--> 

ΓΕΚ Τέρνα: Νέα καθήκοντα για τον Γιώργο Περδικάρη – Νέο μέλος του ΔΣ ο Πέτρος Σουρέτης

Αλλαγές στην οργανωτική δομή του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου στη χθεσινή του συνεδρίαση. Όπως έγινε γνωστό, ο Γιώργος Περδικάρης, μέχρι χθες εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ Τέρνα, αναλαμβάνει πλέον τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου στην 100% θυγατρική εταιρεία Τέρνα Α.Ε., ενώ θα παραμείνει ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης της ΓΕΚ Τέρνα, και ιδίως του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιώργου Περιστέρη. Στη θέση του κ. Περδικάρη στο Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκλέγεται ο Πέτρος Σουρέτης ως νέο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Η εκλογή του κ. Σουρέτη θα ανακοινωθεί στην αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο «σφυρί» για ΤΕΤΑΡΤη φορά το ακίνητο της ΣΕΛΜΑΝ

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα βγει για τέταρτη φορά το ακίνητο της Σέλμαν στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνήςστις 29 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ., με επισπεύδοντα τον Νικόλαο Μπούρμπο. Πρόκειται για μονάδα παραγωγής τεχνητής ξυλείας, εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο οικόπεδο εντός της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και βρίσκεται σε αδράνεια από άποψη λειτουργίας για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Αναλυτικότερα, η αγοραία αξία του οικοπέδου διαμορφώθηκε στα 5.769.000 ευρώ, ύστερα από τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις ελλείψει πλειοδοτών οι οποίες προηγήθηκαν τον Οκτώβριο, Σεπτέμβριο και Ιούλιο του 2022. Συγκεκριμένα, η αγοραία αξία ξεκίνησε τον Ιούλιο 2022 στα 12.820.000 ευρώ και ακολούθησε διαδοχικά καθοδική πορεία (9.615.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022, 6.410.000 ευρώ τον Οκτώβριο 2022).

Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου
Το συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων βρίσκεται εντός γηπέδου -ακανόνιστου σχήματος- συνολικής έκτασης 297.288 τ.μ., στον Β τομέα της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.Το συγκρότημα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 55.220,48 τ.μ. η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε κτίσματα (κτίρια και υπόστεγα) με μεταλλικό φέροντα οργανισμό και πλαγιοκαλύψεις με στοιχεία σκυροδέματος και πάνελ λαμαρίνας, ενώ υπάρχουν και κτίρια συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και πλαγιοκαλύψεις με οπτοπλινθοδομές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οι αυξήσεις στο τσιμέντο και μία ανατίμηση που αναβλήθηκε για το 2023

Με νέες τιμές κινείται ήδη το τσιμέντο μετά τις πρόσφατες αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά. Όπως πληροφορείται το Build με βάση το ρεπορτάζ που έχει στη διάθεσή του, ήδη ο όμιλος Ηρακλής προέβη σε ανατίμηση του τσιμέντου κατά 10% ανά τόνο. Από την πλευρά του ο Τιτάνας παρά το αρχικώς αναμενόμενο σενάριο βάσει του οποίου θα προχωρούσε και εκείνος σε αύξηση τιμής, προτίμησε την τελευταία στιγμή να μην προβεί σε καμία κίνηση, με αποτέλεσμα να μην έχει ανακοινώσει έως και αυτή την ώρα αύξηση στην τιμή του τσιμέντου. Σε ό,τι αφορά τον Τιτάνα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ανατίμηση θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο αυτό θα γίνει με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Η επιλογή αύξησης των τιμών σε μία περίοδο έντονων πιέσεων στις πρώτες ύλες, αποτελεί μία συνειδητή κίνησης διατήρησης των μεγεθών από πλευράς Ηρακλή και ταυτόχρονης προστασίας των κάτω γραμμών κερδοφορίας του ισολογισμού όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Από την άλλη η συγκράτηση των ανατιμήσεων για τον Τιτάνα αποτελεί μία κίνηση που θα αποφέρει τουλάχιστον προσωρινά αύξηση των μεριδίων στην αγορά, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που και ο εν λόγω όμιλος θα προχωρήσει με τη σειρά του σε νέα κίνηση αναπροσαρμογής της τιμολογιακής του πολιτικής.

Τα τιμολογιακά δεδομένα
Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν σχετικά στο Build ότι τα κόστη ενέργειας και μεταφορών είναι έντονα αυξημένα για την βιομηχανία τσιμέντου όπως και για αρκετούς ακόμη βιομηχανικούς κλάδους. Aυτή τη στιγμή στην πράξη η τιμή του τσιμέντου και με την τρίτη ανατίμηση που πέρασε σε διάστημα ενός έτους, αγγίζει τα 125 ευρώ ανά τόνο, από 100 που ήταν το φθινόπωρο του 2021. Στο χρόνο που μεσολάβησε από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έως και τον φετινό Νοέμβριο, έχουν περάσει τρεις διαδοχικές ανατιμήσεις από πλευράς Ηρακλή και δύο διαδοχικές ανατιμήσεις – προς το παρόν – από πλευράς του Τιτάνα.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του σκυροδέματος κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει αγγίξει αυτή τη στιγμή τα 85 ευρώ ανά κυβικό στην Αττική και μεταξύ των 95 και 100 ευρώ ανά κυβικό στη νησιωτική Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Τιτάνας, η αύξηση των πωλήσεων του ομίλου άγγιξε το 31,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με το τζίρο να φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε και από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων αλλά και από τις ανατιμήσεις που πέρασαν στο προϊόν για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις από τον τομέα της ενέργειας και τα μεταφορικά. Συν τοις άλλοις όμως ο Τιτάνας ευνοήθηκε και από την ισχυρή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build