Ν. Κεραμίδας (Mytilineos): Σήμερα είναι αδύνατον για μία εταιρεία να αγοράσει μελλοντική ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές που θα την κρατήσουν ζωντανή στην αγορά

«Υπαρξιακή απειλή» αποκαλείται η ενεργειακή κρίση από την Eurometaux, τον ευρωπαϊκό οργανισμό εμπορίου μη σιδηρούχων μετάλλων, καθώς πολλά μεταλλουργεία έρχονται αντιμέτωπα με λουκέτο, χωρίς να δίνεται η αρμόζουσα προσοχή από την ΕΕ, σύμφωνα με τα στελέχη της βιομηχανίας. Αναλυτικότερα, σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ και με την υπογραφή 40 διευθυνόντων συμβούλων του βιομηχανικού κλάδου (μεταξύ αυτών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Mytilineos και ο Πάνος Λώλος της ΕλβαλΧαλκόρ), η Eurometaux ανέφερε ότι τα προβλήματα του κλάδου, τα οποία οδήγησαν σε «άνευ προηγουμένου» περικοπές στην παραγωγή μετάλλων το 2021, θα επιδεινωθούν εάν δεν παρέμβει άμεσα η ΕΕ. Επίσης, υπογραμμίστηκε στην επιστολή ότι ο χειμώνας που έρχεται δύναται να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα σε πολλές δραστηριότητές του κλάδου.

Έκκληση της Eurometaux προς την ΕE
«Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να λάβουν επείγουσα δράση για να διατηρήσουν τις στρατηγικές τους για τις βιομηχανίες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψουν τις μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Eurometaux στην επιστολή προς την ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς, η Eurometaux υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των μεταλλουργείων θα κλείσει στις αρχές του 2023, μόλις εξαντληθούν όλα τα όπλα έχουν στην φαρέτρα τους κατά της ενεργειακής κρίσης για το 2022, εκτός εάν η ΕΕ προβεί σε επείγουσες και εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οτιδήποτε µη αντισταθµισµένο δεν µπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις τιµές»
Ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της εταιρείας Μυτιληναίος, ανέφερε στους Financial Times ότι η ηλεκτρική ενέργεια η οποία απαιτείται για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου βάσει των σημερινών δεδομένων, θα κόστιζε περίπου 10.000 ευρώ, αλλά θα πουλούσε λιγότερο από 2.500 ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία Μυτιλιναίος έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς ενέργειας, αλλά το σύνολο της βιομηχανίας δυσκολεύεται αρκετά όταν λήγουν τα σχετικά συμβόλαια. «Οτιδήποτε μη αντισταθμισμένο δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος. Επιπλέον, ο κ. Κεραμίδας τόνισε ότι σήμερα είναι αδύνατον για μία εταιρεία να αγοράσει μελλοντική ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές οι οποίες θα την κρατήσουν ζωντανή στην αγορά. Tα σχετικά σχέδια θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Dimand: Tρία exits, εσωτερικό stress test και το παράδειγμα του Μιλάνου

Έξοδο από έργα τα οποία έχει υλοποιήσει και πρόκειται να μεταβιβάσει εξ ολοκλήρου του ποσοστό της στους συμμετόχους της πρόκειται να πραγματοποιήσει η Dimand έως το τέλος του 2022. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το Moxy στην Ομόνοια, το οποίο θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στην κατοχή της Prodea, το exit από τα γραφεία της Kaizen – Stoiximan που αναπτύσσει για την εταιρεία στοιχηματισμού (κατασκευαστής η Μπαλλιάν Τεχνική) καθώς και από ένα μέρος των οικιστικών αναπτύξεων στη Μύκονο με πώλησή τους σε ιδιώτη. Αυτό ανέφερε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων το διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Polygreen και TTEC νέοι μισθωτές στο συγκρότημα Syggrou Office Complex
Η Dimand έχει ήδη κάνει exit ήδη από το Syggrou Office Complex που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή. Το πρώτο από τα δύο κτίρια του συγκροτήματος αποτελεί πλέον ιδιοκτησία της ασφαλιστικής εταιρείας, Generali, ενώ το δεύτερο είναι πλέον ιδιοκτησία της Prodea και έως το τέλος του έτους παραδίδεται προς χρήση. Στο δεύτερο έχουν ήδη μισθωθεί χώροι τόσο στην Polygreen, όσο και στην εταιρεία τεχνολογίας TTEC για τις ανάγκες στέγασης των γραφείων τους.

Σε εξέλιξη το εσωτερικό stress test για το απόλυτο «unknown-unknown»
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερικό stress test στην εταιρεία με τον κύριο Ανδριόπουλο να επισημαίνει ότι οι επόμενοι 9-10 μήνες θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το απόλυτο «unknown – unknown που θα έχει πολλές παραμέτρους. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, γι’ αυτό και ‘στρεσάρουμε’ την εταιρεία σε ένα θεωρητικό επίπεδο όπως έχουμε ξανακάνει 5 φορές τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ αυτή είναι η 6η ώστε να δούμε ότι για τα επόμενα χρόνια αντέχει το πλοίο της Dimand να συνεχίσει την πορεία του προστατευμένο από οποιαδήποτε θύελλα έρθει». Ο ίδιος τόνισε ότι παρόλ’ αυτά η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα να υλοποιεί τον υφιστάμενο σχεδιασμό της σε κτίρια όπως η Softex, ο Παπαστράτος, το κτίριο Φιξ στη Θεσσαλονίκη, παραμένοντας ωστόσο προσεκτική σε νέες κινήσεις.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον επερχόμενο χειμώνα, χωρίς να ανακόπτουμε σε επίπεδο έρευνας και κλεισίματος έργων αυτό που ξέρουμε να κάνουμε. Το κατασκευαστικό κόστος κατά τους τελευταίους 12 μήνες ανέβηκε 40%-45% και πλέον έπαψε να αυξάνεται.

Τελευταία διαπιστώσαμε μείωση του κόστους σε υλικά όπως τσιμέντο, σίδερο, αλουμίνιο στα επίπεδα του 5% […] Ταυτόχρονα η αγορά συνεχίζει να ανταποκρίνεται στα ακριβότερα ακίνητα σε σχέση με το 2019. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι τα ενοίκια έχουν φτάσει να δημιουργούν πρόβλημα διατηρησιμότητας σε αυτά τα ύψη στο μέλλον». Έφερε ως παράδειγμα το Μιλάνο, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το κόστος κατασκευής είναι στα 1.500 ευρώ το τ.μ. από 1.100 ευρώ ανά τ.μ. το 2019. Αντίστοιχα όπως είπε το κόστος κατασκευής στο Μιλάνο είναι στα 1.800 με 2.000 ευρώ το τ.μ. για 3Α κτίρια γραφείων. Συμπλήρωσε ότι τα ενοίκια κυμαίνονται από 540 έως και 600 ευρώ το χρόνο ανά τ.μ. και αντίστοιχα η Ελλάδα ως προς τα ενοίκια βρίσκεται στα επίπεδα των 280-360 ευρώ ετησίως ανά τ.μ.

Στην τελική ευθεία η οριστική συμφωνία για το Skyline
Θυμίζουμε ότι η Dimand αποτελεί τον επικεφαλής της κοινοπραξίας απόκτησης του 65% του project Skyline με 51% – το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Alpha Bank – μαζί με την Premia (24%) και την EBRD (25%). Το κοινοπρακτικό σχήμα έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για το project. Το Skyline αποτελεί ένα εγχείρημα με διττή φύση που σχετίζεται με την αναδιαμόρφωση των κτιρίων, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί και μία νέα μεγάλη εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων που θα έχουν ανακαινιστεί και επανατοποθετηθεί στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η κοινοπραξία βρίσκεται σε τελική διαπραγμάτευση με την Alpha Bank για την υπογραφή των απαιτούμενων εγγράφων και το κλείσιμο της συμφωνίας, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής συνέλευσης των μετόχων ο κύριος Ανδριόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σύρος: Mελέτη για τον φωτισμό του Θεάτρου Απόλλων – Τι προβλέπεται για το εμβληματικό κτίριο

Την υποβολή μελέτης προς δωρεά για τον φωτισμό ανάδειξης όψεων του θεάτρου Απόλλων ανακοίνωσε ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Η μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία «Light in Space».

Οι προτάσεις
Για τον περιβάλλοντα χώρο απέναντι από το Θέατρο Απόλλων η μελέτη προτείνει τη βελτίωση του δημοτικού φωτισμού και των εμπορικών προσόψεων. Για την ανάδειξη του κτιρίου «δεν είναι λύση ο φωτισμός του σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, που θα ανταγωνίζεται αυτόν των εμπορικών καταστημάτων», αλλά «ένας βελτιωμένος αστικός φωτισμός (…) σε συνδυασμό με πιο εστιασμένο φωτισμό στις προσόψεις των καταστημάτων και κατάλληλη χρωματική θερμοκρασία, θα βοηθήσει στην προσέλκυση πελατών και δεν θα ανταγωνίζεται το κτίριο». Με αυτό το σκεπτικό προτείνεται «αντικατάσταση των προβολέων με φωτιστικά, με ελάχιστη όσο το δυνατόν θάμβωση και ενιαίο θερμό λευκό χρώμα». Για τον πίσω δρόμο προτείνεται η αφαίρεση των παραδοσιακών φαναριών από την κύρια είσοδο του θεάτρου και η τοποθέτησή τους εκεί.

«Η συνολική αντιμετώπιση του κτιρίου και από τις τέσσερις πλευρές του θα προσδώσει έμμεσο φωτισμό στους πίσω δρόμους και θα βελτιώσει την εικόνα του κτιρίου σαν τρισδιάστατο στοιχείο». Για την πρόσοψη του κτιρίου προτείνεται γραμμικός φωτισμός στο κορυφαίο γείσο, φωτεινή επιγραφή με κρυφό φωτισμό από την πίσω πλευρά, γραμμικά φωτιστικά με ειδικούς φακούς για ανάδειξη των πεσσών, ειδικά φωτιστικά στις κόγχες των παραθύρων και μικρά κυλινδρικά φωτιστικά με στήριξη στην κάτω πλευρά του στεγάστρου. Τέλος, για τις υπόλοιπες όψεις του κτιρίου, προτείνεται γραμμικός φωτισμός στο κορυφαίο γείσο, ειδικά φωτιστικά στις κόγχες των παραθύρων και μικροί προβολείς που θα φωτίζουν τον αυλόγυρο.

Το θέατρο Απόλλων
Η κατασκευή του θεάτρου, σε σχέδια του Πιέτρο Σαμπό, ολοκληρώθηκε το 1864. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει μόλις δύο χρόνια πριν. Στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τέσσερα ιταλικά θέατρα. Το θέατρο ταυτίστηκε με την ακμή της Ερμούπολης, ενώ συνέχισε να προσελκύει γνωστούς θιάσους ακόμα και μετά την οικονομική παρακμή της πόλης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από την ιταλική και τη γερμανική φρουρά για κινηματογραφικές προβολές. Με την απελευθέρωση, συνέχισε να λειτουργεί ως κινηματογράφος, φιλοξενώντας σποραδικά και θεατρικές παραστάσεις. Εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’70 και μία εικοσαετία μετά ξεκίνησε η αποκατάστασή του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build