Ποια είναι τα κριτήρια Future-Readiness;

Πρόσφατη μελέτη του World Economic Forum αντιλαμβανόμενη τις ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις του πλανήτη, υπογραμμίζει την ανάγκη υποστήριξης των εταιρειών ως προς τη δημιουργία διαδικασιών Future-Ready και στην εξεύρεση νέων ευκαιριών. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις στον διαγωνισμό Future-Ready Business, έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν κατά πόσο είναι Future-Ready, να ανακαλύψουν τη θέση τους σε σχέση με την αγορά και τον ανταγωνισμό τους και να λάβουν χρήσιμη ανατροφοδότηση για τα συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν.

Οι κύριοι πυλώνες
Οι κύριοι πυλώνες που προσδιορίζουν την ικανότητα μιας επιχείρησης να είναι προετοιμασμένη για το μέλλον (δηλαδή να είναι Future Ready) είναι: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Growth), η Κοινωνική Επίδραση (Societal Impact), η Προσαρμοστική Ικανότητα (Adaptive Capacity), ο Προσανατολισμός (Orientation), η Ευελιξία του Επιχειρηματικού Μοντέλου (Business Model Flexibility) και η Δικτύωση (Network). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια και τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα www.futurereadybusiness.gr.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τρίτη παράταση στον διαγωνισμό για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Μία ακόμη παράταση, η τρίτη τον αριθμό, δόθηκε από την Αττικό Μετρό στον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό που η ίδια προκήρυξε για την σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ για την λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρινίζεται στην δημοσιευθείσα απόφαση, πλέον η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους είναι η 28/2/2023 και ώρα 11 π.μ. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των φακέλων θα πραγματοποιηθεί την 6/3/2023 στις 11 π.μ. Υπ’ όψιν για να δοθεί αυτή η επιπλέον παράταση ελήφθη το γεγονός πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που έχει κάνει σε αυτό η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η οποία αφορά στη συνέχεια της διενέργειας του εν λόγω διαγωνισμού (σ.σ. η εταιρεία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει θέματα νομιμότητας συγκεκριμένου όρου της Διακήρυξης).

Ταυτόχρονα, ρόλο έπαιξε και το ότι έχουν λήξει τα πτυχία των τεχνικών εταιρειών και υπάρχει τεχνικό κώλυμα για την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς (ζήτημα, πάντως, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λυθεί με τροπολογία που θα περάσει από την Βουλή αυτήν την εβδομάδα). Υπενθυμίζεται, πως το ενδιαφέρον για το έργο είναι μεγάλο, όπως εξάλλου και το συνολικό του κόστος, το οποίο αγγίζει τα 292 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (αξία με ΦΠΑ 24%: 362.080.000 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, Έλληνες, Ιταλοί, Γάλλοι και Ιάπωνες κατασκευαστές, όλοι τους έμπειροι στα σιδηροδρομικά έργα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Αντικείμενο της Σύμβασης (η διάρκεια της οποίας έχει ορισθεί σε 11 χρόνια, 132 μήνες) είναι η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συναφούς πληροφοριακού συστήματος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Mε μαγιά 63 εκατομμυρίων και στόχο τα «200» το νέο δημιούργημα του Σ. Κόκκαλη

Χαρτοφυλάκιο αξίας 63,3 εκατομμυρίων ευρώ αποσχίζεται από τον όμιλο Intracom Holdings και μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία Intracom Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. (Intracom Properties), την επιχειρηματική οντότητα που αποτελεί το καινούργιο βήμα στον τομέα των ακινήτων και η οποία έχει ως στόχο την δημιουργία χαρτοφυλακίου 200 εκατομμυρίων ευρώ κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η απόσχιση εγκρίθηκε και επίσημα από την γενική συνέλευση των μετόχων της Intracom Holdings και αποτελεί ουσιαστικά μέρος του ευρύτερου ανασχηματισμού του ομίλου που ίδρυσε ο Σωκράτης Κόκκαλης και του οποίου προεδρεύει ως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου.

Αρχική στόχευση του ομίλου είναι να προχωρήσει σε συνέργειες που θα οδηγήσουν σε νέες τοποθετήσεις για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου και την τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου Intracom Holdings που ανέρχονται επί του παρόντος στα 200 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Κλώνης, ανέφερε ότι εξετάζεται η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ και πιθανότατα η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επί της ουσίας η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση του ομίλου Intracom Συμμετοχών να απεμπλακεί από παραγωγικές δραστηριότητες και να επεκταθεί σε επενδύσεις μέσω συμμετοχών σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ήδη συνέβη με την Intrasoft International και την Intrakat και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defence.
Nέος CEO της Intracom Properties ο Σωτήρης Μπακαγιάννης

Επί των διαδικαστικών, έως το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται και τυπικά με την σχετική συμβολαιογραφική πράξη η μεταβίβαση των ακινήτων και διευθύνων σύμβουλος της Intracom Properties θα είναι ο Σωτήρης Μπακαγιάννης. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει ασχοληθεί με όλα τα σημαντικά έργα που έχει κατά καιρούς εκτελέσει η θυγατρική του ομίλου IntraDevelopment στο παρελθόν.
Στόχος εκτός των ιδιόκτητων ακινήτων που υπάγονται στην κατηγορία των γραφείων, είναι και η απόκτηση και αξιοποίηση εμπορικών, οικιστικών και τουριστικών ακινήτων.

Επί της ουσίας το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο 63,3 εκατομμυρίων ευρώ θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του ομίλου στον τομέα την ακινήτων, δημιουργώντας μία αυτόνομη επιχειρηματική οντότητα. Mεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία είναι τα κτίρια των εγκαταστάσεων της Intracom Holdings στην Παιανία και ειδικότερα συγκρότημα κτιρίου 27.649 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 57,238 τετραγωνικών μέτρων στο 19ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαρκόπουλου στην Παιανία με μισθωτές την Intrasoft International, Intrakat, Ιntranet, την εταιρεία ιχθύων Avramar, τη Mars Hellas.

Επίσης υφίστανται κτίρια 788 τ.μ. και 1.872 τ.μ. σε οικόπεδο στο 1ο χιλιόμετρο Παιανίας – Μαρκοπούλου μέρος του οποίου ιδιοχρησιμοποιείται από τον όμιλο Intracom Συμμετοχών. Επίσης στο χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβάνεται πενταώροφο κτίριο στην οδό Αδριανείου στην περιοχή Ελληνορώσων που μισθώνεται στη Vodafone και συνολική επιφάνεια 6.852 τ.μ., η σύμβαση μίσθωσης του οποίου λήγει το 2025. Επιπλέον είναι ένα ακίνητο γραφείων στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας 64 με την οδό Σαμπάγ Χουρί 3 στο Μαρούσι που φιλοξενούνται το Ίδρυμα Κόκκαλη, η Trade Estates του ομίλου Φουρλή αλλά και τα γραφεία της Intracom Properties. Στα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται είναι και έκαν ακόμη οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη Βιστωνίδα Ξάνθης με κτίριο 2.957 τετραγωνικών μέτρων.

Δ. Κλώνης: Απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης σε τρίτους
O κύριος Κλώνης απέκλεισε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας σε τρίτους, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Είμαι 40 χρόνια με τον Σωκράτη Κόκκαλη, από τότε που ήμουν φοιτητής στο Λονδίνο για το διδακτορικό μου. Πιστεύω ότι έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό γιατί τα χρόνια που έχουν περάσει, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία ως Intracom. Καταφέραμε όμως να πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα και να προσφέρουμε και στους μετόχους μας […] Εδώ δεν κλείνει ένας κύκλος, αλλά πρόκειται για μία συνέχεια».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Γηροκομείο Αθηνών: Προς αξιοποίηση 87 ακίνητα της Ελεήμονος Εταιρείας

Την αξιοποίηση δεκάδων ακινήτων ιδιοκτησίας της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (Γηροκομείο Αθηνών) προβλέπει το Σύμφωνο Εξυγίανσης που υπέγραψε το φιλανθρωπικό σωματείο με το υπουργείο Οικονομικών στις 10 Ιανουαρίου, με στόχο τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελεήμονος Εταιρείας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Σύμφωνο Εξυγίανσης, βασικός στόχος της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του φιλανθρωπικού σωματείου είναι η διασφάλιση των χρηματορροών που θα επιτρέψουν την τήρηση των όρων του συμφώνου που αφορούν στη ρύθμιση των οφειλών του, χωρίς όμως να επέλθει οριστική απώλεια της κυριότητας επί των περιουσιακών στοιχείων της Ελεήμονος Εταιρείας. Συνολικά 87 είναι τα ακίνητα που θα επιδιωχθεί να εκμισθωθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις, διάρκειας 25-30 ετών. Μεταξύ αυτών:
– Ημιτελής πολυώροφη οικοδομή στους Αμπελοκήπους (Αιτωλίας 3 & Βοιωτίας)
– Κατάστημα 16,30 τ.μ. εντός στοάς στην Αγίου Κωνσταντίνου 4, στην Ομόνοια
– Οικόπεδο 1.363 τ.μ. επί της Αμαρουσίου-Χαλανδρίου
– Οικόπεδα 1.089 και 1.110 τ.μ. στη Χαριλάου Τρικούπη & Ικάρου, στην Κηφισιά
– Διαμερίσματα σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Αμπελοκήπους, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Δάφνη, Πατήσια, Νίκαια, Νέα Ιωνία, Μαρούσι
– Γραφείο 591 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σολωμού, Αριστοτέλους και Μάρνη, στο κέντρο της Αθήνας.

Πότε θα επιτρέπεται η πώληση ακινήτων της Ελεήμονος Εταιρείας
Όπως ορίζεται στο Σύμφωνο Εξυγίανσης, στους συμβατικούς όρους των μακροχρόνιων μισθώσεων θα περιλαμβάνεται η υποχρέωση του μισθωτή για την πλήρη ανακατασκευή/ανακαίνιση του μισθίου και την προκαταβολή σημαντικού μέρους ή του συνόλου του τιμήματος. Επίσης, η Ελεήμων Εταιρεία θα εξετάσει προτάσεις για τη μακροχρόνια μίσθωση και άλλων ακινήτων της που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των 87 προαναφερθέντων (στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν πάνω από 800 ακίνητα), εφόσον αυτές κριθούν ιδιαιτέρως συμφέρουσες. Στο Σύμφωνο τονίζεται εξάλλου ότι η Ελεήμων Εταιρεία δεσμεύεται να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία της στο σύνολό της, όμως κατ’ εξαίρεση μπορεί να προχωρήσει σε εκποίηση ακινήτων, εφόσον δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια μίσθωση τους εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση δημόσιας πρόσκλησης, και ταυτόχρονα κριθεί ως απολύτως αναγκαία η άμεση εισροή εσόδων, προκειμένου να τηρηθούν οι οικονομικές δεσμεύσεις του φιλανθρωπικού σωματείου


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build