Έλαστρον: Τα στοιχεία που συντηρούν τις θετικές προοπτικές του χαλυβουργικού κλάδου

Πτώση 2% σημείωσε στο γ’ τρίμηνο 2022 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Έλαστρον και ανήλθε σε €37,7 εκατ., έναντι €38,6 εκατ. το γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ σε σύνολο εννεάμηνου οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €136,6 εκατ., έναντι €116,9 εκατ. στο εννεάμηνο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 17%. Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA στο γ’ τρίμηνο υποχώρησαν και ανήλθαν σε €3,5 εκατ., έναντι €5,5 εκατ. στο γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο εννεάμηνο παρουσίασαν επίσης πτώση και διαμορφώθηκαν σε €18,7 εκατ., έναντι €19,8 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ανάλογη πορεία σημείωσαν και τα ενοποιημένα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους και διαμορφώθηκαν σε €2,9 εκατ. έναντι €4,8 εκατ. στο γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε €16,8 εκατ., έναντι €17,8 εκατ. στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021. Αναφορικά με τις επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου στην αγορά των χαλυβουργικών προϊόντων, όπως αναφέρει η Έλαστρον, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας και η έλλειψη παραδόσεων χαλυβουργικών προϊόντων που παρατηρήθηκε στην αγορά από τις χώρες αυτές, οδήγησε σε σημαντική άνοδο του κόστους εμπορευμάτων και πρώτων υλών, η οποία κορυφώθηκε στα μέσα περίπου του β’ τριμήνου.

Η αύξηση ωστόσο του κόστους σε σημαντικούς κλάδους απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων και κυρίως σε αυτούς των κατασκευών και της βιομηχανικής παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους δανεισμού, επιβράδυνε τον ρυθμό ζήτησης και κατανάλωσης χαλυβουργικών ειδών και οδήγησε σε μείωση των τιμών των πρώτων υλών, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των τελικών χρηστών στην απορρόφηση μεγαλύτερων αυξήσεων κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, η ζήτηση στον χαλυβουργικό τομέα του ομίλου Έλαστρον σημείωσε μικρή κάμψη, ενώ η περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς και κατά το γ” τρίμηνο επηρέασε πτωτικά τις τιμές πώλησης περιορίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου.

Σταθεροποίηση της ζήτησης στο δ’ τρίμηνο
Για το δ’τρίμηνο του έτους δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη σταθεροποίηση της ζήτησης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας, οδηγούμενο κυρίως από την αύξηση του κόστους μεταφορών, ενέργειας και βασικών πρώτων υλών παραγωγής. Επιπλέον, η αύξηση του επιτοκίου αναφοράς Euribor από την ΕΚΤ θα επιβαρύνει επιπλέον το κόστος δανεισμού και συνεπώς τα αποτελέσματα χρήσης παρά την σημαντική μείωση του περιθωρίου δανεισμού.

Οι θετικές προοπτικές του χαλυβουργικού κλάδου
Για το 2023, η διοίκηση του ομίλου λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις για χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ, τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις καθώς και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, όμως η προοπτική απορρόφησης πόρων περίπου €31 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στα επόμενα χρόνια, η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης και ταχύτερης επέκτασης των ΑΠΕ, τα δρομολογούμενα έργα υποδομών και ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως το real estate, ο τουρισμός και τα logistics, αναμένεται να διατηρήσουν τις θετικές προοπτικές του χαλυβουργικού κλάδου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: To 2023 η κατασκευή των δύο εμπορικών κέντρων – Εντός τριμήνου ο διαγωνισμός για το Marina Galleria

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο δύο διαγωνισμοί που αφορούν στην εκτέλεση έργων στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Ο πρώτος αφορά στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall, ο προϋπολογισμός για το οποίο υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάθεση των προσφορών για το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να γίνει εντός του προσεχούς Ιανουαρίου. To Vouliagmenis Mall θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, με τη συνολική επιφάνεια κάλυψης να ανέρχεται στα 130 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και την εκμισθώσιμη στα 85,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση προβλέπεται και η ανέγερση πύργου γραφείων για τα κεντρικά της τράπεζας Πειραιώς με τη συνολική επιφάνεια να φτάνει στα 40.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της έκτασης του Ελληνικού έχουν ήδη κατατεθεί προσφορές από Άκτωρ, Άβαξ, Ιντρακάτ-Μytilineos και ΓΕΚ Τέρνα. Το έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, θα αφορά στην κατασκευή τεσσάρων υπαίθριων γηπέδων beach volley, κτιρίου διοίκησης και βοηθητικών χώρων, γηπέδων μπάσκετ καθώς και ενός υπαίθριου γηπέδου τένις στο σημείο της έκτασης όπου κατά το παρελθόν βρίσκονταν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κανόε-καγιάκ. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προβλέπεται να ενταχθούν και οι ξενώνες διαμονής αθλητών με 272 κλίνες που αντιστοιχούν σε 121 κλειδιά. Η ανάπτυξη του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα ανωδομής και δύο υπόγεια επίπεδα, ενώ η συνολική κάλυψη θα είναι στα 6.252 τετραγωνικά μέτρα.

Οι συγκεκριμένες μονάδες φιλοξενίας θα περιλαμβάνουν δίκλινα δωμάτια των 25 τετραγωνικών και τετράκλινα δωμάτια των 50 και 70 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης είναι προγραμματισμένη η κατασκευή κολυμβητικού κέντρου με τρεις πισίνες, εκ των οποίων η μία θα είναι στεγασμένη και οι άλλες δύο υπαίθριες. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα καθώς και εγκαταστάσεις ανοιχτού στίβου. Στον σχεδιασμό είναι επίσης και η έναρξη του διαγωνισμού εντός του επόμενου τριμήνου που θα αφορά στο Riviera Galleria. Η έναρξη των εργασιών για τα δύο εμπορικά κέντρα είναι προγραμματισμένη σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Προκαταρκτικές εργασίες από τις Bouygues και Ιντρακάτ για τον Riviera Tower
Σε άλλα πεδία της επένδυσης όπως είναι ο πύργος “The Ellhnikon Riviera Tower”, έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Θυμίζουμε ότι ήδη από την άνοιξη η κοινοπραξία των εταιρειών Bouygues Batiment International και Iντρακάτ επιλέχθηκε ως σύμβουλος, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη μαρίνα του Ελληνικού. Η ίδια κοινοπραξία μάλιστα θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου, δεδομένου ότι η αρχικά η Lamda Development δεν είχε αποσαφηνίσει εάν ο ECI θα είναι ταυτόχρονα και ο κατασκευαστής του έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ευκαιρίες, αλλά και παγίδες για τις ελληνικές εταιρείες ακινήτων στη Βόρεια Μακεδονία

Ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους κρύβει για τις ελληνικές εταιρείες ακινήτων η αγορά real estate της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, τα ακίνητα αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους τομείς της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, που το 2020 εκπροσωπούσε το 10,4% του ΑΕΠ της χώρας, ήτοι περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το μισθολογικό κόστος είναι σχετικά χαμηλό. Την ίδια στιγμή, όμως, η αγορά εμφανίζει σημάδια «υπερθέρμανσης», διαθέτει εγκατεστημένους με πολυετή παρουσία «παίκτες», ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό στη χώρα είναι ανεπαρκές, καθώς συνήθως επιλέγει την αναζήτηση εργασίας σε κάποια άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρώπης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούν προσοχή από τους επίδοξους επενδυτές.

Χωρίς μερίδιο αγοράς οι ελληνικές εταιρείας ακινήτων
Όσον αφορά στην παρουσία ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγοράς ακινήτων στη Βόρεια Μακεδονία, όπως παρατηρεί το Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων, μέχρι σήμερα αφορούν μονάχα κατασκευαστικές εταιρείες και είναι κυρίως ad hoc κατά την ανάληψη συγκεκριμένων έργων, χωρίς να διατηρούν έδρα ή θυγατρική στη χώρα. Στον γενικότερο κατασκευαστικό τομέα, σημειώνεται η ίδρυση προσφάτως θυγατρικής της Mytilineos, ενώ παλαιότερα σημαντικά έργα στη γειτονική χώρα εκτέλεσαν μεταξύ άλλων η ΤΕΡΝΑ (ανισόπεδος κόμβος στα Σκόπια) και η ΑΒΑΞ (τούνελ σε αυτοκινητόδρομο).

Ως εκ τούτου, προς ώρας, ελληνικές εταιρείες του κλάδου δεν κατέχουν
μερίδιο αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο, η δυναμική της αγοράς ακινήτων (και βεβαίως του κατασκευαστικού τομέα) αναμένεται να ενισχυθεί, ιδίως δε εν όψει της υλοποίησης έργων ύψους 1 δισ. ευρώ (με μοχλεύσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ) για την επόμενη πενταετία με πόρους κυρίως από την Επενδυτική Τράπεζα για τα Δυτ. Βαλκάνια, την EBRD και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κατά διαστήματα, οι κυβερνήσεις της χώρας κατέβαλαν προσπάθειες να συγκρατήσουν τις τιμές ακινήτων, ιδίως στις κατοικίες που αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

Η Κεντρική Τράπεζα καθυστέρησε επίσης να επισημάνει παρατυπίες και ανησυχητικές τάσεις, με αποτέλεσμα μια ανορθόδοξη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων που εγκυμονεί κινδύνους την τρέχουσα περίοδο για τις επενδύσεις αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας Ο τεχνητός πληθωρισμός των τιμών των ακινήτων και ο υψηλός αριθμός των στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων την ερχόμενη περίοδο, εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, αυξάνει τους συστημικούς κινδύνους.

Αντίστοιχη εικόνα, αν και σε μικρότερη ένταση, παρατηρείται και στην αγορά επαγγελματικών χώρων. Πολύ καλύτερη εικόνα διαπιστώνεται στην αγορά βιομηχανικών ακινήτων όπου η προσφορά είναι σημαντική και μάλιστα με συγκρατημένες τιμές, ενώ επισημαίνεται ο σχετικά μεγάλος αριθμός κενών βιομηχανιών ή παραγωγικών μονάδων που είναι διαθέσιμες προς πώληση. Πάντως, γενική κυβερνητική τάση είναι να στηρίζονται και να επιδοτούνται επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε τεχνολογικές και βιομηχανικές ζώνες της χώρας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build