Εκποιείται το πρώην εργοστάσιο της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΛΦΙΚΟ

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρόκειται να βγει για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023 το βιομηχανοστάσιο της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας ΕΛΦΙΚΟ στο Σχηματάρι Βοιωτίας, με εισπεύδουσα την Cepal Hellas και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2.255.000 ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο επιφάνειας 38.643 τετραγωνικών μέτρων, όπου έχει κατασκευαστεί εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων (βαφείο-φινιριστήριο) και βοηθητικοί χώροι που χρησιμοποιούνταν ως χώροι αποθήκευσης ή ως δεξαμενές νερού, υγραερίου και βιολογικού καθαρισμού.

Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ. (πλέον των δεξαμενών 394,50 τ.μ.) και περίπου 2.830 τ.μ. είναι επιφάνειες ορόφων, ενώ 400 τ.μ. είναι χώροι γραφείων. Το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και χαρακτηρίζεται από έντονα ίχνη εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα η κατάσταση και η συντήρηση των κτιρίων να χαρακτηρίζεται ως κακή από τον εκτιμητή, ωστόσο η καταλληλότητα του ακινήτου για τις υφιστάμενες χρήσεις χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική, καθώς το ακίνητο βρίσκεται σε άμεση επαφή με την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Σημειωτέον ότι το εργοστάσιο αποπερατώθηκε το 1975, ενώ η τελευταία του ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 2000.

Ποια ήταν η ΕΛΦΙΚΟ
Η ΕΛΦΙΚΟ ιδρύθηκε το 1973 και δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην παραγωγή και επεξεργασία βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ενώ το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων, εξελισσόμενη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ελληνικού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας, που για αρκετά χρόνια ήταν εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, η επιχείρηση άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν στη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο το 2012, ενώ έναν χρόνο αργότερα τέθηκε υπό εκκαθάριση, υπό την οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τσιμεντοβιομηχανία: Νέο κύμα ανατίμησης φέρνει τη συνολική αύξηση έως και στο 20%

Σε κίνηση που για την αγορά των κατασκευών θεωρείται αναμενόμενη προχωρούν στο προσεχές χρονικό διάστημα οι τσιμεντοβιομηχανίες, με δεύτερο κύκλο ανατιμήσεων, μετά τον ήδη υλοποιηθέντα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους στο σκυρόδεμα. Οι περιρρέουσα συνθήκη στην αγορά είναι τέτοια που κυριαρχείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την άνοδο στις τιμές των μεταφορικών που καταγράφηκαν ιδίως στους πρώτους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η περαιτέρω ανατίμηση των προϊόντων. Θα θυμίσουμε ότι στην ελληνική αγορά είχε πραγματοποιηθεί και μία ακόμα αύξηση τιμών εκτός από αυτήν του περασμένου Μαρτίου, η οποία επιβλήθηκε στα προϊόντα τον Οκτώβριο του 2021, ανατιμήσεις που εφαρμόστηκαν και στο σύνολο των εξαγωγικών προορισμών όπου διατίθενται τα προϊόντα των επί ελληνικού εδάφους δραστηριοποιούμενων βιομηχανιών τσιμέντου.

Συνολική ετήσια αύξηση που αγγίζει το 20% – Στο +10% η νέα ανατίμηση του Νοεμβρίου
Κατά τις ίδιες πληροφορίες με βάση την επικείμενη ανατίμηση στο σκυρόδεμα που αυτή τη στιγμή η τιμή του ανά κυβικό ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά κυβικό, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση έως και κατά 10% από τα μέσα του Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός που θα φέρει την τιμή του σκυροδέματος ανά κυβικό περίπου στα 72 ευρώ ανά κυβικό. Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ανατίμηση που προηγήθηκε τον Μάρτιο η αντίστοιχη τιμή ήταν και πάλι στα επίπεδα του 8-10%, με αποτέλεσμα η συνολική ετήσια αύξηση μετά την εφαρμογή και του νέου τιμοκαταλόγου από τα μέσα Νοεμβρίου και ύστερα να αγγίζει συνολικά σε επίπεδο έτος το 20%.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η συμμετοχή κόστους του σκυροδέματος στο συνολικό κόστος κατασκευής μίας οικοδομής αντιστοιχεί περίπου στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από λοιπά υλικά όπως τούβλα, πλακίδια, συστήματα αλουμινίου και λοιπά προϊόντα. Η αγορά έχει επιβαρυνθεί με μία σειρά αυξήσεων το τελευταίο διάστημα στα τελικά προϊόντα οικοδομής, γεγονός που επιβαρύνει συνολικά το κατασκευαστικό κόστος. Θα θυμίσουμε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο η μεσοσταθμική αύξηση στις τιμές των δομικών υλικών ανήλθε στο +12,4%, με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης να προέρχεται από τα τούβλα με 29,5% και να ακολουθούν ο σίδηρος οπλισμού με 18,1% και τα παρκέτα με 17,3%. Αμέσως μετά ήρθαν οι χάλκινοι αγωγοί με 15,8%, οι γκαραζόπορτες με 14,4% και η ξυλεία οικοδομών με 12,4%.

Τιτάν: Οι ανατιμήσεις ενίσχυσαν τζίρο και κερδοφορία
Να σημειωθεί ότι για τον όμιλο Τιτάν στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταγράφηκε αυξημένη κερδοφορία και κύκλος εργασιών κατά 29%, γεγονός που από την επιχείρηση αποδόθηκε μεταξύ άλλων και στις αυξήσεις τιμών που ήρθαν να καλύψουν τις σωρευτικές αυξήσεις του κόστους στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η αύξηση των τιμών από πλευράς του Τιτάνα αποτυπώθηκε σε όλο το φάσμα των αγορών που δραστηριοποιείται καθώς και σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων που διατηρεί στη γκάμα του. Ωστόσο η αύξηση του κύκλου εργασιών για τον όμιλο στα 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ αποτέλεσε και συνάρτηση της ισχυρής ζήτησης που παρουσιάστηκε στο διάστημα αναφοράς. Προ μερικών ωρών πάντως η Holcim, όμιλος στον οποίο ανήκει o όμιλος Ηρακλής στην Ελλάδα ήρθε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση λόγω των υφιστάμενων γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Μάλιστα ο όμιλος στάθηκε στις θετικές προοπτικές που υφίστανται για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο κατέγραψε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Jan Jenisch, ανέφερε ότι αναμένει να συνεχιστεί η ισχυρή ζήτηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Holcim στη Βόρεια Αμερική – η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των πωλήσεών του ομίλου – έχει διαθέσει το σύνολο της παραγωγής της, σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός που αποτυπώνει την διεθνή εικόνα και τη ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα παραγόμενα προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, γεγονός που ευνοεί τη συγκεκριμένη αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Προκηρύχθηκε το ΣΔΙΤ 145 εκατ. ευρώ για το Φράγμα Μιναγιώτικου

Προκηρύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Μιναγιώτικου, στους δήμους Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος στην Πελοπόννησο, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 145,08 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ). Η προκήρυξη αφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που είναι αυτή της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες, στις οποίες θα προβεί ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης:
– Θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου.
– Θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Σύμβαση Σύμπραξης,
– θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ιδιωτικό φορέα.
– θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην:
– Κατασκευή του Φράγματος Μιναγιώτικου, αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35,000 στρεμμάτων. και συνοδών έργων οδοποιίας, ήτοι: Αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται να κατακλυστούν, 19,5χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα και μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού.

Επίσης, αφορά στην κατασκευή συνοδών έργων δανειοθαλάμων – αποθεσιοθαλάμων με τις αντίστοιχες προσβάσεις τους και των υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας.
– Εκπόνηση μελέτης υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας, καθώς και τυχόν υποστηρικτικές μελέτες κατά την φάση κατασκευής.
– Υλοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών απομακρυσμένου ελέγχου,
– Συντήρηση και λειτουργία του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την Περίοδο Λειτουργίας της Σύμβασης Σύμπραξης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build