Διαγωνισμός 10,8 εκατ. ευρώ για την «αναζωογόνηση» των Προσφυγικών της Πάτρας

Ανοικτό διαγωνισμό για την «Αναζωογόνηση προσφυγικών κατοικιών Δήμου Πατρέων» προκήρυξε η δημοτική αρχή της Πάτρας, επιδιώκοντας την αναβάθμιση μιας από τις πλέον ιστορικές συνοικίες του Δήμου Πατρέων, την εργατική συνοικία των Προσφυγικών και την ευρύτερη περιοχή. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 10.767.000 ευρώ (με ΦΠΑ). ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η οικιστική ενότητα των Προσφυγικών ορίζεται μεταξύ των οδών Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματολών και Ιωνίας.
Στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με βασικές αρχές τη λειτουργικότητα, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των δημοτών, που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της συνοικίας με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατασκευή και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, καθώς και έργα πρασίνου, που περιλαμβάνουν απομάκρυνση των ξερών δέντρων και αντικατάστασή τους με νέα. Για τις εργασίες έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Προσφυγικών, δηλαδή η χωροθέτησή της σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, η ιστορικότητα και οι μνήμες της συνοικίας, οι χώροι λατρείας και αθλητισμού.

Σύμφωνα με τον δήμο Πατρέων, οι εργασίες θα συμβάλουν καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της συνοικίας, οικονομική και κοινωνική, διατηρώντας ωστόσο την ιστορικότητά της και η ολοκλήρωσή τους θα δώσει κίνητρα, αφενός στους κατοίκους να μείνουν στην γειτονιά τους και αφετέρου θα γίνει πόλος έλξης και για νέους κατοίκους. Σημειώνεται ότι οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr ή www.eprocurement.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Επενδυτικό Eldorado για logistics η Ελλάδα

Iσχυρή κινητικότητα παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τομέα των logistics τόσο από πλευράς νέων επενδύσεων που υλοποιούνται από επιχειρήσεις με δραστηριότητα στον τομέα εκμετάλλευσης και διαχείρισης ακινήτων όσο και με νέες μισθώσεις. Τέτοια περιπτώση αποτελεί η πρόσφατη μίσθωση νέων εγκαταστάσεων από την Myrmex, εταιρεία παραγωγής τεχνολογιών για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Myrmex προχώρησε στη μίσθωση ακινήτου 4.000 τετραγωνικών μέτρων στην κάτω Κηφισιά, το οποίο έτρεξε η JLL-Athens Economics. Η μεταφορά σε νέες εγκαταστάσεις θα στεγάσει την διεύρυνση των δραστηριοτήτων και την πρόσληψη νέων μηχανικών που τρέχει αυτή την περίοδο η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι εκτός των άλλων η πολυεθνικού εκτοπίσματος JLL-Athens Economics μεσολάβησε για την πώληση οικοπέδου που προορίζεται για εγκαταστάσεις logistics στην εταιρεία τροφίμων Elvida Foods στην Κηφισιά, αλλά και στην πώληση του οικοπέδου της Viamax με συνολική έκταση 160 στρέμματα στον Ασπρόπυργο τον περασμένο Ιούλιο, το ακίνητο του ομίλου χαλυβουργικών προϊόντων Έλαστρον με επιφάνεια 12.000 τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή του Σκαραμαγκά.

Tα darkstores της Leroy Merlin
Στις συμφωνίες που έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα η Athens Economics είναι επίσης και τα δύο darkstores που μίσθωσε η Leroy Merlin, το πρώτο στις παλιές εγκαταστάσεις της Info Quest Technologies στον Κηφισό, ιδιοκτησίας της Briq Properties και το δεύτερο ιδιοκτησίας της Premia στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των κινήσεων που επίσης έκλεισε η Athens Economics είναι και η μίσθωση εγκατάστασης για χώρους αποθήκευσης στην Iron Mountain στον Ασπρόπυργο με συνολική στεγασμένη επιφάνεια 4.500 τ.μ.

Οι επενδύσεις
Σε ο,τι αφορά νέες αναπτύξεις χαρακτήρα επένδυση για την ενίσχυση του αποθέματος, αποτελεί η κίνηση της Dimand να δημιουργήσει ολοκληρωμένο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα.
Η ανάπτυξη θα δημιουργηθεί σε πρώην ακίνητο της Βάλκαν Έξπορτ, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Μηχανική, το οποίο απέκτησε η Dimand μέσω πλειστηριασμού με επισπεύδουσα τη Cepal. Η συνολική έκταση που περιήλθε στην ιδιοκτησία της Dimand ανέρχεται στα 355,6 στρέμματα και το τίμημα για την απόκτησή της άγγιξε τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η Dimand εκτός των άλλων έχει προχωρήσει στην απόκτηση οικοπέδων με επιφάνεια 69 και 4 στρεμμάτων στα Μέγαρα με προοπτική ανάπτυξης εγκαταστάσεων logistics, ενώ στον σχεδιασμό είναι και η ανάπτυξη ακινήτου logistics στην Παιανία με επιφάνεια που μπορεί να φτάσει έως και τα 33.523 τετραγωνικά μέτρα και σε συνεργασία με την Premia Properties. Αντίστοιχα και ο όμιλος Φουρλή έχει προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στον τομέα του λιανεμπορίου, η οποία πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα.

Το προσύμφωνο αφορά στη μίσθωση του υπό κατασκευή υπερσύγχρονου κτιρίου logistics center στην Ελευσίνα, έχοντας αποκτήσει μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ το 50% της Rets A.E. συμφερόντων της οικογένειας Τσιγαρίδη, η οποία διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Στον σχεδιασμό είναι στη συνέχεια η πλήρης απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου κατά το παράδειγμα και άλλων ιδιοκτησιών που αναπτύσσει κατά καιρούς η Premia Properties με συνεργάτη την Ten Brinke.  To logistics center που θα δημιουργηθεί θα έχει συνολική επιφάνεια 56.000 τετραγωνικών μέτρων.

Έλλειμμα διαθεσιμότητας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
Επί του παρόντος υφίσταται σημαντικό έλλειμα σε διαθεσιμότητα σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics στην Ελλάδα, κάτι που παρατηρείται ωστόσο και σε πανευρωπαϊκή βάση. Ο κλάδος των logistics στην Ελλάδα παρουσιάζει ευρεία προοπτική ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή εισφέρει στην ελληνική οικονομία ποσό 17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί στο 9,02% του ΑΕΠ. Eίναι γεγονός ότι η πανδημία δεν ενίσχυσε μόνο τη ζήτηση αλλά και την όλη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την Cushman and Wakefield Proprius το Θριάσιο προσελκύει πάνω από το 60% των νέων μισθώσεων σε logistics και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα Μεσόγεια και τα Οινόφυτα. Νέες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 180.000 τ.μ. εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2023 και επιπλέον 100.000 τ.μ. μέχρι το τέλος του 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στην… ένατη παράταση η ανάπλαση στο Μικρολίμανο

Με το… γεφύρι της Άρτας μοιάζει το έργο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο, ένα έργο που αρχικά προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020, όμως μετά από ένα μπαράζ παρατάσεων παραμένει ακόμα ανολοκλήρωτο. Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε μία ακόμα παράταση, η ένατη κατά σειρά, αυτή τη φορά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το έργο δεν θα έχει παραδοθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ακτής Κουμουνδούρου υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2020 με την κατασκευαστική εταιρεία Θεμέλη, που κλήθηκε να το φέρει σε πέρας μέσα σε οκτώ μήνες. Όμως τον Ιούλιο του ίδιου έτους ζήτησε και πήρε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2021, λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία στην εκτέλεση των εργασιών. Από εκεί και πέρα ακολούθησε μία αλυσίδα από παρατάσεις: από τον Μάιο του 2021 στον Σεπτέμβριο του 2021, από εκεί στον Δεκέμβριο του 2021, κι έπειτα στον Φεβρουάριο του 2022, στον Απρίλιο του 2022, στον Ιούνιο του 2022, τον Ιούλιο του 2022 και τον Σεπτέμβριο του 2022. Τον περασμένο Ιούλιο η Θεμέλη αιτήθηκε μία ακόμα παράταση, αυτή τη φορά για τον Μάρτιο του 2023.

Γιατί καθυστερεί το έργο
Βασική αιτία για τις καθυστερήσεις αυτές φαίνεται πως είναι η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των πιστοποιήσεων του έργου, με την εταιρεία να υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2021 ειδική δήλωση διακοπής εργασιών και τον Φεβρουάριο να προβαίνει σε ένσταση. Έκτοτε, σύμφωνα με την αντιδημαρχία οδοποιίας-αποχέτευσης του δήμου Πειραιά, η υπηρεσία έχει προβεί σε ενέργειες για να επιστρέψουν οι πιστοποιήσεις σε έναν κανονικότερο ρυθμό αποπληρωμής. Την ίδια στιγμή, ακόμα δεν έχει εγκριθεί η µελέτη ανάδειξης και προστασίας αρχαιολογικών ευρηµάτων που εντοπίστηκαν έµπροσθεν του καταστήµατος «Καταφύγιο», ενώ νέες καθυστερήσεις έχει προσθέσει η ανάθεση της μελέτης συντήρησης των δομικών στοιχείων που πρόκειται να αναδειχθούν.

Τέλος, φρένο στον ρυθµό εκτέλεσης εργασιών βάζουν οι καθυστερήσεις στην προµήθεια υλικών και εξοπλισµού, λόγω της γενικότερης μείωσης της παραγωγής, των μεταφορών και των λειτουργούντων προμηθευτών. Με αυτά τα δεδομένα, η αντιδημαρχία εισηγήθηκε στην οικονομική επιτροπή του δήμου να δοθεί παράταση έως τις 31 Μαρτίου του 2023, χαρακτηρίζοντάς τη ως την ελάχιστη πιθανώς επαρκή για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ωστόσο, η οικονομική επιτροπή είχε άλλη άποψη και αποφάσισε μεν να δώσει και ένατη παράταση, αλλά μόνο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2022, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει και σε νέα παράταση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build