«Φρένο» στην κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ θέλει να βάλει ο δήμος Βύρωνα

«Φρένο» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στο Υμηττό απειλεί να βάλει ο δήμος Βύρωνα, διεκδικώντας τη διάθεση του χώρου αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού. Σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόρριψη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του έργου και τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα προχωρήσει σε παραστάσεις προς τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ενώ παράλληλα δρομολογείται συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Ειδικότερα, στην εν λόγω συνεδρίαση υπήρξαν δύο εισηγήσεις για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ.

Η μία ήταν ηπιότερη και υποστήριζε την αποδοχή και υιοθέτηση του ψηφίσματος που εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα ο δήμος Δάφνης-Υμηττού, εκφράζοντας επιφυλάξεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η δεύτερη ήταν πιο αυστηρή, προτείνοντας την απόρριψη της μελέτης και την ανάληψη των απαραίτητων ενεργειών για τη νομική της προσβολή. Στη σχετική ψηφοφιορία, η «σκληρή» πρόταση απέσπασε 17 ψήφους, έναντι 4 της έτερης πρότασης.

Γιατί διαφωνούν με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Στην εισήγηση που υιοθετήθηκε καταγράφονται οι ενστάσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με την πλειοψηφία, η μεταφορά στην ΠΥΡΚΑΛ των τπουργείων, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο ο Βύρωνας θα δέχεται στους εσωτερικούς του δρόμους την κίνηση των οχημάτων που από τις βόρειες περιοχές της Αττικής κατευθύνονται προς το χώρο των υπουργείων, φόρτος που θα επιβαρύνει την ρύπανση του αέρα στην περιοχή, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής με την τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη γειτονιά. Μάλιστα, σημειώνεται πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν λαμβάνει υπ’ όψιν, ούτε κατ’ εκτίμηση, τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο του Βύρωνα, αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο συνεπάγεται την απώλεια για τον Βύρωνα και τους όμορους δήμους του τελευταίου εναπομείναντα χώρου για τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, και επιπλέον εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σειρά άλλων στεγαστικών, περιβαλλοντικών και λοιπών προβλημάτων. Οι διαφωνούντες υπογραμμίζουν ακόμα ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Η ΣΜΠΕ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δρομολογεί μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη χωροταξία και πολεοδόμηση της περιοχής με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων και την επιβάρυνση στις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως η αναφορά στη μελέτη ότι «από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, ποσ στό πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο» και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για τη χρήση Πολεοδομικού Κέντρου», διαψεύδεται αμέσως παρακάτω στην ίδια σελίδα όπου αναφέρεται ότι ανέρχεται «το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε εξήντα τοις εκατό (60%)».

Το εναπομείναν 40% είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, που περιλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, που θα σκιάζονται από τα πανύψηλα κτίρια και μέσα σε αυτό επικαλείται ότι θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου. Καταγγέλλουν ακόμα ότι η δημοσίευση της διαβούλευσης για τη μελέτη αναρτήθηκε στις 3/8 και έδινε περιθώριο μόνο 30 ημερών, χωρίς να έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι ενδιαφερόμενοι φορείς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Orilina Properties: Παράταση έως το τέλος του 2023 για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο

Παράταση στην υποχρέωση εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως και τις 14 Δεκεμβρίου του 2023 έλαβε η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ των Alan Howard (επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard) και της εφοπλιστικής οικογένειας Νάτση, με σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θα φέρει μία ακόμα εταιρεία του κλάδου διαχείρισης ακινήτων στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου, όπου κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να εισέλθουν και άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο όπως η Noval Property, η Trade Estates καθώς και η θυγατρική του ομίλου Lamda, Lamda Malls, η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης των εμπορικών κέντρων.

H συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η Orilina έχει προχωρήσει εντός του 2022 σε μία σειρά επενδυτικών τοποθετήσεων, οι οποίες αυξάνουν την δυναμική της και την αξία του διαθέσιμου χαρτοφυλακίου της κοντά στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι μία από αυτές τις κινήσεις ήταν η από κοινού εξαγορά της Limar με την απόκτηση οικοπέδου 61.000 τετραγωνικών μέτρων, όμορο του εμπορικού κέντρου Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η εταιρεία απέκτησε το νεοκλασικό κτίριο του ξενοδοχείου «Παρθενών» (γνωστό και ως οικία Καλαμάρη), που αποτέλεσε πολιτικό «μπαλκόνι» του Βενιζέλου, απέχει 150 μέτρα από την Ακτή Μιαούλη και 100 μέτρα από τον πύργο του Πειραιά.

Στα 97,25 εκατομμύρια ευρώ η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας
Η Orilina Properties με βάση την τελευταία αποτίμηση που πραγματοποιήθηκε
από τους Savills και Δανό στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, διατηρεί σε επίπεδο ομίλου συνολικό χαρτοφυλάκιο αξίας 97,25 εκατομμυρίων ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 47,91 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε εμπορικά καταστήματα με το μηνιαίο αγοραίο μίσθωμα να ανέρχεται στις 258.296 ευρώ και αποδόσεις μεταξύ 5,5% και 7,5%. Ποσό εκ της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου ύψους 39,21 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε κτίρια γραφείων με το μηνιαίο αγοραίο μίσθωμα να ανέρχεται στις 218.695 ευρώ, 10 εκατ. ευρώ σε οικόπεδα και 124.000 ευρώ σε αποθήκες.

Από 1% έως και 1,75% κυμαίνεται ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ενοικίων
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ενοικίων για την Orilina κυμαίνεται μεταξύ 1
και 1,75% και η αναπροσαρμογή του μισθώματος σε κενούς χώρους ανέρχεται στο 1,5%. Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ακινήτου στο τέλος της μίσθωσης (exit yield) κυμαίνεται μεταξύ 5,5% έως και 8%. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία εισέπραξε σχεδόν ισόποσα μοιρασμένα μισθώματα καθώς στο εξάμηνο έως και 30 Ιουνίου τα έσοδα από την ενοικίαση καταστημάτων ήταν 1,45 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από ενοικίαση γραφείων στα 1,27 εκατ. ευρώ με συνολικό ποσό εσόδων σε επίπεδο ομίλου, το οποίο ανήλθε σε 2,72 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 13 ακίνητα, από τα οποία τα 11 αποτελούν επενδυτικά ακίνητα ενώ τα υπόλοιπα 2 ιδιοχρησιμοποιούνται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στα 193,6 εκατ. το ΣΔΙΤ για τη μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε, με απόφαση που υπέγραψε στις 30 Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το έργο της ανέγερσης και λειτουργίας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών μέσω ΣΔΙΤ, με τη μεταφορά των δύο υπηρεσιών από την Ευελπίδων, όπου βρίσκονται σήμερα, στον Άρειο Πάγο. Ειδικότερα, το έργο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ή των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών για διάστημα κατά μέγιστο 25 ετών.

Συνοπτικά, η κατασκευή του έργου αφορά:
• στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών, μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 40.000 τ.μ.,
• στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 10.000 τ.μ.,
• στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του υπόγειου χώρου τριών επιπέδων, έκτασης περίπου 45.000 τ.μ.
Σημειωτέον ότι τα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα πληρούν πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση η οποία θα είναι τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερη από την απαίτηση ΚΣΜΚΕ (κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εθνικές οδηγίες).

Η ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων δικαστικών μεγάρων κρίνεται επιβεβλημένη για την κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στη υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, για τον εκσυγχρονισμό για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, για την αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών σε παλαιωμένα κτίρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, για την αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων και για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Στα 162,6 εκατ. η ιδιωτική συμμετοχή
Σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχέδιο, η συνολική δημόσια δαπάνη προϋπολογίζεται στα 30,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,8 εκατ. θα συνεισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να φτάσει τα 162,6 εκατομμύρια ευρώ (συνολικός προϋπολογισμός: 193,6 εκατ. ευρώ). Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την έναρξη των διαδικασιών υποβολής προσφορών στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται να έχει γίνει έως τα τέλη του 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Intrakat: Πλάνο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης από τη νέα διοίκηση

Στα 103,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του ομίλου Intrakat στο α’ εξάμηνο του 2022, έναντι € 87 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2021, σημειώνοντας αύξηση 18,5%, ωστόσο τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 18,5 εκατ. ευρώ, διευρυμένες έναντι των ζημιών 13,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021, ενώ αντίστοιχα τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,2 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Intrakat, εξωγενείς παράγοντες με κυριότερους τις σημαντικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες καθώς και το κόστος επιτάχυνσης έργων συνέχισαν να επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, με αποτέλεσμα η απόδοση της Intrakat να μην κινηθί στα επίπεδα των στόχων που είχαν τεθεί, συμπιέζοντας τα λειτουργικά αποτελέσματα της περιόδου.

Έργα 1,25 δισ. ευρώ προς εκτέλεση
Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση διαχείρισης του ΔΣ της Intrakat, η νέα διοίκηση του ομίλου έχει προχωρήσει σε ανάλυση των αναγκών για την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματός της, και στο πλαίσιο αυτό έχει σκοπό να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Intrakat. Ειδικότερα σε σχέση με την κατασκευαστική δραστηριότητα, στις 30 Ιουνίου 2022 το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου ανερχόταν σε 495,4 εκατ. ευρώ, πλέον 759 εκατ. νέα προς υπογραφή έργα που έχει μειοδοτήσει έως σήμερα η Intrakat και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους, επομένως τα προς εκτέλεση έργα ξεπερνούν το 1,25 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Intrakat τονίζει πως η ενίσχυση του ανεκτέλεστου των έργων της εταιρείας και η έναρξη στο αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλων έργων που ανέλαβε στη διάρκεια του τρέχοντος έτος, τα οποία έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.

Τα έργα ΣΔΙΤ που διεκδικεί
Παράλληλα, στον τομέα έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, η Intrakat , έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης στα έργα του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ, προϋπολογισμού 188,6 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Τέρνα, και του τμήματος Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις. Επιπρόσθετα έχει προεπιλεγεί και συμμετέχει μεταξύ άλλων στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα έργα ΣΔΙΤ των εστιών στα πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης, προϋπολογισμού 407,2 εκατ. ευρώ, του φράγματος Χαβριά Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 85,4 εκατ. ευρώ, των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ, και του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα, προϋπολογισμού 234,9 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οικογένεια Κοθάλη: Γυρίζει θετικά το νόμισμα της κερδοφορίας η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος

Να γυρίσει το νόμισμα έχοντας μειώσει σημαντικά τις συσσωρευμένες ζημίες των προηγουμένων ετών έχει καταφέρει η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος της οικογένειας Κοθάλη, η οποία εκτός από την παρουσία της στην ελληνική αγορά διατηρεί και εκτεταμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Έτσι, οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας κεραμιδιών και τούβλων μειώθηκαν πλέον στα 4,36 εκατομμύρια ευρώ με την εταιρεία να έχει δείξει δραστικά σημάδια ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό το ότι το 2019 οι συσσωρευμένες ζημίες ήταν 21,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 στα 19,29 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καθαρή κερδοφορία της επιχείρησης μετά από φόρους ήταν 2,24 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι από 1,91 εκατ. ευρώ το 2020. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Σάντα του Κιλκίς με τζίρο στα 44,7 εκατομμύρια ευρώ το 2021 (36 εκατ. ευρώ το 2020), διατηρεί παρουσία στην αραβική χερσόνησο, όπου έχει συμμετοχή σε σειρά έργων τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως συνεργάζεται με επιχειρήσεις την Αίγυπτο, όπου παρά τα εμπόδια των προηγούμενων ετών λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, πλέον τα δεδομένα έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται καθώς παρουσιάζεται αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της.

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος διατηρεί εκτός των άλλων εξαγωγική δραστηριότητα και στα Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν βασικές αγορές όπου διοχετεύονται τα προϊόντα της.
Κατέγραψε αύξηση οικονομικών μεγεθών την επόμενη μέρα της πανδημίας Μετά τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετώπισε και αυτή στη διάρκεια της πανδημίας λόγω της διακοπής των δραστηριοτήτων στο σύνολο της χώρας και δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, πέρυσι κατάφερε να αυξήσει τα EBITDA της κατά 31,4% και το τζίρο της κατά 24,25%. Διατηρεί μακροπρόθεσμο δανεισμό 17,26 εκατομμύρια ευρώ και βραχυπρόθεσμο δανεισμό 6,58 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το βραχυπρόθεσμο μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων ανέρχεται στα 5,8 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή παρουσία στον ξενοδοχειακό κλάδο με πολυτελείς μονάδες στη Θάσο
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοθάλη στον οποίο ανήκει η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος διατηρεί παρουσία και στον ξενοδοχειακό τομέα με πολυτελείς μονάδες στη Θάσο, όπως είναι το Alexandra Elegance και το Alexandra Beach. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία ανήκουν στην εταιρεία Ξενοδοχεία Κοθάλη Α.Ε. Στην ιδιοκτησία της υπάγεται και το Xenios Gate που αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο που δημιούργησε η επιχειρηματική οικογένεια στο νησί κατά τη δεκαετία του 1990 καθώς και τα Alexandra Golden και A for Art. Τομέα δραστηριότητας για oικογένεια Κοθάλη αποτελούν εκτός των άλλων οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας δημιουργήσει την εταιρεία Εναλλακτική Ενέργεια Α.Ε. με παρουσία στην παραγωγή ενέργειας μα αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά συστήματα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΓΕΚ Τέρνα: Στο ιστορικό υψηλό των 4,9 δισ. το συνολικό ανεκτέλεστο

Oι βελτιωμένες επιδόσεις στους τομείς της κατασκευής, των παραχωρήσεων και της ενέργειας έφεραν σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας στη ΓΕΚ Τέρνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Τα συνολικά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,46 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 439,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξηση αυτής να προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας.

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 420,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 93,8 εκατ. ευρώ, έναντι 69,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της αυξημένης κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Στον τομέα κατασκευής το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 40,7 εκατ. ευρώ, έναντι 27,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της αύξησης των εσόδων, ενώ στον τομέα παραχωρήσεων το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 47,6 εκατ. ευρώ, έναντι 46,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Ιστορικό ρεκόρ για το ανεκτέλεστο
Το υπογεγραμμένο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα διαμορφώνεται στα 2,8 δισ. ευρώ, με τον όμιλο να έχει υπογράψει νέες συμβάσεις αξίας 574 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Περαιτέρω, ο όμιλος αναμένει προς υπογραφή συμβάσεις νέων έργων ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το συνολικό ανεκτέλεστο να αυξάνεται στο ιστορικό υψηλό των 4,9 δισ. ευρώ. Πέρα από τα υψηλά επίπεδα ανεκτέλεστου, που αναμένεται να διατηρήσουν μια αυξημένη δραστηριότητα για τις επόμενες περιόδους, η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα κρίνει ότι οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, καθώς στα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός των νέων έργων που μπορεί υπό προϋποθέσεις να εκκινήσουν θα ξεπεράσει τα 30 δισ, ευρώ από τα οποία ένα σημαντικό τμήμα εκτιμά ότι θα εκτελεστεί από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις της ΓΕΚ Τέρνα αυξήθηκαν στα 156,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 77,3 εκατ. ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα κυρίως της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου στην ενέργεια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η διάρθρωση του ισολογισμού παραμένει ισχυρή με ταμειακά διαθέσιμα 1,10 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2022, διασφαλίζοντας την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου, αλλά και την ευχέρεια αξιοποίησης νέων ευκαιριών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build