Avax: Πώς το ΒΙΜ βοήθησε στην κατασκευή ενός γηπέδου 40.000 θέσεων στο Κατάρ

Τη χρήση του ΒΙΜ στο μεγάλο έργο της μελέτης και κατασκευής του γηπέδου Qatar Education City Stadium στην Ντόχα του Κατάρ παρουσίασε ο Νίκος Δήμος της Avax, μέλος της συντονιστικής ομάδας για τη Γραμμή 4 του Μετρό, κατά τη συμμετοχή του στο The Bim Conference που συνδιοργάνωσαν η BOUSSIAS και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστημονική συνεργάτη τη Λιάνα Αναγνωστάκη. Πρόκειται για ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 40.000 θεατών, με δομήσιμη επιφάνεια 292.000 τετραγωνικών μέτρων.

Όπως ανέφερε, οι προδιαγραφές του έργου απαιτούσαν τη χρήση ΒΙΜ για τη μελέτη, την κατασκευή και τη διαχείριση και λειτουργία του έργου και η Avax ξεκίνησε να εξελίσσει το ΒΙΜ ήδη από τη φάση της προσφοράς για το έργο, δουλεύοντας πάνω σε προτάσεις value engineering και καταφέρνοντας να μειώσει το κόστος της προσφοράς της κατά 45% περίπου, βελτιστοποιώντας μεταξύ άλλων την οροφή του γηπέδου, που στην αρχική μελέτη ήταν μία πολύ βαριά κατασκευή, αλλά με τη μελέτη της εταιρείας μειώθηκε σημαντικά το βάρος της. Επίσης, μεγιστοποιήθηκε ο χώρος όπου κάθονται οι θεατές στο γήπεδο με τη χρήση παραμετρικού σχεδιασμού, διατηρώντας πάντα τις προδιαγραφές της FIFA.

Προσομοιώσεις μέσα από το μοντέλο του ΒΙΜ
To μοντέλο του ΒΙΜ χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το πρόπλασμα, από το οποίο προέκυψαν οι αναγκαίες πληροφορίες όσον αφορά στα εντατικά μεγέθη για τη νέα οροφή, καθώς και για τον κλιματισμό του γηπέδου, καθώς αυτά τα γήπεδα είναι κλιματιζόμενα και στον αγωνιστικό χώρο, και στις κερκίδες. «Όλη αυτή η προσομοίωση βγήκε από το μοντέλο του ΒΙΜ που είχε φτιαχτεί από την αρχή», ανέφερε ο κ. Δήμος. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διάφορες άλλες μελέτες, όπως προσομοιώσεις εισόδου-αναχώρησης των θεατών, καθώς βάσει προδιαγραφών το γήπεδο έπρεπε να μπορεί να αδειάσει όλο σε επτά λεπτά σε περίπτωση που υπήρχε κίνδυνος. Χρησιμοποιήθηκε επίσης εικονική πραγματικότητα (virtual reality), κυρίως για να διασφαλιστεί ότι η πρόταση της Avax για μικρότερες οθόνες μέσα στο γήπεδο δεν θα έκανε τα γράμματα δυσανάγνωστα.

Η φάση της κατασκευής
Στη φάση της κατασκευής, το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση του εργοταξίου. Καθημερινά υπήρχε εργοτάξιο ειδικό για το laser scanning στο έργο, το οποίο σκάναρε το έργο διαρκώς, ενώ μία φορά κάθε μήνα αυτό το συνεργείο σκάναρε όλη τη γύρω περιοχή του έργου, οπότε υπήρχε μία πλήρης αποτύπωση της κατάστασης σε επίπεδο προόδου.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης ώστε να προσομοιωθούν τα μεγάλα αντικείμενα που θα ερχόντουσαν σε ένα βάθος χρό-νου, ώστε να εντοπιστούν προβλήματα που μπορεί να υπήρχαν από την αρχή στον σχεδιασμό, όπως οι πολύ μεγάλες γεννήτριες που θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε διαφορετικά επίπεδα, οπότε έγινε μια κατάλληλη οργάνωση για να τοποθετηθούν σωστά στη θέση τους.
Σημειώνεται ότι η έναρξη της σύμβασης έγινε τον Αύγουστο του 2016, ενώ το γήπεδο παραδόθηκε προς χρήση τον Ιούνιο του 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

The BIM Conference: Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο-θεσμό

Το The BIM Conference 2022, το συνέδριο-θεσµός για την ΒΙΜ, διεξήχθη την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου με την συμμετοχή περισσότερων από 230 ατόμων. Το συνέδριο ήταν μια συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της BOUSSIAS. Επιστημονική συνεργάτης ήταν η κα Λιάνα Αναγνωστάκη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της EU BIM TASK GROUP. Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι ALSTOM και AVAX Group. Χορηγοί οι EB/Architects, Hill International, IsZEB, PwC, TUV Hellas (TUV Nord).  Υποστηρικτές οι ISOMAT και Knauf Γυψοποιία.

Οδικός Χάρτης εφαρµογής
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε η αναλυτική παρουσίαση του Οδικού Χάρτη εφαρµογής της ΒΙΜ στη χώρα από το υπουργείο Υποδοµών και την PwC για πρώτη φορά σε συνέδριο, Το θέµα της εθνικής στρατηγικής ΒΙΜ ανέπτυξε η κα Μιλένα Κόντου, υπηρεσιακή γραµµατέας του υπουργείου Υποδοµών. Ενώ ο κ. Γιώργος Κοντόπουλος, Manager PWC, Team Leader του έργου ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής BIM, ανέπτυξε τη µεθοδολογία ανάλυσης καλών πρακτικών και υφιστάµενης κατάστασης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά δεδομένα κπό την μέχρι τώρα ανάλυση που εμπίπτει στην ανάπτυξη του έργου.

Keynote speeches
Την διεθνή κι εγχώρια εμπειρία τους τόσο σε επίπεδο αποφάσεων πολιτικής και στρατηγικής, όσο και επί του πεδίου μοιράστηκαν μαζί μας οι: Adam Matthews – Πρόεδρος του Global BIM Network, Souheil SOUBRA – Πρόεδρος της EU BIM Task Group, Ralph Montague, διευθυντής του ArcDox, BArch MRIAI, Δηµήτρης Κίτσιος, διευθυντή Υποδοµών & Ελέγχων στη Lamda Development, που αναφέρθηκε στην BIM & Digital Strategy για το έργο του Ελληνικού και Ευάγγελος Σαπουντζάκης, αντιπρύτανης ΕΜΠ.

Exceptional case studies
Μια από τις ενότητες που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν τα case studies που μετέφεραν στο κοινό εμπειρίες στην εφαρμογή της ΒΙΜ από την ελληνική και διεθνή κοινότητα.
– Ο κ. Άκης Ουζούνης, ΒΙΜ Manager ALSTOM – Γραμμή 4 Αττικό Μετρό παρουσίασε την τεράστια εμπειρία της ALSTOM στην εφαρμογή της ΒΙΜ σε σιδηροδρομικά έργα μεγάλης κλίμακος
– Ο κ. Νίκος Δήμος, εκ της AVAX, Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας Μετρό Γραμμή 4, παρουσίασε την Βέλτιστη Χρήση της ΒΙΜ στα Έργα Μελέτης και Κατασκευής για τη Νέα Γραμμή 4 ΜΕΤΡΟ και Έργα Εξωτερικού

– Ο κ. Φαίδων Περράκης – Project Manager εκ της Hill International παρουσίασε την ΒΙΜ μέσα από την οπτική του Project Management
– Ο κ. Αστέριος Τζίργας, Συντονιστής IsZEB παρουσίασε την Εφαρμογή του BIM στην Ενεργειακή Απόδοση και Ευφυία των Κτιρίων
– Ο κ. Εμμανουλής Μπόγρης, Διευθύνων Σύμβουλος της EB/Architects (EBA) επικεντρώθηκε στον Ανθρώπινο Παράγοντα και το πώς Γεφυρώνεται το κενό ανάμεσα στο BIM και τις πραγματικές ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου

– Ο κ. Αλέξανδρος Γκιόκας, Asset Information Manager εκ της UK BIM4Water ανέλυσε την Διαχείριση πληροφορίας έργων ύδρευσης μέσω του πλαισίου ΒΙΜ μέσα από Μελέτη περίπτωσης από τη Μ.Βρετανία
– Ο κ. Εμμανουήλ Ντούρλιας, Project lead Architect, ΒΙΜ Referent – AREP, subsidiary of SNCF παρουσίασε Επεμβάσεις σε Ιστορικά κτίρια στην εποχή του ΒΙΜ μέσα από την Περίπτωση του Gare de l’Est
– Οι κ.κ. Σιλένα Πατσαλίδου και Ιακωβίνα Κοντιζά του PILA Studio παρουσίασαν τη Χρήση της ΒΙΜ από τον Σχεδιασμό μέχρι την Κατασκευή της Πρόσοψης του Πύργου του Πειραιά.

Εκπαίδευση, κατάρτιση και οι ανάγκες της αγοράς
Μέσα από πάνελ διαλόγου οι εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας καθώς και οι εκπρόσωποι των μελετητικών και εργοληπτικών οργανώσεων συζήτησαν για την ετοιμότητα της αγοράς των κατασκευών για την υιοθέτηση της ΒΙΜ και τον ρόλο της εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων μηχανικών. Εξάλλου, η Bασιλική Καλαμποκίδου, Vice President System Certification TÜV HELLAS (TÜV NORD) περιέγραψε την ολιστική προσέγγιση του ΒΙΜ σε επίπεδο πιστοποίησης. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και την τιμητική υποστήριξη των ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ και ΣΤΕΑΤ. Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου και να ενημερωθείτε για τη διοργάνωση του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νeotex: Αυξάνει τον όγκο πωλήσεων, τη διεθνή παρουσία και συγκρατεί ανατιμήσεις

Συνεχιζόμενα ανοδικά κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία προϊόντων μόνωσης και ρητινούχων δαπέδων Neotex, η οποία εντός του 2022 αναπτύσσει κατά 20% τον κύκλο εργασιών και κατά 15% τον όγκο πωλήσεών της, με το δεύτερο στοιχείο να σημαίνει ουσιαστικά ότι η αύξηση του τζίρου της δεν έχει πληθωριστικά χαρακτηριστικά όπως συμβαίνει σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων λόγω της επικρατούσας κατάστασης. Όπως επισημαίνει στο Build ο διευθύνων σύμβουλος της Νeotex, Αλέξανδρος Κατραούζος, «Παράλληλα με την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού μας , αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ανάπτυξη των πωλήσεών μας σε όγκο και η διασπορά των καινοτομικών συστημάτων μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και στοχεύουμε να διεισδύσουμε .

Άνω του 30% το ποσοστό των εξαγωγών επί του τζίρου
«Είμαστε μία έντονα εξωστρεφής επιχείρηση, όπου το ποσοστό των εξαγωγών επί του συνολικού μας κύκλου εργασιών υπερβαίνει πλέον το 30%», αναφέρει ο κύριος Κατραούζος. «Οι εταιρείες που έχουν καλή διάρθρωση κεφαλαίων με μικρό δανεισμό όπως εμείς, ενισχύουν τη θέση τους σε περιόδους αλματώδους αύξησης των επιτοκίων όπως η τρέχουσα», συμπληρώνει. Στον τομέα των εξαγωγών η επιχείρηση προσβλέπει περαιτέρω στην ανάπτυξη του μεριδίου της επί του κύκλου εργασιών της, εισερχόμενη σε νέες αγορές όπως έχει καταφέρει και φέτος σε 4 ηπείρους παρά τη διεθνή αβεβαιότητα , ενώ ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της προβάλλεται η ενίσχυση της πρόσβασης με εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο νέων προϊόντων σε κλάδους της οικονομίας που ανακάμπτουν μετά την πανδημία.

Επίδραση στον δείκτη κερδοφορίας – Συγκράτηση ανατιμήσεων
Για το 2022 αναμένεται πάντως ότι η κρίση σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας με ελλείψεις, πρωτοφανείς καθυστερήσεις παραδόσεων από διαχρονικούς προμηθευτές και ανατιμήσεις, θα επηρεάσει τον συντελεστή μεικτού κέρδους με την επιχείρηση να απορροφά ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων. «Ακολουθούμε μία κοινωνικά υπεύθυνη πολιτική, σεβόμενοι τους πελάτες μας , γι΄αυτό και έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων και πρόσθετων εξόδων. Ωστόσο οι όποιες αρνητικές μεταβολές στα λογιστικά αποτελέσματα δεν πρόκειται να έχουν καθοριστική επίδραση ούτε στη μακροχρόνια στρατηγική μεγέθυνσης και μετεξέλιξης μας ούτε τον επενδυτικό σχεδιασμό», αναφέρει σχετικά ο κύριος Κατραούζος.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε μία έντονα ανοδική περίοδος για τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης το 2021 με τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται για πρώτη φορά στα 15,56 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με το πανδημικό 2020, όταν και είχε καταφέρει να συγκρατήσει τον ίδιο τζίρο με το 2019. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη του 2021 μετά από την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020 ήτοι στα 1,69 εκατομμύρια ευρώ. Η Neotex κατάφερε εκτός των άλλων με την διψήφια ανάπτυξη του τζίρου της να υπερκαλύψει τη μείωση του συντελεστή μεικτού κέρδους, αυξάνοντας το μεικτό της αποτέλεσμα κατά 203 χιλιάδες ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αlumil: Ετοιμάζει επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη, big data και ρομποτική

Tα 206 εκατ. ευρώ άγγιξε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο τζίρος της Alumil, καταγράφοντας αύξηση 46,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 (140,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 25,3 εκατ. ευρώ, από 9,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, αυξημένα κατά 178,3%. Σε επίπεδο εταιρείας, η Alumil σημείωσε στο πρώτο μισό του 2022 αύξηση τζίρου κατά 56,2%, στα 141,2 εκατ. ευρώ, έναντι 90,4 εκατ. ευρώ το 2021. Όσο για τα καθαρά κέρδη, αυτά εκτοξεύθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ, από 4,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 242%. Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Γιώργο Μυλωνά, για τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της Alumil, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πρωτοφανή πληθωρισμό.

Στα σκαριά επενδυτικό πλάνο
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το μεγάλο στοίχημα για την Alumil είναι η αποτελεσματική διασύνδεση και οργάνωση των ραγδαία αναπτυσσόμενων παγκόσμιων δραστηριοτήτων του ομίλου, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικά και τεχνολογικό περιβάλλον. Για να το κερδίσει, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, το οποίο φιλοδοξεί να εντάξει στις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επενδύσεις στην κυκλική οικονομία
Παράλληλα, η Alumil επενδύει συστηματικά στην κυκλική οικονομία και τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, διαθέτοντας ιδιόκτητο χυτήριο που από το 2014 τροφοδοτείται ενεργειακά από μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, με τη βοήθεια της οποίας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 840 τόνους.

Επιπλέον, τα δύο προηγούμενα χρόνια επένδυσε πάνω από 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, μέσω της οποίας παράγει προϊόντα από ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο. Σημειώνεται ότι η Alumil θα δώσει το παρών στην έκθεση «Ελληνικό Αλουμίνιο 2022», που διεξάγεται στις 14-16 Οκτωβρίου 2022, στο κέντρο Μetropolitan Expo. Το 780 τ.μ. περίπτερο της εταιρείας θα φιλοξενήσει περισσότερα από 50 καινοτόμα εκθέματα της Alumil, όπως συρόμενα συστήματα, λύσεις διαχωριστικών για εσωτερικούς χώρους, συστήματα βιομηχανικού στιλ, αλλά και προϊόντα εξωτερικού χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build