Τη χρήση του ΒΙΜ στο μεγάλο έργο της μελέτης και κατασκευής του γηπέδου Qatar Education City Stadium στην Ντόχα του Κατάρ παρουσίασε ο Νίκος Δήμος της Avax, μέλος της συντονιστικής ομάδας για τη Γραμμή 4 του Μετρό, κατά τη συμμετοχή του στο The Bim Conference που συνδιοργάνωσαν η BOUSSIAS και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστημονική συνεργάτη τη Λιάνα Αναγνωστάκη. Πρόκειται για ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 40.000 θεατών, με δομήσιμη επιφάνεια 292.000 τετραγωνικών μέτρων.
Όπως ανέφερε, οι προδιαγραφές του έργου απαιτούσαν τη χρήση ΒΙΜ για τη μελέτη, την κατασκευή και τη διαχείριση και λειτουργία του έργου και η Avax ξεκίνησε να εξελίσσει το ΒΙΜ ήδη από τη φάση της προσφοράς για το έργο, δουλεύοντας πάνω σε προτάσεις value engineering και καταφέρνοντας να μειώσει το κόστος της προσφοράς της κατά 45% περίπου, βελτιστοποιώντας μεταξύ άλλων την οροφή του γηπέδου, που στην αρχική μελέτη ήταν μία πολύ βαριά κατασκευή, αλλά με τη μελέτη της εταιρείας μειώθηκε σημαντικά το βάρος της. Επίσης, μεγιστοποιήθηκε ο χώρος όπου κάθονται οι θεατές στο γήπεδο με τη χρήση παραμετρικού σχεδιασμού, διατηρώντας πάντα τις προδιαγραφές της FIFA.
Προσομοιώσεις μέσα από το μοντέλο του ΒΙΜ
To μοντέλο του ΒΙΜ χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το πρόπλασμα, από το οποίο προέκυψαν οι αναγκαίες πληροφορίες όσον αφορά στα εντατικά μεγέθη για τη νέα οροφή, καθώς και για τον κλιματισμό του γηπέδου, καθώς αυτά τα γήπεδα είναι κλιματιζόμενα και στον αγωνιστικό χώρο, και στις κερκίδες. «Όλη αυτή η προσομοίωση βγήκε από το μοντέλο του ΒΙΜ που είχε φτιαχτεί από την αρχή», ανέφερε ο κ. Δήμος. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διάφορες άλλες μελέτες, όπως προσομοιώσεις εισόδου-αναχώρησης των θεατών, καθώς βάσει προδιαγραφών το γήπεδο έπρεπε να μπορεί να αδειάσει όλο σε επτά λεπτά σε περίπτωση που υπήρχε κίνδυνος. Χρησιμοποιήθηκε επίσης εικονική πραγματικότητα (virtual reality), κυρίως για να διασφαλιστεί ότι η πρόταση της Avax για μικρότερες οθόνες μέσα στο γήπεδο δεν θα έκανε τα γράμματα δυσανάγνωστα.
Η φάση της κατασκευής
Στη φάση της κατασκευής, το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση του εργοταξίου. Καθημερινά υπήρχε εργοτάξιο ειδικό για το laser scanning στο έργο, το οποίο σκάναρε το έργο διαρκώς, ενώ μία φορά κάθε μήνα αυτό το συνεργείο σκάναρε όλη τη γύρω περιοχή του έργου, οπότε υπήρχε μία πλήρης αποτύπωση της κατάστασης σε επίπεδο προόδου.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης ώστε να προσομοιωθούν τα μεγάλα αντικείμενα που θα ερχόντουσαν σε ένα βάθος χρό-νου, ώστε να εντοπιστούν προβλήματα που μπορεί να υπήρχαν από την αρχή στον σχεδιασμό, όπως οι πολύ μεγάλες γεννήτριες που θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε διαφορετικά επίπεδα, οπότε έγινε μια κατάλληλη οργάνωση για να τοποθετηθούν σωστά στη θέση τους.
Σημειώνεται ότι η έναρξη της σύμβασης έγινε τον Αύγουστο του 2016, ενώ το γήπεδο παραδόθηκε προς χρήση τον Ιούνιο του 2020.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build