Ακίνητα: Χωρίς τέλος η αύξηση των τιμών στις κατοικίες – Τι αποκαλύπτει η ΤτΕ

Συνεχίζεται το άλμα στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ακινήτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά το β’ τρίμηνο του 2022, σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση των τιμών πώλησης των κατοικιών έφτασε το 9,4% ξεπερνώντας οριακά το 9,3% του α’ τριμήνου. Σημειώνεται πως για το 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος οριστικοποίησε την αύξηση των τιμών των ακινήτων σε 7,5%. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο η αύξηση στα νεόδμητα διαμερίσματα άγγιξε το 10,5% ενώ η άνοδος των τιμών των παλαιότερων ακινήτων έφτασε το 8,7%. Σε ό,τι αφορά το 2021 ο ρυθμός αύξησης άγγιξε το 8% και το 7,1% αντίστοιχα.

Η Αττική είναι η περιοχή όπου οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση. Από το β΄ τρίμηνο του 2018 έως το β’ τρίμηνο του 2022 η τιμές έχουν αυξηθεί κατά 44,6%. Σε πανελλαδικό επίπεδο, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση αγγίζει το 31,2%, ενώ σε σχεδόν αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται και η αύξηση της τιμής των κατοικιών και στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως κατά το α’ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,5% στην Αθήνα, 9,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,8% σε άλλες μεγάλες πόλεις και 6,8% στη υπόλοιπη χώρα σε σχέση με το α’ τρίμηνο το 2021. Για το προηγούμενο έτος η αύξηση των τιμών στις παραπάνω περιοχές κυμάνθηκε σε 9,6%, 7,3%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trade Estates: Προσύμφωνο με πολυεθνική αλυσίδα λιανικής για τα logistics της Ελευσίνας

Σε επένδυση για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου logistics center στην Ελευσίνα προχωράει αυτή την περίοδο ο όμιλος Φουρλή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Build. Ο όμιλος έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής του Trade Estates ΑΕΕΑΠ το 50% της εταιρείας Rets Α.Ε. από την οικογένεια Τσιγαρίδη, η οποία και διατηρεί το υπόλοιπο 50% των μετοχών της εταιρείας. Όπως πληροφορούμαστε αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασίας συνένωσης των οικοπέδων στην Ελευσίνα, με την αγορά και άλλων όμορων εκτάσεων με τις υφιστάμενες ιδιοκτησίες, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ενιαία έκταση που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Το ποσό που κατέβαλε η Trade Estates για την απόκτηση του 50% της Rets και εν προκειμένω της ιδιοκτησίας στην Ελευσίνα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ανήλθε συνολικά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, με βάση την τελευταία αποτίμηση της συμμετοχής της θυγατρικής του ομίλου Φουρλή στην Rets Α.Ε, η αξία της ανήλθε στα 2,74 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Rets εξέδωσε ομολογιακό δάνειο έως 10,28 εκατομμύρια ευρώ με χρονική διάρκεια αποπληρωμής 7 ετών με στόχο την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ έχει λάβει και δάνειο 1,8 εκατ. ευρώ από την Trade Estates.

Το προσύμφωνο μίσθωσης της ιδιοκτησίας
O όμιλος Φουρλή έχει προχωρήσει δια της Trade Estates ΑΕΕΑΠ σε προσύμφωνα μίσθωσης του χώρου σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της λιανικής, η οποία πρόκειται να αξιοποιήσει την εγκατάσταση μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών.

Η κίνηση αυτή έχει ανάλογο χαρακτήρα με άλλες ενέργειες του ομίλου Φουρλή τόσο στην περίπτωση της Ten Brinke με ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην Πλατεία Κένεντι, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις παλιές εγκαταστάσεις ξυλείας της ΑΒΕΞ στην Πάτρα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο όμιλος και συγκεκριμένα η Trade Estates με την Ten Brinke έχουν συστήσει κοινές εταιρείες με συμμετοχή 50-50, όπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το σύνολο της ιδιοκτησίας περιέρχεται στην κατοχή της πρώτης. Ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται πάντως να συμβεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση της Ελευσίνας μετά την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του logistics center, που θα έχει επιφάνεια 56.000 τ.μ.

Το mall του Π. Τσιγαρίδη στον Ασπρόπυργο
Θα θυμίσουμε ότι ο Παναγιώτης Τσιγαρίδης, είχε αναπτύξει κατά το παρελθόν ένα φιλόδοξο project με την ονομασία West Plaza. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ασπροπύργου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, ωστόσο η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο επιχειρηματίας είχε επενδύσει για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της εταιρείας του LC Development. Μεταξύ των καταστημάτων που αρχικά στέγαζε το εμπορικό κέντρο ήταν οι Benetton, Sprider, Βάρδας, Μαρινόπουλος (στη συνέχεια Σκλαβενίτης), Alex Pack, Διάφανο, Jumbo και αρκετές ακόμη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Αχρησιμοποίητες πάνω από 4 στις 10 επιταγές

Την παράταση της προθεσμίας για τους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κατά ενάμιση μήνα, έως την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τις αγορές νέων ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος, οι οποίες μέχρι τώρα δεν κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την πρόοδο του προγράμματος, μέχρι το πρωί της Κυριακής είχαν εκδοθεί κοντά στις 250.000 επιταγές για την αγορά μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, εκ των οποίων οι 120.023 αφορούν σε κλιματιστικά, οι 99.459 σε ψυγεία και οι 30.252 σε καταψύκτες. Ωστόσο, μέχρι τώρα λιγότερες από έξι στις δέκα επιταγές έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί από κάποιον έμπορο, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 40% των επιταγών παραμένουν αχρησιμοποίητες.

Πιο «ζεστοί» για τα ψυγεία οι δικαιούχοι, στον… πάγο οι καταψύκτες
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι πιο «ζεστοί» για τα ψυγεία και λιγότερο για τα κλιματιστικά, παρότι οι περισσότερες επιταγές έχουν εκδοθεί για κλιματιστικά. Συγκεκριμένα, από τις 99.459 επιταγές για ψυγεία, έχουν αξιοποιηθεί οι 66.563, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα, ενώ αντίθετη είναι η εικόνα στα κλιματιστικά, όπου έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί 65.426 επιταγές και απομένουν 54.597, και ακόμα χειρότερη στους καταψύκτες, όπου οι επιταγές που έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί (14.427) είναι λιγότερες από αυτές που παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση (15.825).

Νέες προσδοκίες από τους 200.000 επιλαχόντες που θα πάρουν επιταγές
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην αγορά, και δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες κλιματιστικών και αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών ειδών έσπευσαν με μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες να πληροφορήσουν το κοινό για τα οφέλη του προγράμματος, ελπίζοντας να προσελκύσουν τους δικαιούχους τους στα προϊόντα τους.
Ωστόσο η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν η αναμενόμενη, όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς. Πάντως, η πρόσφατη προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, ώστε να πάρουν επιταγές για ανακύκλωση και αλλαγή συσκευών ακόμα 200.000 επιλαχόντες, γεννά νέες προσδοκίες για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και για αυξημένο τζίρο στο μέλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα πέντε «όπλα» της Premia Properties για να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης

Τριάντα ακίνητα περιλαμβάνονται πλέον στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Premia Properties, με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται στα 228,5 εκατ. ευρώ, μετά και την προσθήκη τριών νέων ακινήτων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022: δύο φοιτητικών εστιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 20 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 178,6 εκατ. ευρώ, έναντι 17 επενδυτικών ακινήτων συνολικής αξίας 146,8 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2021, και 10 σχολεία υπό διαχείριση μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, με τη συνολική αξία του σχετικού δικαιώματος να ανέρχεται σε 38,6 εκατ. ευρώ, έναντι 39,2 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα συνολικά έσοδα από διαχείριση ακινήτων του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 6,62 εκατ. ευρώ, έναντι 3,62 εκατ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 83%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε μισθώματα που προήλθαν από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021-2022, από αναπροσαρμογές μισθωμάτων και από την ομαλοποίηση των εσόδων από μισθώματα, καθώς εντός του πρώτου εξαμήνου 2022 δεν υφίσταντο μειώσεις των μισθωμάτων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όπως ίσχυαν κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Τα συνολικά έσοδα περιλαμβάνουν έσοδα από μισθώματα ακινήτων ύψους 5,35 εκατ. ευρώ και έσοδα από παροχή υπηρεσιών ύψους 1,26 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 163%. Η αύξηση προέκυψε κυρίως από τα κέρδη από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία λόγω της βελτίωσης των συνθηκών αγοράς καθώς και από την αύξηση των εσόδων από μισθώματα. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 7,97 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,48 εκατ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 221%.

Πού ποντάρει η Premia Properties
Παρά την αβεβαιότητα λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, η Premia Properties εκτιμά ότι είναι σε θέση να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον, ποντάροντας τα εξής χαρακτηριστικά:
– Μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος 7,2%
– Μακροχρόνια συμβόλαια με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων 6,9 έτη και με περίπου 87% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού.
– Υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση, με καθαρό συντελεστή μόχλευσης 41,6%, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 6,9 έτη και ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων, ως αποτέλεσμα του διαπραγματεύσιμου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το μέσο κόστος δανεισμού κατά την 30.06.2022 ανέρχεται σε 2,75%.
– Ισχυρή μετοχική σύνθεση και σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος
– Μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ που επιτρέπει στον όμιλο να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικότερα στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα σχετικά φορολογικά πλεονεκτήματα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Mπαίνουν στην αγορά 1,74 δισ. για αγορές και ανακαινίσεις ακινήτων

Συνολικό ποσό 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ θα φέρει στην αγορά ακινήτων, στον κατασκευαστικό κλάδο και στους προμηθευτές του η κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επιδότηση των δικαιούχων του προγράμματος από πλευράς του Δημοσίου θα ανέλθει στο 1,56 δισ. ευρώ (90% του συνολικού ποσού), ενώ ποσό 175 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το τραπεζικό σύστημα (10% του συνολικού προϋπολογισμού).

Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος τοποθετείται για τις αρχές του 2023 και στόχο έχει την στήριξη των νέων για αγορά κατοικία αλλά και την ανανέωση του κτιριακού αποθέματος. Θα δοθούν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια από το Δημόσιο σε συνεργασία με τις τράπεζες για την αγορά κατοικιών χρονολογίας κατασκευής έως και το 2007 αλλά και για την ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο της δράσης μέσα από το πρόγραμμα «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας με την εφαρμογή θα απελευθερωθούν πάνω από 1.000 ακίνητα που διατέθηκαν σε πρόσφυγες μέσω του προγράμματος «Εστία» τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία θα βγουν και πάλι στην αγορά. Τα ακίνητα θα ανακαινιστούν από το κράτος σε συνεργασία με ιδιώτες και θα διατίθενται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Πρόγραμμα μαζικής ανακαίνισης 4.000 ακινήτων
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι η διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες τους στο κράτος για 5 και πλέον έτη. Μέσω του υπουργείου Εργασίας θα γίνεται η ανακαίνιση των σπιτιών και θα παραχωρούνται με κοινωνικά κριτήρια στους εκάστοτε δικαιούχους. Επίσης προβλέπεται η πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων, 70 εκ των οποίων θα βρίσκονται στην Αθήνα και τα 30 στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΔΙΤ για την ανακατασκευή των ακινήτων του Δημοσίου
Mεταξύ άλλων προβλέπεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας όπου θα εφαρμοστούν δύο προγράμματα με την ονομασία «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ (σημερινή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κατοικιών. Το 50% των διαμερισμάτων θα τα κρατάει αυτός που θα επενδύσει για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ως αντίτιμο για την κατασκευή και θα τα αξιοποιεί κατά το δοκούν. Το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται με πολύ χαμηλά ενοίκια προς τους ωφελούμενους. Πρόκειται ουσιαστικά για περιουσιακά στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ανάλογο μοντέλο θα εφαρμοστεί και με τα ακίνητα του υπουργείου Εργασίας.
Συν τοις άλλοις θα γίνουν αναθέσεις έργων σε ιδιώτες με αντικείμενο την δημιουργία καινούργιων φοιτητικών εστιών σε πανεπιστήμια της χώρας και ειδικότερα σε Θράκη, Δυτική Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία. Το έργο θα αφορά στην κατασκευή άνω των 8.150 κλινών με κόστος που θα υπερβεί τα 540 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι και οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται με το μοντέλο ΣΔΙΤ με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Πρόγραμμα ανακαίνισης ακινήτων
Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσει η ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Με το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω του υπουργείου Περιβάλλοντος και προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, θα τεθούν σε εφαρμογή δύο πυλώνες ενεργειών. Ο ένας αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας για νέους που σκοπεύουν να ανακαινίσουν μία παλιά οικογενειακή κατοικία. Ο δεύτερος πυλώνας έχει στόχο την ανακαίνιση δωματίων, της κουζίνας ακόμα και με αγορά πλυντηρίου ή νέων ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον θα προβλέπονται επιδοτήσεις για ανακαινίσεις κενών κατοικιών για γερασμένα ακίνητα που δεν είναι κατοικήσιμα. Το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και θα επιδοτείται το 40% του κόστους για τιμολόγια εργασιών και υλικών για να μπορέσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να ανακαινίσει μία κατοικία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δήμος Αθηναίων: Έργα εκσυγχρονισμού σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Σε ανοικτή διαδικασία για την αναβάθμιση δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών προχωράει ο δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 914.000 (με αναθεώρηση και ΦΠΑ 24%) και αφορά σε παρεμβάσεις σε μονάδες που βρίσκονται στην 6η και 7η δημοτική κοινότητα. Συγκεκριμένα πρόκειται για παρεμβάσεις στους εξής παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς: 6η Δ.Κ. Αυξεντίου, 6η Δ.Κ. Πυθίας, 6η Δ.Κ. Λεωφ. Ιωνίας, 6η Δ.Κ. Κυκλάδων, 6η Δ.Κ. Θαύμαντος, 6η ΔΚ Νεοχωρίου, 7η Δ.Κ. Αλάστωρος, 7η Δ.Κ. Λάμψα, 7η Δ.Κ. Νορντάου, 7η Δ.Κ. Κοτυαίου, 7η Δ.Κ. Σεβαστουπόλεως, 7η Δ.Κ. Χριστοδουλάκειο, 7η Δ.Κ. Κηφισίας Α΄ και 7η Δ.Κ. Κηφισίας Β’. Η σειρά προτεραιότητας εκτέλεσης των εργασιών θα αποφασιστεί μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από δημοτικούς πόρους, αφορά σε εργασίες για την εναρμόνιση των υποδομών 13 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Αθηναίων στο Π.Δ. 99/2017 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων. Συγκεκριμένα προβλέπονται οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Ανάμεσα στις οικοδομικές εργασίες συγκαταλέγονται καθαιρέσεις και αποξηλώσεις επενδύσεων, τοιχοδομές και τοιχοπετάσματα για δημιουργία των απαιτούμενων χωρών, αντικατάσταση κουφωμάτων, επιστρώσεις και επενδύσεις, χρωματισμοί, κατασκευή ερμαρίων και κιγκλιδωμάτων. Ανάμεσα στις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνονται δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, φωτισμού για τη σωστή αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών και τοποθέτηση απαιτούμενων ειδών υγιεινής στους χώρους υγιεινής που ανακατασκευάζονται.

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος λόγω των αυξημένων απαιτήσεων ως προς τις τεχνικές επεμβάσεις στα διάφορα διάσπαρτα κτίρια σε συνδυασμό με τη μικρή χρονική διάρκεια κατά την οποία οι βρεφονηπιακοί παραμένουν κλειστοί, υποχρεούται να διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό πλήρως επανδρωμένων συνεργείων από εργατοτεχνικό και λοιπό προσωπικό και τα μηχανήματα – μηχανικό εξοπλισμό και εργαλεία για να μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία, σε έργα ή τμήματα έργων κάθε χρονική στιγμή το αντικείμενο της σύμβασης. Επισημαίνεται παράλληλα, ότι λόγω της φύσης του έργου, οι εργασίες θα εκτελούνται κυρίως κατά τις περιόδους και ώρες μη λειτουργίας των κτιρίων δηλαδή μετά τις ώρες λειτουργίας τους, κατά τη διάρκεια των εορτών, αργιών και σαββατοκύριακων και κατά τον Αύγουστο, με πλήρη συνεργεία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build