Α. Αγγελιδάκης για Elounda Hills: «Να φτιάξουμε το καλύτερο resort της

Στην τελική της ευθεία έχει μπει, πια, η σπουδαία επένδυση της Mirum Hellas (συμφερόντων του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ) για την ανάπτυξη του resort πολυτελείας «Elounda Hills» στην Κρήτη. Η επένδυση περιλαμβάνει την δημιουργία (σε έκταση περίπου 950 στρεμμάτων) ξενοδοχείων, branded βιλών και διαμερισμάτων, μαρίνας και πολλών άλλων συνοδευτικών έργων, με το συνολικό κόστος να προβλέπεται να ξεπεράσει το ποσό των 550 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, υπό την ομπρέλα και σε συνεργασία με την (αμερικανική) «One Ηotels», που είναι εκείνη η οποία ορίζει τις απαιτήσεις για τα δωμάτια, τις βίλες, κλπ ενώ θα λειτουργήσει και το ξενοδοχείο (operator). Επίσης, για την διαχείριση της μαρίνας θα υπάρχει συνεργασία με την «Camper & Nicholson».
Ξεκινούν σύντομα οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στη μαρίνα

Για το θέμα μίλησε, στο Build, ο διευθύνων σύμβουλος του Mirum Group, Άγγελος Αγγελιδάκης, ο οποίος, αρχικά, επεσήμανε πως, αυτήν την περίοδο, η πολεοδομική αδειοδότηση και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου είναι προς διαβούλευση (διαδικασία που παίρνει κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί). «Παράλληλα, ελπίζουμε τον άλλον μήνα να ξεκινάμε τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στην μαρίνα, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί η σχετική σύμβαση καταχώρησης ενώ έχει εκδοθεί και η αδειοδότηση για την παραλιακή ζώνη», προσθέτει.

Οι τρεις φάσεις του έργου
Το έργο, όπως διευκρινίζει ο κ. Αγγελιδάκης, χωρίζεται σε τρεις διακριτές φάσεις. «Η πρώτη εξ αυτών», εξηγεί, «αναμένεται θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2026, βάσει της σχετικής συμφωνίας που έχει γίνει με την “One Hotels”. Σε αυτήν την πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πολυτελές ξενοδοχείο με 137 δωμάτια, 66 βίλες και 81 διαμερίσματα (όλα τους branded με την “One Hotels”), καθώς και beach clubs κι εστιατόρια συν την μαρίνα, η οποία θα παρέχει την δυνατότητα σε 64 (ίσως όμως και παραπάνω) σκάφη να ελλιμενιστούν. Στην δεύτερη φάση, τώρα, θα δημιουργηθούν 31 (branded) διαμερίσματα, 2 (non branded) βίλες και 80 (non branded) διαμερίσματα.

Επίσης, θα φτιαχτούν, ανεξαρτήτως πρώτης ή δεύτερης φάσης, βοτανικός κήπος, αμφιθέατρο, retail zone και άλλες υποδομές και ανέσεις. Η εν λόγω φάση θα είναι έτοιμη το 2027, όμως δεν έχουμε κάποια δέσμευση για αυτό το έτος, μπορεί να πάει δηλαδή και το 2028, ανάλογα με τον ρυθμό των πωλήσεων. Τέλος, η τρίτη φάση, που πάντως βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο πρώιμου masterplan, θα είναι ολοκληρωμένη περίπου το 2030 και θα περιλαμβάνει κυρίως branded διαμερίσματα, βίλες και ίσως δύο ξενοδοχεία. Αλλά, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Αυτό θα εξαρτηθεί κιόλας και από το τι θα ζητά τότε η αγορά. Τις σχετικές αδειοδοτήσεις θα τις έχουμε, ωστόσο».

«Επίγειος παράδεισος»
Τελικός στόχος και όραμα της Mirum Hellas για αυτό το project, σύμφωνα με τον κ. Αγγελιδάκη, είναι να δημιουργηθεί «ένας επίγειος παράδεισος στην περιοχή μας, ο οποίος, μάλιστα, θα πρέπει να αναφέρω πως θα έχει πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, το αποτύπωμά του θα είναι σχεδόν μηδενικό. Έχουμε το προνόμιο να βρίσκεται σε μία περιοχή που θα έχει, μέσω σύγχρονου οδικού δικτύου, πρόσβαση σε κοντινό, σύγχρονο αεροδρόμιο όπως αυτό του Καστελιού. Εμείς, που είμαστε και από την Κρήτη και αγαπάμε την περιοχή, θα θέλαμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο resort, τουλάχιστον στην ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, ο κ. Αγγελιδάκης αναφέρθηκε και στα μελλοντικά σχέδια του Βιτάλι Μπορίσοφ και της Mirum Hellas στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα. Είπε, συγκεκριμένα: «Εμείς είμαστε developers. Έχουμε ήδη στην Κρήτη ένα ξενοδοχείο μπουτίκ και βίλες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες προτάσεις και σκέψεις κυρίως για την Κρήτη, γιατί εκεί έχουμε όπως προείπα δραστηριοποιηθεί, όμως υπάρχει μια γενική θέληση του ομίλου, αν βρεθεί κάτι ενδιαφέρον και σε άλλες περιοχές, να το κοιτάξουμε. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κάτι που να αναπτύσσουμε σε κάποιο άλλο μέρος αυτή τη στιγμή. Τώρα η ενασχόλησή μας αφορά σε αυτά που ήδη έχουμε, για τα οποία απαιτείται αρκετή δουλειά. Δεν επιθυμούμε, επί του παρόντος, να έχουμε πολλά καρπούζια κάτω από μία μασχάλη».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελλάκτωρ: Σε μονοπάτι κερδοφορίας οι κατασκευές – Καμία περίπτωση επιστροφής του Δ. Κούτρα

Στο δρόμο της κερδοφορίας θα επιστρέψει το 2021 μετά από αρκετά χρόνια ο κλάδος των κατασκευών για τον όμιλο Ελλάκτωρ, έχοντας προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με πηγές που διατηρούν γνώση του συγκεκριμένου θέματος. Θα θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας δραστηριότητας προ διετίας είχε ζημίες 155 εκατομμυρίων ευρώ, το 2021 είχε ζημίες 75 εκατομμυρίων ευρώ και το 2022 τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ισοσταθμισμένα στο «μηδέν», ενώ φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά κερδοφορίας.

Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο των κατασκευών ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υφίσταται έντονο ενδιαφέρον για την διεκδίκηση και νέων έργων, με τον όμιλο να επιδιώκει να διαθέτει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο έργων με την αναμενόμενη απόδοση σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνει. Θα θυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις και συζητήσεις με απώτερο σκοπό να πετύχει νέες χρηματοδοτήσεις για τα έργα κατασκευής αλλά και για την περαιτέρω αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Η εξυγίανση της κατασκευής ήρθε μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το τρίτο τρίμηνο του 2021 όπου από το συνολικό ποσό της αύξησης των 120,5 εκατ. ευρώ, τα 98,6 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ως αύξηση στον Άκτωρα για να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες. Επίσης έγιναν κινήσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων και ενίσχυση των κατασκευών με ενδοομιλικό δανεισμό, αλλά και συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.
Ανακατασκευή και εκμίσθωση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων στο πρώην «Έθνος»

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο κινήσεων που αξιολογεί αυτή την περίοδο η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ και αφορούν στο παλαιό κτίριο της εφημερίδας «Το Έθνος» στο Χαλάνδρι, στο κάδρο βρίσκεται η ανακατασκευή του ακινήτου σε ένα σύγχρονο ενεργειακό κτίριο γραφείων προκειμένου να εκμισθωθεί σε τρίτους, δεδομένου ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανούς μισθωτές.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του real estate όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Reds, σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από την Επιτροπή Λιμένων, η οποία θα περάσει στη συνέχεια από τα γραφεία των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και θα οδηγήσει κατ’ επέκταση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Θυμίζουμε ότι στον τομέα του real estate εμβληματικά έργα αποτελούν το Κτήμα Καμπά αλλά και οι Γούρνες Ηρακλείου όπου ο όμιλος Ελλάκτωρ πρόκειται να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις που θα υπερβούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια. Καμία περίπτωση επιστροφής του Δημήτρη Κούτρα στον όμιλο Κατά τις ίδιες πηγές δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή καμία περίπτωση επιστροφής του Δημήτρη Κούτρα στον όμιλο, κάτι που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες υπό το ενδεχόμενο η επιστροφή αυτή να γινόταν μαζί με τον κυπριακό όμιλο Wade Adams.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build