Δυναμικό ήταν το «παρών» στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων από στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου στην εγχώρια αγορά, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ), την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα Vmax Sphera των Village Cinemas στο The Mall Athens. «Κατά τη διάρκεια του φετινού Συνεδρίου του ΙΠΕ, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πώς μαζί θα μπορέσουμε να περάσουμε στη νέα κανονικότητα και τις νέες προκλήσεις που είναι πλέον ορατές, να σκιαγραφήσουμε την επόμενη μέρα στον κλάδο των πωλήσεων και να ανακαλύψουμε τον τρόπο που μπορούμε μαζί να φτάσουμε σε αυτή» ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του ο Αντώνης Ποταμίτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ και Πρόεδρος Ομίλου Επιχειρήσεων WEST S.Α.. Στο πάνελ συζήτησης «Στην κόψη του κύματος» αναλύθηκε εκτενώς ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η ελληνική και παγκόσμια αγορά, με βάση τις συνέπειες της αύξησης του ενεργειακού κόστους, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ήδη «ιδιαίτερες» συνθήκες της οικονομίας, καθώς και βάσει των αλλαγών που επίκεινται στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων.
Στην συζήτηση που συντόνιζε η κεντρική moderator του φετινού Συνεδρίου, Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece (powergame.gr), συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe Γιάννης Βασιλάκος, ο Εμπορικός Διευθυντής της Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ Θανάσης Βόσσος, ο Commercial Director της Elpedison Στάθης Βωβός και ο Εμπορικός Διευθυντής της Diageo Γιώργος Ψωμιάδης.
«Αρμαγεδδών» πτώσης της αγοράς χάλυβα: Από τους 2,8 εκατ. τόνους κατανάλωσης στους 500.000 τόνους μέσα σε μία δεκαπενταετία
«Η εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος είναι μία καθαρά ενεργοβόρος βιομηχανία, καθώς πάνω από το 60% του κόστους μας είναι η ενέργεια: κυρίως η ηλεκτρική και ύστερα το φυσικό αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Βόσσος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μέσα από την προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αντικατέστησε κυρίως το φυσικό αέριο το οποίο έχει την μεγαλύτερη αύξηση κόστους. «Δυστυχώς, μετακυλήσαμε το κόστος και για αυτό υπάρχει αύξηση όλων των οικοδομικών υλικών και οπωσδήποτε του χάλυβα» πρόσθεσε ο ίδιος όσον αφορά στην αύξηση τιμών των υλικών στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας.
«Για 15 χρόνια δεν «χτύπαγε σφυρί» στη γειτονιά. Με ορόσημο το 2008-2009, ενώ η ελληνική αγορά ανερχόταν στους 2,8 εκατ. τόνους κατανάλωσης χάλυβα, ύστερα φτάσαμε στους 350.000- 400.000 τόνους και τώρα, έχουμε φτάσει τους 500.000 τόνους. Ένας «Αρμαγεδδών» πτώσης της αγοράς χάλυβα, ο οποίος είχε σοβαρές επιπτώσεις στον χώρο μας, καθώς από τις έως τότε πέντε ελληνικές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής χάλυβα, σήμερα λειτουργούν μόνο δύο» σχολίασε ο κ. Βόσσος.
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ ως απάντηση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ρεκόρ του πληθωρισμού, σε ελληνική αλλά και παγκόσμια κλίμακα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση, δίνοντας ο ίδιος έμφαση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο θα βγει «στον αέρα» μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022, το οποίο επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος. «Η ελληνική επιχείρηση πρέπει να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά στέγης και σε άλλες τεχνολογίες που θα της δώσει την δυνατότητα αυτοπαραγωγής της ενέργειας ώστε να μειώσει πραγματικά το κόστος της» επεσήμανε ο Στάθης Βωβός
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build