bbf: Εισέρχεται και επίσημα στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα με τη δημιουργία πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων στην Κηφισιά

Έχοντας ήδη 103 οικιστικά και εμπορικά έργα σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Καναδά στη φαρέτρα της, η bbf, ή αλλιώς build better future, εισέρχεται και επίσημα στην ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας το νέο πολυτελές οικιστικό συγκρότημα της στην Κηφισιά μέσα από μία εικονική περιήγηση, στις 18 Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρείες ανάπτυξης γης στην κυπριακή αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, η bbf παρουσίασε μέσω της τεχνολογίας της Επαυξημένης Πραγματικότητας (με χρήση γυαλιών VR και AR tablets), τα νέα πολυτελή οικιστικά συγκροτήματα μοντέρνου σχεδιασμού, με την ονομασία “Elatia” και “Amber”, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον σε συνεργασία με αρχιτέκτονες της UHA.

Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έργα της εταιρείας στην Κηφισιά
«Οι μελλοντικές πολυτελείς κατοικίες στην Κηφισιά είναι εργονομικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγοραστών ακινήτων και να τους κάνουν να αισθάνονται πραγματικά ξεχωριστοί στο νέο τους σπίτι που έχει σχεδιαστεί βάσει πολυτελών προδιαγραφών» ανέφερε χαρακτηριστικά στο λόγο της η Ρεβέκκα Κλαυδιανού, επικεφαλής του Γραφείου της bbf Ελλάδος.
Αναφορικά με τα κλειστά συγκροτήματα “Elatia” και “Amber”, εκείνα θα αποτελούνται από δύο τριώροφα κτίρια έκαστο, διαθέτοντας 10 και 12 νέες κατοικίες, μεζονέτες και ρετιρέ.

Τα έργα θα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, χώρους spa, παιδικές χαρές και πολλές ακόμη παροχές για τους κατοίκους τους. «Αντιληφθήκαμε όλοι μας, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, ότι ένα σπίτι πρέπει να είναι πάνω από όλα λειτουργικό. Με ένα περιβάλλον το οποίο είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι χάρη στην ενδοδαπέδια θέρμανση και τα συστήματα κλιματισμού VRF που επιτρέπουν τη δημιουργία κατάλληλης θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο, οι κάτοικοι των διαμερισμάτων θα απολαμβάνουν τη διαμονή τους σε ένα ευχάριστο και χαλαρό κλίμα» υπογράμμισε η Ghelena Dudukal, υπεύθυνη πωλήσεων της εταιρείας.

Elatia και Amber: Μία συνολική επένδυση ύψους 18 – 20 εκατ. ευρώ
«Πρόκειται για μία συνολική επένδυση ύψους περίπου 18 – 20 εκατ. ευρώ και για τα δύο έργα αυτήν την στιγμή. Αναφορικά, θα οικοδομηθούν 1636 πωλήσιμα τετραγωνικά μέτρα» ανέφερε στο Build η κ. Κλαυδιανού. «Οι πισίνες του ισογείου θα είναι ιδιωτικές και τα ρετιρέ θα διαθέτουν roof top κήπο και τζακούζι» πρόσθεσε η ίδια.

Στόχος της bff η εδραίωση και στην ελληνική αγορά με περισσότερα έργα
«Όραμα και στόχος μας είναι να εδραιωθούμε στην ελληνική αγορά με περισσότερα έργα και να αποτελέσουμε μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης γης και στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά με τους στόχους της εταιρείας ο Ανδρέας Σιαμτάνης, global developer director της bbf.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Alchimica: Νέος επενδυτικός κύκλος στα τρία εργοστάσια παραγωγής σε Αιγάλεω και Ριτσώνα

Eπενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ υλοποιεί κατά την φετινή χρονιά η Alchimica, ενώ προηγήθηκαν συνολικές δαπάνες 30 εκατομμυρίων ευρώ κατά την τελευταία πενταετία. Όπως λέει στο Build ο Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, διευθύνων σύμβουλος της Alchimica η εταιρεία διατηρεί τρεις παραγωγικές μονάδες, η μία εκ των οποίων στο Αιγάλεω από όπου προέρχονται περιορισμένες και ποιοτικές παραγωγές προϊόντων, ενώ εκεί εδρεύει και το τμήμα R&D αλλά και μία αποθήκη για την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς.

Συν τοις άλλοις η Alchimica διατηρεί δύο εργοστάσια στη Ριτσώνα, το πρώτο στο 70ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και το δεύτερο στις παλιές εγκαταστάσεις της Ideal Standard με συνολική στεγασμένη επιφάνεια 50.000 τ.μ. και δυνατότητα επεκτάσεων στη συνολικά διαθέσιμη έκταση των 150 στρεμμάτων οικοπέδου. Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται στα δύο εργοστάσια της Ριτσώνας γιατί και στο 2ο υφίστανται ανεκμετάλλευτοι στεγασμένοι χώροι, ενώ στον ίδιο χώρο η εταιρεία έχει αποκτήσει όμορα οικόπεδα, ωστόσο ο κύριος χώρος επένδυσης είναι το 3ο εργοστάσιο (πρώην Ideal Standard).

Κρατάει δυνάμεις η εγχώρια αγορά οικοδομής κόντρα στη διεθνή ύφεση
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προέρχονται από την άνοδο του πληθωρισμού, ο κύριος Κριμίζης αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται διεθνής ύφεση, η οποία ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει γίνει προς το παρόν ορατή. «Για αρκετούς λόγους η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει να κινείται ικανοποιητικά τόσο λόγω του τουρισμού όσο και λόγω του ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε επενδύσει ο Έλληνας στην οικοδομή». Όπως λέει, η Alchimica δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με την γενικότερη ύφεση που κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στο εξωτερικό, αναφέροντας ότι «ίσως κερδίζουμε ένα μερίδιο από τον ανταγωνισμό καθότι οι αντοχές ορισμένων εκ των εταιρειών του κλάδου έχουν περιοριστεί σημαντικά».

Τρέχει με ανάπτυξη όγκου πωλήσεων έως και 10% το 2022
Πέρυσι η Alchimica έκλεισε με κύκλο εργασιών ύψους 54 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 66 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση τζίρου κατά περίπου 23%. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει αύξηση όγκου πωλήσεων που θα κινηθεί στα επίπεδα του 8%-10%. «Το best seller της εταιρείας είναι η σειρά Hyperdesmo, η οποία εισφέρει το 50% του κύκλου εργασιών μας. Ήδη το προϊόν ταξιδεύει σε 100 χώρες του κόσμου. Το υπόλοιπο 50% του τζίρου μας προέρχεται από άλλες κατηγορίες όπως τα δάπεδα αλλά και από την είσοδο μας στα τσιμεντοειδή (σκόνες-τσιμεντοκονίες, ειδικές τσιμεντοκονίες, ειδικά μείγματα τσιμέντου υψηλών προδιαγραφών, κονίες επισκευής υψηλών αντοχών, χητά για δάπεδα, θερμοπρόσοψη)», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alchimica.
Ο κλάδος που προσφέρει δυναμική στην οικονομία σε επίπεδο βιομηχανίας είναι η οικοδομή, όπως αναφέρει ο ίδιος. «Από την αρχή και επειδή το είχα εντοπίσει αυτό, προσπάθησα με βάση και την εμπειρία μου στην Ελλάδα να την μετουσιώσω σε όπλο για εξαγωγή. Η εταιρεία μας κυρίως προσανατολισμένη στο εξωτερικό με πάνω από 80% του όγκου πωλήσεών μας να διοχετεύεται εκτός ελληνικών συνόρων».

Σταδιακή υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών
Αναφερόμενος στις τιμές των πρώτων υλών σημειώνει ότι σταδιακά δείχνουν να υποχωρούν μετά την αύξηση μετά τις αυξήσεις που προκάλεσε η πανδημία και λόγω ελλείψεων που παρουσιάστηκαν στην αγορά. «Είναι γεγονός ότι πληρώσαμε ακριβά τις πρώτες ύλες, αλλά στοχεύσαμε να μην μείνει κανείς χωρίς υλικά. Διαθέτουμε πολύ μεγάλους χώρους αποθήκευσης, αποθεματοποιήσαμε προϊόντα και εξυπηρετήσαμε τους πελάτες μας. Ωστόσο πληρώσαμε ένα υψηλό κοστολόγιο όταν έπεσαν οι τιμές και βρεθήκαμε να έχουμε αγοράσει σε υψηλή τιμή, χωρίς να θέλουμε να μετακυλήσουμε το κόστος αυτό στους πελάτες μας. Γι’ αυτό και τα προβλεπόμενα κέρδη για φέτος θα είναι αναλογικά λίγο μικρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη κερδίσαμε σε ένα άλλο πεδίο γιατί αποκτήσαμε νέους πελάτες που κάποιοι άλλοι είχαν εγκαταλείψει – είτε γιατί δεν είχαν υλικά είτε γιατί δεν ήθελαν να πληρώσουν ακριβά τα υλικά -, ενώ εμείς τους εξυπηρετήσαμε», καταλήγει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η ΤΕΚΑΛ προσωρινός ανάδοχος για την ανάπλαση της περιοχής του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Χαλάνδρι

Προσωρινός ανάδοχος για το έργο της ανάπλασης της περιοχής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, προϋπολογισμού 5,85 εκατομμυρίων ευρώ, αναδείχθηκε η ΤΕΚΑΛ, προσφέροντας έκπτωση 13%. Η προσφορά της ΤΕΚΑΛ ήταν η δεύτερη καλύτερη από τις πέντε που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, πίσω από αυτήν της Λάκων ΑΤΕ, που προσέφερε έκπτωση της τάξεως του 21,26%. Ωστόσο, καθώς η έκπτωση αυτή ήταν σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών που υποβλήθηκαν (10,96%), ζητήθηκε από την εταιρεία να αιτιολογήσει την προσφορά της.

Η Λάκων ΑΤΕ ανταποκρίθηκε, όμως οι διευκρινίσεις της δεν έπεισαν την Επιτροπή Διαγωνισμού, που έκρινε ότι από την αιτιολόγηση της εταιρείας απουσίαζαν πολλά από τα ζητηθέντα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την κερδοφορία του έργου. Μεταξύ άλλων, κατά την κρίση της Επιτροπής Διαγωνισμού, στην αιτιολόγηση της εταιρείας δεν τεκμηριώνεται το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών και η απόδοση των συνεργείων κατασκευών, ο πίνακας προσωπικού παρουσιάζει ελλείψεις σε σχέση με αυτά που ζητούνται, ενώ όσον αφορά στα ιδιόκτητα μηχανήματα που θα απασχοληθούν στο έργο, δεν τεκμηριώνεται η απόδοση και το κόστος τους σε ημερήσια βάση.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή Διαγωνισμού συμπέρανε ότι τα παρεχόμενα από τον οικονομικό φορέα στοιχεία δεν εξηγούν κατά τρόπο ικανοποιητικό το χαμηλό επίπεδο της προσφοράς του και έκρινε ότι η προσφορά του είναι ασυνήθιστα χαμηλή και συνεπώς απορριπτέα. Εν συνεχεία, συντάχθηκε νέος πίνακας μειοδοσίας, με την ΤΕΚΑΛ να καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση με την προσφορά της και να αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος του έργου.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο είχε προκηρυχθεί αρχικά τον Φεβρουάριο του 2021, όμως επαναπροκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο, μετά από απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία αποδέχθηκε την προδικαστική προσφυγή του οικονομικού φορέα Ι.Δ. Χρυσοσπάθης και Σία ΟΕ. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης τεσσάρων περιοχών του δήμου Χαλανδρίου και αφορά στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που δημιουργήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ως αναπόσπαστου κομματιού μιας σημαντικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και στην αρμονική ένταξή του στη σύγχρονη ζωή των Χαλανδραίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build