Δημοπρατείται η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Το ιστορικό και εμβληματικό, για τους Δωδεκανήσιους και όχι μόνο, κτίριο είχε χτισθεί και εγκαινιασθεί την δεκαετία του 1930 και λειτουργούσε ανελλιπώς έως το 2006, όταν και έκλεισε, με τα προβλήματα που, για διάφορους λόγους, έχει εμφανίσει να είναι αρκετά. Τώρα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ομόφωνα αποφάσισε σε συνεδρίασή της τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του θεάτρου. Το έργο είναι συνολικού αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.235.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται με 16,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 400 χιλ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 35 χιλ. ευρώ από τον Δήμο Ρόδου.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση συμμετείχε (μέσω τηλεδιάσκεψης) και η υπουργός Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει το έργο για το πολιτιστικό κεφάλαιο της Δωδεκανήσου και της Ελλάδας γενικότερα, γεγονός που εξάλλου δικαιολογεί και την απόφαση χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρά τον υψηλό του προϋπολογισμό.
«Είναι ένα έργο αναπτυξιακό, το οποίο, εκτός από την πολιτιστική του διάσταση, θα τονώσει ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν της Ρόδου», συμπλήρωσε η υπουργός.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Της εξαγγελίας της χρηματοδότησης αποκατάστασης του κτιρίου προηγήθηκαν συνεννοήσεις ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ακολούθησε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου και η έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών, της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά την θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ επί της πληρότητας των στοιχείων του έργου και της συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης.

Τι περιλαμβάνει και πού αποσκοπεί το έργο
Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και την εκτέλεση όλων των εργασιών (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών κλπ) για την πλήρη αποκατάσταση του Μνημείου, ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία ως κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οριστικές μελέτες. Κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, με τρόπο που θα διαφυλάσσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αρχική του μορφή και αξιοποιώντας τα αυθεντικά υλικά κατασκευής. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστεί με τις απαραίτητες τεχνολογικές και λειτουργικές υποδομές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Καίριο πλήγμα για τις κατασκευές η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η έλλειψη συνεργείων και προσωπικού που απασχολείται στην οικοδομή είναι αυτή τη στιγμή ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, με τα οποία επικοινώνησε το Build και δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο του real estate όσο και στον τομέα των κατασκευών. Η αρχή έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης όταν η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν «παγωμένη» με αποτέλεσμα πολλοί αλοδαποί εργάτες να στραφούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή κατασκευαστική αγορά όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία και αλλού.

Η εικόνα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο κλάδος παρατηρείται σε μία χρονική περίοδο που δεν έχουν ξεκινήσει μεγάλα δημόσια έργα όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, ενώ και μεγάλα ιδιωτικά έργα όπως το Ελληνικό βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία εκτέλεσης έργων υποδομής και όχι σε πλήρη ανάπτυξη – με εξαίρεση το κτίριο ΑμΕΑ -, κάτι που θα απαιτούσε μεγαλύτερο αριθμό εργατών. Οι ίδιες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι τόσο τα μεγάλα δημόσια έργα όσο και το Ελληνικό θα φέρουν πίεση στην αγορά, λόγω της απουσίας εργατικού δυναμικού.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία είναι διότι αρκετά δημόσια έργα δουλεύουν με μεγάλη έκπτωση και επομένως περιορίζονται τα περιθώρια κέρδους. Κατ’ επέκταση το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μεροκάματα που προσφέρονται να είναι χαμηλά, αποστρέφοντας ουσιαστικά μία σημαντική μερίδα εργατικού δυναμικού από τον κατασκευαστικό κλάδο. Eνδεικτικό της υφιστάμενης κατάστασης είναι εκτός των άλλων και το ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ανακαινίσεων, μία εταιρεία κατασκευών μπορεί να δώσει ραντεβού στον ιδιοκτήτου του ακινήτου σε διάστημα που συχνά υπερβαίνει τον 1 μήνα προκειμένου να επισκεφθεί το ακίνητο, να δώσει τα απαιτούμενα σχέδια και να προχωρήσει η διαδικασία.

Σταθερά υψηλά οι τιμές των ακινήτων παρά τις αντίθετες προσδοκίες
Σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων, πηγές από την αγορά του real estate επισημαίνουν ότι και φέτος η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετά υψηλά επίπεδα τιμών στα ακίνητα αλλά και στα οικιστικά ακίνητα, όπου οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι παρά την αρχική προσδοκία για εξισορρόπηση των τιμών στην αγορά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Επισημαίνουν ότι ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων στη διάρκεια του 2022, ωστόσο σταδιακά φαίνεται να καταγράφεται στασιμότητα και λόγω της ανόδου των επιτοκίων που αυξάνουν το κόστος δανεισμού αλλά και λόγω του πληθωρισμού και των ευρύτερων ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες που καθιστά επιφυλακτικούς αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη έρευνα της Spitogatos σημειώνει ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών πώλησης κατοικιών στις περιζήτητες περιοχές της Αττικής κινήθηκε με +13,8% στο δ’ τρίμηνο του 2022, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Ειδικότερα, η μέση τιμή έφτασε στα 3.261 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 2.867 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που ήταν στο δ’ τρίμηνο 2021. Σε ό,τι αφορά τα νότια προάστια της Αθήνας καταγράφεται η υψηλότερη τιμή πώλησης κατοικιών. Το κέντρο της Αθήνας και τα λοιπά προάστια της πόλης κατέγραψαν στην ίδια χρονική περίοδο μονοψήφιο ποσοστό ανόδου, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα αυξημένο και υπερβαίνει το 8%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build