Sitel: Τα εγκαίνια του MAXhub στο κτίριο Capitol και τα σχέδια για hotspots σε Θεσσαλονίκη, Σύρο και Κρήτη

Το MAXhub της Sitel στο κτίριο Capitol στην Αθήνα, στη γωνία της 3ης Σεπτεμβρίου με την Ιουλιανού, το πρώτο πολύγλωσσο Κέντρο Υπηρεσιών της εταιρείας στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο MAXhub στην Ευρώπη, εγκαινιάστηκε επίσημα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Το MAXhub της Sitel ή αλλιώς «My Associate Experience», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο 2021, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του Capitol με 30 υπαλλήλους, και έως σήμερα έχει αυξήσει το προσωπικό του στους 700 εργαζομένους, με συνολική επένδυση του ομίλου Sitel στην Ελλάδα να εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ. Η επέκτασή της Sitel στο κτίριο Capitol, θα γίνει και στον δεύτερο όροφο του ακινήτου του ομίλου Χαραγκιώνη μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2023 και στους παραπάνω ορόφους αργότερα.

Φιλοσοφία με επίκεντρο τους εργαζομένους
«Το MAXhub είναι μία φιλοσοφία που ιδρύθηκε για τους εργαζόμενους μας. Όταν καταλάβαμε ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν λόγω της πανδημίας και η πραγματικότητα θα είναι από κει και πέρα διαφορετική, θεωρήσαμε κατάλληλο να χτίσουμε κάτι για να μπορούμε να φέρνουμε όσους εργαζόμενους βρίσκονται στην Αθήνα, στα γραφεία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Build o Γιώργος Καβακλιλής, διευθυντής του MAXhub στην Ελλάδα.«Πραγματοποιήσαμε μία έρευνα σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι και υψηλόβαθμα στελέχη της Sitel, σχετική με το πώς θα ήθελαν να είναι το ιδανικό για εκείνους ένα εργασιακό περιβάλλον. Έτσι, δημιουργήσαμε με το MAXhub, όπου πέραν των χώρων εργασίας, trainings και meetings, διαθέτει δωρεάν παροχές όπως: ένα γυμναστήριο, έναν παιδικό σταθμό, εστιατόριο και yoga sessions για τους εργαζομένους» υπογραμμίζει ο κ. Καβακλιλής.

Στα σκαριά hot spots σε άλλες περιοχές της Ελλάδας
«Στα σκαριά είναι το στήσιμο hot spots στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο και στην Κρήτη, δηλαδή mini ΜΑΧhub με 4 – 5 γραφεία και δύο training rooms, έτσι ώστε οι εργαζόμενοί μας που δουλεύουν σε αυτά τα σημεία της Ελλάδας, να έχουν έναν δικό τους επαγγελματικό χώρο για εκπαίδευση και meetings» αναφέρει στο Build ο Γιώργος Καβακλιλής σχετικά με τα πλάνα επέκτασης της εταιρείας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Sitel είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους προϊόντων και λύσεων εμπειρίας πελατών (Customer Experience CX) στον κόσμο. Τα έσοδα του ομίλου για το 2021 ανέρχονταν στα 4,3 δισ. δολάρια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Berkshire Hathaway HomeServices: Το επενδυτικό κρεσέντο της εταιρείας του Buffett στην Ελλάδα και οι προοπτικές της αγοράς

Μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον κατά βάση στον τομέα των τουριστικών ακινήτων είναι η Ελλάδα για την Berkshire Hathaway HomeServices, την επενδυτική εταιρεία συμφερόντων του Warren Buffett. Ο εν λόγω επενδυτικός βραχίονας έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αγορές πολυτελών τουριστικών ακινήτων στη χώρα μας, βλέποντας ταυτόχρονα μία καλή ευκαιρία στην Ελλάδα, την οποία εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές αγορές θεωρεί ότι διαθέτει φθηνά ακίνητα που προσφέρονται για επενδυτική τοποθέτηση.

Σε πρόσφατη έκθεσή της «European Summer Spotlight Market Report 1». η Berkshire Hathaway Homeservices βλέπει την κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Ωστόσο η αλλαγή του ορίου των 250.000 ευρώ που η BHHS έβλεπε ως παράγοντα ευκαιρίας κατά τη δημοσίευση της έκθεσης και η αύξησή του ορίου στα 500.000 ευρώ για την επένδυση σε ακίνητη περιουσία και την απόκτηση της golden visa στην Ελλάδα αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά των ακινήτων, στρέφοντας πιθανώς το ενδιαφέρον και σε ακριβότερες περιοχές με υψηλότερη αξία ακινήτων.

Η αύξηση του ορίου ήρθε να συνυπάρξει με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της στέγασης με την παροχή κινήτρων σε νέους έως και 39 ετών από 1η Ιανουαρίου του 2023, προκειμένου να αποκτήσουν πρώτη κατοικία και με στόχο να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της golden visa ήταν αυτό που έφερε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013. Το 2013 ήταν και η πρώτη χρονιά που ίσχυσε το πρόγραμμα χορήγησης golden visa στην Ελλάδα.

Το άνοιγμα της BHHS σε δεκάδες προορισμούς πανελλαδικά
Η Berkshire Hathaway HomeServices έχει κάνει άνοιγμα στην παροχή τουριστικών καταλυμάτων, βλέποντας την τάση που υφίσταται και παρέχοντας ακίνητα εκμεταλλευόμενη και τη μακρά θερινή περίοδο που προσφέρει το κλίμα της χώρας σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή και η Πάρος, προσβλέποντας στη σταδιακή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Berkshire Hathaway HomeServices διατηρεί αυτή τη στιγμή περισσότερες από 650 ιδιοκτησίες σε 29 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Προορισμοί όπως είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Κέρκυρα σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα και στα νότια προάστια της Αττικής βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού της προσανατολισμού. Εκτός των άλλων η BHHS έχει προχωρήσει σε κινήσεις και σε περιοχές όπως το Περιστέρι, η Νέα Σμύρνη, τα Καλύβια και αρκετές ακόμα τοποθεσίες του λεκανοπεδίου της Αττικής, με την διάθεση νεόδμητων και πολυτελών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών.

Η αναδυόμενη Ελλάδα και η ανησυχία των ξένων επενδυτών για τους «γείτονες»
Ο επενδυτικός βραχίονας του Buffett συνεχίζει να βλέπει στην Ελλάδα μία αγορά που παραμένει ανταγωνιστική ως προς τις τιμές που προσφέρει για την απόκτηση ακινήτων, παραμένοντας ουσιαστικά η φθηνότερη σε σύγκριση με χώρες της δυτικής Ευρώπης αλλά και χώρες όπως η Ισπανία, η Νότια Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Παρά το γεγονός ότι η Berkshire Hathaway HomeServices τοποθετεί την Ελλάδα ως μία από τις αναδυόμενες αγορές διεθνώς στον τομέα των ακινήτων, η οποία αφήνει πρόσφορο έδαφος πλέον για τους επενδυτές, σε άλλη έκδοσή της με τίτλο «Global Luxury Landscape 2022» για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ακινήτων εντός του 2022, η επενδυτική εταιρεία και ο επικεφαλής της Κυριάκος Ξύδης, managing partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties αναφέρουν ότι η γεωγραφική της θέση σε συνδυασμό με τη γειτνίασή της με συγκεκριμένες χώρες αποτελούν σημείο ανησυχίας για τους ξένους αγοραστές καθώς δημιουργείται ένας παράγοντας ρίσκου για την Ελλάδα, ο οποίος την θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων χωρών. Αναφορικά με το ενδιαφέρον επενδυτών στην ίδια έκθεση αναφέρει ότι οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που επιδεικνύουν εντονότερη ζήτηση το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας τις κινήσεις τους προς την ευρωπαϊκή αγορά και δει προς τις χώρες της Μεσογείου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Vitex: Αύξησε πωλήσεις και αποθέματα πρώτων υλών το 2021

Μια από της πιο αποδοτικές χρονιές στην ιστορία της Vitex ήταν το 2021, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της για το περασμένο έτος, με την αποδοτικότητα αυτή να μη συνίσταται μόνο σε επίπεδο πωλήσεων, αλλά και σε συγκράτηση του δανεισμού και σε βελτίωση της ρευστότητας, η οποία διατέθηκε σε χρηματοδότηση επενδύσεων και αγοράς αποθεμάτων πρώτων υλών, έτσι ώστε ο λόγος Δάνεια προς ΕBITDA να διαμορφωθεί σε 3,26.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Vitex για το 2021 ανήλθε σε €58,17 εκατ., έναντι €49,74 εκατ. το 2020 (+14,5%), το μικτό κέρδος ανήλθε σε €18 εκατ., έναντι €18,36 εκατ., ενώ τα κέρδη χρήσης ανήλθαν στο ποσό των €3,08 εκατ., έναντι €5,74 εκατ. της χρήσης 2020.. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις του ομίλου το 2021 ήταν αυξημένες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές: η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην εσωτερική αγορά, όπου από τα €41,07 εκατ. του 2020 έφτασαν τα 48,92 εκατ. το 2021. Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι πωλήσεις της Vitex αυξήθηκαν κατά 200.000 ευρώ περίπου, φτάνοντας τα €5,43 εκατ., ενώ στις αγορές τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά 400.000 ευρώ περίπου, φτάνοντας τα €3,82 εκατ..

Στο 23% επί των πωλήσεων τα αποθέματα του ομίλου
Έχοντας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και διαβλέποντας την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια, κόστος μεταφορών, η Vitex προχώρησε σε αυξημένες αγορές πρώτων υλών, με σκοπό την ενίσχυση των αποθεμάτων με χαμηλότερο κόστος αγοράς. Έτσι, τα αποθέματα του ομίλου σαν ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 23% και συνολικά το 2021 τα αποθέματα ανήλθαν σε €13,54 εκατ. , όταν το 2020 ανέρχονταν σε €8,59 εκατ..

Επενδύσεις 6,6 εκατ. ευρώ
Στη διάρκεια του 2021, οι επενδύσεις της μητρικής εταιρείας σε πάγιο εξοπλισμό ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 11,8% επί των πωλήσεων. Συνολικά, η μητρική εταιρεία διέθεσε για μηχανές ανάμειξης και έξοδα marketing 4,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2022 ξεκίνησε η λειτουργία του νέου εργοστασίου έτοιμων σοβάδων εξωτερικής θερμομόνωσης της μητρικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο, με το οποίο η Vitex αναμένεται ότι θα ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build