Περνάει στα χέρια της ECM Partners η Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες

Υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του fund ECM Partners θα περάσει ο όμιλος Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες, με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την πώληση του 100% του ομίλου σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η ECM Partners. Η συμφωνία έχει ήδη οριστικοποιηθεί και απομένει μόνο να εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις από τις Επιτροπές για την Προστασία του Ανταγωνισμού τής Ελλάδος και τής Βόρειας Μακεδονίας, καθώς στον δραμινό όμιλο περιλαμβάνεται και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Mermeren Kombinat, με έδρα το Πρίλεπ της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση της ECM Partners, της οποίας πρόεδρος είναι ο Σάββας Λιασής και η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στη χώρα μας, καθώς πέρα από τη γνωστή της επένδυση στη φαρμακοβιομηχανία Famar, φέρεται να βρίσκεται και σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για τη διάσωση της αλυσίδας καφετεριών Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του ομίλου Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, το 2021 ο όμιλος είχε καταγράψει κύκλο εργασιών της τάξεως των 119,24 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 17,53% σε σχέση με το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους είχαν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 55%, φτάνοντας τα 40,75 εκατ. ευρώ. Ο δραμινός όμιλος, που ιδρύθηκε το 1980 από τον Ευκλείδη Παυλίδη, παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και εξάγει προϊόντα σε πάνω από 40 χώρες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trastor: Σε ρόλο developer για τις ανάγκες της Χειμάρρας

Developer θα γίνει η Trastor το προσεχές χρονικό διάστημα για τις ανάγκες της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι όπου πρόκειται να αναπτύξει κτίριο γραφείων στο οικόπεδο που διαθέτει εκεί με την ανάθεση των σχεδίων σε αρχιτέκτονες και τη διαχείριση του έργου σε εταιρεία project management. Για το συγκεκριμένο ακίνητο θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την ανέγερση του κτιρίου με ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία και στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του 2023.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βρίσκεται σε εσωτερική συζήτηση που θα καθορίσει κατά πόσο θα πρέπει να επεκταθεί και σε έναν τρίτο πυλώνα δραστηριοτήτων – εκτός των γραφείων και logistics – με πιθανότερο σενάριο να προβάλλεται αυτό των επενδύσεων σε κατοικίες ή σε ξενοδοχεία. Την ίδια στιγμή η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ποσού έως και 55 εκατομμυρίων ευρώ, η κάλυψη του οποίου θα γίνει εξ ολοκλήρου από την μέτοχο κατά 98% της Trastor, Τράπεζα Πειραιώς.

Από το ποσό αυτό, τα 50 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις και επιπλέον κινήσεις. Ειδικότερα τα 25 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε επενδύσεις ακίνητων προερχόμενων από την ελεύθερη αγορά, όπου ήδη υπάρχουν πρωτοβουλίες επενδύσεων που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 25 εκατομμύρια ευρώ, ήδη έχουν εγκριθεί αγορές τριών ακινήτων με τίμημα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι να υπάρξει ταχεία αξιοποίηση των κονδυλίων από το μετατρέψιμο ομολογιακό και να δημιουργηθεί αξία και τζίρος για την Trastor. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ του ομολογιακού θα διατεθούν για την αποπληρωμή τόκων.

Τα νέα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς
Σε ό,τι αφορά τα τρία ακίνητα που θα αποκτήσει η Trastor από εταιρείες της Τράπεζας Πειραιώς, πρόκειται για το πολυώροφο κτίριο σε οικόπεδο επί των οδών Κοραή, Σταδίου, Πεσματζόγλου και Πανεπιστημίου έναντι 7,54 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο είναι κτίριο καταστημάτων και γραφείων στο Χαλάνδρι με τίμημα 1.310.000 ευρώ, στο οποίο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Avis και το τρίτο είναι αγροτεμάχιο στην Παιανία με τίμημα απόκτησης 1.550.000 ευρώ, όπου επίσης φιλοξενούνται εγκαταστάσεις της Avis.

Οι παραπάνω κινήσεις αποτελούν μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού της Trastor για το 2023. Επιμερίζοντας ωστόσο το σύνολο των επενδύσεων που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τη φετινή χρονιά, τα 40-45 εκατομμύρια θα αφορούν σε αγορές ακινήτων, επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές για νέα projects, ενώ έχει προϋπολογιστεί και ένα capex πρόγραμμα που στην πλήρη ανάπτυξή του θα ολοκληρωθεί το 2024 με νέες κατασκευές και ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους επενδυτικές κινήσεις το κτίριο που ανήκε στο χαρτοφυλάκιο του Λουκά Έλληνα και απέκτησε πέρυσι η Trastor, ενώ μισθώνεται από τον όμιλο Φουρλή και τη Bayer πρόκειται να ανακαινιστεί προσεχώς. Η ΑΕΕΑΠ έχει έρθει σε συμφωνία με τους υφιστάμενους μισθωτές για να επισπεύσουν την αποχώρησή τους από τις εν λόγω εγκαταστάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης τόσο αισθητικής όσο και ενεργειακής, καθότι πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά BREEAM. Η ανακαίνιση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2024.

Τα προνομιακά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας
Ως προς τις κινήσεις σε προνομιακά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, το κτίριο των οδών Κοραή, Σταδίου, Πεσματζόγλου και Πανεπιστημίου που αποκτά η Trastor από την Πειραιώς με τα κεφάλαια του ομολογιακού πρόθεση της εταιρείας δεν είναι προς το παρόν να το ανακαινίσει – προς το παρόν – αλλά να το παραλάβει μισθωμένο. Η Resolut που συνεργάζεται με την Πειραιώς για την διαχείριση και αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας Πειραιώς (θυμίζουμε την σχετική συμφωνία του Οκτωβρίου 2022) θα είναι μισθώτρια στο συγκεκριμένο ακίνητο. Τέλος στην Βασιλίσσης Σοφίας 94, το παλιό κτίριο κατασκευής του Ηλία Μπαρμπαλιά και ιδιοκτησίας της Trastor – εντάσσεται στην ευρύτερη επενδυτική πολιτική της εταιρείας για το 2023 – πρόκειται να ανακαινιστεί πλήρως και να αναβαθμιστεί ενεργειακά προκειμένου να αναμισθωθεί. Σε αυτό στεγάζονται σήμερα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Isomat: Επενδύει στη βιωσιμότητα με In the Loop, EPDs και φωτοβολταϊκά

Στην περιβαλλοντικά στοχευμένη πλατφόρμα “In the Loop” συμμετέχει από τον Μάιο του 2022 ο όμιλος Isomat, συλλέγοντας και διοχετεύοντας συστηματικά τα πλαστικά του απορρίμματα με στόχο να παραχθούν από αυτά νέα βιώσιμα προϊόντα. Ήδη μάλιστα με τον τρόπο αυτό έχει επιστρέψει έως σήμερα οκτώ τόνους πλαστικού. Η πλατφόρμα “In the Loop” είναι μια πρωτοβουλία του ομίλου Πλαστικά Θράκης, μέσω της οποίας εταιρείες, brands, δημόσιοι φορείς και καταναλωτές δικτυώνονται με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας περιλαμβάνεται το να σχεδιάζονται και να παράγονται ελαφρύτερα προϊόντα με λιγότερο πλαστικό, που διατηρούν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, και το να ελαχιστοποιούνται οι περιττές συσκευασίες των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι εκπομπές αερίου σε κάθε στάδιο: από την παραγωγή, τις μεταφορές, την ανακύκλωση, μέχρι και την απόρριψη.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζονται συστήματα κλειστού κύκλου που οδηγούν σε αναβαθμιστική ανακύκλωση, ενώ γίνεται συνεισφορά στον σχεδιασμό και στην παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κουβάδες χρωμάτων, καθώς με τη συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς πλαστικών κουβάδων και τις εταιρείες χρωμάτων, μπορούν να χρησιμοποιούνται νέοι κουβάδες χρωμάτων από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, που με τη σειρά τους στη συνέχεια θα ανακυκλωθούν ξανά.

Στρατηγική προτεραιότητα η βιωσιμότητα
Έχοντας θέσει τη βιωσιμότητα ως στρατηγική της προτεραιότητα, η Isomat έχει αναλάβει και αναλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλει σε ένα βιώσιμο μέλλον, από την παραγωγική διαδικασία που ακολουθεί, τα προϊόντα που αναπτύσσει μέχρι και τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει. Κατά τη διάρκεια του 2021 η Isomat ολοκλήρωσε τον πρώτο της διετή απολογισμό ESG και την πρώτη της έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας για τα έτη 2019-2020. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση του δεύτερου διετούς απολογισμού για τα έτη 2021-2022, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Στα πλαίσια της δέσμευσής της για συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η εταιρεία εγκατέστησε μέσα στο 2022 φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1MW στις στέγες των κτιρίων του εργοστασίου της στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Τέλος, η Isomat είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που διαθέτει EPDs για μια ευρεία γκάμα υλικών και ολοκληρωμένων συστημάτων για κάθε κατασκευαστική ανάγκη. Το EPD αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build