Noval Property: Το σχέδιο για τη μεγάλη αστική ανάπλαση στον Ελαιώνα

Σε εφαρμογή έχει θέσει η Noval Property το μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπλασης των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο επί της οδού Πειραιώς 252 στον Ελαιώνα.
Φιλοδοξία του έργου αυτού είναι να συμπληρώσει και να ενισχύσει τον Πολιτιστικό Πόλο του Ελαιώνα και τον πολιτιστικό χαρακτήρα του και το ακίνητο να αποτελέσει, από αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λειτουργικής άποψης, τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» («Art District»), στο οποίο θα συνυπάρχουν οι νέοι χώροι πολιτισμού και οι χρήσεις του επενδυτικού σχεδίου με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και τον χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Πιστοποίηση LEED Gold Neighborhood

Σύμφωνα με το πλάνο, τα διατηρητέα κτίρια θα περιλαμβάνουν χώρους πολιτισμού και καταστήματα, ενώ παράλληλα προωθείται η λειτουργία πολυχώρου με κεντρική ιδέα την διατροφή και την γαστρονομία. Ακόμη, στο ακίνητο θα δημιουργηθούν ξενοδοχείο, συγκρότημα κατοικιών και κτίρια γραφείων. Συνολικά, αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων 25% θα αφορά κατοικίες, 25% γραφεία, 14% το ξενοδοχείο, 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης και ένα επιπλέον 16% πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, αυτή θα είναι η πρώτη «γειτονιά» στην Ελλάδα που θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold Neighborhood για την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η Noval Property ήδη έχει υποβάλει τις απαιτούμενες μελέτες για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και θα ακολουθήσει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ιντρακάτ: Οι κινήσεις στη σκακιέρα της ανάπτυξης ακινήτων

Με συγκεκριμένες κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα έναν από τους πυλώνες δραστηριότητάς του ο όμιλος Ιντρακάτ στη νέα εποχή που διαμορφώνεται για το επιχειρηματικό του γίγνεσθαι. Μεταξύ των κινήσεων αυτών περιλαμβάνονται η εξαγορά του ξενοδοχείου Apanema Resort, το οποίο βρίσκεται στην συνοικία Ταγκού της Μυκόνου σε απόσταση 400 μέτρων από τη χώρα του νησιού των Κυκλάδων. Το τετράστερο ξενοδοχείο πρόκειται να ανακαινιστεί σε boutique hotel πολυτελείας 17 δωματίων με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ενώ το τίμημα που κατέβαλε ο όμιλος για την απόκτησή του ανήλθε στα 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της ανάπλασης που θα επέλθει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο προβάλλεται και η δημιουργία ενός εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας.

Η ευρύτερη στρατηγική του ομίλου αποβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα των ακινήτων και ειδικότερα των τουριστικών και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη, η Πάρος και η Σύρος, ενώ από τον επενδυτικό χάρτη δεν λείπουν η Αθήνα και η Κρήτη. Θυμίζουμε ότι και παλαιότερα είχε κινηθεί στο επενδυτικό τοπίο του τουρισμού στη Μύκονο, με το ξενοδοχείο Branco στον Πλατύ Γυαλό, το οποίο είχε κατασκευάσει και διατηρούσε και ιδιοκτησιακά μέσω της εταιρείας, Intra Ξενοδοχειακή. Στη συνέχεια θα θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Στα 14,64 εκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις του ομίλου σε ακίνητα στο πρώτο μισό του έτους
Στις κινήσεις της Ιντρακάτ στη Μύκονο καταγράφεται επίσης και η απόκτηση οικοπέδου στην Άνω Μερά, με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικού συγκροτήματος με 256 κρεβάτια και αναμενόμενη έναρξη της λειτουργίας του το 2024. Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου σε ακίνητα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 14,64 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 12,78 που ήταν στο σύνολο του 2021 και 12,82 στο σύνολο του 2020.

«Xenodocheio Milos», «Estiatorio Milos» και «Fuel»
Θυμίζουμε επιπλέον ότι στις αρχές του 2022 η Ιντρακάτ έθεσε σε λειτουργία την ξενοδοχειακή μονάδα «Xenodocheio Milos» επί της οδού Κολοκοτρώνη καθώς και το διεθνούς φήμης «Estiatorio Milos». Αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανακατασκευή του εννεαόροφου κτιρίου γραφείων επί της οδού Ιπποκράτους. Στο συγκεκριμένο κτίριο μάλιστα και συγκεκριμένα στην πλευρά του ισογείου, ανακαινίστηκε και ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 το φυσικό κατάστημα της εταιρείας πώλησης αθλητικών ειδών μόδας, «Fuel», η οποία έως εκείνη τη στιγμή είχε παρουσία αποκλειστικά μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Από τις προσεχείς επενδύσεις δεν λείπει το ενδιαφέρον του ομίλου για νέες αναπτύξεις τόσο στον τομέα των ακινήτων γραφείων όσο και στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Μέρος αυτής της στρατηγικής αποτελεί και η συνεργασία που έγινε γνωστή το 2022 με την Ellington Sollutions με αντικείμενο την αξιολόγηση, διαχείρηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων στην ελληνική αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στον «αέρα» ο διαγωνισμός των 500 εκατ. για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό

Τον διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων ευρώ, προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βάζοντας στην τελική ευθεία την εκκίνηση του έργου, που αναμένεται να βοηθήσει ώστε να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες (Ίλιον – Ομόνοια σε περίπου 20 λεπτά).
Ειδικότερα, το έργο αφορά στη δημιουργία ενός υπόγειου δικτύου 4 χιλιομέτρων από την Ανθούπολη στον Άγιο Νικόλαο, με τρεις νέους σταθμούς. Οι δύο από τους τρεις σταθμούς θα κατασκευαστούν επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση 1.300 μέτρων περίπου βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1.000 μέτρα βορειότερα του πρώτου.

Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον. Στο έργο περιλαμβάνεται η εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, της Μελέτης Εφαρμογής, η κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού, η προμήθεια, η εγκατάσταση, οι δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, η συντήρηση του έργου, η εκπαίδευση του προσωπικού και η προμήθεια των κύριων ανταλλακτικών για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται, επίσης, η μελέτη και η κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκίνητων, ο οποίος θα διαθέτει τρία υπόγεια επίπεδα και συνολική χωρητικότητα περίπου 150 ΙΧ οχημάτων, καθώς και η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός του αμαξοστασίου στον Ελαιώνα.

Επίσης, στο πλαίσιο της σύμβασης θα αναβαθμιστεί και θα αντικατασταθεί το σύστημα ψηφιακής μετάδοσης δεδομένων στο σύνολο των σταθμών των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό, ενώ το σύστημα αναγγελιών θα αναβαθμιστεί και αντικατασταθεί στους σταθμούς του βασικού έργου και των επεκτάσεων (πλην της επέκτασης Πειραιά) και θα συνδεθεί με τα αντίστοιχα συστήματα της επέκτασης Πειραιά.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος του έργου ορίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και η αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής στις 6 Μαρτίου 2023. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: Το Α’ στάδιο είναι η προεπιλογή-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής. Το Β’ στάδιο είναι η πρόσκληση υποβολής προσφορών και η ανάθεση του έργου. Σημειώνεται ότι το έργο προβλέπεται πως θα ολοκληρωθεί σε 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build