--> 

Ο «Αρµαγεδδών» στην αγορά χάλυβα και ο πονοκέφαλος της ενέργειας

Δυναμικό ήταν το «παρών» στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων από στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου στην εγχώρια αγορά, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ), την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα Vmax Sphera των Village Cinemas στο The Mall Athens. «Κατά τη διάρκεια του φετινού Συνεδρίου του ΙΠΕ, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πώς μαζί θα μπορέσουμε να περάσουμε στη νέα κανονικότητα και τις νέες προκλήσεις που είναι πλέον ορατές, να σκιαγραφήσουμε την επόμενη μέρα στον κλάδο των πωλήσεων και να ανακαλύψουμε τον τρόπο που μπορούμε μαζί να φτάσουμε σε αυτή» ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του ο Αντώνης Ποταμίτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ και Πρόεδρος Ομίλου Επιχειρήσεων WEST S.Α.. Στο πάνελ συζήτησης «Στην κόψη του κύματος» αναλύθηκε εκτενώς ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η ελληνική και παγκόσμια αγορά, με βάση τις συνέπειες της αύξησης του ενεργειακού κόστους, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ήδη «ιδιαίτερες» συνθήκες της οικονομίας, καθώς και βάσει των αλλαγών που επίκεινται στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων.

Στην συζήτηση που συντόνιζε η κεντρική moderator του φετινού Συνεδρίου, Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece (powergame.gr), συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe Γιάννης Βασιλάκος, ο Εμπορικός Διευθυντής της Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ Θανάσης Βόσσος, ο Commercial Director της Elpedison Στάθης Βωβός και ο Εμπορικός Διευθυντής της Diageo Γιώργος Ψωμιάδης.
«Αρμαγεδδών» πτώσης της αγοράς χάλυβα: Από τους 2,8 εκατ. τόνους κατανάλωσης στους 500.000 τόνους μέσα σε μία δεκαπενταετία

«Η εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος είναι μία καθαρά ενεργοβόρος βιομηχανία, καθώς πάνω από το 60% του κόστους μας είναι η ενέργεια: κυρίως η ηλεκτρική και ύστερα το φυσικό αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Βόσσος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μέσα από την προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αντικατέστησε κυρίως το φυσικό αέριο το οποίο έχει την μεγαλύτερη αύξηση κόστους. «Δυστυχώς, μετακυλήσαμε το κόστος και για αυτό υπάρχει αύξηση όλων των οικοδομικών υλικών και οπωσδήποτε του χάλυβα» πρόσθεσε ο ίδιος όσον αφορά στην αύξηση τιμών των υλικών στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας.

«Για 15 χρόνια δεν «χτύπαγε σφυρί» στη γειτονιά. Με ορόσημο το 2008-2009, ενώ η ελληνική αγορά ανερχόταν στους 2,8 εκατ. τόνους κατανάλωσης χάλυβα, ύστερα φτάσαμε στους 350.000- 400.000 τόνους και τώρα, έχουμε φτάσει τους 500.000 τόνους. Ένας «Αρμαγεδδών» πτώσης της αγοράς χάλυβα, ο οποίος είχε σοβαρές επιπτώσεις στον χώρο μας, καθώς από τις έως τότε πέντε ελληνικές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής χάλυβα, σήμερα λειτουργούν μόνο δύο» σχολίασε ο κ. Βόσσος.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ ως απάντηση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ρεκόρ του πληθωρισμού, σε ελληνική αλλά και παγκόσμια κλίμακα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση, δίνοντας ο ίδιος έμφαση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο θα βγει «στον αέρα» μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022, το οποίο επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος. «Η ελληνική επιχείρηση πρέπει να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά στέγης και σε άλλες τεχνολογίες που θα της δώσει την δυνατότητα αυτοπαραγωγής της ενέργειας ώστε να μειώσει πραγματικά το κόστος της» επεσήμανε ο Στάθης Βωβός


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Attica Bank Properties: Στην κορυφή της ατζέντας τα 185 ακίνητα της Attica Bank

Στην κορυφή της ατζέντας της Attica Bank Properties θα βρεθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των 185 επενδυτικών ακινήτων της Attica Bank, τα οποία προβλέπεται με βάση το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας να έχουν πωληθεί στο σύνολό τους έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία των ακινήτων στα βιβλία της τράπεζας στις 31/12/2021 ανέρχεται σε περίπου 57,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται επί της ουσίας για ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του ομίλου Attica Bank μέσω πλειστηριασμού για το διακανονισμό μη εισπρακτέων απαιτήσεων από χορηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της Attica Bank εξετάζεται και η μαζική τους διάθεση σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να υπάρξουν και μεμονωμένες πωλήσεις ακινήτων υψηλής αξίας, τα οποία εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο αυτό. Επί του παρόντος έχει διοριστεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος που μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο που είναι η Attica Bank Properties έχουν αναλάβει την εξέλιξη και ωρίμανση της διαδικασία για τα ακίνητα αυτά.

Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων το 2022 θα κλείσει για την Attica Bank Properties με υπερδιπλάσια κερδοφορία έναντι του αρχικού προϋπολογισμού και κύκλο εργασιών επίσης υψηλότερο κατά 30% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χρονιάς αλλά και κατά 40% υψηλότερο σε σχέση με εκείνον του 2021. Ειδικότερα η κερδοφορία προ φόρων θα ανέλθει σε περίπου 25% των ιδίων κεφαλαίων που ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ, ήτοι δηλαδή σε περίπου 250 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί σε περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός πως στη διάρκεια του 2022 δεν πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις από πλευράς της εταιρείας, ωστόσο ελήφθησαν πρωτοβουλίες που ενίσχυσαν την εξωστρέφειά της και ταυτόχρονα διεύρυναν το πελατολόγιό της.

Βήματα αυτόνομης επιχειρηματικής λειτουργίας και άνοιγμα νέων συνεργασιών
H εταιρεία το τελευταίο διάστημα έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα ανεξαρτητοποίησης από την Attica Bank, προκειμένου να κινηθεί και να προσελκύσει και άλλες συνεργασίες εκτός αυτής με την τράπεζα. Τα έσοδα που αποκομίζει αυτή τη στιγμή προέρχονται από συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνικές ωριμάνσεις έργων στα οποία συμμετέχει. Πελάτες της είναι οντότητες όπως η ΕΥΔΑΠ, η Σχολή Καλών Τεχνών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς αλλά και servicers μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως η QQuant και η Do Value καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ. Επί παραδείγματι, στην περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Attica Bank Properties συμμετείχε σε διαδικασίες εκτίμησης γραφείων καθώς και στην τεχνική ωρίμανση κάποιων γραφείων που εξέταζε η Επιτροπή. Μεταξύ των πελατών της είναι και δήμοι ανά την επικράτεια, ενώ αναλαμβάνει επίσης έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τεχνικές ωριμάνσεις και τεχνικές εκτιμήσεις.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα έργα στα οποία συμμετείχε πρόσφατα ως τεχνικός σύμβουλος η Attica Bank Properties, είναι αυτό της αξιοποίησης του πρώην εργοταξιακού χώρου της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου στο Αντίρριο, όπου ολοκληρώθηκε η κατάθεση των προσφορών με τη συμμετοχή πέντε ενδιαφερόμενων. Η εταιρεία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε πλήρη αναδιοργάνωση, ακολουθώντας σύμφωνα με πηγές κοντά στην Attica Bank Properties, υψηλά στάνταρ εταιρικής διακυβέρνησης και πρακτικές εισηγμένης εταιρείας με ασκήσεις risk assessment, audit αλλά και πιστοποίηση ISO.

Τρέχει η τεχνική ωρίμανση για τις ιαματικές πηγές Υπάτης και το κάμπινγκ Ασπροβάλτας
Αυτή την περίοδο ανοίγει και νέα έργα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία αφορούν στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Υπάτης και το κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα. Και τα δύο πρόκειται να τεθούν εντός του 2023 σε διαγωνισμό εφόσον ολοκληρωθεί η τεχνική τους ωρίμανσή. Σε κάθε περίπτωση πάντως Attica Bank Properties από την πλευρά της εξακολουθεί να υλοποιεί ενέργειες εξωστρέφειας για να εντοπίσει και πελάτες εκτός τράπεζας, κάτι που φάνηκε και στο φετινό τζίρο και στην αύξηση της κερδοφορίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ανοίγει ο δρόμος για τη νότια παράκαμψη Ρεθύμνου

Τους περιβαλλοντικούς όρους για το οδικό έργο της νότιας παράκαμψης Ρεθύμνου ενέκρινε με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μετά τις σχετικές εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το έργο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 3.024.360 ευρώ, αφορά στον νότιο περιφερειακό δρόμο της πόλης του Ρεθύμνου, ο οποίος είναι εγκεκριμένος (με δυο κυρωμένες πράξεις εφαρμογής) σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Ρεθύμνης και θα έχει συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και ασφάλειας οχημάτων και πεζών στην πόλη του Ρεθύμνου, στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας εντός του κέντρου της πόλης και στην ομογενοποίηση των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των νέων διανοίξεων του σχεδίου πόλης.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνου, «αυτός ο δρόμος θα είναι η σημαντικότερη οδική αρτηρία που θα διέρχεται διαμπερώς όλη την πόλη του Ρεθύμνου και η ύπαρξή της δίνει κατευθύνσεις στην προοπτική της άμεσης ένταξης μεγάλων περιοχών στο Σχέδιο Πόλεως και συμβάλλει ουσιαστικά στον υλοποιούμενο σχεδιασμό μας για την πόλη η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες της βιώσιμης κινητικότητας και μάλιστα έχει βραβευτεί για αυτό».

Θα κατασκευαστούν τέσσερις γέφυρες
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, το πλάτος κάθε κατεύθυνσης του δρόμου θα είναι 6,25 μέτρα και θα αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,00 και 3,25 μέτρων. Το πλάτος των λωρίδων για την κάθε κατεύθυνση παραμένει σταθερό, ενώ τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν είναι 1,75 μέτρα. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν επτά ισόπεδοι κόμβοι, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστούν τοίχοι αντιστήριξης και τεχνικά, εκ των οποίων τέσσερα είναι μεγάλα τεχνικά (γέφυρες):

  • – Ρέμα Καμαράκι, μήκους 192,44 μέτρων
  • – Ρέμα Συνατσάκι Ι, μήκους 107 μέτρων
  • – Ρέμα Συνατσάκι ΙΙ, μήκους 107 μέτρων
  • – Ρέμα Κόρακα, μήκους 108,5 μέτρων.

Εξάλλου, μεταξύ των περιβαλλοντικών όρων που τίθενται για την κατασκευή του δρόμου είναι να μην αλλοιωθεί ή υποστεί βλάβη το πυροβολείο της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στην περιοχή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build