Σε πλειστηριασμό πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κάρπαθο με τιμή πρώτης προσφοράς 11.871.000 ευρώ

Στο ηλεκτρονικό σφυρί θα βγει η ξενοδοχειακή μονάδα KONSTANTINOS PALACE στις 30 Νοεμβρίου στις 14:00, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 11.871.000 ευρώ, με επισπεύδουσα την Eurobank. Συγκεκριμένα, το ακίνητο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως, το οποίο βρίσκεται στην θέση «Λιμνιάτης» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Καρπάθου, έκτασης 5.399,64 τ.μ. εκ του οποίου ρυμοτομούνται τα 241,59 τ.μ.. Πρόκειται για ένα πενταώροφο ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων, με την ονομασία «KONSTANTINOS PALACE», το οποίο αποτελείται από 139 δωμάτια (19 μονόκλινα, 79 δίκλινα και 41 τρίκλινα) και 300 κλίνες.

Σημειώνεται ότι η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.051,36 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο συνολικής επιφάνειας 2.062 τ.μ.. Επιπλέον, αποτελείται από χώρους στάθμευσης επιφάνειας 868,31 τ.μ., χώρους κυρίας χρήσης (γυμναστήριο με sauna, αποδυτήρια ανδρών και γυναικών, w.c., χώρο μασάζ και συνεδριακό κέντρο 180 θέσεων) επιφανείας 520,94 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους επιφάνειας 493,92 τ.μ.. Αναλυτικότερα, το ισόγειο ανέρχεται στα 1.478,23 τ.μ. που περιλαμβάνει την αίθουσα υποδοχής, reception, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, bar, κομμωτήριο, χώρο internet, κατάστημα, χώρο αποσκευών, τηλεφωνικό κέντρο, γραφεία προσωπικού, εστιατόριο προσωπικού, w.c. κοινού, κουζίνα με χώρους μαγειρείου, κλιμακοστάσια επικοινωνίας ορόφων και ανελκυστήρες πελατών και προσωπικού και επί πλέον ημιυπαίθριους χώρους συνολικής επιφάνειας 62,91 τ.μ.. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου υπάρχει πισίνα επιφανείας περίπου 150 τ.μ., υπαίθριο μπαρ, ντουζιέρες και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε επίπεδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Περιβαλλοντικές ανησυχίες για την τουριστική επένδυση της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στη Φαλάσαρνα

Ενστάσεις επί του επενδυτικού σχεδίου της οικογένειας Τσατσαρωνάκη για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικής μονάδας στα Φαλάσαρνα Χανίων εκφράζει η Περιφέρεια Κρήτης, με αιχμή την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Το θέμα συζητήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της επένδυσης της εταιρείας «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ».

Η πρώτη ένσταση της επιτροπής αφορά σε ζήτημα συμβατότητας της τουριστικής επένδυσης, με την κατασκευή 17.823 τ.μ. τουριστικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, με τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης, δεδομένου ότι η περιοχή έχει αγροτικό χαρακτήρα. Η άποψη που εκφράζει η επιτροπή είναι ότι, για να είναι συμβατό το έργο, θα πρέπει να περιλαμβάνει σε μεγαλύτερη έκταση αγροτική εκμετάλλευση εντός της ιδιοκτησίας, περιορίζοντας την δομημένη επιφάνεια, δίνοντας χαρακτήρα αγροτουριστικής εκμετάλλευσης σε μεγαλύτερο βαθμό από τον παραθεριστικό χαρακτήρα.

Η προστασία του Androcymbium Rechingeri
Όμως η σημαντικότερη ένσταση αφορά στο δυτικό τμήμα του ακινήτου, όπου υπάρχει οικότοπος προτεραιότητας του απειλούμενου φυτού Androcymbium Rechingeri. Αν και στη στρατηγική μελέτη υπάρχει αναφορά στην προστασία του είδους, η επιτροπή δεν τη θεωρεί επαρκώς τεκμηριωμένη,. επισημαίνοντας πως γα τη θεμελίωση των βάσεων των υπερυψωμένων κατοικιών θα απαιτηθούν εκσκαφές, με συνέπεια την αφαίρεση υφιστάμενης βλάστησης. Επιπλέον, με την ύπαρξη υπερυψωμένων κατασκευών πάνω από τις θέσεις του οικότοπου θα επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη του, αφού θα τροποποιηθούν οι συνθήκες στις οποίες αυτό αναπτύσσεται (ηλιασμός, σκίαση κλπ), ενώ με την κατασκευή των κατοικιών και την συνακόλουθη κίνηση πεζών και μικρών ελαφρών αυτοκινούμενων οχημάτων στα «μονοπάτια πρόσβασης» που θα κατασκευαστούν, θα επηρεαστεί αρνητικά η διατηρησιμότητα του φυτού. Μη συμβατή με τους στόχους προστασίας του οικοτόπου χαρακτηρίζεται εξάλλου η σχεδιαζόμενη τοποθέτηση μονάδας βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασίας λυμάτων εντός της ζώνης μη δόμησης και προστασίας του Androcymbium Rechingeri.

Αντιρρήσεις εκφράζονται επίσης και για τη διάσπαρτη δόμηση που προβλέπεται στον Τομέα ΙΙ του ακινήτου, με το σκεπτικό ότι θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του τοπίου. Στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, αναπτύσσονται συνάγματα ογκολίθων και αμμοθινών, ενώ υπάρχει και βλάστηση από είδη κέδρου ανάμεσα στους γεωλογικούς σχηματισμούς, καθώς και μεμονωμένοι κέδροι juniperus spp. στα ανατολικά προς την αμμώδη ακτή, το οποίο αποτελεί είδος προτεραιότητας. Η επιτροπή επισημαίνει ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η λύση της κατασκευής της τουριστικής δραστηριότητας αποκλειστικά στο ανατολικό τμήμα της ιδιοκτησίας, αφήνοντας αδόμητο το
δυτικό τμήμα της έκτασης, όπου θα μπορούσαν να γίνουν περιορισμένες μόνο παρεμβάσεις.

Οι όροι που τίθενται για την υλοποίηση της επένδυσης
Εν τέλει, η επιτροπή αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ύπαρξη οποιασδήποτε επέμβασης στο τμήμα εντός της περιοχής του οικότοπου προτεραιότητας Androcymbium rechinger, επίσης αρνητικά για την ύπαρξη οποιασδήποτε επέμβασης στο τμήμα εντός της περιοχής εμφάνισης του είδους προτ ραιότητας κέδρων juniperus spp, ωστόσο γνωμοδότησε θετικά για το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης, θέτοντας όμως ορισμένους όρους, όπως:
– Να αλλάξει η χωροθέτηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και να μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της έκτασης.
-Να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία.
– Να καταργηθούν οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης πλησίον της παραλίας.
– Να μεριμνήσει η εταιρεία για την προστασία των αμμοθινών.
Προτείνεται επίσης ο φορέας του έργου να παρέχει στη Δημοτική Αρχή αντισταθμιστική εισφορά σε γη στο βαθμό που αναλογεί εάν η πολεοδόμηση γινόταν βάσει σχεδίου πόλης ως ξενοδοχειακή μονάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Άρις Καρυτινός: Ο ρόλος των επιτοκίων στη δραστηριότητα των ΑΕΕΑΠ

Συνολικά επηρεασμένοι κυρίως σε επιμέρους τομείς όχι όμως και στην μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική τους είναι ισχυροί παίκτες της real estate αγοράς, λόγω της αύξησης που παρατηρείται στις τιμές των επιτοκίων. Το γεγονός επιβεβαιώνει μιλώντας στο Build και ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Άρις Καρυτινός. «Η αύξηση των επιτοκίων είναι εμφανής σε όλες τις εταιρείες του κλάδου real estate. Σε ό,τι αφορά την στρατηγική επενδύσεων που εφαρμόζουμε δεν επηρεάζεται, ωστόσο η επίδραση εμφανίζεται σε επιμέρους βασικούς τομείς της λειτουργίας και της ευρύτερης δραστηριότητάς μας. Καταρχάς είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΕΕΑΠ όπως εμείς επηρεάζεται ο τομέας της φορολογίας, δεδομένου ότι οι φόροι έχουν τριπλασιαστεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακύμανσή τους εξαρτάται από το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα ο φόρος των ΑΕΕΑΠ δεν είναι φόρος εισοδήματος, αλλά φόρος επί των επενδύσεων που προκύπτει βάσει ενός αλγορίθμου που περιλαμβάνει και το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας μας».

Mεσομακροπρόθεσμη η στρατηγική των επενδύσεων που δεν επηρεάζεται άμεσα από τις τρέχουσες συνθήκες
Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Καρυτινός υποστηρίζει ότι ο τομεάς των επενδύσεων έχει μεσομακροπρόθεσμη ισχύ, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται άμεσα καθότι πρόκειται για μία πολιτική που είναι ήδη μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Prodea Investments. «Αυτό που θα μπορούσε να χρειαστεί μελλοντικά είναι η πιθανή διασφάλιση πόρων σε περίπτωση που μειωθεί το περιθώριο κέρδους λόγω του αυξημένου κόστους και δεδομένου ότι απαιτούνται χρήματα για την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων.

Ως λύσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προβάλλονται πιθανότητα κινήσεις όπως η πώληση ακινήτων, η λήψη δανεισμού – αν και πρόκειται για ασύμφορη λύση στην προκειμένη χρονική περίοδο – καθώς και άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κύριος Καρυτινός. Αναφερόμενος στην Prodea επισημαίνει ότι η AEEAΠ εξετάζει σε καθημερινή βάση τα επίπεδα ρευστότητάς της. «Ευτυχώς δεν διατηρούμε στενά περιθώρια, έτσι ώστε να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού μας. Ωστόσο είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις προβλέψεις για την επόμενη μέρα και ακόμα περισσότερο εφόσον συνεχίσουν να υφίστανται οι παρούσες συνθήκες». Ο κύριος Καρυτινός εκφράζει τον προβληματισμό του για το 2023. “Η επόμενη χρονιά θα παρουσιάσει δυσκολίες, εκτός και εάν διακοπεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία». Θα θυμίσουμε ότι ο επενδυτικός σχεδιασμός για φέτος προβλέπει συνολικές τοποθετήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Prodea, με “πράσινο” προσανατολισμό.

Το 2023 θα είναι έτοιμες οι πρώτες οικιστικές αναπτύξεις
Εντός του 2023 θα ολοκληρωθούν και αρκετά από τα κτίρια που ετοιμάζει η ΑΕΕΑΠ στον τομέα των κατοικιών, καθότι εκεί οι αρχικές επενδύσεις που πραγματοποιεί ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος κατά το προσεχές διάστημα είναι οι συγκεκριμένες επενδύσεις να αγγίξουν συνολικά ακόμη και τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Στο επίκεντρο της στρατηγικής που σχετίζεται με τον τομέα των οικιστικών ακινήτων, βρίσκεται η δημιουργία ποιοτικών κατοικιών που θα έχουν ως αποδέκτη την μέση ελληνική οικογένεια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build