--> 

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των δομικών υλικών

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και τον Σεπτέμβριο οι τιμές των δομικών υλικών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει αύξηση 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών ήταν στις κατηγορίες των πλακιδίων (+1,7%), των χάλκινων αγωγών (+1,6%), του σιδήρου οπλισμού (+1,6%), των τούβλων (+1,2%), των κουφωμάτων αλουμινίου (+1,2%), του πλαστικού, ακρυλικού, νερού (+1,2%) και του έτοιμου σκυροδέματος (+0,7%). Αντίθετα, ο δείκτης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 5,8% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση ο δείκτης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 30,4%, λίγο παραπάνω από το πετρέλαιο κίνησης (+29,6%) και τα τούβλα (+29,5%). Άλλες κατηγορίες που καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι ο σίδηρος οπλισμού (+18,1%), τα παρκέτα (+17,3%), οι χάλκινοι αγωγοί (+15,8%), οι γκαραζόπορτες (+14,4%), η ξυλεία οικοδομών (+12,4%), το έτοιμο σκυρόδεμα (+12,1%), τα εντοιχισμένα ντουλάπια (+11,9%), το πλαστικό, ακρυλικό, νερού (+10,7%), οι μαρμαρόπλακες (+10%), τα ξύλινα παράθυρα (+9,9%), οι εσωτερικές πόρτες (+9,8%), τα κουφώματα αλουμινίου (+9,4%), τα πλακίδια (+8,9%), οι υαλοπίνακες ασφαλείας (+8,6%), το τσιμέντο (+8,2%) και οι ανελκυστήρες (+7%). Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 12,4%.

Στο +7,6% ο δείκτης σε επίπεδο τριμήνου
Σε επίπεδο τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του Γ΄ τριμήνου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,6%, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020, ενώ σε σύγκριση με τον δείκτη του Β΄ τριμήνου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Αυξήθηκε και ο δείκτης τιμών αμοιβής εργασίας
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του Γ΄ τριμήνου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,6%, έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ειδικότερα, η ετήσια αύξηση κατά 9,6%, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Υλικών κατά 12,2%, καθώς και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Αμοιβής Εργασίας κατά 5,2%. Ο Γενικός Δείκτης κατά το Γ΄ τρίμηνο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Β΄ τριμήνου 2022, παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ειδικότερα, η τριμηνιαία αύξηση κατά 2%, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Υλικών κατά 2,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Αμοιβής Εργασίας κατά 1,4%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μυτιληναίος: Με περιθώριο EBITDA 30% στο εννεάμηνο ο κλάδος μεταλλουργίας

Kύκλο εργασιών 675 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 14,8% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου, κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2022 ο τομέας Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος, έναντι 482 εκατ. στο εννεάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 202 εκατ. ευρώ, έναντι 119 εκατ. στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, μία αύξηση της τάξης του 69%. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οφείλεται τόσο στη διατήρηση των υψηλών τιμών Premia αλουμινίου, όσο και στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη Μυτιληναίος αναφορικά με τον έλεγχο του κόστους, διατηρώντας τη θέση της μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμίνας και αλουμινίου παγκοσμίως, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο (περιθώριο ΕΒΙΤDA 9μήνου 2022; 30% – περιθώριο EBITDA 9μήνου 2021: 24,8%).

Συνολικά, στο εννεάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίος διαμορφώθηκε σε 4,57 δισ. ευρώ, έναντι 1,70 δισ. στο εννεάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 169%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 121%, στα 533 εκατ. ευρώ, έναντι 241 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επωφελούμενα από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων σε μεταλλουργία και «πράσινη» ενέργεια.

Πώς κινήθηκε η τιμή του αλουμινίου
Η μέση τιμή του αλουμινίου (LME 3Μ) στο εννεάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 2.836 δολάρια ανά τόνο, από 2.393 δολάρια ανά τόνο το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σημειώνοντας άνοδο 19%.
Η τιμή του αλουμινίου είχε έντονες μεταβολές μέσα στο έτος, καθώς κατά τη διάρκεια του A’ τριμήνου του 2022 καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά, στα επίπεδα των 4.000 δολαρίων ανά τόνο, με αφορμή κυρίως τη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αποκλιμάκωση της τιμής, η οποία επανήλθε στα επίπεδα των 2.500 δολάρια ανά τόνο, κυρίως λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου. Κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου η τιμή του μετάλλου σταθεροποιήθηκε, κινούμενη πέριξ των 2.300 δολαρίων ανά τόνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Μυτιληναίος, η διόρθωση, των τιμών αλουμινίου σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενέργειας, έχουν συμπιέσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους πολλών παραγωγών, κυρίως στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Πλέον σήμερα, περισσότερο από 1 εκατ. τόνοι ευρωπαϊκής παραγωγής αλουμινίου έχουν περικοπεί, με σχεδόν άλλους τόσους να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Τα premia της μπιγιέτας αλουμινίου, παρά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ άλλων, λόγω της μειωμένης παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη, η οποία, όπως σχολιάζει η Μυτιληναίος, παραμένει μία βαθιά ελλειμματική αγορά, με το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της να καλύπτονται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πού αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι στην Ελλάδα

Διαρκώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών αγοραστών για την απόκτηση κατοικιών στην Ελλάδα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί διατηρούσαν παραδοσιακά ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθότι εξετάζουν κατοικίες σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, όπως αναφέρει στο Build ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, Δημήτρης Μελαχροινός. Οι περιοχές που εκτός των άλλων εξετάζουν οι Γερμανοί είναι τόσο η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς επιδεικνύουν ενδιαφέρον κυρίως για τις Κυκλάδες και τα νότια προάστια, ενώ και οι Αυστραλοί αγοραστές είναι μεταξύ εκείνων που έχουν στρέψει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας. Λαοί της Δυτικής Ευρώπης, όπως οι Γάλλοι παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα στις Κυκλάδες, ενώ οι προερχόμενοι από τη Μεγάλη Βρετανία – μεταξύ τους και Έλληνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί – επιλέγουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας με την αγορά κάποιου ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια αλλά και στα βόρεια προάστια, ενώ και οι Κυκλάδες βρίσκονται μέσα στις προτιμήσεις τους.

Οι ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας
Όπως αναφέρει ο κύριος Μελαχροινός αυτή τη στιγμή τα νότια προάστια και οι Κυκλάδες αποτελούν τις δύο γεωγραφικές ζώνες με την υψηλότερη τιμή αγοράς ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο. Για παράδειγμα η Μύκονος, η Βουλιαγμένη και η Βούλα υπερβαίνουν τα 5.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η Πάρος βρίσκεται επίσης ψηλά χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει τις 5.000 ανά τ.μ. Ο επικεφαλής του Spitogatos.gr επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι οι τιμές κινούνται ανοδικά δεν εμφανίζονται σημάδια κάμψης της ζήτησης στην αγορά κατοικιών.

Ως προς την ενοικίαση κατοικιών εκτιμά ότι εάν μειωθεί περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των ενοικιαστών αναμένεται να περιοριστεί και ο ρυθμός αύξησης των μισθωμάτων κάτι που κατ’ επέκταση θα μπορούσε να ανακόψει μελλοντικά και την έντονα ανοδική πορεία στις τιμές πώλησης των κατοικιών στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως πρόκειται για μία εικασία που βασίζεται σε μακροοικονομικά μεγέθη και όχι στην πραγματική εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η αγορά, επισημαίνει
ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Μελαχροινός βλέπει τη ζήτηση για νέες μισθώσεις ακινήτων να κινείται ανοδικά παρά την αύξηση των τιμών στα ενοίκια. Η ζήτηση εμφανίζεται ενισχυμένη από τους Έλληνες, οι οποίοι όπως λέει όχι απλά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη μίσθωση ακινήτων αλλά καταθέτουν συγκεκριμένα αιτήματα για να μισθώσουν κάποια κατοικία.
Σημείο των καιρών αποτελεί ότι πολλοί Έλληνες παρά το γεγονός ότι μισθώνουν ακίνητα σε εντονότερο ρυθμό σε σχέση με το 2021, ωστόσο κινούνται σε υποδεέστερες περιοχές, προκειμένου να επιτύχουν οικονομικότερα ενοίκια.

Παρατηρεί τέλος ότι τα ενεργειακά αναβαθμισμένα ακίνητα προσφέρουν υπεραξία και είναι ακριβότερα, ωστόσο στα βόρεια προάστια ή και στους πιο ‘ακριβούς’ δήμους όπως είναι το Παλαιό Ψυχικό, παρά το γεγονός ότι τα παλιά σπίτια έχουν χαμηλή ενεργειακή κλάση, εμφανίζεται έντονη κινητικότητα σε επίπεδο αγοραπωλήσιών, καθότι η τοποθεσία στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτή που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build