Prodea: Στο +13,2% ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο του 2022

Αύξηση της τάξεως του 13,2% σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών της Prodea Investments, φτάνοντας στα 73,5 εκατ. ευρώ, έναντι 64,9 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2021, με τη διοίκηση της εταιρείας να αποδίδει την αύξηση αυτή στην ωρίμανση των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία, με στόχο τη βελτιστοποίηση τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων, με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τις αρχές της αειφορίας. Τα λειτουργικά κέρδη της Prodea ανήλθαν σε 102,5 εκατ. ευρώ, έναντι 99,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021 (αύξηση 2,7%), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 45 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 47,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021. H εύλογη αξία των ακινήτων υπό τη διαχείριση της Prodea ανήλθε σε 2,62 δισ. ευρώ, έναντι 2,46 δισ. την 31η Δεκεμβρίου 2021 (αύξηση 6,6%).

Γιατί δεν ανησυχεί για την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους
Όσον αφορά στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διοίκηση της εταιρείας δε φαίνεται να ανησυχεί για την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, καθώς έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης. Παράλληλα, η όποια αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αναμένεται να εξισορροπηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα. Πάντως, αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης, η εταιρεία είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών. Εξάλλου, η εταιρεία θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων) έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι θέλει να κάνει ο όμιλος Φάις με το κτίριο των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη

Τη στρατηγική σημασία που έχει για τον όμιλο Φάις η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τόσο η επένδυση στην αγορά Μοδιάνο όπου ήδη το 70% των ιδιοκτησιών είναι κατοχυρωμένο από τους νέους τους ενοίκους μέσω συμβολαίων που έχουν υπογράψει, όσο και η απόκτηση η απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 25% εκτός από το 25% που ήδη είχε, στο κτιριακό συγκρότημα Μύλοι Αλλατίνη στην περιοχή Σοφούλη της συμπρωτέυουσας.

Πληροφορίες με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι ο όμιλος εφόσον καταφέρει να αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας στον επόμενο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στις 16 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μεικτού project κατοικιών και φιλοξενίας. Θα θυμίσουμε ότι το 50% του κτιριακού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη έχει ήδη περιέλθει στην ιδιοκτησία της εταιρείας All Επενδύσεις Ακινήτων ΜΙΚΕ συμφερόντων του ομίλου. Το σύνολο του ακινήτου αποτελείται από μια έκταση συνολικής επιφάνειας 27.752,77 τετραγωνικών μέτρων, από την οποία ρυμοτομούνται τρία τμήματα επιφάνειας 160,94τ.μ., 1.562,48τ.μ. και 19,31τ.μ. αντίστοιχα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση και του επικείμενου πλειστηριασμού που θα καθορίσει εν πολλοίς το καθεστώς ιδιοκτησίας στο συγκεκριμένο ακίνητο. Το πρώην βιομηχανικό ακίνητο παραμένει ανενεργό και ερειπωμένο για περίπου τρεις δεκαετίες, καθότι η αλευροβιομηχανία που αξιοποιούσε τις εγκαταστάσεις έχει διακόψει τη λειτουργία της στη συμπρωτεύουσα ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Ιδανική τοποθεσία για τουριστική και οικιστική αξιοποίηση
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως το πιο ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση ακινήτου είναι το γεγονός ότι βρίσκεται εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, γεγονός που το καθιστά προνομιακό για τουριστική αλλά και οικιστική αξιοποίηση. Το οικόπεδο βρίσκεται συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Γεωργίου Παπανδρέου 42-46 και Αποδήμου Ελληνισμού στη συνοικία Ντεπώ της περιοχής Ποσειδώνιο στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ενώ κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, με την αρχιτεκτονική του να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικού ακινήτου της συγκεκριμένης περιόδου.

Θα θυμίσουμε ότι και κατά το παρελθόν το εν λόγω ακίνητο είχε ενταχθεί στο πλαίσιο παρουσίασης ενός φιλόδοξου σχεδίου με την ονομασία Πολιτεία Αλλατίνη, σύμφωνα με το οποίο ο χώρος επρόκειτο να αξιοποιηθεί με την κατασκευή ενός οικιστικού project με χώρους πρασίνου. Ωστόσο έλαβαν χώρα αρκετές αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα την παραπομπή της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την διακοπή κάθε φιλόδοξου εγχειρήματος προς υλοποίηση. Να σημειωθεί ότι εντός της συνολικής εγκατάστασης υπήρχαν παλαιότερα 35 κτίρια με συνολική δομημένη επιφάνεια 18.291 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία κατεδαφίστηκαν το 2003. Ανάμεσά τους υπήρχε και ένας σημαντικός αριθμός διατηρητέων ακινήτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πλαίσιο: Πάνω από το 10% του τζίρου φέρνουν οι λευκές συσκευές

Διψήφιο ποσοστό επί του τζίρου του ομίλου Πλαίσιο αντιπροσωπεύει πλέον η κατηγορία των λευκών συσκευών, μία κατηγορία στην οποία το Πλαίσιο μετρά μόνο τρία χρόνια παρουσίας, όμως αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται ο όμιλος. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι πωλήσεις των λευκών συσκευών ανήλθαν σε 21,25 εκατ. ευρώ, έναντι 17,77 εκατ. για την αντίστοιχη συγκρίσιμη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας για μια ακόμη περίοδο το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης κατά 19,59%. Πλέον οι πωλήσεις των λευκών συσκευών συμμετέχουν στις ενοποιημένες πωλήσεις με ποσοστό συμμετοχής 11,06%, έναντι 8,92% για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Και παρότι η συγκεκριμένη κατηγορία είναι μικρότερη από άποψης τζίρου για το Πλαίσιο σε σχέση με αυτές των υπολογιστών & ψηφιακών εφαρμογών (77,05 εκατ. ευρώ), των ειδών γραφείου (50,83 εκατ. ευρώ) και της τηλεφωνίας (43,30 εκατ. ευρώ), η συνεισφορά της στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι: στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πρόσθεσε 513.000 ευρώ στο EBITDA (λόγος EBITDA προς καθαρές πωλήσεις: 22,4%) και 213.000 ευρώ στα κέρδη από εργασίες (ΕΒΙΤ). Σημειώνεται ότι με την επέκταση του καταστήματος Πλαίσιο του Ηρακλείου για να συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα σημεία πώλησης λευκών συσκευών ανήλθαν πλέον στα δέκα.

Αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 17%
Αξιοσημείωτο είναι ότι την 30ή Ιουνίου 2022 το ύψος των καθαρών αποθεμάτων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 77,09 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν ήταν στα 65,86 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, της τάξεως του 17,1%, όπως εξηγεί η διοίκηση του ομίλου, έρχεται ως συνέπεια της απαραίτητης αποθεματοποίησης στα πλαίσια της προετοιμασίας για την «Ψηφιακή Μέριμνα 2» και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που ξεκίνησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ένα πρόγραμμα που η διοίκηση θεωρεί ως εξαιρετική πρωτοβουλία, όχι μόνο σε εμπορικό επίπεδο, αλλά κυρίως ως μια ουσιαστική κίνηση συνεισφοράς κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ταχύτητα κυκλοφορίας των αποθεμάτων έχει αυξηθεί στις 90 ημέρες, έναντι των 67 της χρήσης 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build