Nέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται να καταγραφεί στην ελληνική αγορά χρωμάτων σύμφωνα με πηγές που διατηρούν γνώση του θέματος, με τη Βιβεχρώμ να είναι εκείνη που θα σύρει αυτή τη φορά το άρμα των αυξήσεων. Θυμίζουμε ότι εντός του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμα αυξήσεις τιμών, η πρώτη εκ των οποίων τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη Vitex να καθοδηγεί τις αυξήσεις αυτές και η δεύτερη στη διάρκεια του καλοκαιριού, την οποία καθοδήγησε η Βιβεχρώμ, κάνοντας το πρώτο βήμα και ανακοινώνοντας νέους τιμοκαταλόγους.
Εντός του έτους που διανύουμε η συνολική μέχρι στιγμής αύξηση που έχει περάσει σε επίπεδο χονδρικής στην αγορά χρωμάτων ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 7%, ενώ οι αυξήσεις στα ράφια της λιανικής εξαρτώνται από το προϊόν και την πολιτική που ακολουθεί η κάθε επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει ενιαία εικόνα ανατιμήσεων σε αυτόν τον τομέα. Ως παράδειγμα ωστόσο θα μπορούσε να αναφερθεί ότι η τιμή μίας συσκευασίας χρώματος δέκα κιλών στη λιανική από τα 32 ευρώ που ήταν προ των αυξήσεων στη διάρκεια της χρονιάς, επί του παρόντος τιμάται περίπου στα 35 ευρώ, με την αύξηση να κινείται στα όρια του 10%.
Από πλευράς πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία χρωμάτων η αγορά αυτή τη στιγμή εμφανίζει σημάδια μερικής εξισορρόπησης.
Ορισμένες κατηγορίες πρώτων υλών όπως είναι τα πολυμερή έχουν καταγράψει διόρθωση τιμής. Ωστόσο η διόρθωση αυτή φαίνεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς ότι δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε εξομάλυνση της ευρύτερης κατάστασης στον κλάδο της βιομηχανίας χρωμάτων, η οποία όπως έχει συμβεί και σε άλλους κλάδους έχει επηρεαστεί έντονα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω κατά τον επερχόμενο χειμώνα.
Το φαινόμενο του ελατηρίου
Κατά τις ίδιες πηγές η αγορά καταγράφει το φαινόμενο του ελατηρίου, με διαρκείς ταλαντώσεις που δεν προμηνύουν αυτή τη στιγμή την πολυπόθητη σταθερότητα που έχει ανάγκη το σύνολο του κλάδου. Ρυθμιστή των εξελίξεων προσεχώς αναμένεται να αποτελέσει η Κίνα, η οποία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ενέργειας και που σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον με ποιον τρόπο και πού θα διοχετεύσει την παραγωγή πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία χρωμάτων.
Εκτιμάται πάντως ότι εάν εισέλθουν στην Ευρώπη πρώτες ύλες από την Κίνα, πιθανότατα η επίδραση στη μείωση του κόστους θα είναι εμφανής.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος θα μπορούσε να προσφέρει μία μορφή ευκαιρίας στη βιομηχανία χρωμάτων για την αγορά πρώτων υλών αποσπασματικά και σε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τους μήνες που προηγήθηκαν. Τέτοια παραδείγματα πρώτων υλών αποτελούν το πολυπροπυλένιο, όπου οι τιμές αρχίζουν να εξομαλύνονται καθώς και ορισμένες κατηγορίες πολυμερών.
Καθοριστικός ο ρόλος του διοξειδίου του τιτανίου για την διαμόρφωση των τιμών
Καθοριστική για την εξέλιξη του κόστους θα είναι η τιμή του ευρωπαϊκού τιτανίου (διοξείδιο του τιτανίου), δεδομένου ότι εάν η τιμή του δεν μειωθεί, δεν θα μπορέσει να υπάρξει εξισορρόπηση τιμών στα τελικά προϊόντα χρώματος. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί την κύρια ουσία – λευκή χρωστική που καθορίζει και οριοθετεί τη βιομηχανία χρωμάτων, ρυθμίζοντας τη λευκότητα και την αντοχή του παραγόμενου προϊόντος. Αυτή τη στιγμή η τιμή για το διοξείδιο του τιτανίου αποτυπώνεται στα 3.500 ευρώ ανά τόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή κιλού ανέρχεται στα 3,5 ευρώ, με το προϊόν να έχει περίπου 20% συμμετοχή στο συνολικό κόστος του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του διοξειδίου του τιτανίου προ διετίας ήταν κάτω από τα 2.000 ευρώ ανά τόνο, ενώ πλέον έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Πτωτική πορεία της αγοράς στο DIY – Με διψήφιο ποσοστό ανόδου η θερμοπρόσοψη
Αναφορικά με την κίνηση στην αγορά ο τομέας του Do it Yourself στα χρώματα εμφανίζει σημάδια κόπωσης κατά το τελευταίο οκτάμηνο με την πτώση του όγκου των πωλήσεων να υπολογίζεται περίπου στο 5%. Αντιθέτως οι θερμοπροσόψεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά κατά την ίδια περίοδο, με ποσοστό που εκτιμάται ότι αγγίζει το +10% σε όγκο πωλήσεων.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build