Έτσι θα είναι το νέο κτίριο της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι

Στην πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου XZA Architects θα βασιστεί το έργο κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο είναι αυτό που έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό που έτρεξε η εταιρεία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως επιβεβαίωσε σχετικά στο Build και η Θεώνη Ξάνθη, εκ των αρχιτεκτόνων που εκπόνησαν την αρχιτεκτονική πρόταση που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής αρχιτέκτονες για την εκπόνηση της πρότασης ήταν η Θεώνη Ξάνθη, η Μαργαρίτα Ζακυνθινού – Ξάνθη, ο Γιώργος Λάριος και ο Σπύρος Γιωτάκης και πολιτικός μηχανικός ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης.

Εκτίμηση για εξοικονόμηση πόρων έως και 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως
Η κατασκευή του συγκεκριμένου σύγχρονου βιοκλιματικού ακινήτου θα έχει ως στόχο να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας ύδρευσης, ενώ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι μέσα από την πρωτοβουλία αυτή θα καταφέρει να εξοικονομήaσει έως και 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση. Η συνολική δομημένη επιφάνεια θα ανέλθει στα 16.219 τετραγωνικά μέτρα με βάση την Κτιριολογική Σύσταση Υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας αλλά και προς την κατεύθυνση επανασχεδιασμού και ευρύτερης αναθεώρησης των διαδικασιών στέγασης των υπηρεσιών της.

Ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ενός σταδίου
Ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα στάδιο, ενώ η στόχευσή του συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου ΕΥΔΑΠ για την λειτουργία λιγότερο ενεργοβόρων και δύσχρηστων εγκαταστάσεων. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι να αναπτύξει κτίρια που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον όπως και το συγκεκριμένο, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ευρύτερο όφελος προς το κοινωνικό σύνολο. Σε ό,τι αφορά του πλάνο κατασκευής του νέου ακινήτου εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό του 2021 που γνωστοποίησε η εταιρεία ότι θα υλοποιήσει.

Τι θα δημιουργηθεί στις νέες εγκαταστάσεις
Στον νέο χώρο που πρόκειται να στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. θα υφίστανται εκτός των άλλων τα γραφεία διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, χώροι αρχείων και αποθηκευτικοί χώροι καθώς και υπόγειες αλλά και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης.

Το οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 243 στρέμματα και βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια του δήμου Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας.
Στο ίδιο σημείο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Διοικητικό Κτήριο της Ε.ΥΔ.Α.Π. και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρείας όπως πρατήρια καυσίμων, αντλιοστάσια, γραφεία, χώροι στάθμευσης και αρκετές ακόμη υποδομές. Επί του παρόντος οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται κατανεμημένες σε πολλά διαφορετικά ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα κτίρια της Αττικής, με το κόστος συντήρησης και ενοικίασης να καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους. Αυτός είναι και ένας ακόμα από τους βασικούς λόγους που η επιχείρηση αποφάσισε τη μετεγκατάστασή της και τη δημιουργία του νέου αυτού κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Noval Property: Άγγιξε τα 600 εκατ. ευρώ το σύνολο του ενεργητικού στο εξάμηνο

Στα 598,9 εκατομμύρια ευρώ έφτασε την 30ή Ιουνίου το σύνολο του ενεργητικού της Noval Property, με αύξηση 30,9 εκατ. ευρώ (+5,4%) σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ κατά το ίδιο διάστημα η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της εταιρείας έφτασε τα 465 εκατ. ευρώ, με αύξηση 40,9 εκατ. ευρώ (+9,6%) σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αυξήσεις αυτές αποτυπώνουν αφενός τη δυναμική τάση της αγοράς για ποιοτικά, βιοκλιματικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα εμπορικά ακίνητα και, αφετέρου, έρχεται ως απόρροια της ενίσχυσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Noval Property με νέα ακίνητα και συμμετοχές, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου.

Παράλληλα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Noval Property παρουσίασε έσοδα από μισθώματα 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ εσόδων από μισθώματα και κρατικών αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6 εκατ. ευρώ (61%). Η εν λόγω αύξηση αποτυπώνει τη σύναψη νέων μισθωτικών συμβάσεων, παράλληλα με τη μη επανάληψη στο πρώτο εξάμηνο του 2022 των υποχρεωτικών μειώσεων μισθωμάτων λόγω των κρατικών μέτρων ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων (adjusted EBITDA) για την περίοδο έως 30 Ιουνίου 2022 ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 2,8 εκατ. ευρώ (+104%), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 15,1 εκατ. ευρώ, έναντι 16,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε την 30ή Ιουνίου 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ten Brinke: Πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο της Ερμού

Η νέα επένδυση της εταιρείας Ten Brinke Hellas ξεκίνησε στο διατηρητέο από το 1985 κτίριο της Ερμού, το οποίο πέρασε ως κληροδότημα Γιάβαση στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Αναλυτικότερα, πρόκειται για μία επένδυση η οποία ξεπερνάει τα 3,7 εκατ. ευρώ και το κτίριο έχει μισθωθεί για δέκα έτη από την εταιρεία MILORA, τη θυγατρική της Ten Brinke Ελλάδας. Το ιστορικό κτίριο της Αθήνας, ηλικίας άνω των 100 ετών, ήταν εγκαταλελειμμένο για χρόνια, καθώς υπέστη φυσικές καταστροφές λόγω πυρκαγιάς και του μεγάλου σεισμού το 1999. Αναφορικά, βρίσκεται στον πιο πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ερμού, και συγκεκριμένα στον αριθμό 76.

«Πρόκειται για την αποκατάσταση του Γιαβάσειου κληροδοτήματος, με την προσθήκη καθ’ ύψος δύο ορόφων συν δώματος. Είμαστε ακόμη σε διαδικασία αναζήτησης χρηστών για το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο oι οποίοι θα μετατραπούν σε καταστήματα είτε λιανικής, είτε εστίασης. Παράλληλα, ο δεύτερος, ο τρίτος όροφος και το δώμα, θα αξιοποιηθούν ως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» αναφέρει στο Build η Τόνια Κατσιαγάννη, υπεύθυνη marketing και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Ten Brinke Hellas. Αναφορικά, η μελέτη είναι ήδη εγκεκριμένη από το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκερασμός νεοκλασικής και urban αρχιτεκτονικής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικοδομική άδεια για το έργο επένδυσης ύψους άνω των 3,7 εκατ. ευρώ έχει ήδη εκδοθεί. Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, την έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project. «Δεσμευόμαστε βάσει ΦΕΚ να κρατήσουμε τον χαρακτήρα του κληροδοτήματος για τον εξωτερικό χώρο, οπότε δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Στο νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου, ερχόμαστε και προσθέτουμε μια πιο urban αισθητική η οποία χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ερμού. Θα υπάρξει ένα αρμονικό συνταίριασμα αυτών των δύο» δηλώνει στο Build η Τόνια Κατσιαγάννη. Αναφορικά, οι όψεις του κτιρίου θα αποκατασταθούν με διατήρηση του κελύφους και θα πραγματοποιηθεί πλήρης αναδιαμόρφωση του εσωτερικού χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build