Δυναμική η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα – Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων

Ισχυρή παρέμεινε η δυναμική της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία όσον αφορά στα οικιστικά ακίνητα, δείχνοντας, παράλληλα, ανθεκτικότητα αναφορικά με τα εμπορικά ακίνητα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί σε επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Αναλυτικότερα, η ισχυρή δυναμική της αγοράς ακινήτων της χώρας έγκειται στην άνοδο των τιμών των οικιστικών ακινήτων κατά 11,2% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο 2022 και κατά 10,4%, κατά μέσο όρο, το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, αυτό αντανακλάται και στην ετήσια αύξηση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, το πρώτο εξάμηνο 2022 και συγκεκριμένα των γραφείων κατά 1,8% και των καταστημάτων κατά 3,8%. Σημειώνεται ότι η ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% (σε σταθερές τιμές), σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο 2022, είναι άλλο ένα στοιχείο το οποίο φανερώνει την δυναμική της εν λόγω αγοράς.

Επίσης, σημαντική συμβολή έπαιξε η βελτίωση που σημειώθηκε αφενός στις προθέσεις των καταναλωτών για αγορά κατοικίας και αφετέρου στις εκτιμήσεις των αρμόδιων τραπεζικών στελεχών αναφορικά με τη ζήτηση στεγαστικών δανείων το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται δε, ότι η ισχύς της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, διαγράφεται μέσα και από την υψηλή άνοδο των καθαρών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) σε ακίνητα, κατά 71% το πρώτο εξάμηνο 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο 2021. Εστιάζοντας, λοιπόν, στις ΑΞΕ σε ακίνητα, εκείνες ανήλθαν σε 788,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε πρώτο εξάμηνο έτους από το 2002, με τη δεύτερη μεγαλύτερη καθαρή ροή να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 (736,6 εκατ. ευρώ).

Αύξηση κατά 3,8% του δείκτη τιμών των καταστημάτων το πρώτο εξάμηνο 2022
Ο δείκτης τιμών οικιστικών ακινήτων ακολουθεί ανοδική πορεία από το πρώτο τρίμηνο 2018, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να επιβραδύνεται ελαφρώς το 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, και να επιταχύνεται από το πρώτο τρίμηνο 2021 και μετά. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο 2022, διαμορφώθηκε σε 11,2% έναντι 10,1% το δεύτερο τρίμηνο και 9,8%, το πρώτο τρίμηνο 2022. Ως εκ τούτου, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 10,4% το πρώτο εννεάμηνο 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τα τρία πρώτα τρίμηνα 2022, οι τιμές των νέων ακινήτων αυξήθηκαν εντονότερα σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα παλαιά (11,4%, έναντι 9,6%), ενώ η ετήσια άνοδος των τιμών ήταν υψηλότερη στην Αθήνα (12%) έναντι της Θεσσαλονίκης (10,6%). Επιπρόσθετα, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται, με τον δείκτη τιμών των γραφείων να έχει καταγράψει ετήσια άνοδο ύψους 1,8% το πρώτο εξάμηνο 2022 και τον δείκτη τιμών των καταστημάτων να έχει αυξηθεί αντίστοιχα κατά 3,8%.

Προοπτικές και αβεβαιότητες στην ελληνική αγορά ακινήτων
Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, παραμένουν θετικές, καθώς ενισχύονται στον βραχύ χρονικό ορίζοντα μέσω κινήτρων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2023. Η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») και αφορούν αφενός στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και αφετέρου στις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συστηματικής προώθησης θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Alpha Bank, υπάρχουν, ωστόσο, και σημαντικές πηγές αβεβαιότητας στο τρέχον περιβάλλον. Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια και της συσταλτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ενδέχεται να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου αναβιώνει το ιστορικό Cine Paris της Πλάκας

Στην αναβίωση του ιστορικού κινηματογράφου Cine Paris στην οδό Κυδαθηναίων 22 στην Πλάκα με ταυτόχρονη δημιουργία και αίθουσας εκδηλώσεων για τις ανάγκες του ιδρύματος Stelios Philanhtropic Foundation, προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες του Build η κατασκευαστική εταιρεία Αnax Constructions. Σημειώνεται ότι ο Στέλιος Χατζηιωάννου και επί της ουσίας ο φιλανθρωπικός φορέας που ο ίδιος έχει ιδρύσει, έχει αποκτήσει κατά 100% το συγκεκριμένο ακίνητο που κατά το παρελθόν στέγαζε αφενός το Cine Paris, αφετέρου το κέντρο διασκέδασης, Ζυγός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο θερινός κινηματογράφος που βρισκόταν στην ταράτσα του κτιρίου θα ανακατασκευαστεί, θα ανακαινιστεί και αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι το καλοκαίρι του 2023. Σε ό,τι αφορά το χώρο του Ζυγού, εκεί πρόκειται να δημιουργηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων του Stelios Philanthropic Foundation.

Τι έχει αναλάβει η Anax
H Anax έχει αναλάβει τόσο τη συντήρηση της πρόσοψης του κτιρίου, η οποία είναι διατηρητέα όσο και την ανάπλαση του εσωτερικού του κτιρίου, όπου απαιτήθηκαν στατικές ενισχύσεις και λόγω της παλαιότητας του ακινήτου. Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την επισκευή και την ανακαίνιση της όψης, καθαιρέσεις των νεότερων εσωτερικών μεταλλικών εξωστών, ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου κτιρίου.

Το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του έργου είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο γνωστός θερινός κινηματογράφος στην Πλάκα δεν λειτούργησε τα τρία τελευταία καλοκαίρια, αυτά του 2020, του 2021 καθώς και το φετινό. Σημειώνεται ότι η κατασκευαστική εταιρεία ανέλαβε πρόσφατα και ένα ακόμη σημαντικό project, αυτό της κατασκευής του νέου κέντρου διαλογής και των γραφείων της ACS σε εμβαδόν οικοπέδου 27.000 τετραγωνικών μέτρων και με συνολικό εμβαδόν κτιρίου 31.000 τ.μ. στην περιοχή του Αιγάλεω. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του κτιρίου είναι 496 τετραγωνικά μέτρα, το εμβαδόν δόμησης ανέρχεται στα 844 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική ανωδομή του στα 3.252 τετραγωνικά μέτρα με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 11,42 μέτρα και αποτελείται από τρεις ορόφους και από έναν υπόγειο χώρο για βοηθητική χρήση.

H ιδέα ενός Έλληνα κομμωτή που ζούσε στο Παρίσι
Ιστορικά, η ιδέα για τη δημιουργία ενός θερινού κινηματογράφου ήταν ενός έλληνα κομμωτή ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι και εξαιτίας αυτού το ονόμασε Paris. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 χτίζεται το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα και λειτουργεί ως θερινό και χειμερινό σινεμά. Στα τέλη του ’60 εξαιτίας της κρίσης των θερινών κινηματογράφων κλείνει. Το 1986 επαναλειτούργησε υπό νέα ιδιοκτησία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

P. & C. Development: Προσωρινός ανάδοχος για έργο 8,6 εκατ. ευρώ στο Γαλάτσι

Την ανάθεση της σύμβασης με τίτλο «Μελέτη – Κατασκευή Βιοκλιματικού Διατηρητέου Κινηματογράφου και Υπογείου Χώρου Στάθμευσης» στον οικονομικό φορέα P. & C. Development S.A., ως προσωρινό ανάδοχο, εισηγείται η Επιτροπή Διαγωνισμού που ορίστηκε από το ΔΣ της «Αναπτυξιακή Προοπτική Α.Ε. Γαλατσίου». Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Διαγωνισμού προέβη στην ηλεκτρονική αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς του οικονομικού φορέα «P. & C. Development S.A.» που έγινε αποδεκτός στον διαγωνισμό, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 8.605.458,21 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με την αντίστοιχη Μέση Τεκμαρτή Έκπτωση (ΜΤΕ) επί του συνόλου να είναι στο 3,01%.

Πώς εξελίχθηκε η διαγωνιστική διαδικασία
H P. & C. Development ήταν ένας από τους δύο οικονομικούς φορείς που συμμετείχαν τον διαγωνισμό, μαζί με τη Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ. Ωστόσο, και από τις δύο εταιρείες ζητήθηκε από την Επιτροπή Διαγωνισμού να προβούν σε διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές τους: η μεν P. & C. Development επειδή δεν ανέφερε κερδοφορία για μία τουλάχιστον εκ των τριών τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών χρήσεων και δεν ανέφερε το απαιτούμενο προσωπικό της ομάδας μελετητών, η δε Θαλής επειδή δεν ανέφερε την κατασκευή κτιριακού έργου προϋπολογισμού τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ εντός της τελευταίας δεκαετίας, ενώ δεν ανέφερε επίσης το απαιτούμενο προσωπικό της ομάδας μελετητών για δύο κατηγορίες έργων. Η P. & C. Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Επιτροπής Διαγωνισμού, αποστέλλοντας τα ζητούμενα στοιχεία, ενώ η Θαλής δεν απάντησε στην πρόσκληση και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Λίγα λόγια για το έργο
Το εν λόγω έργο αφορά στην μελέτη και την κατασκευή ενός βιοκλιματικού διατηρητέου κινηματογράφου (παλιός κινηματογράφος Ζαΐρα) μέσω της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου με κοινόχρηστη χρήση και κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Αναφορικά, το έργο θα κατασκευαστεί σε επιφάνεια 1.106,30 τ.μ..


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build