Ποιοι διεκδικούν ΣΔΙΤ αρδευτικών έργων στον Ταυρωπό αξίας

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ταυρωπού μέσω ΣΔΙΤ, η αποσφράγιση των οποίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, οι τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο, εκτιμώμενης αξίας 128,75 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, είναι οι εξής:
– Κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Τ.Ε. Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης
– Κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat – Μεσόγειος ΑΕ
– Κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο διαγωνισμός προχωρά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί, μέσω της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συστήσει, θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία καθώς και την συντήρηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού για τον καθορισμένο από τη σύμβαση χρόνο (25 χρόνια).
Το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για το φράγμα Μιναγιώτικο
Σημειώνεται ότι το έργο στον Ταυρωπό είναι το πρώτο που δημοπρατείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ύδωρ 2.0, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για ένα εξίσου μεγάλο αρδευτικό έργο, αυτό για το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, που βρίσκεται στη φάση της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους να εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Με 60 εταιρείες η ελληνική αποστολή στην έκθεση «The Big 5» στο Ντουμπάι

Συνολικά 60 ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση δομικών υλικών και κατασκευών «The Big 5» η οποία διεξήχθη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας, την οποία διοργάνωσε η Enterprise Greece, ξεπέρασε ακόμη και αυτή της διοργάνωσης του 2019, όπου η χώρα μας είχε αναδειχθεί δεύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πέμπτη σε παγκόσμιο.

Η διεθνής έκθεση «The Big 5» προβάλλει τη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών του τομέα των κατασκευών, όπως δομικά υλικά, μάρμαρα, κεραμικά, συστήματα κλιματισμού, ηλιακά συστήματα, προϊόντα μεταλλουργίας και υαλουργίας, μπάνια, προϊόντα ξύλου, ηλεκτρολογικό υλικό, εξοπλισμό αεροδρομίων, καλώδια, ηλεκτρικά μηχανήματα, τεχνολογία υδάτων & περιβάλλοντος κ.λπ. σε εμπορικούς επισκέπτες, όχι μόνο από την περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Μέσης Ανατολής, αλλά και από τις γειτονικές χώρες της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Ινδίας και της Υποσαχάριας και Βόρειας Αφρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές του κλάδου προς την Μ. Ανατολή το 2021, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ανήλθαν στο 18% του συνολικού όγκου των ελληνικών εξαγωγών της χώρας, ποσοστό που το 2022 αναμένεται να είναι υψηλότερο.

Ειδικός χώρος για την προβολή του ελληνικού μαρμάρου
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης λειτούργησε για πρώτη φορά ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την προβολή του ελληνικού μαρμάρου.
Η Enterprise Greece σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) επιμελήθηκαν και παρουσίασαν το πρώτο brand name για το ελληνικό μάρμαρο “GREEK MARBLE” στοχεύοντας σε μια συντονισμένη προώθηση του εξαιρετικού αυτού προϊόντος στο εξωτερικό.

Στο περίπτερο του ελληνικού μαρμάρου διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης: Α) Εκδήλωση Εγκαινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, μαζί με τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Η.Α.Ε., Αντώνη Αλεξανδρίδη, καλωσόρισαν τις 60 ελληνικές επιχειρήσεις της εθνικής συμμετοχής.

Β) Εκδήλωση παρουσίασης του νέου κλαδικού branding του Ελληνικού Μαρμάρου και των μοναδικών του χαρακτηριστικών που διοργανώθηκε στις 06/12 από την Enterprise Greece σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στα Η.Α.Ε. και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, κ.ά. Στην εκδήλωση μίλησαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, κ. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, καθώς και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΜΜΘ, κ. Τζούλη Χαϊδά. Την παρουσίαση επιμελήθηκε η κ. Ειρήνη Παπαγιαννούλη, μέλος ΔΣ του ΣΕΜΜΘ.

Δέκα ελληνικές startups στην Startup City
H Ελλάδα είχε επίσης για 3η συνεχόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη εθνική παρουσία στον χώρο Startup City της «The Big 5», με τη συμμετοχή 10 ελληνικών Startups, οι οποίες προέβαλαν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους στον τομέα της βιομηχανίας των δομικών υλικών και κατασκευών και κέρδισαν τις εντυπώσεις.
Ελληνικές παρουσίες και στην Everything Architecture

Παρουσία είχε επίσης η χώρα και στην έκθεση-συνέδριο «EVERYTHING ARCHITECTURE», η οποία διοργανώθηκε από την εταιρία DMG για πρώτη χρονιά. Οι συμμετέχουσες εταιρίες είχαν την ευκαιρία να συνάψουν εμπορικές συναντήσεις με υψηλού επιπέδου αρχιτέκτονες και μελετητικά γραφεία, τα οποία είχαν προσκαλέσει οι διοργανωτές. Παράλληλα, με την «THE BIG 5» και στον ίδιο εκθεσιακό χώρο διεξήχθησαν οι εκθέσεις: The Big 5 Heavy, Middle East Concrete, HVAC R Expo Dubai, The Big 5 Solar, Urban Design & Landscape Expo, Middle East Stone, , Everything Architecture καθώς και η συμμετοχή Start up εταιριών στο Startup City. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε και ψηφιακά, για τις συμμετέχουσες εταιρίες που το επέλεξαν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ιστός Κατασκευαστική: Παραδόθηκε η πρώτη φάση της επένδυσης των 30 εκατομμυρίων της Briq Properties

Ολοκληρώθηκε το έργο κατασκευής του κέντρου αποθήκευσης και διανομής της Infoquest Technologies, το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία “Ήμερος Τόπος” στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 25.255 τετραγωνικά μέτρα και στεγάζονται σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 103.000 τετραγωνικών μέτρων. Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε και ολοκλήρωσε η Ιστός Κατασκευαστική, με το συνολικό ύψος επένδυσης να ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την αγορά της γης, όπως αναφέρουν στο Build πηγές κοντά στον όμιλο Quest, στον οποίο ανήκει η Infoquest Technologies.  To ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων ιδίων συμφερόντων με τον όμιλο Quest. Το κόστος για την απόκτησή του ανήλθε στα 17,3 εκατομμύρια ευρώ και η αξία της τελευταίας αποτίμησης στο τέλος του περασμένου Ιουνίου είναι της τάξεως των 18,97 εκατομμυρίων ευρώ.

Το αρχικό τμήμα κατασκευής του έργου αφορούσε τα πρώτα 20.000 τετραγωνικά μέτρα και τα υπόλοιπα παραδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες προς χρήση στην Infoquest.
H κατασκευή έγινε από προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και διαθέτει εγκατάσταση φόρτωσης μεταλλικής κατασκευής με διώροφο χώρο γραφείων. Το έργο περιλαμβάνει 24 υδραυλικές ράμπες φορτοεκφόρτωσης, δίκτυο πυρόσβεσης με sprinklers, σύγχρονο βιομηχανικό δάπεδο υψηλών προδιαγραφών, σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, εξωτερική επικάλυψη με θερμομονωτικά panel 5 εκατοστών. Eκτός του ποσού που διατέθηκε για την αγορά της γης και την κατασκευή του νέου logistics center που προαναφέραμε, η Infoquest διέθεσε επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε ρομποτικά συστήματα, σε αυτόματα και χειροκίνητα ράφια και ευρύτερα στον εξοπλισμό των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Επίκειται η κατασκευή και ενός ακόμη logistics center 19.000 τ.μ.
Στην υπολειπόμενη διαθέσιμη επιφάνεια του οικοπέδου πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ακόμα κέντρο logistics 19.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα είναι έτοιμη προς χρήση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το κόστος για την κατασκευή σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ – συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης της γης. Το συνολικό ύψος επένδυσης για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις από πλευράς της Briq Properties ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ιστός Κατασκευαστική εκτός από την κατασκευή ανέλαβε και το development του έργου συνολικά, εντοπίζοντας και συνενώνοντας όμορα οικόπεδα και κατόπιν προτείνοντας τη συγκεκριμένη έκταση στη Briq Properties. Ιστός Κατασκευαστική: Διαρκώς αναπτυσσόμενη με υψηλή κερδοφορία Σε ό,τι αφορά την Ιστός Κατασκευαστική αποτελεί μία αναπτυσσόμενη εταιρεία κατασκευών και ανάπτυξης ακινήτων, η οποία αναλαμβάνει σημαντικά έργα για λογαριασμό μεγάλων πελατών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών της το 2021 ήταν στα επίπεδα των 6,38 εκατομμυρίων ευρώ από 3,94 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020 με καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους 1,36 εκατομμύρια ευρώ και 1,51 εκατομμύρια ευρώ τα δύο έτη αντίστοιχα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build