ΤΕΕ: Δημοσιεύθηκε η Τεχνική Οδηγία για τους υαλοπίνακες ασφαλείας

Η Τεχνική Οδηγία απευθύνεται ενδεικτικά σε μηχανικούς, μελετητές, στελέχη, εγκαταστάτες, εμπόρους υαλοπινάκων, μεταποιητές υαλοπινάκων, υαλοθέτες και φορείς του δημόσιου τομέα, σχετικά με τις δραστηριότητές τους που αφορούν μελέτη, εφαρμογή, παραλαβή και επίβλεψη εγκατάστασης υαλοπινάκων ασφαλείας. Βασικός στόχος της είναι να αποτελέσει ένα εύχρηστο μεθοδολογικό εργαλείο για όλους τους συντελεστές που συνεργάζονται για την υλοποίηση ενός έργου υαλοπινάκων.

Πιο συγκεκριμένα, η Τεχνική Οδηγία περιλαμβάνει:
– αναφορά στις απαιτήσεις πιστοποίησης,
– ολοκληρωμένη αναφορά στα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα σε ισχύ,
– ενδεικτικό περιεχόμενο τεχνικού φακέλου ανά κατηγορία επίδοσης, και
– περιγραφές των διαφόρων τύπων υαλοπινάκων και των τεχνικών απαιτήσεων.
«Το γυαλί και οι υαλοπίνακες ασφαλείας δεν είναι ένα απλό προϊόν ή µια απλή αγορά»

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, «Οι υαλοπίνακες ασφαλείας είναι ένα δομικό υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην αρχιτεκτονική και τη δόμηση, όπου συνυπάρχουν πολλά πρότυπα και προδιαγραφές. Λόγω της έμφασης που δίνει η χώρα αλλά και το ΤΕΕ και οι μηχανικοί στην ανθεκτικότητα των κατασκευών και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ιδιαίτερα ενόψει του Κύματος Ανακαίνισης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, πολλά έργα που περιέχουν εφαρμογές υαλοπινάκων ασφαλείας ήδη τρέχουν και πολλά θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Όμως κάθε έργο που γίνεται στη χώρα πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε επιστημονικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Για να το πω απλά: πρέπει να συμφέρει και να γίνεται σωστά. Και να αντέχει στο χρόνο και τους πιθανούς κινδύνους».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Για εμάς, τους Έλληνες μηχανικούς και το Επιμελητήριο, το γυαλί και οι υαλοπίνακες ασφαλείας δεν είναι ένα απλό προϊόν ή μια απλή αγορά. Όπως δεν ήταν, ούτε είναι, απλή αγορά η ασφάλεια των κατασκευών ή η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, όταν δημιουργήσαμε τον ΚΕΝΑΚ. Είναι τομείς που με τη χρήση δομικών υλικών, όπως το γυαλί και συγκεκριμένων εφαρμογών, όπως οι υαλοπίνακες ασφαλείας, δημιουργούν σύγχρονη αρχιτεκτονική και δίνουν περιβαλλοντικά οφέλη και αξίες στην κοινωνία και την οικονομία, σε πολλαπλούς τομείς, μέσα από τις κατασκευές. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών, με τις κατάλληλες ιδιότητες και προδιαγραφές γενικότερα και ειδικότερα εφαρμογών υαλοπινάκων ασφαλείας είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα, με πολλές πτυχές που πρέπει να αναλύονται κάθε φορά για να λαμβάνονται οι πλέον αποδοτικές και άρτιες αποφάσεις, με ευθύνη των Μηχανικών. Βλέπουμε δηλαδή αυτό το πεδίο όχι ως μια αγορά που χρειάζεται ρύθμιση αλλά ως ένα πολύπλευρο πεδίο ενασχόλησης των μηχανικών που βοηθά την ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ζωής της κοινωνίας. Και ως ένα πεδίο που δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες, για τις οποίες πρέπει να έχουμε μία κοινή βάση συνεννόησης, μία κοινή μεθοδολογία προσέγγισης».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι αναζητούν στο Μαρούσι JP Morgan και Ζoetis Hellas

Δύο πολυεθνικών συμφερόντων επιχειρηματικές οντότητες, αφενός η μία προερχόμενη από τον τραπεζικό τομέα, αφετέρου η δεύτερη από τον τομέα των φαρμακευτικών σκευασμάτων βρίσκονται σε αναζήτηση της νέας τους έδρας στην Ελλάδα. Στην πρώτη περίπτωση η αμερικανική τράπεζα, JP Morgan, θα αναζητήσει τα νέα της γραφεία στην ελληνική αγορά, όπου όπως πληροφορούμαστε ακόμα δεν έχει προχωρήσει η ανάθεση σε εγχωρίως δραστηριοποιούμενο γραφείο που θα αναλάβει την αναζήτηση της νέας της έδρας. Όπως πληροφορείται το Build την πλήρη ευθύνη για την ανεύρεση των νέων γραφείων της JP Morgan θα έχουν τα κεντρικά γραφεία του Λονδίνου και όχι το ελληνικό γραφείο που ήδη υφίσταται στην Ελλάδα από το 1968.

Με το βλέμμα στην ανεύρεση υπερσύγχρονων γραφειακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι
Κατά πληροφορίες η αρχική πρόθεση των στελεχών της JP Morgan ήταν να βρουν υπερσύγχρονο χώρο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο στη συνέχεια το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην περιοχή του Αμαρουσίου. Οι νέες εγκαταστάσεις θα χρησιμεύσουν για την στέγαση του Κέντρου Καινοτομίας Πληρωμών (Payments Innovation Lab), το οποίο θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση από 50 άτομα. Θα θυμίσουμε ότι η τράπεζα έχει συμφωνήσει καταρχάς να αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet, ωστόσο το κλείσιμο της συγκεκριμένης συμφωνίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε συζητήσεις που αφορούν στο τίμημα μελλοντικής εξαγοράς του ιδρυτή της εταιρείας, Χάρη Καρώνη, αλλά και για τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα ασκήσει για όσο διάστημα η JP Morgan δεν έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Σε αναζήτηση και η πολυεθνικών συμφερόντων Ζoetis
Μία ακόμα περίπτωση πολυεθνικών συμφερόντων επιχείρησης που αναζητά αυτή την περίοδο γραφεία στην Ελλάδα είναι η Zoetis Hellas, η οποία έχει αναθέσει στην Cushman & Wakefield Proprius την ανεύρεση εγκαταστάσεων γραφείων περί τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Θα θυμίσουμε ότι η Zoetis διατηρεί αυτή τη στιγμή εγκαταστάσεις στην οδό Φραγκογκκλησιάς 7 και πάλι στο Μαρούσι και αναζητά μεγαλύτερο χώρο προς μίσθωση προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες της. Να σημειωθεί ότι και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις είχε αναλάβει να εντοπίσει και να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη μίσθωσή τους η Cushman & Wakefield Proprius και έχουν επιφάνεια 600 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία.

Ποια είναι η Zoetis
H Ζoetis δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων που σχετίζονται με τα ζώα, ενώ εκτός από τα φάρμακα και τα εμβόλια που εντάσσονται στη γκάμα της, προσφέρει διαγνωστικά προϊόντα και γενετικά τεστ. Ο κύκλος εργασιών της στην Ελλάδα το 2021 ανήλθε στα 15,58 εκατομμύρια ευρώ από 12,29 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, τρέχοντας με ανάπτυξη 17,2%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

BriQ Properties: Στα 130,5 εκατ. η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων

Αυξημένα κατά 34% ήταν στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 τα έσοδα της BriQ Properties από ενοίκια, εν μέρει λόγω της ενσωμάτωσης εσόδων από τις επενδύσεις της εταιρείας σε logistics, αλλά και λόγω της μείωσης των αντιστοίχων εσόδων του 2021, εξαιτίας των υποχρεωτικών μέτρων για την πανδημία. Ειδικότερα, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 4,4 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA του εννεαμήνου 2022 ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 40%.

Την 30η Σεπτεμβρίου 2022 το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου BriQ Properties περιλάμβανε 26 ακίνητα συνολικής αξίας 130,5 εκατ. ευρώ, έναντι 27 ακίνητων αξίας 122 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 7%. Ο μειωμένος αριθμός των ακινήτων προέκυψε μετά την πώληση ενός εμπορικού καταστήματος έναντι 1,35 εκατ. ευρώ. Την 30η Σεπτεμβρίου 2022 η εύλογη αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας ανερχόταν σε 129,3 εκατ. ευρώ, έναντι 120,8 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η κατανομή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας ανά κατηγορία κλάδου ακίνητης περιουσίας είναι: 49% σε κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics), 27% σε κτίρια γραφείων, 20% σε ξενοδοχεία και 4% σε λοιπές κατηγορίες ακινήτων.

Δικαστική διαμάχη για το ακίνητο στον Ασπρόπυργο
Σημειώνεται σε βάρος της BriQ Properties εκκρεμεί αγωγή τρίτου, δυνάμει της οποίας ζητείται να διορθωθούν οι κτηματολογικές εγγραφές σε σχέση με ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Η διόρθωση αφορά δύο τμήματα εκτάσεως 58,61 τ.μ. και 1.090,42 τ.μ. από το σύνολο των 102.813,17 τ.μ. της ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η BriQ έχει αντικρούσει την αγωγή αυτή, ζητώντας την απόρριψή της τόσο για νομικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους και εκκρεμεί ο προσδιορισμός τυπικής συζήτησης της αγωγής, ενώ η ενάγουσα έχει ήδη ζητήσει την έκδοση αναβλητικής απόφασης προκειμένου να προχωρήσει σε εκ νέου άσκηση της αγωγής, δεδομένου ότι ορισμένοι εκ των εναγομένων έχουν αποβιώσει. Παράλληλα, η εταιρεία άσκησε αγωγή κατά των πωλητών των εν λόγω ιδιοκτησιών στην BriQ, σύμφωνα με την οποία οφείλουν να καταβάλουν στην εταιρεία ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή κτήσης των διεκδικούμενων τμημάτων ως αποζημίωση λόγω μείωσης της περιουσίας της και σύμφωνα με τις διατάξεις λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build