Δόθηκε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Σε τροχιά υλοποίησης εισάγεται η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ έπειτα από την διαδικασία έγκρισης του συνόλου των σχετικών μελετών που ολοκλήρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό ύψους 2.750.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ και την αξιοποίησή του σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από μία ολική αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Μουσείου.

Τι προβλέπεται για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου
Αναφορικά, η εγκεκριμένη μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο έκτασης άνω των 20 στρεμμάτων της ΧΥΜΟΦΙΞ στη Σπάρτη, έχει δύο άξονες: την αποκατάσταση του παλαιού κελύφους του βιομηχανικού κτιρίου και την προσθήκη κατ’ επέκταση διωρόφου κτιρίου με υπόγειο. Αναλυτικότερα, το υπόγειο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες: στην κατώτερη στάθμη διαμορφώνονται, μεταξύ άλλων, τρεις βασικοί χώροι αποθήκευσης κεραμικών, ψηφιδωτών και γλυπτών, μικρότεροι χώροι αποθήκευσης ανασκαφικών ευρημάτων και ένα θησαυροφυλάκιο και στη δεύτερη στάθμη τοποθετείται το μηχανοστάσιο κλιματισμού, το κεντρικό κλιμακοστάσιο κλπ..

Το ισόγειο αναπτύσσεται, επίσης, σε δύο στάθμες: στην κατώτερη δημιουργούνται οι χώροι παράλληλων εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων, χώροι εξυπηρέτησης του κοινού κ.ά. και στην ανώτερη στάθμη δημιουργούνται η κύρια αίθουσα εκθέσεων, χώροι μελέτης κλπ.. Στον πρώτο όροφο, όπου η προσθήκη συνδέεται με το όροφο του παλαιού εργοστασίου της ΧΥΜΟΦΙΞ, οι λειτουργίες περιλαμβάνουν τα τέσσερα κλιμακοστάσια, δύο αποθήκες εκθεσιακών αντικειμένων και χώρους μόνιμων εκθέσεων. Σημειώνεται ότι ο όροφος της ΧΥΜΟΦΙΞ περιλαμβάνει και αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, βάσει μελέτης, προβλέπεται η εκμετάλλευση του πρώην λεβητοστασίου της ΧΥΜΟΦΙΞ, όπου στο ισόγειό του διαμορφώνονται γραφεία και κουζίνα.

Στην στάθμη του ορόφου διαμορφώνονται ξενώνας, γραφεία, χώρος αρχείου επιστημονικών τεκμηριώσεων. «Η αναθεώρηση της αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης, ορίζοντας χαμηλότερη στάθμη του υπογείου, κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να καταστεί δυνατή η διατήρηση των αρχαιοτήτων, που αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα, εντός του περιγράμματος του υπογείου του νέου κτιρίου. Στην αρχιτεκτονική προσέγγιση δόθηκε έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη της κύριας όψης του κτηρίου ΧΥΜΟΦΙΞ, η οποία διασώζει τις αρχές του αρχικού του σχεδιασμού, αλλά στην διατήρηση του εσωτερικού του διατηρητέου κτιρίου, ώστε να υπενθυμίζει τον βιομηχανικό του χαρακτήρα.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης μαζί με την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών πολιτισμού αναβαθμίζει την πολιτιστική φυσιογνωμία της Λακεδαίμονος και της Σπάρτης, με την οποία η πόλη ξανασυστήνεται στον κόσμο. Το Νέο Μουσείο, στο κτήριο ΧΥΜΟΦΙΞ, αναδεικνύει το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης συμβάλλοντας στην προώθηση και εμπέδωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη Λακωνία με επίκεντρο τον πολιτισμό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στην αφετηρία έργα προϋπολογισμού 379 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Την έναρξη των διαγωνισμών για πέντε σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 379 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για τα έργα ύδρευσης σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Αιτωλοακαρνανία, την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Λασιθίου Κρήτης και αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Λουτρακίου.
Πιο αναλυτικά, τα πέντε έργα είναι τα εξής:

1. Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας, προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ: Προβλέπεται η μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου Λούρου για την εξυπηρέτηση αστικών κέντρων και οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά θα εξυπηρετείται πληθυσμός της τάξης των 145.000 ατόμων για περίοδο 40 ετών.

2. Κατασκευή φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, προϋπολογισμού 98 εκατομμυρίων ευρώ: Το κύριο φυσικό αντικείμενο αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3/ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγ. Παρασκευής, από το φράγμα Τσικνιά. Εκτιμάται ότι το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 270.000 άτομα, φτάνοντας τα περίπου 360.000 άτομα το 2053.

3. Εγγειοβελτιωτικά Έργα Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία, προϋπολογισμού 64,5 εκατομμυρίων ευρώ: Βασικός στόχος του έργου αποτελεί η παροχή νερού για αγροτική χρήση λόγω της ελλειμματικής άρδευσης των υφιστάμενων καλλιεργειών και της ανάγκης ανάπτυξης νέων καλλιεργειών. Η παροχή επιπλέον νερού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, τον αειφορικό σχεδιασμό στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο.

4. Κατασκευή Συμπληρωματικών Έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικών Έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου στο Λασίθι της Κρήτης προϋπολογισμού 53,5 εκατομμυρίων ευρώ: Σκοπός του έργου είναι η αύξηση των δυνατοτήτων παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. Συγχρόνως, το έργο αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική προστασία εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των ρεμάτων Μπραμιανού και Διαβατών. Ταυτόχρονα, η οριοθέτηση των περιοχών των ρεμάτων συμβάλλει στον περιορισμό των καταπατήσεων και στην προστασία της φυσικής διατομής.

5. Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (β’ φάση), προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ: Πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο εντός κατοικημένης περιοχής, με στόχο να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες. Το έργο θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την πόλη του Λουτρακίου, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Knauf Γυψοποιία: Ανεβάζει κι άλλο τον πήχη των πωλήσεών της

Περαιτέρω ανοδική θα είναι η πορεία της Knauf Γυψοποιίας στην Ελλάδα και το 2022 σύμφωνα με πληροφορίες του Build. Επί της ουσίας η φετινή χρονιά έρχεται να επισφραγίσει την ήδη δυναμική πορεία που κατέγραψε το 2021 η επιχείρηση, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά, από όπου αντλεί και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της, ενώ ένα πολύ περιορισμένο κομμάτι των πωλήσεών της προέρχεται από την Ασία. Στον εξαγωγικό τομέα διατηρεί παρουσία κυρίως στις βαλκανικές χώρες αλλά και στην κυπριακή αγορά.

Η Knauf που αυτή τη στιγμή διατηρεί τρία εργοστάσια στην Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στη χώρα μας, έχοντας προβεί και στην υλοποίηση επένδυσης 30 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αμφιλοχίας, δημιουργώντας μία μονάδα παραγωγής γυψοσανίδων. Επιπλέον διατηρεί εργοστάσια παραγωγής παστοειδών υλικών φινιρίσματος μεταλλικών προφίλ στη Θεσσαλονίκη καθώς και ενός ακόμη εργοστασίου παραγωγής τσιμεντοειδών στη Μαγνησία. Ποσοστό που υπερβαίνει το 75% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης αυτή τη στιγμή προέρχεται από τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

“Έγραψε” διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης
Το 2021 η επιχείρηση κινήθηκε με υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης που έφτασε το 18,7% και το τζίρο της να φτάνει τα 63,45 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με εκείνον του 2020. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ήταν επίσης αυξημένα στα 9,35 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 9,12 εκατομμύρια ευρώ το 2020, με θετική μεταβολή κατά 2,47%. Σημειώνεται ότι το 2021 η Knauf επένδυσε ποσό 4,9 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της παραγωγής στα εργοστάσια της Αμφιλοχίας και της Θεσσαλονίκης. Nα σημειωθεί ότι από το σύνολο του τζίρου της Knauf Γυψοποιία, τα 50,24 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από πωλήσεις σε πελάτες της στην Ευρώπη, τα 12,87 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και πάλι στην Ευρώπη, ποσό 20,98 χιλιάδες ευρώ από πωλήσεις σε πελάτες στην Ασία και ποσό 23,89 εκατ. ευρώ από πωλήσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις επίσης στην Ασία. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της στο τέλος της προηγούμενης χρήσης οι τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν στα 13,05 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν αυξημένα στα 46,65 εκατομμύρια ευρώ το 2021 σε σχέση με τα 39,76 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αντίστοιχα το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build