Σε πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις της Palmie Catering στον Αυλώνα

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρόκειται να βγει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το βιομηχανικό ακίνητο της Palmie Catering στον Αυλώνα Αττικής, με επισπεύδουσα την doValue Greece και τιμή πρώτης προσφοράς στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα που το συγκεκριμένο ακίνητο εκπλειστηριάζεται, αφού η αντίστοιχη διαδικασία στις 28 Σεπτεμβρίου ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το ακίνητο της Palmie Catering βρίσκεται εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Αυλώνας και έιναι έκτασης 8.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ επ’ αυτού έχουν ανεγερθεί τρία κτίρια:
– Διώροφο κτίριο γραφείων που αποπερατώθηκε το 1997 και ανακαινίστηκε το 2005. Η στάθμη του ισογείου έχει επιφάνεια 30 τ.μ. και αποτελείται από 2 γραφεία, w.c. και κλίμακα ανόδου στον Α’ όροφο. Η στάθμη του Α’ ορόφου έχει επιφάνεια 20 τ.μ. και αποτελείται από ένα γραφείο με w.c. και κλίμακα καθόδου στο ισόγειο.

– Κέντρο διανομής & μονάδα έτοιμου φαγητού, που αποπερατώθηκε το 2000 και ανακαινίστηκε το 2005. Το κτίριο είναι ισόγειο, με επιφάνεια 1.048,72 τ.μ, και αποτελείται από χώρους αποθήκευσης.
– Ισόγειο κτίριο παρασκευής και αποθήκευσης με Α’ όροφο γραφείων και βοηθητικούς χώρους. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 1.219,47 τ.μ. και αποτελείται από τρία τμήματα: 131,24 τ.μ. που περιλαμβάνουν χώρο εισόδου, γραφεία, κλίμακα ανόδου στο πατάρι, τραπεζαρiα, δίαδρομο, w.c. και αποδυτήρια με ντουζιέρες, 997,81 τ.μ. χώρους αποθήκευσης και παραγωγής τροφίμων, και 90,42 τ.μ. χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο Α’ όροφος έχει επιφάνεια 131,24 τ.μ. και περιλαμβάνει γραφεία, w.c. με προθάλαμο, αποθήκη, διάδρομο, χημείο και κλίμακα καθόδου στο ισόγειο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Penetron Hellas: Στο τραπέζι η δημιουργία παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί παραγωγική μονάδα της Penetron στην Ελλάδα, κάτι που είχε τεθεί στο προσκήνιο και παλαιότερα, όπως αναφέρει στο Build ο διευθύνων σύμβουλος της Penetron Hellas, Θεόδωρος Μεντζικοφάκης. «Υπήρχε το πλάνο για μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι που εξετάζουμε ξανά λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται τελευταία με τα logistics και τα αυξημένα κοστολόγια εισαγωγής καθότι τα περισσότερα προϊόντα έρχονται στην Ελλάδα από εργοστάσια της Penetron στην Αμερική. Ταυτόχρονα υφίστανται ορισμένες αλλαγές σε χώρες που ανήκαν στο μπλοκ της Ρωσίας, οι οποίες αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα υποστήριξης, αρχής γενομένης από τις χώρες της Βαλτικής αλλά και νοτιότερα στη Σλοβακία ή στη Μολδαβία. Όλες αυτές πλέον εισέρχονται στον τομέα ευθύνης της ευρωπαϊκής αγοράς, όπου έχει εμπλοκή και η Penetron Hellas. Έτσι έχουμε αρχίσει να τροφοδοτούμε εμπορικά κάποιες εταιρείες που βρίσκονταν υπό την ομπρέλα της Penetron στο ευρύτερο μπλοκ της Ρωσίας».

Πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ ο φετινός τζίρος
Η εταιρεία συνεχίζει να κινείται ανοδικά και φέτος σε επίπεδο πωλήσεων, έχοντας διατηρήσει παρά το γεγονός ότι έχει διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις ανατιμήσεις των προϊόντων της με αποτέλεσμα να εμφανίζει κατ’ επέκταση και μικρότερη αύξηση στο τζίρο της σε σύγκριση με την υπόλοιπη κατασκευαστική αγορά, όπως επισημαίνει ο κύριος Μεντζικοφάκης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις των προϊόντων στο σύνολο της αγοράς έχουν κινηθεί πάνω από τα επίπεδα του 20%-25% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι ανατιμήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση τζίρου σε αρκετές επιχειρήσεις».

Όπως λέει ο επικεφαλής της Penetron Hellas «εμείς κάναμε μία αύξηση 8% στο πρώτο φετινό εξάμηνο και στο εννεάμηνο προχωρήσαμε σε μία δεύτερη αύξηση σε ποσοστό μεταξύ 6%-8%». Οι οικονομικές επιδόσεις της Penetron Hellas αναμένεται φέτος να φτάσουν σε τζίρο τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ από 9,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021. «Κατά την τελευταία πενταετία στραφήκαμε περισσότερο στον τομέα των έργων υποδομής αλλά και των μεγάλων ιδιωτικών έργων. Ο τομέας των μεγάλων έργων δείχνει ότι θα αυξήσει την δραστηριότητά του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».

Κατά τον Θεόδωρο Μεντζικοφάκη υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά αυτή τη στιγμή, χωρίς να λείπει ο προβληματισμός που απορρέει από την επικρατούσα γεωπολιτική συνθήκη λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και τον γεγονότων που σχετίζονται με την Τουρκία. «Τα συγκεκριμένα γεγονότα όπως αντιλαμβάνεστε επηρεάζουν τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η περίοδος που διανύουμε για να μπορέσει κανείς να πει ότι εξάγει ουσιαστικά συμπεράσματα που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Οπωσδήποτε πάντως στην ευρύτερη αγορά οι πωλήσεις είναι ανοδικές, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις πληθωριστικές αυξήσεις που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα και την ταυτόχρονη ανάπτυξη του τζίρου».
Αναφορικά με τον απολογισμό που θα κληθεί να πραγματοποιήσει ο κλάδος των δομικών υλικών στο τέλος της χρονιάς, επισημαίνει ότι θα είναι αρκετά περίπλοκος.

Και αιτιολογεί την τοποθέτησή του λέγοντας ότι εκτός από την αύξηση τζίρου που οφείλεται στον πληθωρισμό, υπάρχουν στην αγορά και project που ξεκίνησαν τις προηγούμενες δύο χρονιές δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος γι’ αυτό πριν να ολοκληρωθεί το 2022. «Ένα μέρος της αγοράς κάνει πίσω, γενικότερα όμως οι περισσότερες κατασκευές συνεχίζουν απρόσκοπτα. Αυτό μάλιστα που φαίνεται είναι ότι και οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το αυξημένο κόστος κατασκευής.

Η πραγματικότητα είναι πως ότι βρισκόταν έως αυτή τη στιγμή πιο κοντά στον τομέα των εφαρμογών έχει κρατήσει θετικότερη τάση. Υπήρχε ωστόσο μία μικρή μείωση στον τομέα των εμπορικών και των λιανικών πωλήσεων, εικόνα που αφορά στην καθημερινότητα των ειδικευμένων μονωτικών και χημικών προϊόντων. Σε αυτά τα καταστήματα φαίνεται να υπάρχει μία συγκράτηση των πωλήσεων και σε ορισμένες των περιπτώσεων υφίσταται μείωση του τζίρου παρά τον πληθωρισμό. Αντιθέτως ό,τι συνδέεται με μεγαλύτερα έργα φαίνεται ότι συνεχίζει να προχωράει χωρίς εμπόδια».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

Ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην ανέγερση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και αναψυχής στο Ελληνικό γνωμοδότησε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στη συνεδρίασή του στις 5 Αυγούστου. Ο σχετικός φάκελος παρουσιάστηκε στα μέλη του συμβουλίου από εκπροσώπους των εταιρειών Δέκαθλον ΑΕ και ΑΣΠΑ ΑΕ και στη συνέχεια το ΚΕΣΑ εξέδωσε γνωμοδότηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εγκρίνει ομόφωνα τις εργασίες που θα διεξαχθούν για τα κτίρια που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ειδικότερα, οι εγκρίσεις αφορούν: – Στο κτίριο κολύμβησης-διοίκησης, την επέκταση του υπογείου χώρου εκτός περιγράμματος κάλυψης για την εγκατάσταση των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων, την τοποθέτησης ελαφρού συστήματος επιστέγασης άνωθεν των κερκίδων των θεατών, τις υπερβάσεις επιχώσεων και εκσκαφών, που κρίνονται απαραίτητες λόγω της γεωμορφολογίας, αλλά και των
λειτουργικών συσχετισμών με παρακείμενες χωρικές διαμορφώσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις, και την τοποθέτηση εγκαταστάσεων παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας.

– στο κλειστό προπονητήριο στίβου, την επέκτασης του υπογείου χώρου εκτός περιγράμματος κάλυψης προκειμένου να εγκατασταθούν οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις και αποθηκευτικοί χώροι, και την ειδική κατασκευή επίχωσης στη συνέχεια του επικλινούς φυτεμένου δώματος, για να καλυφθεί η υψομετρική διαφορά από το χαμηλότερο ύψος της οροφής του κτιρίου μέχρι τη στάθμη της πλατείας.

– στις κερκίδες του στίβου, τις κερκίδες θεατών ως «Εδαφική Διαμόρφωση», την τοποθέτηση ελαφρού συστήματος επιστέγασης άνωθεν των κερκίδων των θεατών και τις υπερβάσεις επιχώσεων και εκσκαφών πίσω από τμήμα των κερκίδων.

– Στο κλειστό πολλαπλό προπονητήριο, την επέκταση του υπογείου χώρου εκτός περιγράμματος κάλυψης, προκειμένου να ιασφαλιστεί η πρόσβαση στις Η/Μ
εγκαταστάσεις του υπογείου, και την τοποθέτηση εγκαταστάσεων παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας.

– Στο κτίριο ποδοσφαίρου-ΕΠΟ, τις υπερβάσεις επιχώσεων και εκσκαφών, προκειμένου να υπάρχει άμεση και συνεπίπεδη πρόσβαση από το κτίριο στα υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου, και την τοποθέτηση εγκαταστάσεων παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας.

– Στο κτίριο διαμονής αθλητών και στον υπόγειο σταθμό στάθμευσης οχημάτων, την επέκτασης του υπογείου σταθμού αυτοκινήτων εκτός περιγράμματοςανωδομής του συγκροτήματος και τις υπερβάσεις επιχώσεων και εκσκαφών, που κρίνονται απαραίτητες λόγω της γεωμορφολογίας, αλλά και των λειτουργικών συσχετισμών με παρακείμενες χωρικές διαμορφώσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις. Τέλος, το ΚΕΣΑ γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης για τον ανοιχτό στίβο, το πεδίο ρίψεως και τα γήπεδα ποδοσφαίρου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και αναψυχής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Προοδευτική: Επενδύει στις ΑΠΕ με χρηματοδότηση 20 εκατ. από την LDA Capital

Τη συμφωνία της με την LDA Capital Limited, παγκόσμιο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων, για χρηματοδότηση έως του ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, ανακοίνωσε η Προοδευτική. Η χρηματοδότηση αυτή θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας, ενώ η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται στο χρονικό διάστημα της κάθε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γιατί επενδύει στις ΑΠΕ
Στη σχετική ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Προοδευτικής εκφράζει την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει την απαραίτητη ευελιξία στο σημερινό απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς και εξυπηρετεί ουσιαστικά την μετάβαση της εταιρείας, εκτός από την κύρια κατασκευαστική της δραστηριότητα, σε δράσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατηγικές υψηλότερης ανάπτυξης και επεκτάσιμων τεχνολογιών.

Η κατασκευαστική εταιρεία προσβλέπει στη σημαντική ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσει τα επόμενα πέντε χρόνια η ευρωπαϊκή αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στον στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050, και κατευθύνει τα επενδυτικά της προγράμματα σε ανάλογες δραστηριότητες.
Η Ελλάδα αποτελεί επίσης σημαντική αγορά, κυρίως για εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να συνεχιστεί με ανοδική πορεία κατά την επόμενη πενταετία.
«Η διοίκηση της Προοδευτική Α.Τ.Ε. έχει χαράξει ένα φιλόδοξο οδικό χάρτη επιχειρηματικότητας με πολλά ορόσημα και στόχους, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν σημαντικά από την παραπάνω χρηματοδότηση, όπως και η εντατικοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων Η εταιρεία ήδη α-κολουθεί καινοτόμες τεχνολογίες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ESG, στηρίζοντας τις πολιτικές για την απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με στόχο το restart
Υπενθυμίζεται ότι η πολύπαθη κατασκευαστική εταιρεία τα τελευταία χρόνια παραμένει ανενεργή, με μηδενικό κύκλο εργασιών από το 2014 έως και την τελευταία δημοσιευμένη χρήση του 2021, όμως τώρα επιδιώκει να κάνει ένα restart που θα της επιτρέψει να ανακάμψει. Όπως ανέφερε πρόσφατα στο Build ο οικονομικός σύμβουλος της Προοδευτικής, Γιάννης Γαλάκης, έως και τον Αύγουστο του 2023 η εταιρεία θα έχει μηδενίσει το ποσό του τραπεζικού της δανεισμού. Κατά τον ίδιο, το υπόλοιπο που καλείται να εξοφλήσει σε δόσεις έως τότε η εταιρεία, ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της, ήδη προέβη στην αποπληρωμή 4 εκατ. ευρώ έναντι υποχρεώσεων προς τις τράπεζες (ονομαστική αξία), ενώ διεγράφησαν και υποχρεώσεις της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στις νέες δραστηριότητες που σκοπεύει να αναπτύξει στο εξής η Προοδευτική, εκτός από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπεριλαμβάνονται η συμμετοχή σε ιδιωτικά έργα και κατασκευή κατοικιών, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ματαιώνεται και επαναπροκηρύσσεται ΣΔΙΤ 45 εκατ. στη Ρόδο για μία… μικρή παράλειψη

Στη ματαίωση του διαγωνισμού για ένα σημαντικό έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προϋπολογισμού 45,1 εκατομμυρίων ευρώ, και στην επαναπροκήρυξή του προχωρά ο δήμος Ρόδου, εξαιτίας μίας κρίσιμης παράλειψης. Ο λόγος για το έργο που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση για 25 έτη 13 σχολικών μονάδων στο δήμο Ρόδου, ένα έργο για το οποίο προκηρύχθηκε δημόσιος διεθνής διαγωνισμός στα τέλη Μαΐου.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού προχώρησε κανονικά, με τους υποψηφίους να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την ανάληψη του ιδιωτικού τμήματος του έργου, ενώ μετά την υποβολή των προσφορών των συμμετεχόντων οικονομικών φορέων, η συσταθείσα Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού προχώρησε στην αποσφράγισή τους. Ωστόσο, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών, αποφάσισε να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει από την αρχή, διορθώνοντας ένα λάθος που διαπιστώθηκε στην πορεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ΣΔΙΤ, ο δήμος Ρόδου είχε την υποχρέωση να μεριμνήσει για τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Ε.Γ.Σ.Δ.Ι.Τ.) στις επιτροπές αξιολόγησης ή και στα άλλα όργανα που συνιστώνται στα πλαίσια της διαδικασίας ανάθεσης για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα που θα συμμετάσχει στη σύμπραξη. Ωστόσο, στην Επιτροπή του διαγωνισμού δε συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος της Ε.Γ.Σ.Δ.Ι.Τ.. κατά παράβαση της νομοθετικής αυτής πρόβλεψης. Εξαιτίας αυτής της παράλειψης, η μέχρι σήμερα διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης είναι παράτυπη, λόγω μη νόμιμης σύστασης και συγκρότησης της επιτροπής του διαγωνισμού, γεγονός που δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας και ασφάλειας δικαίου του συνόλου της διαδικασίας και της προς υπογραφή σύμβασης σύμπραξης, και αυτός είναι και ο λόγος που ο διαγωνισμός επαναπροκηρύσσεται, αυτήν τη φορά με την ορθή σύνθεση της επιτροπής διαγωνισμού.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ προβλέπει την κατασκευή 11 νέων σχολείων όλων των βαθμίδων και δύο κλειστών γυμναστηρίων, με συνολική επιφάνεια κατασκευής που ξεπερνά τα 22.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο ανάδοχος ιδιωτικός φορέας της σύμπραξης θα αναλάβει την εκπόνηση του συνόλου των τεχνικών μελετών που απαιτούνται, την εκτέλεση εργασιών κατασκευής καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση αναγκαίου εξοπλισμού, εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου, τη χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια, την τεχνική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της τεχνικής σύμβασης, την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων υποδομών τόσο κατά τη φάση μελέτης και κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας, και τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δομικά υλικά: Το τρίπτυχο που πλήττει τη χημική βιομηχανία στην Ελλάδα

Τρεις βασικοί άξονες κλονίζουν τα θεμέλια της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων εταιρείες χρωμάτων και μονωτικών υλικών, εταιρείες γεωργικών εφοδίων, τροφίμων και εταιρείες καυσίμων. Oι παράγοντες αυτοί αφορούν στις αυξημένες πιστώσεις που σε αρκετές των περιπτώσεων υπερβαίνουν τους 8 μήνες από την έκδοση του τιμολογίου, στην υποχρεωτική μετάβαση – βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού – σε νέα προϊόντα με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Σχετικά αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αρμόδιος Γιαννίδης, ο γενικός διευθυντής, Πάνος Σκαρλάτος και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Κατραούζος.

Κυρίαρχο ζήτημα αποτελούν μακροχρόνιες πιστώσεις και οι μεταχρονολογημένες επιταγές από πλευράς των πελατών, που σε αρκετές των περιπτώσεων ανέρχονται ή και υπερβαίνουν τους 8 μήνες. Οι χημικές βιομηχανίες στέκονται στο συγκεκριμένο γεγονός, αναφέροντας ότι από πλευράς τους καλούνται να αποπληρώνουν τις πρώτες ύλες που εισάγουν για την παραγωγή τους, σε διάστημα το πολύ έως και 60 ημερών.
Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί έντονα και τον κλάδο των δομικών υλικών αλλά και της χημικής βιομηχανίας μετά την πανδημία είναι η κρίση των τιμών ενέργειας. Η χημική βιομηχανία στην Ελλάδα καταναλώνει το 4% της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας της βιομηχανίας.

Η σημερινή κατανάλωση είναι κατά 53% χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2010, ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που πέτυχε ο κλάδος.
Το 45% της κατανάλωσης αφορά σε ηλεκτρική ενέργεια, το 39% σε φυσικό αέριο και το υπόλοιπο σε διάφορα προϊόντα πετρελαίου και κυρίως σε υγραέριο (LPG).
O κλάδος χημικών βιομηχανιών έχει άμεση επίδραση από τον λογαριασμό ρεύματος αλλά και από τις πρώτες ύλες που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη, όπου οι παραγωγοί των πρώτων υλών είναι εν τέλει περισσότερο ενεργοβόροι από τις ίδιες τις χημικές βιομηχανίες με αποτέλεσμα να μετακυλύουν τις αυξήσεις σε αυτές.

Μοναδική χώρα η Ελλάδα που επιβάλει ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χημική σύνθεση
Με στόχο την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών προτείνει την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που προορίζεται για χημική σύνθεση. Τα στελέχη του ΣΕΧΒ αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τον επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις προτάσεις του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους προστίθενται η προώθηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ τα μέλη του ζητούν να μην υπάρξουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Στο επίκεντρο τίθεται και το κόστος που επιβαρύνει την βιομηχανία στην τρέχουσα περίοδο κρίσης και απορρέει από τον μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλει νομοθετικά πρότυπα αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών της χημικής βιομηχανίας, έχοντας ως στόχο την αντικατάσταση του υπάρχοντος κωδικολογίου με νέα πράσινα, μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντα.

Ο εν λόγω μετασχηματισμός περιλαμβάνει νομοθεσίες για το κλίμα, τις βιομηχανικές καταστροφές, απαγορεύσεις χημικών προϊόντων. Κύριοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που ρυθμίζουν το πλαίσιο είναι οι REACH και CLP (υποχρεώνουν σε αξιολόγηση νέων τεχνολογιών της χημικής βιομηχανίας). Συνολικά το κόστος από την αλλαγή των υφιστάμενων προϊόντων με νέα «πράσινα» προϊόντα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ (-12% σε μείωση πωλήσεων) για την ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία έως και το 2040. Όπως επισημαίνεται από τον ΣΕΧΒ οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Πράσινης Συμφωνίας, θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι χρονικά, καθώς αυτή τη στιγμή ο ορίζοντας εφαρμογής τους είναι έως και το 2024.

Εξετάζοντας με όρους αριθμών την αγορά, η χημική βιομηχανία της Ευρώπης έχει αξία 500 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο κλάδο της οικονομίας με 40 δισεκατομμύρια ευρώ εμπορικό πλεόνασμα. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 900 επιχειρήσεις, απασχολούνται άμεσα 13.000 εργαζόμενοι με συνεισφορά στο ΑΕΠ ύψους 811 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή του κλάδου ανέρχεται στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, οι εξαγωγές στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ με αύξηση 27% έναντι του 2020, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build