης στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή αμοιβών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build