--> 

Έξι υποψήφιοι για την αξιοποίηση της μαρίνας Αργοστολιού

Έξι είναι οι ενδιαφερόμενοι που φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αργοστολίου, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, ενδιαφέρον εξέφρασαν τα εξής σχήματα:

– Η εταιρεία υπηρεσιών γιωτ A1 Yacht Trade Consortium.
– Η κοινοπραξία της Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρικής της Ελλάκτωρ, με τη Ναυπηγοπλαστική, που διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου.
– Η εταιρεία D-Marinas, που κατέχει ένα παγκόσμιο δίκτυο από 16 μαρίνες.
– Η εταιρεία Lamda Marinas Investments, θυγατρική της Lamda Development.
– Ο Ισραηλινός επενδυτής Noam Cohen.
– Η εταιρεία ΤΕΚΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Αργοστολίου. Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 έτη, ενώ δύναται να θεσπιστεί δικαίωμα προαίρεσης για παράταση για επιπλέον 10 έτη, κατά το μέγιστο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Όμιλος Φουρλής: «Ηγέτης» στις επενδύσεις εμπορικών ακινήτων νέας γενιάς στην Ελλάδα

Με γνώμονα το βιώσιμο επιχειρείν, το Εμπορικό Πάρκο TOP PARKS Πειραιώς της Trade Estates εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή στις 16 Δεκεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, το Εμπορικό Πάρκο που βρίσκεται στην οδό Αθηνών – Πειραιώς 86 στην περιοχή του Μοσχάτου, είναι ένα νέο, ενεργειακά αποδοτικό «πράσινο» κτίριο, το οποίο στοχεύει να αποτελέσει έναν εμπορικό προορισμό με μάρκες σε προσιτές τιμές για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Trade Estates διαθέτει σήμερα εννέα Εμπορικά Ακίνητα, επτά Εμπορικά Πάρκα και δύο Logistics Centers. Στο επενδυτικό της πλάνο, περιλαμβάνεται η δημιουργία σύγχρονων εμπορικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο ‘The Ellinikon Commercial Hub’ αλλά και αναπτύξεις σε επιπλέον περιοχές της Ελλάδας όπως η Πάτρα, η Κρήτη και τα Σπάτα. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το 2026 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Λίγα λόγια για το νέο εμπορικό πάρκο
Το Εμπορικό Πάρκο TOP PARKS Πειραιώς έχει κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 61 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού. Το Εμπορικό Πάρκο καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 14.895 τ.μ., με τις εμπορικές επιφάνειες να φτάνουν τα 14.555,46 τ.μ.. Σημειώνεται ότι το Εμπορικό Πάρκο TOP PARKS Πειραιώς πέρασε στις αρχές του 2022 στην κατοχή της Trade Estates, μέλος του Ομίλου Fourlis. Μέσα σε σύντομο διάστημα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του και από την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε πλήρως τη λειτουργία του, περιλαμβάνοντας καταστήματα οικιακών ειδών, ένδυσης και υπόδυσης, παιχνιδιών, super market και γρήγορου φαγητού μέσω των brands ΑΒ Βασιλόπουλος, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonalds, Μουστάκας, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex, Pepco. Αξίζει να αναφερθεί ότι εφαρμόζοντας μία αειφόρο και υπεύθυνη στρατηγική και μέσα από τη συνεργασία με τον Όμιλο ΔΕΗ, το TOP PARKS Πειραιώς διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες, καθώς και τον πρώτο στην Ελλάδα υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το «όραμα» και η νέα εμπορική ταυτότητα
Η Trade Estates, μέλος του Ομίλου Fourlis, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στα εμπορικά ακίνητα, ενώ φέρνει μια νέα φιλοσοφία στον κλάδο. Δραστηριοποιείται σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών πάρκων και Logistics Centers νέας γενιάς, υψηλών αποδόσεων που διευρύνεται και ενισχύεται διαρκώς. Αναφορικά, η Ακαθάριστη Αξία Ενεργητικού της Trade Estates για τον Ιούλιο 2021 άγγιξε τα 185 εκατ. ευρώ, με τον Ιούνιο 2022 να αγγίζει τα 275 εκατ. ευρώ. Η Ακαθάριστη Αξία Ενεργητικού της εταιρείας για το 2026 δρομολογείται στα 476 εκατ. ευρώ.

«Η Trade Estates αποτελεί μία δυναμική εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας που συνεχώς μεγαλώνει. Είμαστε χαρούμενοι που στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της, έχει αναπτύξει τόσο σημαντικά έργα και έχει συνάψει εξαιρετικές συνεργασίες, ενώ αναμένεται και συνέχεια» δήλωσε ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis και της Trade Estates. Ο ίδιος ανέφερε ότι το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας έχει ήδη διασφαλίσει τον διπλασιασμό του αριθμού ακινήτων και ότι εντός του 2023, η Trade Estates θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας την δυνατότητα σε επενδυτές να συμμετέχουν σε μία ποιοτική και ασφαλή εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Trade Estates παρουσίασε και τη νέα εμπορική ταυτότητα TOP PARKS, η οποία θα υπογράφει τη δραστηριότητα των Εμπορικών Πάρκων της. Αναφορικά, η Trade Estates λειτουργεί σήμερα εφτά Εμπορικά Πάρκα σε Πειραιά, Ρέντη, Θεσσαλονίκη (ΙΚΕΑ Retail Park & Florida 1), Ιωάννινα, Κύπρο και Βουλγαρία. Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Παπούλης, CEO της Trade Estates δήλωσε: «Η ανάπτυξη της Trade Estates, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της, μας χαροποιεί και μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον. Σήμερα παρουσιάσαμε το νέο Retail Park στην Οδό Πειραιώς, αλλά και τη νέα ταυτότητα των εμπορικών μας πάρκων “Top Parks” όπου ευελπιστούμε να γίνει ο νέος κορυφαίος προορισμός για τους καταναλωτές που αναζητούν τα μεγαλύτερα brands, αλλά και ποιότητα και άνεση στις βόλτες για τις αγορές τους. Φιλοδοξία και δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε πάντα κορυφαία εμπειρία στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους».
Δημιουργία πεζογέφυρας για τη σύνδεση του Top Parks Πειραιώς με το εμπορικό πάρκο στην άλλη πλευρά της οδού

Στην εκδήλωση, ο κ. Παπούλης επεσήμανε ότι στα πλάνα της εταιρείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τους Δήμους της περιοχής όπου βρίσκεται το νέο retail park, είναι η δημιουργία μιας πεζογέφυρας για τη σύνδεση του Top Parks Πειραιώς με το εμπορικό πάρκο στην άλλη πλευρά της οδού Πειραιώς και, επίσης, η δημιουργία σταθμού της πράσινης γραμμής του μετρό το οποίο θα οδηγεί στο νέο εμπορικό πάρκο. «Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας έχει ήδη διασφαλίσει την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου σε βάθος τετραετίας στα 450 εκατ. ευρώ με διπλασιασμό αριθμού ακινήτων και της μισθωτικής επιφάνειας. Παράλληλα, αξιολογούνται νέα εγχειρήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου στα 700 εκατ. ευρώ έως το 2028».

Τρία νέα ανοίγματα Top Parks σε Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο εντός του 2024
Ο Δημήτρης Παπούλης δήλωσε στον Τύπο ότι η εν λόγω επένδυση αγγίζει το ποσό των 23,5 εκατ. ευρώ. «Εμείς αγοράσαμε το συγκεκριμένο ακίνητο όντας μισθωμένο κατά το ήμισυ, το άλλο μισό το νοικιάσαμε μόνοι μας, οπότε πετύχαμε ένα πιο ενδιαφέρον «μείγμα» και, προφανώς, βελτιώσαμε την απόδοση του ακινήτου μισθωτικά». O ίδιος επεσήμανε ότι το μέσο yield των επενδύσεων βρίσκεται στο 7,3%. Όσον αφορά στα επόμενα Top Parks που θα αναπτυχθούν, ο κ. Παπούλης δήλωσε: «Το 2024 θα έχουμε τρία νέα ανοίγματα. Το πιο σύντομο άνοιγμα θα γίνει στα Σπάτα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και τα δύο επόμενα θα γίνουν σε Πάτρα και Ηράκλειο προς το τέλος του 2024». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σε κάθε ανάπτυξη που κάνουμε, η εταιρεία στοχεύει στο 50-70% του ακινήτου, προσυμφωνημένου, με την εκκίνηση του έργου».

Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει στρατηγικές οι οποίες «συμφωνούν» και ευθυγραμμίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες των λιανοπωλητών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αποτελεσματικές και στενές σχέσεις με το σύνολο της αγοράς. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Top Parks «Η Trade Estates δεν φτιάχτηκε για φορολογικούς λόγους, αλλά για να δημιουργηθεί μία νέα καινούργια επιχειρηματική δραστηριότητα διότι υπήρχε η ανάγκη εξειδίκευσης μία εταιρείας που θα αναπτύσσει εμπορικά πάρκα νέας γενιάς στην Ελλάδα» δήλωσε ο Βασίλης Φουρλής στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην ελληνική «φαρέτρα» της εταιρείας ανήκει το 1/5 των τετραγωνικών μέτρων ανά 100.000 κατοίκους σε εμπορικά πάρκα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο κ. Φουρλής διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι τα εμπορικά πάρκα είναι εμπορικές συγκεντρώσεις όπου όλα τα καταστήματα έχουν ανεξάρτητες εισόδους. Όσον αφορά στην αειφορία των κτιρίων των Top Parks, ο Πρόεδρος της Fourlis αναφέρει: «Ένα χαρακτηριστικό όλων των Top Parks είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τοποθετούμε παντού φωτοβολταϊκά, θα γίνονται ανακυκλώσεις νερού, τα κτίρια θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες μονώσεις για να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας, θα δημιουργηθούν κέντρα ανακύκλωσης, θα ενισχυθεί η παρουσία πρασίνου και θα υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια φόρτισης αυτοκινήτων σε συνεργασία με την ΔΕΗ».

 

Ιταλία και Τουρκία χτυπούν με το «καλέμι» τις πωλήσεις ελληνικού μαρμάρου

Iσχυρός είναι ο ανταγωνισμός που δέχεται η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου από χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Τουρκία, ιδίως τον τελευταίο καιρό. Όπως αναφέρει στο Build η Ιουλία Χαΐδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου αυτή τη στιγμή η Ιταλία βλέπει ότι χάνει ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς αγοράς από τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και από άλλες ανταγωνιστικές χώρες και κάνει κινήσεις σημαντικής μείωσης των τιμών. Από την πλευρά της η Τουρκία διατηρεί παραδοσιακά χαμηλές τιμές στο μάρμαρο και σημαντική ποικιλία σε παραγόμενα τελικά προϊόντα όπως τα έγχρωμα μάρμαρα που διαθέτει.

Μπορεί επομένως η γείτονας να μην διαθέτει λευκό μάρμαρο όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, παρόλ’ αυτά έχει μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες από τις ποικιλίες μαρμάρου που παράγονται εκεί. Η κυρία Χαϊδά επισημαίνει ότι εσχάτως η αγορά έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αντιστροφής της προϋπάρχουσας κατάστασης, που επί της ουσίας επλήγη λόγω της πανδημίας, με ταυτόχρονο κλείσιμο της Κίνας, όπου προοριζόταν τουλάχιστον το 60% του ελληνικού μαρμάρου. Όπως λέει υφίσταται ευρύτερη κινητικότητα σήμερα με σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων, ενώ αναδύονται στην επιφάνεια έργα στον Αραβικό Κόλπο και στα Εμιράτα ή τη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα η Αμερική παρά το γεγονός ότι αναμενόταν να εμφανίσει εντονότερη ζήτηση για ευρωπαϊκό και δη για ελληνικό μάρμαρο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Πάντως οι αμερικανική αγορά έχει σε εξέλιξη έναν εκτεταμένο αριθμό έργων, γεγονός που εν μέρει ευνοεί και το ελληνικό προϊόν.

Η σταδιακή επαναφορά της Κίνας σε εμπορική «κανονικότητα»
Στην περίπτωση της Κίνας η επικεφαλής του Συνδέσμου Μαρμάρου επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται μετά από καιρό τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια, διότι η συγκεκριμένη χώρα έχει ήδη δεχθεί αρκετά αιτήματα από πελάτες της για έκδοση Visa, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε ανακοίνωση βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η έκθεση μαρμάρου στο Xiamen τον Ιούνιο, η οποία είχε διακοπεί για 3 χρόνια.

“Οι ίδιοι πελάτες είχαν αρχίσει να υποστηρίζουν από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα ανοίξει η αγορά και ότι οι παραγγελίες θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Φαίνεται επομένως ότι ξεκίνησε και πάλι να κινείται η αγορά της Κίνας». «Οι άλλες αγορές που αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια του έτους έχουν κινηθεί αρκετά καλά», συμπληρώνει η κυρία Χαϊδά. «Η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ινδία έχουν τριπλασιάσει τις εισαγωγές μαρμάρου σε σχέση με το 2021 καθώς και σε επίπεδο εννεαμήνου, ενώ το ίδιο θα ισχύσει έως και το τέλος του έτους. Έχουν αναπτυχθεί ταυτόχρονα όλες οι υπόλοιπες αγορές του κόσμου με αύξηση 30%.
Εντούτοις, η απώλεια από την Κίνα είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα μπορεί να εξισορροπήσει. Σε γενικές γραμμές το 2022 είναι μία χρονιά δυσχερέστερη από το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 ήταν ένα έτος με μείωση εξαγωγών μαρμάρου γενικά, ωστόσο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κακή χρονιά, το 2020 επλήγη η αγορά λόγω του κορονοϊού, το 2021 προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της και πάλι, ενώ το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά από όλες τις προηγούμενες με πολλαπλά γεγονότα να την επηρεάζουν. Μεταξύ αυτών η ενεργειακή κρίση αλλά και η αύξηση κοστολογίων και πρώτων υλών που εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής. Με τη σειρά μας ως παραγωγοί μαρμάρου δεν μπορέσαμε να μετακυλήσουμε το αυξημένο κόστος στους πελάτες μας, καθότι η ζήτηση δεν ήταν και ιδιαίτερα αυξημένη».

Σταδιακός εξορθολογισμός των ναύλων
Όπως εξηγεί η ίδια, υλοποιήθηκαν μόνο κάποιες αυξήσεις σε προϊόντα όπως οι κατεργασμένες πλάκες.
Εκτός όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες δυσκολίας όμως παρουσιάστηκε ζήτημα στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων, αυξημένους ναύλους κατά τη μεταφορά κάτι που επιβάρυνε τους πελάτες, ενώ στο τέλος της φετινής χρονιάς έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση η αύξηση των επιτοκίων. Τελευταία τα ναύλα έχουν σιγά αρχίζει να εξορθολογίζονται, έχοντας καταγράψει αυξήσεις 70% και πλέον κινούνται στο +30% με περαιτέρω τάσεις ομαλοποίησης προσεχώς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build