Ialonet: Ετοιμάζει επένδυση 10 εκατ. Ευρω για νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

Σε επένδυση συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει η Ialonet για την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ασπροπύργου. H έναρξη της επένδυσης είναι προγραμματισμένη για το 2023 και η ολοκλήρωσή της θα γίνει τμηματικά μέσα στην επόμενη πενταετία. Αυτήν τη στιγμή ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ανέρχεται στα 4 εκατ.ευρώ, κινούμενος διαρκώς ανοδικά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει στο Build ο επικεφαλής της, Αποστόλης Κοντός.

Νέο σύστημα μετακινούμενου γυάλινου κάγκελου
H εταιρεία που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και στην παραγωγή αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου και γυαλιού, παρουσίασε στη Xenia 2022 ένα καινοτόμο σύστημα μετακινούμενου γυάλινου κάγκελου με δυνατότητα ρύθμισης της θέσης του κατά δύο μοίρες είτε προς τα έξω, είτε προς τα μέσα. Στα συστήματα που παρουσιάστηκαν είναι και το κούφωμα τύπου “καρμανιόλα”, ένα λεπτό προφίλ που παρουσιάζει υψηλές αντοχές για χρήση του σε άνοιγμα έως και 6 μέτρων. «Προτείνεται κυρίως για καταστήματα ή και για τοποθέτηση σε κάποιον από τους εξωτερικούς χώρους μίας κατοικίας», επισημαίνει σχετικά ο κύριος Κοντός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΑΒΒ Ελλάδος: Κυρίαρχη η τάση των αυτοματισμών στις κατοικίες ως αντίδοτο στο ενεργειακό κόστος

Με το μοντέλο του one stop supplier, ενός προμηθευτή δηλαδή που είναι σε θέση να παρέχει το σύνολο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού είτε για ξενοδοχεία, είτε για έξυπνα κτίρια, συστήθηκε σε όσους επισκέφθηκαν τη φετινή έκθεση Xenia, η ABB. Όπως λέει στο Build ο Γιώργος Τσιτσές, Marketing Manager προϊόντων χαμηλής και μέσης τάσης, ABB Ελλάδας-Κύπρου τα προϊόντα της εκτείνονται από το μηχανοστάσιο έως τα συστήματα κλιματισμού, τους μετασχηματιστές και τους έξυπνους πίνακες διανομής χαμηλής και μέσης τάσης αλλά και τα συστήματα κτιριακού αυτοματισμού.
O ίδιος αναφέρει ότι στα διαθέσιμα προϊόντα της εταιρείας είναι και οι έξυπνοι διακόπτες φωτισμού και αισθητήρες αυτοματισμού, που αποτελούν μία από τις κυρίαρχες τάσεις στον κατασκευαστικό τομέα. «Επί της ουσίας οι έξυπνοι διακόπτες και οι αισθητήρες αυτοματισμού αποτελούν μία τάση που πλέον κατευθύνεται εκτός από τα επαγγελματικά ακίνητα και στις κατοικίες λόγω της εξοικονόμησης που προσφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο ένα κτίριο μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει ακόμα και το 30%».

Νέα συστήματα ελέγχου εισόδου στην έκθεση Xenia 2022
Μεταξύ των προϊόντων που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην έκθεση είναι τα συστήματα ελέγχου εισόδου με μπουτονιέρες σε πολλούς διαφορετικούς σχεδιασμούς. «Πρόκειται για προϊόντα που διευκολύνουν τη διαχείριση της εισόδου ενός επισκέπτη στο κτίριο, παρέχοντας την δυνατότητα ελέγχου και μέσω του κινητού από την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΑΒΒ.
Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας γονέας μπορεί να ανοίξει την εξώπορτα του σπιτιού στο παιδί του, εάν αυτό έχει ξεχάσει τα κλειδιά κατά την επιστροφή από το σχολείο. Ταυτόχρονα όμως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενα διάρρηξης, μην επιτρέποντας την πρόσβαση σε ανεπιθύμητους επισκέπτες», εξηγεί ο κύριος Τσιτσές. Ανάλογες λύσεις ενδείκνυνται και για οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών, με τον επικεφαλής marketing της ΑΒΒ να φέρνει το παράδειγμα των πολυτελών κατοικιών που θα δημιουργηθούν στο έργο του Ελληνικού, όπου θα μπορεί να υφίσταται διασύνδεσή τους με την δυνατότητα επικοινωνίας μέσα από μία κεντρική υποδοχή.

ΑΒΒ Ελλάδος: Μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις που παρουσιάζει η ABB Ελλάδος, αποτελεί μία ισχυρή οικονομική οντότητα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στο ποσό των 100,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 έναντι 106,33 εκατ. ευρώ του 2020. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2021 ανήλθαν στα 4,63 εκατομμύρια ευρώ από 5,7 εκατομμύρια ευρώ με την κερδοφορία να περιορίζεται λόγω αύξησης του μεταφορικού κόστους, όπως γνωστοποιεί σχετικά η ABB Α.Ε. μέσα από τις δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις για το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ολυμπία Οδός ΑΕ: Η Ελλάδα αποκτά «έξυπνα» τούνελ

Τα «έξυπνα» τούνελ έρχονται στην Ελλάδα ως απάντηση στις περιβαλλοντικές, κλιματικές και ψηφιακές προκλήσεις που ταλανίζουν τη νέα εποχή, εντάσσοντας την χώρα στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε πραγματικό χρόνο πραγματοποιείται η παρακολούθηση των σηράγγων της Ολυμπίας Οδού με το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Smart Tunnel” καθώς στον τομέα των οδικών μεταφορών το στοίχημα της ασφαλούς και γρήγορης μετακίνησης συνδέεται άρρηκτα με την περιβαλλοντική προστασία, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Πλέον, είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός βλαβών, η ταχύτερη αποκατάσταση, η καλύτερη συντήρηση του εξοπλισμού, με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας
«Η Ολυμπία Οδός με το έργο Smart Tunnel, που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει ένα δρόμο προς τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης της υποδομής με γνώμονα την οδική ασφάλεια και τη διασφάλιση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ολύμπια Οδός ΑΕ.
Βάσει των θετικών αποτελεσμάτων του πιλοτικού εγχειρήματος Smart Tunnel που ξεκίνησε τον Μάιο 2019 στη σήραγγα «Γηροκομείο» μήκους 700μ. της περιμετρικής Πατρών, ξεκινάει η επόμενη φάση του έργου, που καλύπτει όλες τις σήραγγες άνω των 500μ. της περιμετρικής Πατρών.

Το έργο επεκτείνεται σε τέσσερις σήραγγες
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανικόλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο επεκτείνεται σε τέσσερις σήραγγες συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που σχετίζεται με αυτές. Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, το σύστημα αποτελείται από ένα πλήρως αυτόνομο και εξοπλισμένο δίκτυο συλλογής δεδομένων αισθητήρων που παρακολουθεί 24/7 επιλεγμένα κρίσιμα στοιχεία των σηράγγων όπως, ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, κ.λπ., παρέχοντας λεπτομερείς μετρήσεις μεγεθών, όπως θερμοκρασία, κραδασμούς, κατανάλωση ισχύος κ.ά..

Επίσης, η εταιρεία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τίθενται σε λειτουργία οι αισθητήρες περιβάλλοντος που μετρούν στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της σήραγγας, όπως την ποιότητα του αέρα, την θερμοκρασία και την υγρασία. Κόμβοι συλλέγουν τα ακατέργαστα δεδομένα και τα μεταφέρουν σε μια ειδική πλατφόρμα cloud IoT. Εκεί, με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, γίνεται επεξεργασία και εξάγονται χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού.

Κάθε συσκευή μπορεί να παρακολουθείται εξ’ αποστάσεως με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, επιτρέποντας τη στοχευμένη συντήρησή τους. Έτσι εξοικονομούνται πόροι, εξασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός των σηράγγων συντηρείται ορθότερα και, συνεπώς, ο κύκλος ζωής του αυξάνεται. Αναφορικά, ο αυτοκινητόδρομος από την ολοκλήρωση της κατασκευής το 2018, έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο, να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build