Γ. Περδικάρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ανεκτέλεστο και στο ρίσκο παραγωγής ζημιών

Στις προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον των πληθωριστικών πιέσεων, της ανόδου του κόστους των υλικών και των αυξημένων τιμών ενέργειας, για τον κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, αλλά και στη σημασία της διαμόρφωσης ενός υγιούς ανεκτέλεστου, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο Athens Investment Forum 2022, ο Γιώργος Περδικάρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Περδικάρης τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι εταιρείες καλούνται να ανταγωνιστούν για να εξασφαλίσουν έργα που μελετήθηκαν και κοστολογήθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό όπου καλούνται να δημοπρατηθούν, και πρέπει άρα να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ενίσχυση του κατασκευαστικού τους αντικειμένου και στο ρίσκο να αναλάβουν έργα που θα τους οδηγήσουν σε ζημίες.

Τα τρία καίρια ερωτήματα
Στη συνέχεια, ο κ. Περδικάρης έθεσε τρία καίρια ερωτήματα, στα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι απαντούν ικανοποιητικά, έχουν θέσει υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου:
1. Έχει χτιστεί το ανεκτέλεστο με κριτήριο τη βιωσιμότητα της εταιρείας ή με αυτοσκοπό την αύξηση του ανεκτέλεστου, γεγονός που οδηγεί στην παραγωγή ζημιών;
2. Έχει χτιστεί το ανεκτέλεστο με κριτήριο την πραγματική παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας ή με σκοπό την «συσσώρευση» έργων πέρα από τις δυνατότητες κατασκευής;
3. Διαμορφώνει η εταιρεία ένα υγιές μείγμα έργων στο χαρτοφυλάκιο της μετριάζοντας το ρίσκο και διαφοροποιώντας την έκθεσή της ανάμεσα σε δημόσια, ιδιωτικά και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα ή το ανεκτέλεστο προέρχεται μόνο από μια πηγή;

Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς τεχνικού προσωπικού στη χώρα μας
Επιπλέον, ο κ. Περδικάρης έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της έλλειψης επαρκούς τεχνικού προσωπικού: «Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα. Ούτε είναι απλά ζήτημα αμοιβών. Το διαθέσιμο τεχνικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι πεπερασμένο και δεν επαρκεί. Μια πιθανή πλειοδοσία στις αμοιβές απαντά μόνο στο ποιος θα κατορθώσει να προσελκύσει αυτούς τους τεχνίτες. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι το σύνολο παραμένει ελλειμματικό». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτό είναι το κρισιμότερο πρόβλημα βιωσιμότητας του κλάδου, καθώς δεν είναι συγκυριακό, και υπογράμμισε ότι όποια λύση βρεθεί, απαιτεί έναν συνδυασμό από πρωτοβουλίες σε βάθος χρόνου σε επίπεδο εκπαίδευσης, φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, εργασιακών πολιτικών κλπ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Fibran: Ετοιμάζει επέκταση στο εργοστάσιο της Βόρειας Ελλάδας

Σε νέο κύκλο επενδύσεων προχωράει ο όμιλος Fibran, με επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που διατηρεί στην Τερπνή Σερρών και προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής. Η συγκεκριμένη κίνηση που θα ενισχύσει το παραγωγικό εκτόπισμα του ομίλου είναι προγραμματισμένη να υλοποιηθεί εντός του 2023, όπως αναφέρει στο Build ο Μιχάλης Κοντός, Εμπορικός Διευθυντής του ομίλου. Εκτός από την Ελλάδα η Fibran διατηρεί ευρεία παρουσία με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία.
Ανοδική πορεία το 2022 τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε όγκο πωλούμενων προϊόντων
Αναφερόμενος στην πορεία του 2022 ο κύριος Κοντός επισημαίνει ότι σε όρους κύκλου εργασιών η χρονιά αναμένεται να κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με το 2021 σε ποσοστό που θα κυμανθεί από 20% έως και 25%. Ωστόσο μέρος της συγκεκριμένης αύξησης του κύκλου εργασιών προέρχεται από τις ανατιμήσεις του προϊόντων ως απόρροια της ευρύτερης χρηματοοικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί.
Σε όρους όγκου πωλήσεων ο όμιλος Fibran κινείται θετικά ωστόσο η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα θα κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει αγγίξει σε συγκεκριμένους μήνες ακόμα και τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο κόστος άγγιζε τις 500 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως σε ό,τι αφορά την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου στην Ελλάδα. Μέλημα της διοίκησης του ομίλου είναι να καλύψει μέρος των ενεργειακών του αναγκών, οι οποίες στην Ελλάδα ανέρχονται στα 15 MW στο εργοστάσιο της Βορείου Ελλάδος, προχωρώντας στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συνεχιζόμενες προκλήσεις και στη διάρκεια του 2023
Μιλώντας για τις προοπτικές του 2023 ο Εμπορικός Διευθυντής της Fibran αναφέρεται στις προκλήσεις που θα συνεχίσουν να είναι υπαρκτές και κατά την νέα χρονιά καθότι το ευρύτερο τοπίο θα επηρεαστεί περαιτέρω από την αύξηση του κόστους ενέργειας, τις γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.
Η επιχείρηση διατηρεί εξάρτηση κατά το 95% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών από την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 5% από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ωστόσο η Fibran επηρεάζεται θετικά από επιμέρους συνθήκες που αυτή την περίοδο καθορίζουν την ευρύτερη αγορά των κατασκευών, όπως επισημαίνει ο κύριος Κοντός.
«Ως κλάδος παραγωγής κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, καθότι αυτό που κάνουμε είναι να πετυχαίνουμε την ενεργειακή θωράκιση των κατασκευών με τα προϊόντα που παράγουμε. Επιπλέον, προγράμματα όπως είναι το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” σε συνδυασμό με την ένταση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, γεγονός που ευνοεί τον κατασκευαστικό κλάδο, έρχονται να ενισχύσουν την δραστηριότητά μας», επισημαίνει.

Άλμα πωλήσεων το 2021 – Καθαρά κέρδη 22,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο
Θα θυμίσουμε ότι το 2021 ο κύκλος εργασιών για τη Fibran σε επίπεδο μητρικής ανήλθε στα 63,38 εκατομμύρια ευρώ αυξημένος κατά 12,25 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2020.
Τα μεικτά κέρδη που κατέγραψε ήταν 16,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,2% επί του τζίρου έναντι ποσοστού 34% το 2020.
Η μείωση του περιθωρίου αποδίδεται στην αύξηση τιμών πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας, κατά το μέρος που αυτές δεν μετακυλήθηκαν στους πελάτες της επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη μετά από φόρους το 2021 μειώθηκαν κατά 1,9 εκατομμύρια ευρώ, ήταν κατά 19,12% στα 8,18 εκατ. ευρώ από 10,11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020.
Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ομίλου η επιχείρηση έφτασε σε κύκλο εργασιών 168,5 εκατομμυρίων ευρώ από 132,7 εκατομμύρια ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 22,25 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός ήταν στα επίπεδα των 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ ελάχιστες ήταν οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις 210 χιλιάδες ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποιοι θα φέρουν σε πέρας την αναβάθμιση του θεάτρου Λυκαβηττού

H κοινοπραξία των εταιρειών Αρχιμήδης ΑΤΕ και ΥΟ.ΚΟΝ. θα φέρει σε πέρας το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 4,04 εκατ. ευρώ.
Η ανάθεση του έργου έτρεξε μέσα στο καλοκαίρι με επείγουσες διαδικασίες και χωρίς χρήση του ΕΣΗΔΗΣ, με τον δήμο Αθηναίων να απευθύνεται σε τρεις εταιρείες: τη Χωροτεχνική, την Αρχιμήδης ΑΤΕ και την Μ.Τ. ΑΤΕ. Μεταξύ αυτών επικράτησε η Χωροτεχνική, προσφέροντας μέση έκπτωση 2,1%. Στις 5 Οκτωβρίου η Χωροτεχνική υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με την Αρχιμήδης ΑΤΕ και με τη YO.KON., αναθέτοντάς τους την υπεργολάβικη εκτέλεση του έργου. Οι δύο εταιρείες συνέστησαν πριν από λίγες μέρες την κοινοπραξία που θα υλοποιήσει το έργο, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 50% η καθεμιά.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο «Επισκευή σιδηρού φέροντος οργανισμού και αναβάθμιση
εγκαταστάσεων του θεάτρου Λυκαβηττού, (Δήμος Αθηναίων)» αφορά σε εργασίες που αποσκοπούν στην άρση της επικινδυνότητας του φέροντος οργανισµού του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Μεταξύ άλλων οι εργασίες αφορούν στα εξής:

– Αφαίρεση καθισµάτων και καθαίρεση ή προσωρινή αποµάκρυνση όλων των τύπων λαµαρίνας για διευκόλυνση των εργασιών αποκατάστασης.
– 100% οπτικός έλεγχος, εντοπισµός και αντικατάσταση βλαµµένων µελών ή µελών µε διατοµή ασθενέστερη από τη αυτή που εµφανίζεται στη µελέτη.
– 100% οπτικός έλεγχος και τοπικές ενισχύσεις στις συνδέσεις του φορέα που παραµένει, συµπεριλαµβανοµένων των συνδέσεων στο σκυρόδεµα θεµελίων.
– Επί τόπου καθολική αµµοβολή και εφαρµογή πρώτης στρώσης βαφής στα διατηρούµενα τµήµατα του φορέα.
– Αντικατάσταση όλων των παλαιών κοχλιών µε νέους, ποιότητας 8.8., εν θερµώ γαλβανισµένους.
– Κατασκευή, βιοµηχανοποίηση και εφαρµογή επιφανειακής προστασίας στο εργοστάσιο και κατόπιν µεταφορά και ανέγερση των νέων µελών, κατακορύφων χιαστί συνδέσµων, ορθοστατών σύνθετων στύλων και λοιπών µελών για τοπικές ενισχύσεις.
– Τοποθέτηση νέων και διατηρούµενων τύπων λαµαρίνας, αφού αντικατασταθούν τα τµήµατα που είναι σε κακή κατάσταση και σύνδεσή τους στον κύριο φορέα.
– Αποκατάσταση συστήµατος βαφής στις θέσεις εργοταξιακών συγκολλήσεων, χτυπηµάτων λόγω ανέγερσης και µεταφοράς κλπ.
– Τοποθέτηση σανιδιών (πάγκων) για να κάθονται οι θεατές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build