Τα Δομικά Υλικά ειπωμένα μέσα από την Ποίηση της Αρχιτεκτονικής

H Λυδία Καλλιπολίτη θα μιλήσει στο Building Materials Forum, που συνδιοργανώνουν η BOUSSIAS και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 στο αμφιθέατρο της OTEAcademy, για την Αρχιτεκτονική του Μεταβολισμού, χαρτογραφώντας και επανασχεδιάζοντας τις συγγένειες του δομημένου περιβάλλοντος ως προϊόν πολλών δυνάμεων, που μεταφράζονται στις εντάσεις μεταξύ προϊόντων και υποπροϊόντων, παραγωγής και κατανάλωσης και, τέλος, δημιουργίας και αποσύνθεσης. Από την πλευρά της, η Αρετή Μαρκοπούλου, θα παρουσιάσει την έρευνα μέσα σε τρεις κλίμακες design και planning, που εξετάζει τις εφαρμογές νέων υλικών, τις υπολογιστικές τεχνολογίες και την αξιολόγηση του κύκλου ζωής με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων για τη βελτίωση των διαδικασιών αστικής εξόρυξης και επαναχρησιμοποίησης υλικών σε μελλοντικές κυκλικές κατασκευές.

Το παρακάτω απόσπασμα, είναι από συνέντευξη των δύο Κεντρικών Ομιλητριών του Building Materials Forum στη La Republica.

1) Τα στοιχεία της έκθεσης φαίνεται να είναι αλληγορικά, αλλά είναι επίσης πειραματικά και πρακτικά. Από πρακτική άποψη, ποιο ήταν το πιο απαιτητικό και πολύπλοκο έργο της ίδρυσης του TAB;

Το πρώτο θέμα/έννοια που ξεκινήσαμε στην Μπιενάλε ήταν το Μεταβολικό Σπίτι, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα σπίτι από διασυνδεδεμένα προγράμματα σε μορφή δωματίων, ως οικοσύστημα και ως ζωντανό πείραμα. Αναθέσαμε διαφορετικά προγράμματα σε διαφορετικούς αρχιτέκτονες, με την προϋπόθεση ότι όλα τα μέρη θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους, λαμβάνοντας τα απόβλητα άλλων προγραμμάτων ως είσοδο και μετατρέποντάς τα σε πόρους – ως έξοδο. Με αυτή την έννοια, συλλάβαμε το σπίτι ως ένα δοκιμαστικό κρεβάτι που ανακυκλώνει τους πόρους του. Η συμπερίληψη της οργανικής ζωής, της ζωής που εξελίσσεται σε διαφορετικούς θεσμούς ήταν μακράν ο μεγαλύτερος όμορφος αγώνας που συναντήσαμε.

2) Τι είναι αυτό που κάνει το φαγητό τόσο επείγον θέμα για αρχιτέκτονες και ερευνητές;

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας και το ερώτημα «από πού προέρχεται το φαγητό μας» έγινε εξαιρετικά σημαντικό. Η ευθραυστότητα των διαδικασιών παραγωγής μας και τα δίκτυα κινητικότητας που μεταφέρουν εμπορεύματα και τρόφιμα, προτρέπουν νέες μορφές εντοπισμού και σχεδιασμού κυκλικών οικονομιών.
Διερευνήσαμε πώς είναι δυνατόν να κατανοήσουμε το δομημένο περιβάλλον ως πόρο για εξόρυξη για περαιτέρω χρήση ή πώς να επαναχρησιμοποιήσουμε τα υποπροϊόντα της αστικής ζωής , με την ευρεία ατζέντα να αντικατασταθούν τα παραδοσιακά γραμμικά συστήματα «κατασκευής, χρήσης και διάθεσης» με κυκλικά συστήματα που στοχεύουν στον περιορισμό της απώλειας υλικού και πόρων.
Αντί απλώς να εξερευνούμε τεχνολογίες για να δοκιμάσουμε τα όριά τους ή τις δυνατότητές τους, η εργασία που παρουσιάζεται στο EDIBLE φέρνει φως στο γεγονός ότι η αρχιτεκτονική παροτρύνεται να καινοτομεί, θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις για ένα ριζικό θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε. Οι τεχνολογίες, εδώ, γίνονται σύμμαχος σε μια άνευ προηγουμένου μάχη για την αποκατάσταση των επιπτώσεων της ανθρώπινης επιρροής μας σε έναν κόσμο που με τη σειρά του αλλάζει με ασύλληπτες ταχύτητες, διερευνωντας τον μεταβολισμό ως πρότυπα παραγωγής και διανομής ενέργειας και υλικού μέσα σε ένα «πολύσύμπαν».

Αυτή η πραγματικότητα δεν ανέχεται τον διαχωρισμό ανθρώπων και μη ανθρώπων ή της φύσης και της τεχνολογίας. Αντίθετα, προτρέπει την αξιολόγηση ενός μεταβαλλόμενου πλέγματος ζωής και θανάτου καθώς και εναλλακτικών μορφών ύλης, συμπεριλαμβανομένων μη ανθρώπινων παραγόντων, ανοίγοντας την έννοια των μη ανθρώπινων παραγόντων ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο βιολογικούς, αλλά και τεχνολογικούς και πολιτιστικούς άλλους, ενώ στοχεύει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων όλων των φυσικών και τεχνολογικές εκφράσεις για τον μετριασμό της μολυσματικής και εξορυκτικής φύσης των επιθυμιών και των πρωτοκόλλων μας που σχετίζονται με την παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μιχάλης Ευμορφίδης στο Build: Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για κατεδάφιση του Coco-Mat Hotel στο Κουκάκι

«Δεν μας έχει κοινοποιηθεί από καμία δικαστική αρχή καμία απόφαση που να αφορά στο ενδεχόμενο κατεδάφισης ορόφων στο ξενοδοχείο μας στην οδό Φαλήρου 5 στο Κουκάκι. Επίσης δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας άλλη απόφαση από οποιαδήποτε διοικητική αρχή. Επομένως ισχύουν στο ακέραιο ότι έχουμε γράψει στη σελίδα 32 και 33 του ενημερωτικού μας δελτίου της Μπλε Κέδρος». Με τα παραπάνω λεγόμενα απαντά στο Build ο πρόεδρος και εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Μιχάλης Ευμορφίδης, στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Βάσει αυτών υφίσταται συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ προ ολίγων ημερών, κατά την οποία δίνεται τρίμηνη προθεσμία στον Δ. Αθηναίων να προβεί σε ενέργειες κατεδάφισης ορόφων στο ξενοδοχείο Coco Mat Hotel επί της οδού Φαλήρου 5 στο Κουκάκι, κρίνοντας ότι το ύψος του κτιρίου είναι παράνομο καθότι με βάση το νόμο το ανώτατο ύψος των κτιρίων στην περιοχή είναι 24 μέτρα, ενώ το εν λόγω είναι 33 μέτρα. Μένει λοιπόν να φανεί σε αυτή την περίπτωση εάν η Μπλε Κέδρος που διαχειρίζεται ως ιδιοκτήτρια τα ξενοδοχεία Coco Mat θα κληθεί να κατεδαφίσει τους δύο τελευταίους ορόφους καθώς και το δώμα του κτιρίου. Θα θυμίσουμε πάντως ότι στη σελίδα 33 του ενημερωτικού της δελτίου η Μπλε Κέδρος αναφέρει πως μετά από σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε τροποποιημένη ως προς το μέγιστο ύψος η μελέτη ανέγερσης του ξενοδοχείου και καθορίστηκε ως μέγιστο ύψος του τα 24 μέτρα αντί των 33 μέτρων που προέβλεπαν οι οικοδομικές άδειες».

Η εταιρεία άσκησε αίτηση θεραπείας, κινούμενη κατά της συγκεκριμένης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και υποστήριξε ότι παρανόμως και χωρίς επαρκή αιτιολογία επιβλήθηκε μειωμένος συντελεστής ύψους στο συγκεκριμένο κτίριο. Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο επιχειρηματικό σχεδιασμό της Μπλε Κέδρος η ΑΕΕΑΠ υλοποίησε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του νέου ξενοδοχείου που ετοιμάζει επίσης στην οδό Φαλήρου 22, λίγα μόλις μέτρα από την υφιστάμενη μονάδα της Φαλήρου 5. Σύμφωνα με τον κύριο Ευμορφίδη επί της μελέτης υπήρξαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πλευράς του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επί των οποίων προέβη σε τροποποιήσεις η εταιρεία και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η τελική αδειοδότηση και η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

Στο προσκήνιο δύο κατασκευές αστικών κατοικιών σε Ασκληπιού και Πεύκη
Νέο βήμα για τη Μπλε Κέδρος αποτελεί η είσοδος στην κατηγορία των αστικών ακινήτων, μετά την απόφαση να αναπτύξει το ακίνητο που απέκτησε το 2021 επί της οδού Ασκληπιού 96-96Α στη διάρκεια του 2021. Σε κτίριο κατοικιών θα μετατραπεί και το ακίνητο που διατηρεί στην οδό Κοντογιάννη στην Πεύκη. Ένα από τα project που αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις και εξελίξεις προσεχώς θα είναι το βιομηχανικό ακίνητο της Μπλε Κέδρος στη Μεταμόρφωση με ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και πιθανώς νέους μισθωτές, καθότι οι ήδη υπάρχοντες έχουν ενημερωθεί με βάση το νόμο για την αποχώρησή τους ή για πιθανή ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης με νέους όρους.

Αξία χαρτοφυλακίου στα 200 εκατομμύρια ευρώ εντός τριετίας
Επιπλέον η εταιρεία καλείται να διευθετήσει την αίτηση ανακοπής που έχει κατατεθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του παραθαλάσσιου ακινήτου που απέκτησε μέσω πλειστηριασμού στην περιοχή του Ρίο. Στο κτίριο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί ξενοδοχείο καθώς και παραθεριστικές κατοικίες. Σημειώνεται ότι η αξία χαρτοφυλακίου της Μπλε Κέδρος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου ξενοδοχείου στη Φαλήρου 22 καθώς και του σύνθετου οικιστικού εγχειρήματος στη Μονεμβασιά, αναμένεται ότι εντός τριετίας η αξία θα έχει αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία. Σε ερώτημα προς τον κύριο Ευμορφίδη για το εάν η εισηγμένη προτίθεται να αυξήσει την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της, φέρνοντας περαιτέρω ρευστότητα στα ταμεία, ο ίδιος δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Lamda Development: Ξεπέρασε το 1 δισ. η αξία των εμπορικών κέντρων

Στα 1,6 δισ. ευρώ ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του έργου του Ελληνικού, αυξημένη κατά περίπου 67 εκατ. ευρώ έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2021, όπως ανακοίνωσε η Lamda Development. Κι αυτό λόγω του επιταχυνόμενου ρυθμού εφαρμογής του επενδυτικού πλάνου (αύξηση περίπου 57 εκατ. ευρώ) και της αναπροσαρμογής της αξίας (αύξηση περίπου 10 εκατ.), βάσει της επανεκτίμησης της αξίας των επενδυτικών ακινήτων από τον ανεξάρτητο εκτιμητή. Την ίδια στιγμή, η συνολική αξία χαρτοφυλακίου των εμπορικών κέντρων του ομίλου την 30ή Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, μετά και την ενοποίηση του νεοαποκτηθέντος Designer Outlet Athens, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 109 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, της Lamda Development για το εννεάμηνο 2022 ανήλθαν σε ζημία 55,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 209,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ εξαιρουμένων των εξόδων σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Ελληνικό (36,7 εκατ. ευρώ) και των χρηματοοικονομικών εξόδων που δεν έχουν επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα και αφορούν τη λογιστική αναγνώριση μελλοντικών υποχρεώσεων σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Ελληνικό (€27,6 εκατ. ευρώ), τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε κέρδος 9,2 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 238,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021).
Θετική συνεισφορά 1,3 εκατ. ευρώ στα κέρδη EBITDA από το Designer Outlet Athens

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη
(EBITDA), προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών του εννεαμήνου 2022, αυξήθηκαν 43% έναντι του 2021 στα 39,6 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση προέκυψε αφενός λόγω της σημαντικής αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των εμπορικών κέντρων και αφετέρου λόγω της ενοποίησης για περίοδο σχεδόν 2 μηνών του νεοαποκτηθέντος εκπτωτικού χωριού Designer Outlet Athens (θετική συνεισφορά 1,3 εκαατ. ευρώ στα κέρδη EBITDA). Τα κέρδη EBITDA των The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos στο εννεάμηνο 2022 αυξήθηκαν κατά 50% έναντι του 2021, στα 46,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA των εμπορικών κέντρων περιλαμβανομένου του νεοαποκτηθέντος Designer Outlet Athens ανήλθαν σε 48,1εκατομμύρια ευρώ (+54% έναντι του 2021).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build