Ποια εταιρεία αναλαμβάνει την αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου

Στην τεχνική εταιρεία ΤΕΜΑΚΟ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, έργο προϋπολογισμού 4.475.200 ευρώ. Η εταιρεία προσέφερε τη χαμηλότερη τιμή στη διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλλοντας προσφορά ύψους 3.250.561,36 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος των απαραίτητων δικαιολογητικών και πλέον απομένει μόνο η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, ύψους 131.071,02 ευρώ, και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση που υπέγραψε στις 15 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 545 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης

Από την ενεργειακή κατηγορία Η στην Α+
Αντικείμενο του έργου που αναλαμβάνει η ΤΕΜΑΚΟ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ενώ
οι προτεινόμενες παρεμβάσεις/μέτρα είναι οι εξής:

1) Εξοικονόμηση ενέργειας στο σύστημα Κλιματισμού & Φωτισμού
2) Εξοικονόμηση ενέργειας στο κέλυφος του κτιρίου (θερμομόνωση δώματος και νέα κουφώματα στις όψεις)
3) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με την μέθοδο του συμψηφισμού
4) Εφαρμογή συστήματος αυτοματισμού BEMS με διασύνδεση στα συστήματα
του κτιρίου.

Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 9.315,30 τ.μ. ενώ οι θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι στους οποίους επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις είναι 6.868,63 τ.μ.
Από την προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής
Απόδοσης που εκδόθηκε, η ενεργειακή τάξη του κτιρίου είναι Η.

Με τα προτεινόμενα μέτρα η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι τουλάχιστον 90% ,ενώ η ενεργειακή του τάξη θα ανέβει στην ενεργειακή κατηγορία Α+.
Σημειώνεται ότι το μουσείο σχεδιάστηκε από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη, αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουλίου 1975, με σκοπό να αποδώσει τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Άσυλο Ανιάτων: Εκμίσθωση ακινήτου στη Συγγρού – Οι επιλογές για τους επενδυτές

Στη μακροχρόνια εκμίσθωση επαγγελματικού ακινήτου στη συμβολή των Λεωφόρου Συγγρού 180 και Ευαγγελιστρίας 2 αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ασύλου Ανιάτων. Σύμφωνα με την προκήρυξη το κτίριο μπορεί να εκμισθωθεί είτε για δέκα χρόνια για επαγγελματική χρήση με ισόγειο κατάστημα και γραφεία στους ορόφους, όπως αρχικά κατασκευάστηκε, είτε για 30 χρόνια ως ξενοδοχείο, με δυνατότητα επέκτασης της μίσθωσης, κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ασύλου Ανιάτων και του μισθωτή.

Για την πρώτη περίπτωση το ετήσιο μίσθωμα για τα πρώτα δύο χρόνια, θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 117.600 ευρώ, ανά έτος. Μετά το 2ο μισθωτικό έτος και μέχρι τη λήξη της μίσθωσης το μίσθωμα θα αυξάνεται κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό αναπροσαρμογής που ορίζεται. Το ποσό προκαταβολής – εγγύησης ορίζεται σε ένα ετήσιο μίσθωμα του πρώτου έτους πλέον του αναλογούντος χαρτοσήμου. Τα πρώτα δύο χρόνια της μίσθωσης το μίσθωμα θα παραμένει σταθερό, ενώ από το 3ο μισθωτικό έτος και εφεξής θα αναπροσαρμόζεται ετησίως. Σε σχέση με το δεύτερο ενδεχόμενο ορίζεται κλιμακωτό μίσθωμα από το 1ο έτος (42.000 ευρώ) έως και το 7ο έτος (183.000 ευρώ), ενώ από το 8ο έτος και εφεξής, το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, πάντα αυξητικά.

Το ακίνητο
Σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε στη δημοσιότητα το Άσυλο Ανιάτων το κτίριο υπάγεται στον δήμο Καλλιθέας και βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού, στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο είναι εντός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, επιφάνειας 500,55 τ.μ. και έχει πρόσωπο νοτιοανατολικά επί της λεωφόρου Συγγρού μήκους 23,50 μ. και νοτιοδυτικά επί της οδού Ευαγγελιστρίας μήκους 21,30 μ.

Η συνολική επιφάνεια του εξαώροφου κτιρίου γραφείων ανέρχεται 1.494,35 τ.μ. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο – πατάρι, τέσσερεις ορόφους, έναν όροφο σε εσοχή και δώμα. Το κτίριο έχει κατασκευαστεί το 1982 και είναι συμβατικής κατασκευής, έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλήρωση εξωτερικών τοίχων από οπτοπλινθοδομές. Εξωτερικά διαθέτει μεταλλική επένδυση με υαλοπετάσματα. Το δάπεδο και η περιμετρική τοιχοποιία του υπογείου είναι από μπετόν, δεν έχει γίνει καμία επένδυση του δαπέδου και της εξωτερικής τοιχοποιίας στο χώρο στάθμευσης και αποθήκης. Η οροφή του υπογείου είναι επιχρισμένη και φέρει εξωτερική καλωδίωση και φωτιστικά «χελώνες».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Tα δύο εμβληματικά έργα γραφείων στο Μαρούσι και η συνεργασία της Τέρνα με τη Dimand

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες εργασίες στο προνομιακό οικόπεδο των 11 στρεμμάτων στην λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο ανήκει στη Dimand που έχει αναλάβει την ανάπτυξή του για λογαριασμό της PwC. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις στο συγκεκριμένο οικόπεδο, από τον οποίο αναδείχθηκε η Tέρνα. Ήδη στο συγκεκριμένο ακίνητο ολοκληρώθηκε η έκδοση των αδειών που ήταν προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών.

Ιδιαιτέρως πιθανό θεωρείται στο συγκεκριμένο έργο η Τέρνα να αναλάβει και την εκτέλεση του κυρίως κατασκευαστικού μέρους, όπως ανέφεραν στο Build πηγές με γνώση του θέματος, καθότι η κατασκευαστική εταιρεία φαίνεται να πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει ο επενδυτής, δηλαδή η Dimand. To συγκεκριμένο έργο έχει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης στον νέο του ένοικο που θα είναι η PwC, το οποίο ανέρχεται στους 18 μήνες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ακίνητο θα είναι έτοιμο προς χρήση στα τέλη του επόμενου έτους, το αργότερο έως τις αρχές του 2024. Η ανωδομή του θα διαχωρίζεται σε δύο κτίρια των 5.500 τετραγωνικών μέτρων. Θυμίζουμε ότι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε το γραφείο ΑΣ.Π.Α. του Σπύρου Τσαγκαράτου.

Ριζική αλλαγή του κτιριακού αποθέματος στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου
Ένα ακόμα έργο, το οποίο έρχεται να συμβάλλει στην μεταβολή του κτιριακού αποθέματος στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου είναι το πρώην ακίνητο της Kodak που έχουν αποκτήσει από κοινού η Noval Property με την Brook Lane. Και σε αυτή την περίπτωση επίκειται η διενέργεια διαγωνισμού όπως πληροφορείται το Build, με προοπτική ανάθεσης της κατασκευής σε εργολάβο. Πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι περιβαλλοντικοί όροι για την νομιμοποίηση χώρων και κατασκευών στο υφιστάμενο κτίριο γραφείων αλλά και για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων με την κατασκευή ενός ακόμη τριώροφου κτιρίου γραφείων, όπως είχατε διαβάσει σχετικά στο Build.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα ανέρχεται στα 52.000 τετραγωνικά μέτρα και το κτιριακό συγκρότημα θα αποτελείται από δύο παραλληλεπίπεδα κτίρια, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους. Τόσο στο υφιστάμενο κτίριο που θα αναδιαμορφωθεί θα υφίστανται χώροι γραφείων, ενώ αντίστοιχες εγκαταστάσεις γραφείων θα δημιουργηθούν και στο νέο τριώροφο ακίνητο.

Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 341 θέσεις στάθμευσης από τις οποίες οι 302 θα βρίσκονται στους υπόγειους χώρους του νέου κτιρίου και οι υπόλοιπες 39 θα είναι υπαίθριες. Nα σημειωθεί ότι το μέσο μίσθωμα για την περιοχή των βορειοανατολικών προαστίων και ειδικότερα για τα γραφεία που βρίσκονται στις οδικές αρτηρίες των λεωφόρων Κηφισίας και Μεσογείων αλλά και κατά μήκος της Αττικής οδού στο β’ τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 25 ευρώ/τ.μ. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή 73.000 τ.μ. και με τα τωρινά δεδομένα είναι προγραμματισμένη η ανάπτυξη επιπλέον 12.228 τ.μ. προσεχώς σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: Οικοδομικός οργασμός από το 2023 έως τα τέλη του 2025

Τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν οι πρώτες εργασίες στη μεγάλη αστική ανάπλαση του Ελληνικού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά εκπρόσωποι ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Εκεί που παλιότερα δέσποζαν εγκαταλελειμμένα κτίρια του παλιού αεροδρομίου, πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές εργασίες με στόχο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η πρώτη φάση έως το 2025. Ουσιαστικά, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η κυρίως κατασκευή των περισσοτέρων έργων της πρώτης φάσης της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, από τη Lamda Development, με προοπτική ολοκλήρωσης τέλος του 2025.

Πού βρίσκονται τώρα τα έργα, τι ακολουθεί
Το πρώτο κτιριακό συγκρότημα που θα παραδοθεί πρόκειται να στεγάσει φορείς και σωματεία για ΑμεΑ (με κόστος κατασκευής 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από τη Lamda Development). Έχει ολοκληρωθεί ήδη η θεμελίωσή του ενώ, όταν υλοποιηθεί, ο κτιριακός όγκος θα αποτελεί το 30% της έκτασης και το άλλο 70% θα συνίσταται από ποικιλίες δέντρων και χώρους πρασίνου. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι εργασίες της υπογειοποίησης στη Λεωφόρο Ποσειδώνος από την Άβαξ, όπως και του πύργου Riviera Tower, όπου σύμβουλος του έργου έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat. Η κατασκευή του Riviera Tower θα ξεκινήσει φέτος, ενώ έως το τέλος της χρονιάς αναμένονται ακόμα οι διαγωνισμοί για το εμπορικό κέντρο στη Βουλιαγμένη, το boutique mall στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, καθώς και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάρκου.

Ο παράγοντας του κόστους
Όσον αφορά το κατασκευαστικό κόστος εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και στο ενδεχόμενο της μετακύλισης στους αγοραστές, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ανέφερε πως «η αύξηση που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι στο 10-15% στα έργα που μας αφορούν, αν μείνουν τα ενεργειακά κόστη εκεί που είναι σήμερα.
Αν συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού, πιστεύουμε ότι ένα μέρος του κόστους μπορεί να μετακυλιστεί στους αγοραστές.
Το είδαμε εν μέρει στις πωλήσεις των condominium (διώροφα και τριώροφα κτίρια), όπου οι αγοραστές απορρόφησαν μέρος της αύξησης». Το επόμενο τεστ, συμπλήρωσε, είναι η πώληση των κατοικιών και διαμερισμάτων στην περιοχή που γειτνιάζει με τον Άλιμο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα οποία θα απευθύνονται πιο πολύ στο μεσαίο οικονομικό στρώμα. «Είμαστε όμως αισιόδοξοι για την ανταπόκριση, γιατί πιστεύουμε πως όποιος αγοράζει στο Ελληνικό θα είναι προνομιούχος λόγω της θέσης και της έκτασης της αστικής ανάπτυξης».

Τα έσοδα από πωλήσεις κατοικιών
Ερωτηθείς για τις φετινές εισπράξεις από πωλήσεις κατοικιών, αλλά και για τον στόχο του 2023, ο κ. Αθανασίου είπε πως έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που βγήκαν προς πώληση, δηλαδή ο ουρανοξύστης, οι βίλες, και τα condominium που βρίσκονται πίσω από αυτές. Επίσης, το πρόγραμμα της εταιρείας να προχωρήσει σε υπογραφές συμβολαίων για τον ουρανοξύστη και να εισπράξει το 20% των τιμών των κατοικιών είναι σε εκτέλεση, από τέλη Οκτωβρίου έως πριν από τα Χριστούγεννα. «Συνολικά, από τα προηγούμενα, αναμένουμε στο τέλος του έτους να είμαστε στον στόχο μας, δηλαδή στα 200 εκατ. ευρώ. Για το 2023 περιμένουμε να φτάσουμε στα 450 εκατ., δηλαδή επιπλέον 200-250 εκατ. από τα φετινά έσοδα», διευκρίνισε ο επικεφαλής της Lamda Development.

Αναφορικά δε με το γεγονός ότι η πλειονότητα των αγοραστών είναι Έλληνες, ο κ. Αθανασίου ανέφερε το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας που έπρεπε να κερδίσει η Lamda Development. «Από την αρχή βασικός μας στόχος είναι να παραδίδουμε τμήματα της μεγάλης ανάπλασης προτού ολοκληρωθεί η πενταετία της πρώτης φάσης των έργων, για να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι ως χώρα δεν έχουμε μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας στην ολοκλήρωση των έργων, ειδικά αν θυμηθούμε πόσος χρόνος πέρασε για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Τώρα όμως που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και φαίνεται η αλλαγή στο εγκαταλελειμμένο Ελληνικό, μπορούμε να το επικοινωνήσουμε διεθνώς, γι’ αυτό και έχουμε προγραμματίσει μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης και πωλήσεων κατοικιών από το 2023».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΠΥΡΚΑΛ: Οι δώδεκα διεκδικήσεις που προβάλλει ο δήμος Δάφνης-Υμηττού για τη δημιουργίατου Κυβερνητικού Πάρκου

Επιφυλάξεις για τα κυβερνητικά σχέδια περί δημιουργίας Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό εκφράζει ο δήμος Δάφνης-Υμηττού, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα καταστεί εφικτή η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα υπουργείων σε ανακατασκευασμένα διατηρητέα κτίρια και σε νέα κτίρια στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς να πληγεί η τοπική κοινωνία.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε
Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού, ένα από τα θέματα στην ατζέντα ήταν η πρόταση της αντιπολίτευσης για διεκδίκηση της παύσης κάθε κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης. Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, καθώς και κάτοικοι της Δάφνης, του Υμηττού και του Βύρωνα. Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (17 ψήφοι έναντι 14) να απορρίψει την πρόταση της αντιπολίτευσης.

«Ούτε ένα τετραγωνικό επιπλέον τσιµέντου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ»
Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να εκφράσει γνώμη αναφορικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υιοθετώντας τις παρατηρήσεις που έκανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Αναστάσιος Μπινίσκος, που υπογράμμισε πως η μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ πρέπει να γίνει σωστά, με σωστούς όρους, ώστε να αναβαθμιστεί πλήρως. «Ούτε ένα τετραγωνικό επιπλέον τσιμέντου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ», διεμήνυσε ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, και στη συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις του, οι οποίες και εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία:

1. Να περιοριστούν οι κυβερνητικές Υπηρεσίες μόνο στα διατηρητέα κτίρια και στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ, πλην αυτών που σύμφωνα και με τη μελέτη δεν έχουν δεσμευτεί με υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρι να περιέλθουν ιδιοκτησιακά στο δήμο με χρήση που θα προσδιορίσει ο ίδιος.

2. Διπλασιασμός των θέσεων πάρκινγκ από αυτές που ορίζει ο νέος οικοδομκός κανονισμός, σύμφωνα με τον πληθυσμό των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Ένα μέρος των θέσεων αυτών να παραχωρηθούν για αποκλειστική χρήση του δήμου.

3. Χαρακτηρισμός των οδών Σμύρνης, Α.Λεντάκη και Ελευθερωτών ως δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

4. Θεσμοθέτηση υποχρεωτικού διευρυμένου ωραρίου των εργαζομένων.

5. Χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων για τη μεταφορά των εργαζομένων.

6. Αναθεώρηση του τμήματος της Λεωφόρου Ηλιουπόλεως που προτείνεται για αναστροφή πορείας, με υπογειοποίηση.

7. Κατασκευή πεζογέφυρας που θα ενώνει το Κυβερνητικό Πάρκο με το Πάρκο Άρη Αλεξάνδρου.

8. Σύνδεση του Κυβερνητικού Πάρκου με το πάρκο Άρη Αλεξάνδρου και της περιοχής των Θεάτρων Βράχων, με τη δημιουργία πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου.

9. Κατά την κατασκευή του έργου, το 20% των εργαζομένων να προέρχονται από δημότες Δάφνης-Υμηττού.

10. Δημιουργία εντός του χώρου, Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

11. Πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ της ΠΥΡΚΑΛ.

12.Επειδή οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, ο δήμος θα έχει μια απώλεια της τάξεως των 410.000 ευρώ ετησίως, και για το λόγο αυτό ζητά τον επιμερισμό του παραπάνω ποσού στη μηνιαία Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) του Δήμου.

Δυσαρέσκεια για την έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση
Στην απόφαση του δήμου επισημαίνεται ότι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις ως προς το μείζον αυτό θέμα που αφορά στον δήμο, δεν υπήρξε η ανάλογη έγκαιρη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία.
Ο δήμος Δάφνης-Υμηττού ρητά δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται έστω και σε στάδιο προμελέτης, χωρίς τη συμμετοχή του, θα βρίσκει αντίθετη τη δημοτική αρχή.
«Θα υπερασπιστούμε την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των δημοτών μας με κάθε κόστος», υπογραμμίζεται στην απόφαση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κτίρια γραφείων: Επιπλέον 370.000 τετραγωνικά παραδίδονται έως το 2025

Σε συνολική επιφάνεια 370 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων έως και το 2025 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το σύνολο των υπό και προς κατασκευή γραφειακών εγκαταστάσεων που θα έχει παραδοθεί προς χρήση, σύμφωνα με πρόβλεψη που επικαλείται η Cushman & Wakefield Proprius σε στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που αφορούν στην αγορά γραφείων της Αττικής. Την ίδια στιγμή μειωμένους ρυθμούς απορρόφησης των προς ενοικίαση ακινήτων κατέγραψε ο τομέας των γραφείων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο, με συνολικά 20.000 τ.μ., οδηγώντας το σύνολο των τετραγωνικών σε αριθμό ρεκόρ 55.000 τ.μ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφηκε από τον επαγγελματικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα με το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί την πιο ισχυρή επιμέρους αγορά της πρωτεύουσας, όπως προκύπτει από στοιχεία της CWP. Μετά την επιβράδυνση που καταγράφηκε στην ευρύτερη αγορά ακινήτων στη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση για ευέλικτης μορφής γραφεία (flex offices) έχει επανακάμψει με αποτέλεσμα πολλές εγκαταστάσεις αυτού του χαρακτήρα να είναι πλήρως μισθωμένες. Σε ό,τι αφορά τα prime rents παρέμειναν σταθερά στα επίπεδα των 25 ευρώ το μήνα στο β’ τρίμηνο.

Επενδύσεις 165 εκατομμυριών ευρώ σε υψηλής ποιότητας ακίνητα
Η επενδυτική δραστηριότητα ήταν αυξημένη κατά το δεύτερο τρίμηνο με 165 εκατ. ευρώ να επενδύονται σε γραφεία υψηλής ποιότητας. Η Λεωφόρος Κηφισίας προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών με επενδυτές που επικεντρώθηκαν σε εγνωσμένης αξίας περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο οι συμφωνίες προστιθέμενης αξίας, που κυριάρχησαν το 2021, μειώθηκαν λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες σύμφωνα με την CWP επηρέασαν τη διαθεσιμότητα, τα οικοδομικά υλικά και το κόστος χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή τα γραφεία συνεχίζουν να προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο η γενικότερη φιλοσοφία που αφορά στον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων παρουσιάζεται πολύ περισσότερο ευέλικτη ως προς τον χαρακήτρα των νέων αναπτύξεων. Τέτοιο παράδειγμα αναμένεται άλλωστε να αποτελέσει και το νέο κτίριο γραφείων που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή στη λεωφόρο Κηφισίας σε έκταση 11 στρεμμάτων, όπου αναπτύσσονται τα γραφεία που θα στεγάσουν προσεχώς την PwC, όπου την ευθύνη ανάπτυξης του ιδιοκτησίας της ακινήτου έχει αναλάβει η Dimand.

Βασικές ζώνες γραφείων της Αττικής και ακίνητα που βρίσκονται υπό κατασκευή
• Κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού: 42.641 τ.μ.
• Βόρειοανατολικά προάστια
(Λ. Κηφισίας, Αττική Οδός, Μεσογείων): 73.000 τ.μ.
• Νότια προάστια (Συγγρού, Βουλιαγμένης): 13.500 τ.μ.
• Λιμάνι Πειραιά: 16.000 τ.μ.
• Σύνολο: 145.141 τ.μ.

Μέση τιμή ενοικίασης γραφείων
• Κέντρο Αθήνας και πέριξ αυτού:
25 ευρώ/τ.μ.
• Βόρειοανατολικά προάστια

(Λ. Κηφισίας, Αττική Οδός, Μεσογείων): 25 ευρώ/τ.μ.
• Αθηνών Λαμίας: 16 ευρώ/τ.μ.
• Νότια προάστια (Συγγρού, Βουλιαγμένης): 22 ευρώ/τ.μ.
• Λιμάνι Πειραιά: 18 ευρώ/τ.μ.
• Άλλα: 13 ευρώ/τ.μ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build