ΣτΕ: Νόμιμο το master plan για το λιμάνι του Πειραιά, εφόσον εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη

Νόμιμο κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το νέο master plan του ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα εκπονηθεί ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής, δεδομένων των επιπτώσεων που προβλέπεται ότι θα επέλθουν από την υλοποίηση του νέου master plan, λόγω του πρόσθετου κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής.

Τι ζητά το Συμβούλιο της Επικρατείας
Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, η οποία εκτείνεται σε σχεδόν 120 σελίδες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, λόγω των νέων χρήσεων που αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, όπως το συνεδριακό κέντρο και τα ξενοδοχεία, απαιτείται η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης ή η επικαιροποίηση της υφισταμένης για την άμεση περιοχή κάθε έργου και, επί τη βάσει αυτής, ο σχεδιασμός του απαιτούμενου συγκοινωνιακού έργου σύνδεσης με το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Η μελέτη θα πρέπει να προβαίνει σε εκτίμηση και αξιολόγηση των αλλαγών που πρόκειται να επέλθουν στην κυκλοφοριακή και γενικότερη λειτουργία της πόλης, τόσο σε επίπεδο άμεσης περιοχής μελέτης (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στην περιοχή πέριξ του λιμανιού), όσο και σε επίπεδο ευρύτερης περιοχής μελέτης σε επίπεδο πόλης, ενώ η υλοποίηση των έργων του σχεδίου, ήδη αδειοδοτημένων και μη, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την εκπόνηση, ολοκλήρωση και έγκριση της ως κυκλοφοριακής μελέτης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων. Επιπλέον, σε περίπτωση που μετά την έγκριση της μελέτης προκύψει ανάγκη τροποποίησης του σχεδιασμού, η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να γίνει πριν από την υλοποίηση των έργων.

Η άποψη της μειοψηφίας
Να σημειωθεί ότι ένα μέλος του ΣτΕ, η Μαρία Σωτηροπούλου, μειοψήφησε ως προς το ζήτημα του κυκλοφοριακού φόρτου που θα δεχθεί η περιοχή από την εφαρμογή του Master Plan, επιχειρηματολογώντας ότι, εφόσον ελλείπει η συνολική και συνεκτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδιασμού, το υπό επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν προτείνεται νομίμως.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Athens Heart: Στο κάδρο της Premia η μετατροπή του σε κτίριο γραφείων Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία που αφορά στην επανάκτηση του ακινήτου της οδού Πειραιώς, το οποίο στεγάζει το εμπορικό κέντρο Athens Heart.

Και λέμε “επανάκτηση”, δεδομένου ότι προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν η Pasal συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Θεοδωρίδη, την οποία απέκτησαν οι μέτοχοι της Premia και κατ’ αυτόν τον τρόπο προέκυψε η δεύτερη, μέσω μετονομασίας της πρώτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει στη διάθεσή του το Build αυτή τη στιγμή μελετάται ενδελεχώς από πλευράς Premia η μετατροπή του ακινήτου από κτίριο εμπορικής χρήσης, σε κτίριο γραφείων, το οποίο θα έρθει να εμπλουτίσει το απόθεμα ακινήτων στην οδό Πειραιώς στον τομέα των γραφείων.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου από την Premia, διήλθε της διαδικασίας εξυγίανσης για κούρεμα δανειακού φόρτου που διατηρούσε θυγατρική του ομίλου Pasal, το συνολικό ύψος του οποίου ανερχόταν στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Eπί της ουσίας το ακίνητο ανήκει στην Doreco, η οποία κινήθηκε δικαστικά διεκδικώντας την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης για μείωση του δανεισμού που διατηρούσε προς την Εθνική Τράπεζα. Το υφιστάμενο δάνειο ήταν ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα και μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Doreco, το ύψος του περιορίστηκε στα 16 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα άμεσης αποπληρωμής άνευ δόσεων. Το αναμένεται ότι θα περιέλθει και τυπικά στην κατοχή της Premia Properties έως το τέλος του 2022.

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η μεταβίβαση των ακινήτων του Μπουτάρη
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση όλων των ακινήτων της Μπουτάρης Οινοποιητική στο χαρτοφυλάκιο της Premia Properties.
Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι να διερευνήσει στο εξής με ποιον ακριβώς τρόπο θα τα αξιοποιήσει, υλοποιώντας σειρά επενδύσεων. Στόχος της Premia είναι να δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές καθώς και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Σημειώνεται ότι η Premia Properties δεν υπεισέρχεται στην οινοποιητική δραστηριότητα που διατηρούσε η Μπουτάρης. Αντιθέτως αυτός είναι ένας τομέας που καλείται να αναπτύξει η εταιρεία συμφερόντων του βασικού μετόχου της Premia, Ηλία Γεωργιάδη, με την ονομασία SSG Ελληνικά Οινοποιεία.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων σε συνεργασία με την οινοποιητική εταιρεία γίνονται σκέψεις και συζητήσεις με πιθανές εφαρμογές του αναπτυξιακού νόμου.
Να υπενθυμίσουμε ότι ένας ακόμα τομέας ακινήτων που εξετάζει η Premia Properties ΑΕΕΑΠ είναι αυτή της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης φοιτητικών εστιών, όπου ήδη διατηρεί δραστηριότητα επί της οδού Βαλαωρίτου 10 στη Θεσσαλονίκη με μισθωτή την Hamlet Student Flats. Ταυτόχρονα όμως προσανατολίζεται να αποκτήσει και άλλο ακίνητο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα λειτουργήσει μελλοντικά ως φοιτητική εστία. Ανάλογο ακίνητο αξιοποιεί και στην Αττική και συγκεκριμένα στην Κυψέλη επί της οδού Καστελλόριζου 4, όπου επίσης μισθωτής είναι η Hamlet Student Flats.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Προχωρά με… διοικητική αποβολή η ανάπλαση του πάρκου Αφροδίτης

Τέλος σε μία πολυετή εκκρεμότητα που στεκόταν εμπόδιο στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του δημοτικού πάρκου επί της οδού Αφροδίτης, στα όρια μεταξύ Ελληνικού και Αργυρούπολης, βάζει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, προχωρώντας στη διοικητική αποβολή προσώπων που έχουν καταλάβει έκταση 1.765,89 τετραγωνικών μέτρων που ανήκει στον δήμο. Η έκταση αυτή αποτελεί μέρος μεγαλύτερου ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου, με βάση απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων του Εθνικού Κτηματολογίου το 2016, που δικαίωσε τον δήμο και διέταξε την ενοποίηση της ιδιοκτησίας του και με τις, όπως κρίθηκε, παράνομα καταληφθείσες εκτάσεις.

Ωστόσο, ο δήμος δεν κίνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των κατόχων της έκτασης, σεβόμενος το πένθος της οικογένειας λόγω του θανάτου μέλους της οικογένειας ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά της ως δημοτικής αστυνόμου. Στη διάρκεια της πανδημίας επίσης δεν κατέστη εφικτή η απομάκρυνσή τους, καθώς ανεστάλησαν εκ του νόμου όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά παντός νομικού και φυσικού προσώπου.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενέχει τον κίνδυνο να τεθεί εν αμφιβόλω η εγκεκριμένη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπλασης του εν λόγω δημοτικού πάρκου, ύψους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έχει αναδειχθεί ανάδοχος ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Κήπων Οδός ΕΠΕ, καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Με αυτά τα δεδομένα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της διοικητικής αποβολής των προσώπων που έχουν καταλάβει την επίμαχη έκταση, καθώς και την έγκριση κάθε άλλη νόμιμης ενέργειας για την αποζηµίωση του δήµου, λόγω της αυθαίρετης χρήσης, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από την οικονοµική υπηρεσία µε σχετική εισήγησή της.

Τι ισχυρίζεται η άλλη πλευρά
Από την πλευρά τους, οι καταγγελλόμενοι είχαν υποστηρίξει με υπόμνημά τους προς τον δήμο τον περασμένο Φεβρουάριο ότι στην επίμαχη έκταση είχε εγκατασταθεί η οικογένειά τους ήδη από το 1938 και ζητούσαν να μη γίνει διοικητική αποβολή σε βάρος τους, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα προσέβαλλε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους από χρησικτησία 84 ετών. Ωστόσο, ο δήμος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, αντιτείνοντας ότι για να αναγνωριστεί χρησικτησία θα πρέπει ο νομέας να είναι καλόπιστος, όμως στην περίπτωση αυτή «δεν είναι καλόπιστος νομέας εκείνος που καταλαμβάνει, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς οιονδήποτε τίτλο, έκταση που γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι κοινόχρηστος χώρος», καθώς οι δικαιοπάροχοι τους όταν κατέλαβαν τον επίμαχο χώρο και εγκαταστάθηκαν σε αυτόν, γνώριζαν ότι καταπατούν κοινόχρηστο χώρο (ρέμα και κοινόχρηστες αδιάθετες εκτάσεις από την διανομή του συνοικισμού Σούρμενα το 1934).

Κάτι που, όπως επισημαίνει ο δήμος, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για τα κτίσματα που κατασκεύασαν διαχρονικά στην επίμαχη έκταση, δεν μπόρεσαν ποτέ να εκδώσουν νόμιμη οικοδομική άδεια, ούτε μπόρεσαν και να τα νομιμοποιήσουν με τους διάφορους νόμους «περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων», διότι λόγω του κοινόχρηστου χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης, είναι από τις περιπτώσεις που εξαιρούνται και δεν επιδέχονται τακτοποίησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός των 291 εκατ. ευρώ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής

Στη μέση έμεινε ο διαγωνισμός του έργου ΣΔΙΤ των 291 εκατομμυρίων ευρώ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην ακύρωσή του, σε συμμόρφωση με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως, με βαση το Σύνταγμα, η παραχώρηση με ΣΔΙΤ είναι επιτρεπτή μόνο για την εκτέλεση «συγκεκριμένου κάθε φορά έργου ή την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας» και όχι, όπως εν προκειμένω, «για την εν γένει συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ στο σύνολό του». Μετά από αυτήν την απόφαση, το υπουργείο δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να ακυρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, που αφορούσε στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, διεκδικούσαν δύο υποψήφιοι φορείς: Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ και Ιντρακάτ – Τέρνα, που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που ακυρώθηκε. Ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό είχε εκδηλώσει και η ΕΥΔΑΠ, ζητωντας την αλλαγή του ιδρυτικού της νόμου με νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός διαγωνισμού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στο ηλεκτρονικό σφυρί η πολυτελής βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,2 εκατ. ευρώ

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει η ιστορική βίλα του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στις 25 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00, με την αγοραία αξία του προς εκτίμηση ακινήτου να υπολογίζεται στρογγυλοποιημένη στα 4,2 εκατ. ευρώ και με επισπεύδων τον Παναγιώτη Αρμανέντο του Δημητρίου.
Το ακίνητο, με χρήση μονοκατοικίας, βρίσκεται στην Εκάλη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ακινήτου
Αναλυτικότερα, πρόκειται για μία μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1.604,72 τ.μ., η οποία έχει πισίνα 102,80 τ.μ., επί οικοπέδου επιφάνειας 3.533,41 τ.μ. και βρίσκεται, συγκεκριμένα, επί της οδού Πάρνηθος αρ. 10 στην Εκάλη. Η βίλα έχει ανεγερθεί επί μεσαίου οικοπέδου επιφάνειας 3.533,41 τ.μ., σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έδαφος του οικοπέδου είναι διαμορφωμένο οριζόντιο επίπεδο, με υπαίθριους πλακοστρωμένους διαδρόμους κυκλοφορίας, καθώς και φυτεύσεις με μεγάλα και αιωνόβια δένδρα, όπως πλατάνια, πεύκα, κέδρους, κυπαρισσοειδή κ.ά., δημιουργώντας έναν πολύ ευχάριστο περιβάλλοντα χώρο.

Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου, στα ανατολικά της κατοικίας, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με πισίνα, επιφάνειας 102,80 τ.μ. με τον αντίστοιχο υπαίθριο χώρο εκτόνωσης. Επιπλέον, στο οικόπεδο υπάρχει στεγασμένος χώρος BBQ με ξύλινη πέργκολα και με πέτρινες επενδύσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα και μικρό γήπεδο μπάσκετ στο ανατολικό τμήμα. Σε όλη την έκταση των υπαίθριων διαμορφώσεων υπάρχουν είτε χαμηλά φωτιστικά πορείας, είτε φωτιστικά διάχυτου φωτισμού νυκτός. Το οικόπεδο είναι πλήρως περιφραγμένο, ενώ στην πρόσοψη η περίφραξη αποτελείται από τοιχίο λιθοδομής και κιγκλίδωμα.

Όσον αφορά στη μονοκατοικία, εκείνη αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά επικοινωνούν μεταξύ τους. Η συνολική δόμηση ανέρχεται στα 1.604,72 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.212,86 τ.μ. είναι χώροι κύριας χρήσης, ενώ τα 391,86 τ.μ. είναι υπόγειοι χώροι βοηθητικής χρήσης. Το παλαιότερο τμήμα της κατοικίας αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, 1ο όροφο, 2ο όροφο και απόληξη κλιμακοστασίου – πύργο, ο οποίος έχει ύψος περίπου 16 μέτρα. Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει υπνοδωμάτιο με τζάκι, το οποίο έχει γίνει καθιστικό, και λουτρό, βεστιάριο και hall, διάδρομο, δύο υπνοδωμάτια με άλλο ένα λουτρό. Ο 2ος όροφος είναι σοφίτα και περιλαμβάνει διάδρομο και χώρο γυμναστηρίου, μασάζ, και καθιστικού με λουτρό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η τύχη των μετοχών του Δημήτρη Κούτρα στην Ιντρακάτ

Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού και πιθανώς των υπολοίπων μετόχων πλην των Μπάκου-Καϋμενάκη θα βρεθεί όπως όλα δείχνουν το ποσοστό του Δημήτρη Κούτρα στην Ιντρακάτ, το οποίο ανέρχεται στο 8,13%. Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο Build, επισημαίνοντας πως η πλευρά των Μπάκου και Καϋμενάκη που αυτή τη στιγμή κατέχει το 31,7% της κατασκευαστικής εταιρείας μέσω της Winex Investments Limited, δεν θα κινηθεί για την απόκτησή τους. Θυμίζουμε ότι στην Ιντρακάτ αυτή τη στιγμή ποσοστό διατηρούν επίσης μετά τις νέες μετοχικές ισορροπίες η κυπριακή εταιρεία Blue Silk, με ποσοστό 13,63%, συμφερόντων του Κωνσταντίνου Αγγέλου, αλλά και η Marbella Investments συμφερόντων της οικογένειας Γκότση που κατέχει ποσοστό 13%. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει και η Castellano Properties Ltd, συμφερόντων επίσης της οικογένειας Γκότση με ποσοστό 13%.

Γιατί δεν θα κάνουν κίνηση Μπάκος και Καϋμενάκης
Ο λόγος για τον οποίο οι κύριοι Μπάκος και Καϋμενάκης δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία κίνηση για την απόκτηση του ποσοστού Κούτρα, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό τους θα υπερβεί το 33,3% που βάσει νόμου είναι το όριο πάνω από το οποίο ο κάτοχος του συγκεκριμένου ποσοστού καλείται να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών. Σημειώνεται ότι η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Intrakat θα αυξήσει τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων όπου το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί και από την τιμή της μετοχής.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αύξηση κεφαλαίου δεν θα συμμετάσχει ο Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο κατώφλι της Δομικής Κρήτης, επίσης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου επίκειται η απόκτηση μετοχικού ποσοστού. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό του μέσα από την αύξηση θα γίνει diluted όπου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις από 8,13% που κατέχει σήμερα ο επιχειρηματίας ενδέχεται να μειωθεί ακόμα και στο μισό, κατερχόμενο σε επίπεδα του 4%. Σε αυτή την περίπτωση ιδιαιτέρως πιθανό θεωρείται ότι το ποσοστό του θα αποκτηθεί από τους υπόλοιπους μετόχους πλην των Μπάκου – Καϋμενάκη.

Μία υπόθεση με δυσάρεστη εξέλιξη για τα χρηματιστηριακά χρονικά
Πηγές της αγοράς αναφερόμενοι στην υπόθεση της Ιντρακάτ κάνουν μία υπόθεση με δυσάρεστη εξέλιξη για τα χρηματιστηριακά χρονικά λόγω της δημόσιας πρότασης της Ιντρακάτ που δεν πραγματοποιήθηκε κατά την απόκτηση των μετοχών από τους Μπάκο-Καϋμενάκη, Γκότση και Αγγέλου κατά την πρόσφατη αλλαγή μετοχικών ισορροπιών. Επισημαίνουν ότι ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν τον έλεγχο της εταιρείας οι τέσσερις προαναφερόμενοι χωρίς την διενέργεια δημόσιας πρότασης. Το ίδιο πρόσωπο μάλιστα διερωτάται για το κατά πόσο ή όχι συνιστά η εξέλιξη αυτή συντονισμένη πρακτική, τη στιγμή που οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας συμφωνούν σε όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, θα στηρίξουν όλοι τους την αύξηση κεφαλαίου, αγόρασαν μετοχές την ίδια στιγμή και ακριβώς με την ίδια τιμή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build