Kleemann: Με νέα θυγατρική στο Βέλγιο και εξαγορές στην Αγγλία ανοίγει περαιτέρω την τράπουλα των εξαγωγών

Συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες ο όμιλος Kleemann, ο οποίος έχοντας τα τελευταία χρόνια αποκτήσει πολυεθνικό εκτόπισμα διευρύνει διαρκώς την παρουσία του σε χώρες του εξωτερικού. Στο πλάισιο της στρατηγικής περαιτέρω διεθνοποίησης, τον περασμένο Ιούλιο η Kleemann Hellas προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής στο Βέλγιο, συμμετέχοντας με ποσοστό 75% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Το όνομα της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι Keemann Belgium SA/NV. Επίσης το τελευταίο διάστημα ο όμιλος έχει κάνει σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της δυναμικής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την θυγατρική Kleemann Lifts UK να εξαγοράζει το 2021 την Guideline Lift Services Ltd και τη θυγατρική της TSL Inspections Ltd, καταβάλλοντας τίμημα 14,35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων ανελκυστήρων και η δεύτερη έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο για την καλή λειτουργία των ανελκυστήρων αλλά και την πραγματοποίηση των απαιτούμενων μελετών. Στο πλαίσιο των εξαγορών που πραγματοποίησε η θυγατρική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και η απόκτηση της Hoistway Ltd με αντικείμενο επίσης την εμπορία, εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρων. Επιπλέον η μητρική Kleemann Hellas εξαγόρασε από την Kleemann Lifts UK τις 4 θυγατρικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα την Kleemann Lift Ro SRL με έδρα τη Ρουμανία, την Kleemann Aufzuge με έδρα τη Γερμανία, την Kleemann Ascenseurs SARL με έδρα τη Γαλλία και την Kleemann Services Ltd με έδρα την Κύπρο. Στη διάρκεια του 2021 η μητρική Kleemann Hellas προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Kleemann Services Ltd στην Κύπρο κατά 29,11 εκατομμύρια ευρώ με ταυτόχρονη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Kleemann Lifts UK προς την κυπριακή εταιρεία.

Ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών το 2021
Μάλιστα για το 2022 εκτιμάται ότι τα μεγέθη του θα είναι ενισχυμένα σε σύγκριση με το 2022. Εκτός από ισχυρή ρευστότητα, ο όμιλος που δραστηριοποιείται με θυγατρικές σε πολλές χώρες του πλανήτη στον τομέα των ανελκυστήρων, είναι χαρακτηριστικό ότι διατηρούσε και πιστωτικό όριο από τις τράπεζες ύψους 66,3 εκατομμυρίων ευρώ, ικανό να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και άλλες ανάγκες του.
Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του ομίλου ήταν στα επίπεδα των 21,94 εκατομμυρίων ευρώ ως προς τον μακροπρόθεσμο δανεισμό και 34,25 εκατομμυρίων ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βάση. Η Κleemann προκειμένου να είναι αποδοτική και ετοιμοπόλεμη απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, προχωράει σε μαζική αγορά πρώτων υλών με στόχο να πετύχει οικονομίες κλίμακας, σε περιόδους κατά τις οποίες η τιμή τους είναι χαμηλότερη.

Καινοτομία το κλειδί για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων
Σημαντικό μέρος της προστιθέμενης αξίας που διαθέτουν τα παραγόμενα προϊόντα της Kleemann, οφείλεται στις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο αντιμικροβιακός ανελκυστήρας με χρήση κράματος χαλκού, για τον οποίο κατατέθηκε σχετική αίτηση ευρεσιτεχνίας στη χώρα μας. Ένα ακόμα στοιχείο καινοτομίας αποτελεί το Maison 100E, που αφορά σε κατοικίες με λίγους ορόφους και η ανάρτηση σε αυτή την περίπτωση κινείται με ιμάντες και όχι με συρματόσκοινα όπως συμβαίνει στους περισσότερους ανελκυστήρες επιβατών. Το συγκεκριμένο προϊόν αφορά ουσιαστικά σε κτίρια κατοικιών με περιορισμένες διαδρομές που δεν υπερβαίνουν τα 15 μέτρα.

Ποντάρει και στους γερασμένους ανελκυστήρες της Ελλάδας
Tρία σημεία στρατηγικής στόχευσης για την Kleemann για το προσεχές διάστημα, αποτελούν η περαιτέρω ανάπτυξή του στην ελληνική αγορά με ενδυνάμωση του δικτύου συνεργατών, η ανάπτυξη των εξαγωγών με έμφαση σε τεχνολογικά προηγμένες αγορές της Ευρώπης που διατηρούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας με ταυτόχρονη δημιουργία νέων προϊόντων καθώς και η διείσδυση στον τομέα της αντικατάστασης παλαιών ανελκυστήρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν λειτουργία περισσότεροι από 300.000 ανελκυστήρες με ηλικία άνω των 30 ετών, ένα σημαντικό μέρος των οποίων χρήζει μερικής ή και ολικής αντικατάστασης. Το 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε στα 163,52 εκατομμύρια ευρώ από 140,29 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020 με τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους να είναι 3,24 εκατομμύρια ευρώ από 3,91 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Geyer Hellas: Πού ποντάρει για να κλείσει το 2022 με +15% στις πωλήσεις

Διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών της αναμένει και φέτος η διοίκηση της Geyer Hellas σε σχέση με το 2021, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στις νέες δραστηριότητες που ξεκίνησε μέσα στο 2022, και ιδιαίτερα αυτές των έξυπνων τεχνολογιών, της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, των φωτοβολταϊκών σταθμών και των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η εταιρεία εισήλθε φέτος στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και την εμπειρία της στην κατηγορία των αντλιών θερμότητας (συνεργασία με τη Samsung και την Gree).

Στον τομέα αυτό επενδύει σε λογισμικό που διασυνδέει όλα τα ενεργειακά στοιχεία μιας κατοικίας (φωτοβολταϊκό, αντλία θερμότητας, σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, μπαταρία, χρήση ζεστού νερού) με την πλατφόρμα του έξυπνου σπιτιού και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί ένα «οικοσύστημα» που λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα. H εταιρεία προσβλέπει σε ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα αυτό, ποντάροντας και στην επικείμενη ανάπτυξη του net metering σε εγκαταστάσεις οικιακών, βιομηχανικών και ξενοδοχειακών υποδομών.

Σημειώνεται ότι η Geyer Hellas έχει εξασφαλίσει στρατηγικές συνεργασίες για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς με την εταιρεία παραγωγής πάνελ Seraphim, την εταιρεία inverter και αποθήκευσης ενέργειας Growatt και τις εταιρείες για βάσεις Δελαβερίδης και Europa. Παράλληλα, η Geyer Hellas διαθέτει τεχνογνωσία στη μελέτη και σε προϊόντα δημοτικού φωτισμού και έχει προμηθεύσει μέσω του δικτύου καταστημάτων ηλεκτρολογικού υλικού την πλειοψηφί των δήμων με λαμπτήρες και φωτιστικά εξωτερικών χώρων. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Itron, παγκόσμια ηγέτιδα σε συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης φωτιστικών σωμάτων και τεχνολογιών έξυπνης πόλης.

Στα 10,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021
Με αυτά τα δεδομένα, και σύμφωνα και με την πορεία των οικονομικών της μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η διοίκηση της Geyer Hellas προβλέπει αύξηση των πωλήσεων άνω του 15% σε σχέση με το 2021, μια χρονιά που επίσης κινήθηκε με ισχυρή αύξηση πωλήσεων, της τάξεως του 19,22% σε σχέση με το 2020, με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να διαμορφώνεται τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της κερδοφορίας, με τα κέρδη προ φόρων σχεδόν να διπλασιάζονται, φτάνοντας τα 1,45 εκατ. ευρώ, έναντι 768.950 ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στα 1,16 εκατ. ευρώ, έναντι 583.000 ευρώ το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build