Dimand: Στα 82,8 εκατ. ευρώ η αξία των επενδύσεων σε ακίνητα

Σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου Dimand δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον περασμένο Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του ομίλου διαμορφώθηκε από τα 39 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021, σε 124,5 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά από 39,7 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021, σε 8,8 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο όμιλος Dimand (μέσω της εταιρείας, θυγατρικών και κοινοπραξιών) περιλαμβάνει 19 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων. Η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους την 30ή Σεπτεμβρίου 2022 ανερχόταν σε περίπου 826,2 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2021: 15 επενδυτικά έργα με GDV 497,6 εκατ. ευρώ). Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου ανερχόταν την 30ή Σεπτεμβρίου σε 82,8 εκατ. ευρώ, έναντι 50,3 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2021, και η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες ανερχόταν την 30ή Σεπτεμβρίου 2022 σε 42,7 εκατ. ευρώ, έναντι 37,5 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Αμυντικά χαρακτηριστικά στις κατηγορίες ακινήτων που δραστηριοποιείται η Dimand
Όπως αναφέρει η διοίκηση της Dimand, ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά οι οποίες επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση, τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, την αύξηση των επιτοκίων, και το μακροοικονομικό περιβάλλον εν γένει. Οι κατηγορίες ακινήτων όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος επιδεικνύουν αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, λόγω των υψηλών προδιαγραφών και της περιορισμένης προσφοράς κτιρίων υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών και του αυξανόμενου πληθωρισμού, παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στις μισθωτικές και αγοραίες αξίες τους, οι οποίες έως σήμερα αντιστάθμισαν τις αρνητικές επιδράσεις.

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά και αξιολογεί την επίδραση που θα μπορούσαν οι εξελίξεις αυτές να έχουν στην χρηματοοικονομική θέση, τα αποτελέσματα και την επίδοση της εταιρείας και του ομίλου, προκειμένου έγκαιρα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσει τα επιχειρηματικά της σχέδια (εφόσον απαιτηθεί) με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Vitael: Αναλαμβάνει για τρίτη φορά την κατασκευή καταστήματος για τον Σκλαβενίτη

Για τρίτη φορά συνεργάζεται με τον όμιλο Σκλαβενίτη η εταιρεία κατασκευής αλλά και ανάπτυξης ακινήτων, Vitael, όπως μας πληροφορούν στελέχη της επιχείρησης με τα οποία ήρθαμε σε επικοινωνία. Αυτή τη φορά η Vitael έχει αναλάβει για λογαριασμό του μεγαλύτερου ομίλου σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, την κατασκευή του νέου του καταστήματος που θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζέππου 14 και Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, στο σημείο που από το 1995 έως και το 2021 βρισκόταν ο κινηματογράφος Novacinema Odeon.

Όπως μας ενημερώνουν από πλευράς της Vitael, κατά το παρελθόν η κατασκευαστική εταιρεία είχε αναλάβει να κατασκευάσει τα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτη στην Ανάβυσσο και στο Λαύριο. Αυτή δεν είναι η πρώτη παρέμβαση σε κτίριο στεγάζονταν οι κινηματογράφοι Odeon, δεδομένου ότι και στην περίπτωση κατασκευής της επέκτασης του ξενοδοχείου Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού, είχε αναλάβει την πρώτη φάση της καθαίρεσης του κτιριακού συγκροτήματος που παλαιότερα στέγαζε τους πολυκινηματογράφους Odeon Starcity.

Συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες λιανικής για την κατασκευή των καταστημάτων τους
Επίσης έχει επιφορτιστεί με σειρα έργων για σημαντικές αλυσίδες λιανικής, έχοντας ολοκληρώσει το κατάστημα της γαλλικής εταιρείας Decathlhon στο Smart Park στα Σπάτα αλλά και στο River West επί της λεωφόρου Κηφισού. Μεταξύ των καταστημάτων που επίσης έχει αναλάβει είναι αυτό της αλυσίδας Πλαίσιο στην περιοχή του Ρέντη, της Βενέτης στην Πλατεία Αττικής, στο Κολωνάκι επί της οδού Μηλιώνη αλλά και στην πλατεία Ομονοίας στο Μπάγκειον.

Ανάμεσα στα έργα της είναι επίσης το κατάστημα της Leroy Merlin κοντά στον κυκλικό κόμβο της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι καθώς και το πολυκατάστημα Ganesh στο εμπορικό κέντρο Village Shopping and More στην περιοχή του Ρέντη. Nα σημειωθεί ότι το 2022 η Vitael προχώρησε στην επέκταση της δραστηριότητάς της εκτός ελληνικών συνόρων, δημιουργώντας θυγατρικές εταιρείες στη Μάλτα αλλά και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Μεταξύ των project που έχει αναλάβει στη Μάλτα είναι η δημιουργία σχολικού συγκροτήματος, ενώ ανάλογου χαρακτήρα έργο αφορά στη δημιουργία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του κολλεγίου Pierce στα Σπάτα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στόχος του ομίλου Σκλαβενίτη η λειτουργία του καταστήματος εντός του 2023
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου στη Γλυφάδα για λογαριασμό του ομίλου Σκλαβενίτη και η λειτουργία του νέου σημείου πώλησης είναι προγραμματισμένη για το 2023. Θα αποτελέσει μάλιστα ένα ακόμη κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στα Νότια Προάστια εκτός από εκείνα που ήδη διατηρεί στην οδό Ρέας στη Βουλιαγμένη, στην οδό Βασιλέως Παύλου στη Βούλα αλλά και των καταστημάτων που διαθέτει στη Γλυφάδα, δύο εξ αυτών επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και ακόμα δύο στις οδούς Γεννηματά και Γούναρη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Συμπληρώνεται το «παζλ» του ΒΟΑΚ

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή με την οποία εγκρίθηκε το Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ της δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρώτη φάση του διαγωνισμού (2018), της προεπιλογής των υποψηφίων (22 Μαρτίου 2019), το Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής έναρξης της εκτέλεσης του έργου, αποφάσισε και προχώρησε στην οριστικοποίηση του βασικού σχεδιασμού του έργου και με βάση αυτήν στην απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότησή του, κι έτσι κατέστη περιττή η προβλεφθείσα φάση του διαλόγου και της οριστικοποίησης του βασικού σχεδιασμού. Εξάλλου, η αναγκαιότητα επίσπευσης της έναρξης της εκτέλεσης του έργου επιτάθηκε έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι αυτό εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2019 έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα εξής σχήματα:

  • ΓΕΚ Τέρνα
  •  Άκτωρ Παραχωρήσεις
  •  Ένωση Προσώπων Vinci Highways – Vinci Concessions
  • Ένωση Προσώπων Acciona Concesiones – Μυτιληναίος
  • J&P Άβαξ.

Μικρή παράταση για το Χερσόνησος – Νεάπολη
Ως προς τα άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ, το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, με προϋπολογισμό 169 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ανατεθεί στην Άκτωρ, ενώ για το ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Ιντρακάτ. Μάλιστα, η αρχική προθεσμία για την οριστικοποίηση της σχετικής σύμβασης εξέπνεε αύριο Τετάρτη, όμως κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας χορηγήθηκε ολιγοήμερη παράταση έως και τις 21 Δεκεμβρίου, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την πλήρη και ορθή υποβολή των νομιμοποιητικών εγγράφων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build