--> 

Αναπλάθεται ο Παλαιός Σταθμός του ΟΣΕ στην Κόρινθο με προϋπολογισμό 1.335.000 ευρώ

Oι εργασίες ανάπλασης στον Παλαιό Σταθμό του ΟΣΕ στην Κόρινθο ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες ύστερα από τη σύμβαση έργου που υπεγράφη την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 από τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο και τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Πούρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 1.335.000 ευρώ με δημοτικούς πόρους σε συνδυασμό με πόρους από το ΣΑΤΑ και ανάδοχος του έχει οριστεί η “ΕΥΡΥΘΜΟΣ” Δ ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Συγκεκριμένα, η περιοχή του έργου βρίσκεται στην ανατολική ζώνη της πόλης της Κορίνθου (σιδηροδρομικός σταθμός ΟΣΕ Κορίνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του παλαιού σχεδίου πόλεως και σήμερα είναι ανενεργός), καλύπτει μια έκταση περίπου 16.000 τ.μ. και αποτελεί σημαντικό ανοιχτό χώρο μπροστά από το παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό. Αναλυτικότερα, θα δημιουργηθεί παιδική χαρά με δάπεδο ασφαλείας και σύγχρονο εξοπλισμό, χώρος με όργανα γυμναστικής, κοινόχρηστοι χώροι χαλάρωσης και ξεκούρασης, με δρόμους περιπάτου και αναψυχής για τους επισκέπτες, με παγκάκια ανάπαυσης και στέγαστρα, ποδηλατοδρόμοι, χώροι στάθμευσης απλών και ηλεκτρικών ποδηλάτων, διάδρομοι κίνησης θα είναι διαστρωμένοι με σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο στο εσωτερικό της περιοχής και κυλικείο με αύλειο χώρο καλυμμένο με στέγαστρα.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί αποξήλωση των υφιστάμενων πλακών πεζοδρομίων και αντικατάσταση με νέες μπροστά από το κτίριο του ΟΣΕ, ενίσχυση του πρασίνου με υψηλή φύτευση και θάμνους, μουσείο τραίνου με τρία βαγόνια και μία ατμάμαξα του 1895 που παραχωρείται για το σκοπό αυτό από τον ΟΣΕ (σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και φωτιζόμενο το βράδυ), αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης led και ανάπλαση της σημερινής αποβάθρας μετατρέποντας την σε υπαίθριο εκθεσιακό χώρο για συλλόγους και φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνουν και μικρά τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Ο στόχος του έργου – Πώς θα ενταχθεί αισθητικά και λειτουργικά στην πόλη ο παλιός σταθμός
Στόχος του έργου είναι, η εν λόγω περιοχή να μην αποτελεί πλέον χώρο απομόνωσης και εστία ρύπων, αλλά να ενταχθεί αισθητικά και λειτουργικά στην πόλη, προσδίδοντας την αναγκαία προστιθέμενη αξία σε αυτήν, συνδέοντας το κέντρο της με τις δύο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της, την Ιωνία και την Αγία Άννα. Όλες οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με σεβασμό στην φυσιογνωμία του χώρου και δεν θα επηρεάσουν την παλαιά μορφή και χρήση του σταθμού, αντιθέτως οι σιδηροδρομικές γραμμές και ο υπόλοιπος εξοπλισμός του σταθμού ενσωματώνονται πλήρως στο έργο, ώστε να διατηρείται στο ακέραιο η ιστορικότητα του χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αγορά χρωμάτων: Επιπλέον εκπτώσεις από βιομηχανίες για να έρθουν οι στόχοι της χρονιάς

Σε κινήσεις που σχετίζονται με την διαφοροποίηση της εμπορικής τους πολιτικής για να κλείσουν τους στόχους της χρονιάς επιδίδονται το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά χρωμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζονται πρακτικές επιπλέον εκπτώσεων στις τιμές των προϊόντων προς το δίκτυο λιανικής πώλησης που προμηθεύουν, οι οποίες αγγίζουν τα επίπεδα του 5%. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται ενώ ένα μεγάλο μέρος της αγοράς δουλεύει ήδη με σταθερή εκπτωτική στα προϊόντα, στην οποία έρχεται να προστεθεί και το προαναφερόμενο ποσοστό.
Ωστόσο πρόκειται για μία πολιτική που δεν εφαρμόζεται από το σύνολο της αγοράς, καθότι υπάρχουν περιπτώσεις κυρίως μεγάλων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες αρνούνται να καταφύγουν στη συγκεκριμένη λογική. Ήδη πάντως για κάποιες από τις επιχειρήσεις του κλάδου έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το 2023, όπου τίθενται οι προτεραιότητες και οι στόχοι σε επίπεδο πωλήσεων.

Αμφιλεγόμενη πρακτική η πώληση προϊόντων χρώματος σε τιμές κάτω του κόστους
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την εφαρμογή της εκπτωτικής πολιτικής από βιομηχανίες χρωμάτων έχουν ακουστεί αρκετά σημεία κριτικής κατά το παρελθόν, καθώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν υπάρξει πωλήσεις κάτω του κόστους στο κανάλι της λιανικής. Η ελληνική αγορά άλλωστε παρουσιάζει εγγενή χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και τη συνθήκη που ονομάζεται ανταγωνισμός, όπου κάποια στελέχη που σχετίζονται με αυτήν χαρακτηρίζουν ως ανεξέλεγκτη την αγορά σε επίπεδο τιμής και ποιότητας των πωλούμενων προϊόντων.
Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία το κανάλι του DIY εμφάνισε κάμψη κατά τη φετινή χρονιά σε αντίθεση με την απευθείας συμμετοχή των εταιρειών χρωμάτων σε εργολαβίες που εμφάνισε θετικά σημάδια, με τον κλάδο να λαμβάνει ώθηση και από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Κίνητρο για επιπλέον έκπτωση κατά την καταχώρηση νέων παραγγελιών από τα δίκτυα λιανικής

Επί της ουσίας η εκπτωτική πολιτική της περιόδου λειτουργεί και ως κίνητρο προς το δίκτυο λιανικής, ούτως ώστε να διασφαλίσει επιπλέον έκπτωση συγκεκριμένες επιχειρήσεις όταν για παράδειγμα πραγματοποιούν μία διευρυμένη παραγγελία προϊόντων. Την ίδια στιγμή με αυτόν τον τρόπο οι βιομηχανίες χρωμάτων που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη στρατηγική έχουν την δυνατότητα να πιάσουν τους στόχους του έτους, σε δύο μήνες όπως ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι και σε γενικές γραμμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους προηγηθέντες καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Επί του παρόντος πάντως οι εργολαβίες κινούνται ικανοποιητικά καθώς ευνοούνται και από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Προσδοκίες υφίστανται στον κλάδο από την δραστηριότητα του ξενοδοχειακού τομέα για το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κινήσεις ανακαίνισης και συντηρήσεων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, γεγονός που θα μπορούσε να ευνοήσει τις πωλήσεις της εγχώριας βιομηχανίας χρωμάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Sani/Ikos: Χέρι-χέρι με τον δήμο Κισσάμου για την επένδυση των 125 εκατ. ευρώ

Σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές φαίνεται ότι προχωρά η επένδυση της Sani/Ikos στον Κίσσαμο Χανίων, η οποία αφορά στη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό το σήμα της Ikos Resorts στην Κρήτη. Πρόκειται για πεντάστερο ξενοδοχείο 1.280 κλινών, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 200 και πλέον στρεμμάτων το οποίο έχει αγοράσει ο όμιλος και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025, με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Κισσάμου έκανε υπό όρους δεκτή την μελέτη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη προστασίας του υγροβιοτόπου που χωρίζει την ιδιοκτησία της εταιρείας και προβάλλοντας αιτήματα σχετικά με τον τρόπο υδροδότησης της επένδυσης και τον βιολογικό καθαρισμό, καθώς και για την παραχώρηση μέρους του οικοπέδου για τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου που θα συνδέει το ξενοδοχείο με την πύλη της Κισσάμου.

Οι διευκρινίσεις της εταιρείας
Η Ikos Kissamos, με επιστολή της προς τον δήμο Κισσάμου, αποδέχθηκε όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και προέβη σε διευκρινίσεις, τονίζοντας πως αν και προβλέπεται η κατασκευή εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού τριών επιπέδων και η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για άρδευση, ώστε να προκύπτει σοβαρή εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού, επειδή από τη διαβούλευση προέκυψε η επιθυμία του Δήμου για σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο παράλληλης σύνδεσης με αυτό.

Ως προς το αίτημα για τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της να κατασκευάσει την περίφραξη του οικοπέδου της προς τον δημοτικό δρόμο υποχωρώντας προς το οικόπεδό της, ώστε να αφεθεί το απαιτούμενο πλάτος για την δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εφαρμοστεί από όλα τα παρακείμενα οικόπεδα μέχρι την πόλη της Κισσάμου. Τέλος όσον αφορά στο ζήτημα της υδροδότησης της μονάδος, μετά τη βεβαίωση του δήμου Κισσάμου για την επάρκεια νερού, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει υπεύθυνο μηχανολόγο μηχανικό ώστε να ευρεθεί ο τόπος υδροληψίας καθ’ υπόδειξη του δήμου. Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build