--> 

Αγορά χρωμάτων: Νέο κύκλο ανατιμήσεων προμηνύει η αγορά

Nέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται να καταγραφεί στην ελληνική αγορά χρωμάτων σύμφωνα με πηγές που διατηρούν γνώση του θέματος, με τη Βιβεχρώμ να είναι εκείνη που θα σύρει αυτή τη φορά το άρμα των αυξήσεων. Θυμίζουμε ότι εντός του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμα αυξήσεις τιμών, η πρώτη εκ των οποίων τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη Vitex να καθοδηγεί τις αυξήσεις αυτές και η δεύτερη στη διάρκεια του καλοκαιριού, την οποία καθοδήγησε η Βιβεχρώμ, κάνοντας το πρώτο βήμα και ανακοινώνοντας νέους τιμοκαταλόγους.

Εντός του έτους που διανύουμε η συνολική μέχρι στιγμής αύξηση που έχει περάσει σε επίπεδο χονδρικής στην αγορά χρωμάτων ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 7%, ενώ οι αυξήσεις στα ράφια της λιανικής εξαρτώνται από το προϊόν και την πολιτική που ακολουθεί η κάθε επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει ενιαία εικόνα ανατιμήσεων σε αυτόν τον τομέα. Ως παράδειγμα ωστόσο θα μπορούσε να αναφερθεί ότι η τιμή μίας συσκευασίας χρώματος δέκα κιλών στη λιανική από τα 32 ευρώ που ήταν προ των αυξήσεων στη διάρκεια της χρονιάς, επί του παρόντος τιμάται περίπου στα 35 ευρώ, με την αύξηση να κινείται στα όρια του 10%.

Από πλευράς πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία χρωμάτων η αγορά αυτή τη στιγμή εμφανίζει σημάδια μερικής εξισορρόπησης.
Ορισμένες κατηγορίες πρώτων υλών όπως είναι τα πολυμερή έχουν καταγράψει διόρθωση τιμής. Ωστόσο η διόρθωση αυτή φαίνεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς ότι δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε εξομάλυνση της ευρύτερης κατάστασης στον κλάδο της βιομηχανίας χρωμάτων, η οποία όπως έχει συμβεί και σε άλλους κλάδους έχει επηρεαστεί έντονα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω κατά τον επερχόμενο χειμώνα.

Το φαινόμενο του ελατηρίου
Κατά τις ίδιες πηγές η αγορά καταγράφει το φαινόμενο του ελατηρίου, με διαρκείς ταλαντώσεις που δεν προμηνύουν αυτή τη στιγμή την πολυπόθητη σταθερότητα που έχει ανάγκη το σύνολο του κλάδου. Ρυθμιστή των εξελίξεων προσεχώς αναμένεται να αποτελέσει η Κίνα, η οποία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ενέργειας και που σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον με ποιον τρόπο και πού θα διοχετεύσει την παραγωγή πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία χρωμάτων.

Εκτιμάται πάντως ότι εάν εισέλθουν στην Ευρώπη πρώτες ύλες από την Κίνα, πιθανότατα η επίδραση στη μείωση του κόστους θα είναι εμφανής.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος θα μπορούσε να προσφέρει μία μορφή ευκαιρίας στη βιομηχανία χρωμάτων για την αγορά πρώτων υλών αποσπασματικά και σε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τους μήνες που προηγήθηκαν. Τέτοια παραδείγματα πρώτων υλών αποτελούν το πολυπροπυλένιο, όπου οι τιμές αρχίζουν να εξομαλύνονται καθώς και ορισμένες κατηγορίες πολυμερών.

Καθοριστικός ο ρόλος του διοξειδίου του τιτανίου για την διαμόρφωση των τιμών
Καθοριστική για την εξέλιξη του κόστους θα είναι η τιμή του ευρωπαϊκού τιτανίου (διοξείδιο του τιτανίου), δεδομένου ότι εάν η τιμή του δεν μειωθεί, δεν θα μπορέσει να υπάρξει εξισορρόπηση τιμών στα τελικά προϊόντα χρώματος. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί την κύρια ουσία – λευκή χρωστική που καθορίζει και οριοθετεί τη βιομηχανία χρωμάτων, ρυθμίζοντας τη λευκότητα και την αντοχή του παραγόμενου προϊόντος. Αυτή τη στιγμή η τιμή για το διοξείδιο του τιτανίου αποτυπώνεται στα 3.500 ευρώ ανά τόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή κιλού ανέρχεται στα 3,5 ευρώ, με το προϊόν να έχει περίπου 20% συμμετοχή στο συνολικό κόστος του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του διοξειδίου του τιτανίου προ διετίας ήταν κάτω από τα 2.000 ευρώ ανά τόνο, ενώ πλέον έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Πτωτική πορεία της αγοράς στο DIY – Με διψήφιο ποσοστό ανόδου η θερμοπρόσοψη
Αναφορικά με την κίνηση στην αγορά ο τομέας του Do it Yourself στα χρώματα εμφανίζει σημάδια κόπωσης κατά το τελευταίο οκτάμηνο με την πτώση του όγκου των πωλήσεων να υπολογίζεται περίπου στο 5%. Αντιθέτως οι θερμοπροσόψεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά κατά την ίδια περίοδο, με ποσοστό που εκτιμάται ότι αγγίζει το +10% σε όγκο πωλήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Βοτσαλάκια: Ξεκινά τον Οκτώβριο η ανακατασκευή του χώρου

Ανοίγει σήμερα για το κοινό το δημοτικό κολυμβητήριο «Α. Γαρύφαλλος» στα Βοτσαλάκια, μετά από πλήρη ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ. Μεταξύ άλλων δημιουργήθηκαν νέα αποδυτήρια και γραφεία, νέες εξέδρες, ανακαινίσθηκε ο περιβάλλων χώρος, τοποθετήθηκε νέος φωτισμός τύπου LED, νέες τέντες και περίφραξη και δημιουργήθηκε ένα νέο γυμναστήριο στον εσωτερικό χώρο του κολυμβητηρίου, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αθλούμενοι. Σημειώνεται πως η ανακαίνιση του δημοτικού κολυμβητηρίου είχε ενταχθεί στο Φιλόδημος ΙΙ τον Απρίλιο του 2019 με το ύψος της χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 483.870,97 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο, που εκείνη τη χρονιά έκλεινε είκοσι χρόνια λειτουργίας, είχαν κριθεί αναγκαίες καθώς λόγω της θέσης του δίπλα στην θάλασσα, είχαν δημιουργηθεί πολλές φθορές. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης τόνισε την αναγκαιότητα ανακαίνισης των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και δεσμεύτηκε πως έως τον Οκτώβριο του 2023 το σκοπευτήριο θα είναι έτοιμο, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου 11 x 11 στη Θηβών και Φαλήρου. Πρόσθεσε ακόμα πως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η πλήρης ανακατασκευή όλου του χώρου στην παραλία Βοτσαλάκια και του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ένα εντελώς άλλο τοπίο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποιοι θα «μεταμορφώσουν» τις παλιές εγκαταστάσεις της Kodak στο Μαρούσι

Ξεκίνησαν, όπως πληροφορείται το Build, οι πρώτες εργασίες για την ανακατασκευή και αναβάθμιση των παλιών εγκαταστάσεων της Kodak στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας, τις οποίες απέκτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε πλειστηριασμό από κοινού η Noval Property και η Brook Lane. Ήδη μάλιστα η Noval έδωσε στη δημοσιότητα φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για τη μορφή που θα λάβει το κτίριο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισής του, κάνοντας λόγο για ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ανθρωποκεντρικό κτίριο γραφείων – τοπόσημο, που έχει ως στόχο να εισαγάγει στην περιοχή νέες προδιαγραφές βιώσιμης διαβίωσης και φιλοδοξεί να ενσαρκώσει την επόμενη γενιά γραφειακών χώρων, μία post-Covid γενιά με επιπλέον δυνατότητες χάρη στην τεχνολογία, Το έργο συνδυάζει τον εμβληματικό σχεδιασμό με μία ισχυρή έμφαση στην ευζωία των εργαζομένων σε αυτό.

Ποιοι θα «μεταμορφώσουν» τις παλιές εγκαταστάσεις της Kodak
Επικεφαλής του σχεδιασμού για το εγχείρημα της Noval και της Brook Lane έχει αναλάβει το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, που μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει επίσης το master plan για το έργο της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στην ομάδα σχεδιασμού του έργου συμμετέχουν επίσης το αρχιτεκτονικό γραφείο YAP Architects (Yorgos Andreadis and Partners), h εταιρεία μελετών τεχνικών έργων ΟΜΕΤΕ AE, το γραφείο μελετών «INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί – Γαλάνης Κωνσταντίνος & Σία ΕΕ», η εταιρεία DENCO Στατικές Μελέτες, το αρχιτεκτονικό γραφείο Greenways, ο Architectural Lighting Designer Θάνος Ντανίλοφ, η εταιρεία ακουστικών μελετών, εφαρμογών και μετρήσεων Acou, η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών περιβάλλοντος ENVECO και η διεπιστημονική ομάδα συμβούλων βιωσιμότητας DCarbon.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build