Η Καινοτομία απαντά στη Διαρθρωτική Κρίση Δομικών Υλικών

Η Αντωνία Μοροπούλου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Building Materials Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2022, στην OTEAcademy στο Μαρούσι, επεσήμανε για τον ρόλο της Καινοτομίας στα Δομικά Υλικά: «Η πρόκληση που δημιουργεί η αύξηση τιμών δομικών υλικών, καθώς και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, που σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση εντείνεται το πρόβλημα, μπορεί μόνο με την εισαγωγή της καινοτομίας να αντιμετωπιστεί. Η καινοτομία στηρίζει την κατασκευή που παρά τη κρίση αποτελεί τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης, με συνεχώς κλιμακούμενα θετικά αποτελέσματα στη κατεύθυνση της αειφορίας».

Ο Αρχιτέκτονας Θωμάς Δοξιάδης, ως Keynote Speaker στην Ενότητα Building Materials, Innovation and Design, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «Scaling up innovation, sustainability, and efficiency of building materials for the architecture of the future: challenges and opportunities». Ο κ. Δοξιάδης εξηγεί: «Ο καινοτόμος σχεδιασμός δημιουργεί τοπία και αρχιτεκτονική με σεβασμό στους ανθρώπους και στη φύση, Forming Symbiosis.Τα καινοτόμα δομικά υλικά, και δη τα βιοϋλικά, διαφυλάσσουν την οικολογία, ενισχύουν την κυκλική οικονομία και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων και αποβλήτων. Το αυξημένο κόστος, η ασυμβατότητα των χαρακτηριστικών τους με την ισχύουσα νομοθεσία δόμησης και η πιστοποίηση της αντισεισμικότητας τους καθιστούν δύσκολη την ένταξη τους στην παραγωγή δομικών προϊόντων».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η στροφή σε παραδοσιακές τοπικές μεθόδους κατασκευής, που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μπορεί να είναι ένα βήμα για τη μετάβαση σε μία bio-based οικονομία. Η μελέτη του παρα

δείγματος άλλων χωρών είναι κλειδί προς την κατεύθυνση αυτή. Τα τελευταία χρόνια, εφευρίσκουμε νέες τεχνολογίες και επιστρέφουμε σε παραδοσιακές πρακτικές, για να διατηρήσουμε τη φυσική πολυπλοκότητα και να συνεισφέρουμε στην αρχιτεκτονική του τοπίου με καινοτόμα εργαλεία». Ενδεικτικά, οι τίτλοι ομιλιών από τα 10 μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής BMF στο «Building Materials’ Innovation: state of play and the future of research»:

– «Καινοτομία των επιτόπιων μη καταστροφικών δοκιμών και αξιολόγησης της απόδοσης των υλικών σε κατασκευές» του Θοδωρή Ματίκα (Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης & Μηχανικών Υλικών και Διευθυντής Μηχανικής, Εργαστηρίου Έξυπνων Αισθητηρίων & Μη Καταστροφικής Αξιολόγησης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και του Κυριάκου Λαμπρόπουλου (Διδάκτωρ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Επιστήμης & Μηχανικών Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

– «Καινοτόμα και συμβατά υλικά και τεχνικές για τη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της Παγώνας-Νόνης Μαραβελάκη (Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθύντρια Εργαστηρίου Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονου Κτιρίου) και της Ανδρονίκης Μιλτιάδου (Αναπληρωτής Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας, ΕΜΠ)

– «Καινοτομίες στον τομέα της ενίσχυσης/μετασκευής υλικών και τεχνικών» του Θανάση Τριανταφύλλου (Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Εργαστηρίου Δομικών Υλικών)

– «Καινοτόμα δομικά υλικά και τεχνικές για την αντιμετώπιση των σεισμών προκλήσεων» του Χαράλαμπου Μουζάκη (Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διευθυντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Μηχανικής)

– «Καινοτόμα Πρότυπα Ποιοτικού Ελέγχου για την αντιμετώπιση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Τσιμεντοσκυροδέματος» του Κοσμά Σίδερη (Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Η Ενότητα Καινοτομίας, θα κλείσει με την ομιλία του Πολιτικού Μηχανικού Γρηγόρη Πενέλη και Αντιπροέδρου ΕΥΔΑΘ: «Κτίριο Τερματικού Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου, χρήση πλακών PT». Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή όλων των Μηχανικών στο BMF είναι δωρεάν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

«Πρασινο φως» στην επένδυση για το νέο ξενοδοχείο Hilton στον Πειραιά

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano που θα βρίσκεται στην Καστέλλα. Συγκεκριμένα, η επένδυση αφορά στο νέο ξενοδοχείο το οποίο θα λειτουργήσει μέσα από τη συμφωνία του ομίλου Δουζόγλου και της Hilton. Αναφορικά, το ύψος της επένδυσης αγγίζει περίπου τα 4,9 εκατ. ευρώ και με τη μορφή επιχορήγησης, θα ενισχυθεί με περίπου 1,37 εκατ. ευρώ, με Φορέα επένδυσης την εταιρεία ΑΙΘΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

Το αντικείμενο της επένδυσης
Πρόκειται για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ξενοδοχείου Mistral στο Μικρολίμανο και συγκεκριμένα στην οδό Αλ. Παπαναστασίου 105, και την αναβάθμισή του από 3 σε 4 αστέρων. Επιπλέον, μέσα από την έγκριση της επένδυσης, πραγματοποιείται η επέκταση της δυναμικότητάς του κατά 7 δωμάτια / 30 κλίνες, με τη συνολική τελική δυναμικότητα να ανέρχεται σε 81 δωμάτια και 171 κλίνες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ακρόλιθος: Επενδυτικό 10 εκατ. ευρώ και βήμα στην Αττική

Η επιχείρηση που έγινε γνωστή από την διάθεση στην αγορά και στον τομέα των κατασκευών, σχιστολιστικών πετρωμάτων από το Παγγαίο όρος, συνεχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.
Ο υλοποιούμενος επενδυτικός σχεδιασμός αφορά στην προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και την διεύρυνση του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου, αλλά και των γραφείων της Ακρόλιθος. Εντός του 2023, σηματοδοτείται η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο λαμβάνει χώρα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στη δημιουργία και ενός εκθεσιακού χώρου στην Αττική, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Χατζησάββας στο Build, επιδίωξή της είναι να κάνει το συγκεκριμένο βήμα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα, η Ακρόλιθος εξέδωσε τέσσερις νέες άδειες λατομείων στην βασική περιοχή δραστηριοποίησής της στο Παγγαίο όρος. Ταυτόχρονα, όμως, όπως αναφέρει ο κύριος Χατζησάββας, αυτήν τη στιγμή έχει προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία να βγουν οι άδειες για ακόμα δύο λατομεία. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει και ταυτόχρονα θα διαφοροποιήσει το προϊόντικό μείγμα της εταιρείας, προσθέτοντας και νέα υλικά στη γκάμα της, όπως ο πωρόλιθος, καθώς και ένα ακόμη σχιστολιστικό πέτρωμα, η απόχρωση του οποίου θα διαφέρει από το ήδη υπάρχον σχιστολιστικό πέτρωμα που εξάγεται από το Παγγαίο.

Το 75% του τζίρου της από εξαγωγές
Ο πρόεδρος της εταιρείας αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ανοδική σε σχέση με το 2021 κατά περίπου 5% σε κύκλο εργασιών. Θα θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία με έδρα την Καβάλα κινείται σταθερά ανοδικά, καθότι ο κύκλος εργασιών της το 2020 ήταν 13,28 εκατ. ευρώ και το 2021 αυξήθηκε κατά 21% ανερχόμενος στα 16,11 εκατ. ευρώ.
Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες 90 χώρες του κόσμου και στις έξι ηπείρους. Το ποσοστό των εξαγωγών της αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η επιχείρηση επέλεξε συνειδητά να γίνει περισσότερο εξωστρεφής και να στραφεί κυρίως στη διεθνείς πωλήσεις. Ειδικότερα, προ της δεκαετούς οικονομικής κρίσης το ποσοστό των εξαγωγών επί του τζίρου ήταν μόλις στα επίπεδα του 12%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build