Τι κερδίζει η Marfin από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της RKB

Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο η αναδιάρθρωση του δανεισμού της RKB, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Marfin Investment Group στη Σερβία που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων. Με τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη με την Τράπεζα Πειραιώς, η RKB εξασφάλισε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως το 2025, περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους (αν και η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων αμβλύνει ένα μέρος του οφέλους αυτού) και διαγραφή μέρους των δεδουλευμένων τόκων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Marfin Investment Group, υιοθετήθηκε πολιτική μείωσης του αριθμού των εμπορικών κέντρων που διαθέτει η RKB, με γνώμονα την οικονομική τους επίδοση και τις προοπτικές τους, καθώς και τη συμβολή τους στα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας. Εξάλλου, έχουν αναληφθεί πολλαπλές δράσεις με σκοπό την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, την αύξηση της ταμειακής ρευστότητας και την αναδιάρθρωση του ισολογισμού της εταιρείας.

Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της RKB
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Marfin Investment Group, μέσω της 100% θυγατρικής της MIG Real Estate Serbia, ολοκλήρωσε την εξαγορά του ποσοστού 16,89% που κατείχε ο μέτοχος μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της RKB, δίνοντας την δυνατότητα στον όμιλο να πραγματοποιεί πλέον πιο αποτελεσματική και ταχεία διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων της RKB. To αντάλλαγμα για την απόκτηση του ποσοστού αυτού συνίστατο σε τρία ακίνητα ιδιοκτησίας της RKB, συνολικής αξίας ανερχόμενης σε 20,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε από την RKB η πώληση επενδυτικού ακινήτου έναντι τιμήματος 1,4 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες οι πωλήσεις στο εξάμηνο
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της MIG, οι πωλήσεις της RKB αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στο ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με ζημιές 0,7 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2021, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους ποσού 5,3 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της RKB.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trastor: Ανακατασκευάζει προνομιακό ακίνητο στην καρδιά της Αθήνας

Στην ανακατασκευή ενός προνομιακού κτιρίου γραφείων με πιστοποίηση κατά το πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, LEED, θα προχωρήσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Build η Trastor στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία θα προσθέσει ένα ακόμη ακίνητο με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση στο κέντρο της Αθήνας εκτός από εκείνο που ήδη κατασκευάζει η Grivalia στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, το οποίο θα φέρει πιστοποιήσεις LEED και BREAM. Για την ανακαίνιση στο κτίριο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας έχει ήδη εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη ενώ αναμένεται η τελική έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΕΑΠ που θα αφορά και στην τυπική έγκριση του έργου και του προϋπολογισμού για την ανακατασκευή του.

Η ανωδομή του ακινήτου ανέρχεται στα 7.887 τετραγωνικά μέτρα και οι υπόγειοι χώροι στα 5.329 τετραγωνικά μέτρα.
Η Trastor είναι η ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου ακινήτου επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 94 και Κερασούντος 1, το οποίο αυτή τη στιγμή μισθώνεται από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ προηγουμένως το κτίριο στέγαζε την BNP Paribas Security Services. Πρόκειται για μία κίνηση στο πλαίσιο ευρύτερης αναβάθμισης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων που διατηρεί η ΑΕΕΑΠ. Θυμίζουμε ότι τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ακινήτου στη μορφή που έχει έως αυτή τη στιγμή, είχε αναλάβει το γραφείο του Ηλία Μπαρμπαλιά. Η εμπορική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου σύμφωνα με την Trastor ανέρχεται στα 22,31 εκατομμύρια ευρώ και η αξία κτίσης του ήταν 17,2 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις έως και 20 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο του 2022
Ο επενδυτικός προϋπολογισμός της Trastor περιλαμβάνει επιπλέον επενδύσεις που θα κυμανθούν από 17 έως και 20 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Στις υλοποιούμενες επενδύσεις είναι η ολοκλήρωση κατασκευής και δύο κέντρων logistics στον Ασπρόπυργο. Η κατασκευή των δύο αυτών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων είναι προγραμματισμένη για την τρέχουσα χρονιά. Οι δύο επιμέρους εγκαταστάσεις βρίσκονται Ασπρόπυργο και μετά την αποπεράτωση του κατασκευαστικού έργου το σύνολο των τετραγωνικών που θα είναι διαθέσιμα θα ανέλθει στα 30.000 τετραγωνικά μέτρα, όπου η μία αποθήκη θα έχει επιφάνεια 22.000 τ.μ. και η δεύτερη περί τα 8.000 τ.μ.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής της Trastor βρίσκεται η απόκτηση εγκαταστάσεων logistics αλλά και γραφείων υψηλής προβολής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την προαναφερόμενη κίνηση.
Aυτή την περίοδο τρέχουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες που θα αφορούν στην υλοποίηση του έργου κατασκευής και ενός ακόμη κτιρίου γραφείων στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Στο συγκεκριμένο σημείο πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 5.000 τ.μ. μέτρα ανωδομής και 3.000 τ.μ. σε υπόγειους χώρους, ενώ το κτίριο θα είναι και αυτό πιστοποιημένο κατά το πρότυπο LEED. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει εντός του 2023. Η υπό κατασκευή εγκατάσταση θα ανεγερθεί σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε η εταιρεία από πλειστηριασμούς. Το συνολικό κόστος κατασκευής υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΣΙΔΜΑ: Η ανθεκτική ζήτηση για χάλυβα γεννά αισιοδοξία

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αισιόδοξη και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά τις αβεβαιότητες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 145,7 εκατ. ευρώ, ή 36,9% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 173 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 32,8% σε σχέση με πέρυσι., Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται κυρίως στη μέση τιμή πώλησης, καθώς αυτή παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο κατά 32,7%, αυξάνοντας αντίστοιχα και τον κύκλο εργασιών.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 16,48 εκατ. ευρώ, από 19,13 εκατ. πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,99 εκατ. ευρώ, από 28,29 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αλλαγής λογιστικής αντιμετώπισης της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ως προς τις θυγατρικές εταιρείες, τόσο η SIDMA Bulgaria όσο και η SIDMA Romania παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, κατά 38,6 % και 50,1% αντίστοιχα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 30,4 εκατ. ευρώ, έναντι 21,9 εκατ. ευρώ, ενώ της SIDMA Romania στα 21,7 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ανθεκτική η ζήτηση για χάλυβα
Αν και η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ επισημαίνει τους ισχυρούς παράγοντες αβεβαιότητας, που καθιστούν δυσχερείς τις προβλέψεις, εκτιμά πως στο βασικό σενάριο των εξελίξεων η λειτουργία και τα αποτελέσματά της δεν πρόκειται να επηρεαστούν ουσιωδώς, καθώς η ζήτηση για χάλυβα δείχνει ανθεκτικότητα, ενώ η εξέλιξη των τιμών δεν φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους. Η αύξηση των επιτοκίων, πάντως, αναμένεται να επιβαρύνει ταμειακά τόσο την εταιρεία όσο και τον όμιλο καθώς θα αυξήσει τις καταβολές τόκων.
Η εταιρεία επισημαίνει ακόμα πως η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, υπό την θετική επενέργεια της καλής τουριστικής περιόδου, της ενίσχυσης των εισοδημάτων μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και της έναρξης των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ανέρχεται στα 10 δισ. Ευρώ περίπου και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας είναι ευοίωνες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build