Η Αντωνία Μοροπούλου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Building Materials Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2022, στην OTEAcademy στο Μαρούσι, επεσήμανε για τον ρόλο της Καινοτομίας στα Δομικά Υλικά: «Η πρόκληση που δημιουργεί η αύξηση τιμών δομικών υλικών, καθώς και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, που σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση εντείνεται το πρόβλημα, μπορεί μόνο με την εισαγωγή της καινοτομίας να αντιμετωπιστεί. Η καινοτομία στηρίζει την κατασκευή που παρά τη κρίση αποτελεί τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης, με συνεχώς κλιμακούμενα θετικά αποτελέσματα στη κατεύθυνση της αειφορίας».
Ο Αρχιτέκτονας Θωμάς Δοξιάδης, ως Keynote Speaker στην Ενότητα Building Materials, Innovation and Design, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «Scaling up innovation, sustainability, and efficiency of building materials for the architecture of the future: challenges and opportunities». Ο κ. Δοξιάδης εξηγεί: «Ο καινοτόμος σχεδιασμός δημιουργεί τοπία και αρχιτεκτονική με σεβασμό στους ανθρώπους και στη φύση, Forming Symbiosis.Τα καινοτόμα δομικά υλικά, και δη τα βιοϋλικά, διαφυλάσσουν την οικολογία, ενισχύουν την κυκλική οικονομία και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων και αποβλήτων. Το αυξημένο κόστος, η ασυμβατότητα των χαρακτηριστικών τους με την ισχύουσα νομοθεσία δόμησης και η πιστοποίηση της αντισεισμικότητας τους καθιστούν δύσκολη την ένταξη τους στην παραγωγή δομικών προϊόντων».
Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η στροφή σε παραδοσιακές τοπικές μεθόδους κατασκευής, που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μπορεί να είναι ένα βήμα για τη μετάβαση σε μία bio-based οικονομία. Η μελέτη του παρα
δείγματος άλλων χωρών είναι κλειδί προς την κατεύθυνση αυτή. Τα τελευταία χρόνια, εφευρίσκουμε νέες τεχνολογίες και επιστρέφουμε σε παραδοσιακές πρακτικές, για να διατηρήσουμε τη φυσική πολυπλοκότητα και να συνεισφέρουμε στην αρχιτεκτονική του τοπίου με καινοτόμα εργαλεία». Ενδεικτικά, οι τίτλοι ομιλιών από τα 10 μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής BMF στο «Building Materials’ Innovation: state of play and the future of research»:
– «Καινοτομία των επιτόπιων μη καταστροφικών δοκιμών και αξιολόγησης της απόδοσης των υλικών σε κατασκευές» του Θοδωρή Ματίκα (Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης & Μηχανικών Υλικών και Διευθυντής Μηχανικής, Εργαστηρίου Έξυπνων Αισθητηρίων & Μη Καταστροφικής Αξιολόγησης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και του Κυριάκου Λαμπρόπουλου (Διδάκτωρ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Επιστήμης & Μηχανικών Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).
– «Καινοτόμα και συμβατά υλικά και τεχνικές για τη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της Παγώνας-Νόνης Μαραβελάκη (Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθύντρια Εργαστηρίου Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονου Κτιρίου) και της Ανδρονίκης Μιλτιάδου (Αναπληρωτής Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας, ΕΜΠ)
– «Καινοτομίες στον τομέα της ενίσχυσης/μετασκευής υλικών και τεχνικών» του Θανάση Τριανταφύλλου (Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Εργαστηρίου Δομικών Υλικών)
– «Καινοτόμα δομικά υλικά και τεχνικές για την αντιμετώπιση των σεισμών προκλήσεων» του Χαράλαμπου Μουζάκη (Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διευθυντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Μηχανικής)
– «Καινοτόμα Πρότυπα Ποιοτικού Ελέγχου για την αντιμετώπιση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Τσιμεντοσκυροδέματος» του Κοσμά Σίδερη (Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Η Ενότητα Καινοτομίας, θα κλείσει με την ομιλία του Πολιτικού Μηχανικού Γρηγόρη Πενέλη και Αντιπροέδρου ΕΥΔΑΘ: «Κτίριο Τερματικού Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου, χρήση πλακών PT». Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή όλων των Μηχανικών στο BMF είναι δωρεάν.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build