--> 

Eurostat: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών το 2021

Κατά 15% αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες στην ΕΕ το 2021, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Αυτή η ανάπτυξη ακολούθησε ύστερα από μια πτώση της τάξεως του 8% το 2020, λόγω της κρίσης της πανδημίας η οποία βρισκόταν σε αιχμή.

269.000 επιπλέον κατοικίες στην ΕΕ
Όσον αφορά στον αριθμό των κατοικιών, οι άδειες αυξήθηκαν κατά 16%, ήτοι σημειώθηκαν 269.000 επιπλέον κατοικίες στην ΕΕ, μετά από μια πτώση 5% το 2020. Στο διάστημα μεταξύ 2015 και 2019, ο αριθμός των αδειών αυξήθηκε κατά 6% κατά μέσο όρο ετησίως. Η πανδημία του COVID-19 διέκοψε αυτές τις εξελίξεις, αλλά με την αύξηση το 2021, οι απώλειες του 2020 αντισταθμίστηκαν.

Η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στον αριθμό οικοδομικών αδειών με 62% το 2021
Το 2021, οι οικοδομικές άδειες, όσον αφορά στην ωφέλιμη επιφάνεια, αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ με εξαίρεση την Εσθονία η οποία σημείωσε ύφεση κατά 5%. Ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις αυξήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη τα οποία κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν ως προς την ωφέλιμη επιφάνεια δαπέδου ήταν η Ισπανία με αύξηση 62%, η Ελλάδα με 54% και η Μάλτα με 42%. Από την άλλη πλευρά, χαμηλές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δανία με 1%, στη Γερμανία με 2% και στην Αυστρία με 3%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το 1,5 δισ. του ελληνικού αλουμινίου και ο φόβος αμερικανικών κυρώσεων

Περαιτέρω ενισχυμένη δυναμική παρουσιάζει ο κλάδος του ελληνικού αλουμινίου καθότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, έφτασε σε αξία εξαγωγών το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο αριθμός έρχεται τη στιγμή που το 2021 η συνολική αξία εξαγωγών στη διάρκεια όλου του έτους ανήλθε στα 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ, όντας αυξημένη κατά 33% σε σύγκριση με το 2020.

Στον τομέα των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο τζίρος που προήλθε από εκεί ήταν αυξημένος σε ποσοστό 57% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του κλαδικού φορέα για το ελληνικό αλουμίνιο. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 6% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά προϊόντα αλουμινίου υπολογίζεται ότι διοχετεύονται σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου. . Οι εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως στις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Ο κλάδος με το θετικότερο εμπορικό ισοζύγιο έναντι των υπολοίπων
Την ίδια στιγμή και με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Αλουμινίου αποτελεί τον κλάδο με το υψηλότερο θετικό εμπορικό ισοζύγιο που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και είναι μάλιστα αυξημένο σε σύγκριση με το 2021. Θα θυμίζουμε ότι το 2021 ο κλάδος του ελληνικού αλουμινίου καταλάμβανε τη 2η θέση από πλευράς εμπορικού ισοζυγίου, συνθήκη που φαίνεται ότι φέτος αλλάζει δραστικά. Ο κλάδος στην Ελλάδα αποτελείται αυτή τη στιγμή από 3.000 επιχειρήσεις, μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση και στην εμπορία προϊόντων αλουμινίου, ενώ συνολικά απασχολούνται περισσότερα από 30.000 άτομα είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο κλάδο καθότι διέρχεται έως και από 4 διαφορετικά στάδια μεταποίησης με την αρχή να γίνεται από την εξόρυξη της πρώτης ύλης που είναι ο βωξίτης και να φτάνει στα τελικά προϊόντα διέλασης. Nα σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2021 ο κλάδος της διέλασης του αλουμινίου αύξησες τις συνολικές πωλήσεις του κατά περίπου 19% σε σχέση με το 2020. Μετά από μία χρονιά που επηρεάστηκε από την πανδημία, η εγχώρια ζήτηση σημείωσε αύξηση κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2020 εξαιτίας της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας

Το ενδεχεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία
Αυτή τη στιγμή πάντως ορατό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ με κυρώσεις κατά της ρωσικής παραγωγού Rusal, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αλουμινίου. Η Rusal δεν είναι μόνο ένας σημαντικός παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου, αλλά εμπλέκεται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που απαιτούνται για την μεταποίηση του μετάλλου, του βωξίτη και της αλουμίνας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κεραμεία Αλλατίνη: Στο πλάνο η κατασκευή κτιρίου έως 100 μέτρων

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των πρώην «Κεραμείων Αλλατίνη» στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία έκταση άνω των 80.000 τετραγωνικών μέτρων με διατηρητέα κτίρια, η οποία ανήκει εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου στην εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ, συμφερόντων τπυ επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, η οποία και σχεδιάζει την «αναγέννηση» του συγκεκριμένου ιστορικού ακινήτου.

Πώς θα διαμορφωθεί η έκταση
Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, η έκταση του ακινήτου, που περιλαμβάνει επτά διατηρητέα κτίσματα, είναι 81.191,35 τ.μ. και η εισφορά σε γη που οφείλεται σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 39.245,68 τ.μ.. Σε αυτήν την έκταση προβλέπεται η δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και η διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών, η δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνέχεια των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων της Νέας Ελβετίας, πληρώντας τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός αστικού πάρκου μέρους του μητροπολιτικού πάρκου, και η η δημιουργία υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα πολιτισμού μέσω της επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου 1, για το οποίο η απόφαση κήρυξης του ως μνημείο ορίζει τμήμα αυτού να διατηρηθεί ως μουσείο του εαυτού του και το υπόλοιπο κτίριο ως δημόσιες η διοικητικές λειτουργίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στην υπολειπόμενη μετά την εισφορά γης έκταση που απομένει στην ΣΤΑΝΤΑ, τμήμα της οποίας θα αποτελούν και τα διατηρητέα κτίρια πλην του κτιρίου 1, προτείνεται δόμηση κτηρίων μεικτής χρήσης με περιορισμένη κάλυψη σε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τα διατηρητέα κτίσματα όσο και από τις γύρω οικιστικές περιοχές, με σκοπό τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα αστικών κεντρικών λειτουργιών και πολιτισμού μέσω της επανάχρησης και αξιοποίησης των διατηρητέων κτηρίων του κεραμοποιείου Αλλατίνη, με βασική στόχευση την ενσωμάτωση, ανάδειξη και ένταξη των διατηρητέων αυτών κτισμάτων στον ευρύτερο αστικό ιστό. Για το σκοπό αυτό επιλέγεται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου μικρό ποσοστό κάλυψης (έως 25%) και η δημιουργία ψηλού κτιρίου με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 100 μέτρων.

Νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη
Ειδική αναφορά γίνεται στο εν λόγω ψηλό κτίριο, που χαρακτηρίζεται ως ένα νέο τοπόσημο για την πόλη, μεε υψηλή αρχιτεκτονική αξία και αναφορά. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δεν έχει καταγραφεί προηγουμένως στην εμπειρία της πόλης και για το λόγο αυτό απαιτήθηκε η σύνταξη ειδικής μελέτης τεκμηρίωσης αναφορικά με τις επιδράσεις-επιπτώσεις στρατηγικού χαρακτήρα που μπορεί να έχει στο επίπεδο πόλης αλλά και τοπικά.

Στα κεντρικά πορίσματα της μελέτης τεκμηρίωσης αναφέρεται ότι:
– δεν επηρεάζεται οπτικά το ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς απέχει πάνω από 3 χλμ.,
– δεν επηρεάζεται η γύρω οικιστική ζώνη, καθώς οι αποστάσεις από υφιστάμενα κτίσματα είναι σχετικά μεγάλη,
– αναδεικνύεται το διατηρητέο βιομηχανικό κτίσμα,
– δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έλξης λειτουργιών – δραστηριοτήτων υψηλής αξίας και
– απελευθερώνεται σημαντική έκταση που αποδίδεται στους κατοίκους ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build