--> 

«Πράσινο φως» στο έργο της μαρίνας Ναυπλίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Έγκριση έλαβε ο φάκελος για το έργο της μαρίνας του Ναυπλίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 17 Ιανουαρίου.Το έργο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπει την κατασκευή τουριστικής μαρίνας χωρητικότητας 210 θέσεων στο Ναύπλιο, 500 μέτρα βόρεια από το υπάρχον λιμάνι, με δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών μήκους από 8 έως 12 μέτρα.  Σημειώνεται ότι οι υποδομές θα κατασκευαστούν τόσο στη θαλάσσια, όσο και στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, θα αφορούν δε, στη λειτουργία και διαχείριση των θέσεων ελλιμενισμού μόνιμων, διερχόμενων σκαφών, των βασικών και πρόσθετων υπηρεσιών των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν στην χερσαία περιοχή, καθώς και του αντίστοιχου χώρου στάθμευσης.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπάρχει κανένα κώλυμα ως προς την υπογραφή της ΣΔΙΤ για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νικας, ήδη προετοιμάζεται η υπογραφή της ΣΔΙΤ με τον ανάδοχο μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε οι εργασίες να εκκινήσουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Σημειωτέον ότι η μαρίνα του Ναυπλίου αποτελεί το πρώτο έργο μαρίνας στην Ελλάδα που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και αναμένεται να επηρεάσει θετικά την οικονομική ζωή ολόκληρης της ανατολικής Πελοποννήσου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ανατροπή στην παράταση για το διατηρητέο ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη

Στην εταιρεία SPM Real Estate Μονοπρόσωπη ΙΚΕ κατέληξε εν τέλει το ακίνητο των πρώην μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με πηγές της αγοράς με τις οποίες είχε επικοινωνία το Build κατά την διαδικασία του πλειστηριασμού η εν λόγω επιχείρηση πλειοδότησε με ποσό 4.044.444 ευρώ. Η εταιρεία αυτή που διατηρεί την έδρα της στη συμπρωτεύουσα, εμφανίζει ως διαχειρίστρια την υπάλληλο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων και λογιστών, Kanakis Business Solution, Ειρήνη Κουμαριανού. Ωστόσο ως μέτοχος της επιχείρησης αυτής εμφανίζεται η Συμέλα Μαυρίδου, εκπρόσωπος της Alpha Bank Βουλγαρίας.

Να σημειωθεί ότι η τιμή έναρξης του ακινήτου για τον πλειστηριασμό ήταν τα 3.204.500 ευρώ. Ωστόσο το τίμημα αυτό αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την τιμή έναρξης κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα ο όμιλος Φάις να μην επιθυμεί να πλειοδοτήσει άνω του συγκεκριμένου ποσού στο οποίο τελικά κατακυρώθηκε το ακίνητο στην έτερη πλειοδότρια και εν τέλει ιδιοκτήτη του ακινήτου.
12 παρατάσεις των 5 λεπτών έως το τελικό αποτέλεσμα

Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Τετάρτης, ενώ διήρκεσε τελικά 2 ώρες και κατά τη διάρκειά του δόθηκαν 12 παρατάσεις των 5 λεπτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός και διαδοχικές προσφορές από τις δύο πλευρές. Κι αυτό γιατί όπως προβλέπεται κατά την διενέργεια των πλειστηριασμών, σε περίπτωση υποβολής νέας προσφοράς δίνεται αυτόματη παράταση 5 λεπτών, ενώ οι παρατάσεις δεν μπορούν στην πράξη να υπερβούν συνολικά τις 2 ώρες σε διάρκεια.

Επισημαίνεται ότι η πλειοδότρια εταιρεία έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τον τουριστικό τομέα και συγκεκριμένα την παροχή υπηρεσιών καταλυμάτων για διακοπές αλλά και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που δείχνει ουσιαστικά και την προσέγγιση που θα έχει η επένδυση που σκοπεύει να πραγματοποιήσει η εν λόγω εταιρεία.
Θα θυμίσουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο όμιλος Φάις είχε αποκτήσει το 50% της ιδιοκτησίας αυτής και συγκεκριμένα του πρώην βιομηχανικού ακινήτου της Θεσσαλονίκης, καθότι απέκτησε ένα ακόμη 25% μέσω της All Επενδύσεις ΜΙΚΕ, ενώ είχε ήδη στην κατοχή του από προηγούμενη διαδικασία το 25%. Τότε ήταν η μοναδική εταιρεία που είχε προσέλθει στον πλειστηριασμό προσφέροντας μόλις ένα ευρώ περισσότερο από την τιμή εκκίνησης που ήταν 1.508.000.

To ακίνητο είχε ως επισπεύδουσα τη Do Value στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του χαρτοφυλακίου Cairo 3, προερχόμενο από οφειλές προς την Eurobank. To κτίριο που απέκτησε η πλειοδότρια εταιρεία είναι διατηρητέο και βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ κατασκευάστηκε το 1.900. Περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο όροφο και βρίσκεται στην περιοχή Ντεπώ της Θεσσαλονίκης. To εμβαδόν του ακινήτου είναι 14.543 τ.μ. και το εμβαδόν του οικοπέδου 26.010 τ.μ. Η εκτίμηση της αγοραίας αξίας των 3.204.500 ευρώ που αποτέλεσε και την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, πραγματοποιήθηκε από τη Cerved Property Services.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σε πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις της ιστορικής Φίλκεραμ-Johnson στην Πυλαία

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρόκειται να βγει την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου το ιστορικό βιομηχανικο ακίνητο της Φίλκεραμ-Johnson στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 9.237.500 ευρώ. Πρόκειται για μία έκταση εμβαδού σχεδόν 139 στρεμμάτων, επί της οποίας έχουν ανεγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 45.337 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ενιαία λειτουργική και χρηστική ενότητα με χρήση βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων, η οποία εδώ και χρόνια δε λειτουργεί πια και από την οποία έχει αφαιρεθεί όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Επιπλέον, τα κτίρια δε συντηρούνται και βρίσκονται σε κακή κατάσταση (κατά την μέγιστη πλειοψηφία τους). Στην έκθεση του εκτιμητή επισημαίνεται ότι η διαδοχική διαχρονικά κατασκευή των εγκαταστάσεων συνθέτει ένα «δαιδαλώδες» κτιριακό πρόγραμμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί για την επανάχρηση του ακινήτου στην ίδια χρήση.

Στα 1.565.000 ευρώ το κόστος κατεδάφισης
Σύμφωνα με τον εκτιμητή, η εύλογη αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 16.848.900 ευρώ (11.951.000 η αξία του οικοπέδου και 4.897.900 ευρώ η αξία του κτίσματος), όμως η αγοραία αξία ανέρχεται στα 9.305.000 ευρώ, αν αφαιρεθεί το κόστος κατεδάφισης (που υπολογίζεται σε 1.565.000 ευρώ) και η αξία ενός μέρους του οικοπέδου για το οποίο υπάρχει δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης (1.080.000 ευρώ).

Οι προηγούμενοι πλειστηριασμοί
Η Φίλκεραμ-Johnson ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίππου και τον
Χ. Κωνσταντόπουλο, ξεκινώντα πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών
πλακιδίων. Στο απόγειο της δραστηριότητάς της έφτασε να απασχολεί 400 άτομα για την παραγωγή 4.500.000 τ.μ. ετησίως, ενώ το 30% της παραγωγής κατευθυνόταν σε 29 χώρες, ήτοι βρισκόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων στην Ευρώπη. Όμως μετά από οικονομικά προβλήματα, το 2011 η εταιρεία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης. Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που το ακίνητο των 139 στρεμμάτων θα εκπλειστηριαστεί μέσω του e-auction, έχουν προηγηθεί τέσσερις πλειστηριασμοί, που όλοι τους απέβησαν άγονοι: το 2015 με ελάχιστο τίμημα 30.000.000 ευρώ, το 2017 με ελάχιστο τίμημα 22.000.000 ευρώ, το 2018 με ελάχιστο τίμημα 15.400.000 ευρώ και το 2020 με ελάχιστο τίμημα 11.250.000 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build